Xbox Series X: Bliži pogled na tehnologiju sledeće generacije

Eh, ucitavanja, please be excited. :thinking:

Na X-u nisu strasna ucitavanja u witcheru, samo malo duze traje izmedju gradova.

Ovo je izvučeno iz konteksta jer znamo da su Halo Infinite i Everwild cross-gen. Za ostalo iz MS kuhinje nemamo još info. U “najgorem” slučaju ovako će biti do kraja 2021. Drugim rečima igre koje objave 2021. su sigurno samo next-gen.

Naravno, veliki broj korisnika neće odmah skočiti na novu generaciju i kao pretplatnici Game Passa će očekivati da im stiže određeni sadržaj. A svakako će prvih godinu dve dana igre nove generacije izgledati više kao ono što smo videli u poslednjoj Inside Xbox epizodi nego onaj UE5 demo.

1 Like

MS definitivno puca sebi u noge time što ne pravi ekluzive za XSX i po meni je to loš potez, jer im baza XSX neće rati dovoljno brzo kako bi mogla. Samo primera radi X1X je dovoljno jaka konzola i košta sada 300 EUR, sa izlaskom XSX će pasti na 250 EUR ili čak i manje. Ako će zaista da bude prelazni period od par godina, gde će sve igre raditi i na XSX i X1X, onda zaista ne vidim neku preteranu potrebu za prelaskom na novu generaciju za one koji imaju X1X, za slabije konzole tipa X1S ili osnovnu verziju X1 definitivno ima smisla, jer će tamo razlika biti daleko veća, ali dok se neko nakani da predje sa slabije verzije konzole na noviju i jaču, a igre će mu svejedno raditi i na jednoj i na drugoj, biće to težak potez. Uvek je lakše kada imaš lepu šargarepu, koja golica maštu, deluje nestvarno lepo u odnosu na ono što već imaš i govori ti, moraš da me probaš i imaš.

Dokle god se bude furala priča da igre rade na obe generacije, one se neće pretarano razlikovati (pričam X1X u odnosu na XSX) u izgledu, samo će XSX biti tečnija (upitno), u većoj rezoluciji (takodje delimično upitno) i imati više efekata (definitivno).

Ako se setimo kako je bilo sa prelaskom na ovu generaciju, sve 1-st party igre koje su bile ekluzivne za nove konzole, a sve 3-rd party su bile cross-gen. Samo bacite pogled unazad šta se dešavalo, meni odmah na pamet padnu igre poput COD Ghost, BF4, generalno mislim da je izašlo 3 FIFA igre na starom engine-u, dok je trajao prelazak. Tek u 3-4-toj godini su pustili FIFU na novom engine-u na PS4 i X1 i otprilike negde u to vreme su i 3-rd party igre počele da izgledaju daleko lepše na novim konzolama i u rangu sa 1-st party studijima.

Ne, vec prve godine, 2013. je izasao next gen engine, sto je bio i jedan od mojih razloga da uzmem konzolu day 1. Oldgen engine je ostao za PS3 i Xbox 360, a next gen Frostbite engine bio je od prvog dana rezervisan za PC i next gen konzole. Ali ne znamo kako ce biti sada. Ko sto rekoh, midgen konzole su sve “pokvarile” i dovoljno su jake da mogu da premoste generacijski jaz bez problema.

1 Like

Generalno ništa epohalno se neće dogoditi sa novom generacijom. Betesda i dalje koristi engine star 30+ godiina. Ja ne očekujem da će mali studiji da rade sada nešto neverovatno, Dice sumnjam da će izbaciti BF koji nema bagove… Sve to što ti pričaš neće se desiti u skorije vreme… Ono što treba da očekujemo jeste nova first party. Kako će izgledati nova Forza horizon, fable, girsi 6… A I svaki studio za sebe donosi odluke za koje konzole igra će da izađe… Assassin’s creed Valhalla će raditi u 30 FPS-a, oni jure grafiku, a videćemo za ostale aspekte igre…

Kako se danas igre razlikuju za low end i high end PC? Igre se skaliraju a konzole, posebno nova generacija, je bukvalno prepakovan PC u manjem obliku? Jeste da će neke igre na XB1 izlgedati kao krompir ali će zato na XSX izgledati brutalno. Ako si zadovoljan slabijim kvalitetom, ostani na starijoj konzoli, ako hoćeš bolje, pređi na novu generaciju. Šta god napraviš na novoj konzoli, uvek možeš da spustiš na najniži setting, samo je pitanje na na šta će ličiti.

