Xbox Series X: Bliži pogled na tehnologiju sledeće generacije

Potpuno pogresno postavljanje stvari. 60 fps je uvek bio moguc, od PS1, to je samo pitanje konvencije a ne tehnickih mogucnosti. Smesno mi je kada vidim neke iluzorne price da ce next gen omoguciti 60fps, kao da to nije bilo moguce. A ako jeste, i ako su svesno odabrali bolju grafiku, zasto bi se bilo sta promenilo u next genu, kada je tako vec 15 generacija bilo. Naprosto ljudi vise cene bolju grafiku od 60 fps i tu treba staviti tacku na diskusiju oko ocekivanja da li ce se nesto promeniti, mozemo samo da pricamo o tome sta mi licno preferiramo. 30fps ostaje zauvek zlatni standard za 99% igara, do 2050 godine.

Cinjenica je da se realnost svodi na 2 opcije: top grafika sa max 4K/60 fps ili losija grafika sa 4K/120fps. Ja sam vise za prvu opciju, jer zasto uzeti novu konzolu samo zbog vise fps, a da grafika ostane na nivou ovih postojecih…

Jaca i jeftinija konzola bio bio dobar start za MS, jer startuju iz znacajno slabije pozicije drugog na trzistu i to bi bio obrnut scenario u odnosu na current gen start. Meni se licno to ne svidja jer i dalje vidim u tome “value” politiku Satije Nadele i pokusaj da pobedi Sony na polju vrednosti za novac, dok Sony pise istoriju za svojim 1st party igrama i kreira daleko dublji brand preference, ulaze u VR i mnogo vise inovira.

Inace @Dario matematicki je nemoguce da imamo najbolju mogucu grafiku u 60fps. Uz svu magiju optimizacije i secret sauce 1st party ekskluziva (sto Forza pa donekle i Gearsi svakako poseduju), 60fps je teoretski moguc samo uz znacajne redukcije kvaliteta grafike ili rezolucije. To naravno ne znaci da 30fps automatski znaci i maksimum mogucnosti, jer Forza i Gearsi i dalje izgledaju bolje od 90% 30fps igara. Ali opcije svakako nece biti takve kao sto si naveo u svom postu, bojim se.

1 Like

@padawan Slazem se, kako vrijeme bude odmicalo svi ce ocekivati graficki bolje igre, tako da ce 4K/60 fps biti biti max sto se moze izvuci, a cesto ni to nece moci.

Svi znamo da je to skidanje tereta sa ledja :slight_smile:

Biće dve opcije kao i do sada. Apsolutno nema razloga to da menjaju.

Mislim da ce biti najbolji izbor staviti 2K i neka izvlaci fps koliko moze.

312321

1 Like

60FPS je odluka developera a ne mogućnost hardvera. Sa 60FPS dolaze određena žrtvovanja što se tiče grafike. Ali evo Gears 5 je u 60fps i izgleda prelepo, čak mnogo bolje od nekih 30fps igara. Doom i Doom Eternal takođe. Čak je i DMC 5 super. Sve zavisi šta hoće da im bude prioritet, bolji gameplay ili bolja grafika.

3 Likes
1 Like

Bio bi totalni blam da pada ispod 30.

Ma nece sigurno … al bice veselo videti kako ce raditi na obicnom xbone i ps4. U odiseji je fps cesto padao ispod 30 i to je bilo 900p ako se ne varam ? Cirkus u najavi.

Licno, voleo bih da MS demonstrira full mogucnosti svoje konzole sa sopstvenim 30fps igrama, iako je i 60fps opredeljenje vredno postovanja i ostvarenje sna mnogih gamera, mislim da bi ipak bilo svrsishodnije da single player novih Gearsa npr ipak bude 30fps.

HALOINFINITE_E319_TWTR_Ring

3 Likes

Ma kakvi, više one X neće ni da pominju osim ako ne budu morali…

Ima dosta istine ovde

Ovo je, na zalost, vrlo moguc scenario, iako se potajno nadam da ce se uozbiljiti i tretirati next gen kako dolikuje. Ako je ovo zaista potvrdjeno, ispada da necemo imati prave sX ekskluzive do tamo 2023, 2024 dok se dovoljno ne poveca baza next gen kupaca da ekskluzivni razvoj bude isplativ.

Especially as Microsoft has confirmed it won’t have any true Xbox Series X-only exclusives for a few years.

Onda mu dodje sX kao neki high end upgrade, X je mid gen, a One low end, imacemo kao i do sada samo bolju rezoluciju, fps, brza ucitavanja. Dakle jos jedan sledeci generacijski upgrade maskiran kao next gen. Sto cisto matematicki i ima smisla, jer je trenutni X veoma visokih 6 tfps-a, sX je mnogo manje brzi od X nego ovaj od obicne One konzole. sX 12tfps, X 6tfps, OneS 1.4tfps. Naravno, ima tu jos mnogo arhitekturalnih unapredjenja ali matematika kaze da je ovo vise high end upgrade, a za sve mozemo da “krivimo” midgen upgrade, koji je produzio je trajanje trenutne generacije i “opljackao” nas za uzbudjenje nove generacije za koju nece biti finansijski isplativ razvoj ekskluziva. Midgen je lepak koji spaja 2 generacije. Podrazumeva se da ce i MS i Sony imati poneki killer app, ali je u stvari znacajnije kako ce se industrija postaviti prema mid gen-u, ako zeli da monetizuje 150 miliona postojecih konzola koje nece tek tako da budu zamenjene novim, morace da se potrude da obezbede verzije koje rade na midgenu i oldgenu u nizim rezolucijama. FPS moze takodje biti “jeftin” nacin da se napravi razlika izmedju verzija.

Čisto sumnjam da će se bilo šta epohalno dogoditi u gaming industriji za te dve godine. Igre koje će izaći svakako su u izradi već dugo i neka menjanja tolika sumnjam u to…