1 Like

Ja sam ovo gledao iz drugog ugla. Na početku prezentacije Unreal 5 engine-a, pokazali su broj poligona u jednoj sceni u pećini i boj je bio neverovatan, a onda na kraju su pokazali statu sa milionima poligona, pa onda još XX takvih statua u jednoj prostoriji i plus realtime osvetljenje.

Ovo nikako ne može da radi na trenutnoj generaciji, čak i iskalirano i unakaženo do besvesti opet neće moći da radi na trenutnoj generaciji. A zbog gluposti da sve igre moraju da rade na obe generacije, nećemo imati igre nalik U5 demo-u u prvih par godina na XSX. Džaba snaga, kada je kočiš nepotrebno, to imam u vidu.

Iskreno se nadam da Sony neće imati istu politiku.

Kako ce to onda na pcu izgledati? Na pcu od 1000 evra ce raditi a na onom od 500? Pa radi ce isto samo nece izgledati kao iz tog demoa. A verujem da ce malo koja igra tako izgledati ako ijedna, jos se secam onih crytek i unreal demoa sa početka prosle generacije, a igre ni na ovoj nisu tako izgledale.

I ova sada a i sledece generacija su samo pcijevi nije isto kao poredjenje ps3 sa ps4 koji su tatlno drugacije arhitekture, ovo sada je obican jaci komp nista vise.

Pa taj isti demo su u Kini inženjeri iz Epica pre par dana pogurali na laptopu na nekih 40fps, dok je PS5 devkit gurao u 30fps. Najveća prednost UE je skaliranje prema mogućnostima uređaja, od najjačih do slabijih.

I ovo za XSX igre, to preklapanje je u prvih godinu i po dana a ne “godinama”…

Nisam ni imao dilemu al ajde. Bilo bi smesno da samo PS koristi. Ali aj morali su da puste nesto zbog onog ludilo ludilo dobrog snimka za PS

Gamespot je izneo dosta optimistican pogled na ulogu gamepass-a u next gen trci.

Pa ima smisla, jer uz Game Pass startno “ulaganje” u next gen je samo kupovina hardvera, dok gomilu igara dobijaš na servisu. Čak i ako imaš dodatnu kintu za igre, možeš da kupiš neke 3rd party igre jer 1st party dolaze u Game Pass po defaultu. U periodu ekonomske krize koji je pred nama, veliki broj ljudi (a posebno roditelja) će morati mnogo bolje da izvaga šta im je činiti.

1 Like

Pa kad tad igre prestaju da dolaze na stariju generaciju i ljudi se šaltaju na novu.

Ako cemo realno, Xbox One X je komotno mogao jos 2 godine da bude na trzistu bez nasljednika. Takodjer mi se cini da ce nove konzole gurati lazni marketing kako bi se pokrenula prodaja novih televizora koji imaju HDMI 2.1 zbog laznih 4K/120fps. Mislim da je najvise zbog toga i uguran famozni HDMI 2.1 u konzole, hajmo jos musti novac od naivnih gamera. Tako da ce mnogi dati velike novce za novi tv zbog HDMI 2.1 a koji realno ne treba, pogotovo ako se vec posjeduje 4K TV.

Ako cemo realmo taj one x i kao i ps4 pro nisu ni trebali da postoje uopste i trebalo bi da standardne verzije ps4 i xbone prestaju da dobijaju igre cim izadju ps5/sx. Eventualno fifa,pes,cod i slicno nek izlazi jos koju godinu. Onda bi se odmah krenulo sa novom generacijom bez ikakvog razmisljanja o mid genu, razlicitim portovima, rezolucijama fps-u itd… A jok ovako prave mi igru za stare konzole a onda ce da je malo nasminkaju i izbace i na novoj konzoli a za fazon 2-3g cu tek videti prave igre za next gen.

Samo malo ukljucite prostu matematiku.

X ima 6TF a SX ce imati 12. To je prosto receno, nedovoljno za generacijski skok. I prilicno glupo da se veoma jake masine tek tako izbace iz upotrebe, posle par godina.

Bilo koja “prava” next gen igra mora raditi u 4K i 30fps. Za 1080p gaming, 6TF je verovatno vise nego dovoljno da podrzi potpuno isti kvalitet grafike u 1080p. I dalje ima dosta korisnika koji nemaju i ne planiraju 4K TV. A dovoljno je zato sto 4K prikazuje 4x veci broj piksela, dok nove konzole imaju samo 2x vise snage (doduse uz hardverski rtx).

Pitanje je sta raditi sa obicnim konzolama koje su bas slabe. Znaci ko nema Pro ili X, mrka kapa. Sub-hd rezolucije nisu vise neka opcija, a rad na optimizaciji modernih endzina bio bi bas veliki da bi se nova grafika poterala na 1.3 TF. To je vec 10x slabije, i to je bas znacajna razlika, cak i ako iskljucis mnogo efekata i spustis rezoluciju ali da ne izgleda kao supa od piksela.

Pogresno je gledati ovo kao na oldgen vs next gen. Midgen masine su jos uvek snazne. Mozda nemaju fensi SSD-ove, ali su vise nego sposobne da poteraju bilo koju next gen igru u 1080p a neke i u 4K 30fps ako ove budu 60fps (mozda bez RTX).

Dakle te 2-3 godine, mogu produziti vreme za X i Pro, sto nece morati da se negativno odrazi na SX i PS5. A Sonyju i MS-u ne trebaju slabije verzije next gen konzola u startu, vec ih imaju.

Koncept kada igra tek tako prestane da radi na staroj generaciji je, svidjala se nama ili ne, arhaican. I to nema veze sa ekonomskom krizom nego sa trendovima. Apple svake godine izbacuje nove uredjaje, Netflix radi savrseno na 1080p televizorima. Lako je obezbediti kompatibilnost unazad spustanjem rezolucije, na uredjajima koji imaju ekrane nize rezolucije.

Sta ovde predstavlja dodatni problem? Koncepti. Nove konzole imaju mozda “samo” 2x vise snage ali daleko modernije procesore i SSD podsistem koji neke stvari mogu daleko efikasnije, bez obzira na rezoluciju. Na primer, mogu da strimuju u realnom vremenu na SSD kako ne bi zavisili toliko od latencije, ili mogu da obezbede igre bez ucitavanja. Procesori ne ogranicavaju toliko broj neprijatelja na ekranu, itd. Zato ce, izmedju ostalog, biti killer aplikacija da demonstriraju snagu i poguraju ljude da predju na next gen. Ali to ostaje za 1st party. Ne treba to ocekivati od Tomb Raidera, Fife i Call of Duty-ja. Naravno, ko zeli 4K morace odmah da predje na next gen i tu nema price…

2 Likes

Procitao sam tekst, meni iskreno ne izgleda kao holy grail. Sve novitete tako reklamiraju jos od poligonalnog 3D-a, hardverske 3D akceleracije, HDR i 4K u poslednje vreme. Raytracing mi cak deluje najmanje impresivno, ili su naprosto workaround-ovi postali toliko efikasni. Ali, moguce da cemo na duge staze vise da profitiramo, iako mozda neposredan skok nije toliko izraznen.

Interesantan forum post na B3D forumu o različitim pristupima MSa i Sonija kada su u pitanju SSD i njihova uloga: