Pogresno vidis. I tvrdio si malopre da nije dovoljno cuti Sony kako hvali svoj tech.
Ne, PS5 nema veze sa tim, ne postoji takav PC na trzistu.
Ali to jesu obicni kompovi, proslo je doba ps3, ovo je poznata arhitektura o koji se zna, za pc postoje odavbo, ova iz ps5 je mozda i poznatija jer je starija, ali definitivno nije jaca.
E pa nisu. Evo ti jos malo detalja:
Systems integration and whole-system performance. Bringing in data from high-bandwidth storage into video memory in its native format with hardware decompression is very efficient. The software and hardware stack go to great lengths to minimize latency and maximize the bandwidth that’s actually accessible by games.
Those PC numbers are theoretical and are from drive into kernel memory. From there, it’s a slow and circuitous journey through software decompression to GPU driver swizzling into video memory where you can eventually use it. The PS5 path for this is several times more efficient. And then there’s latency.
On PC, there’s a lot of layering and overhead. Then you have the issue of getting compressed textures into video memory requires reading into RAM, software decompressing, then calling into a GPU driver to transfer and swizzle them, with numerous kernel transitions throughout.
Intel’s work on non-volatile NVDIMMs is very exciting and may get PC data transfer on a better track over the coming years.
Da rekao sam da sigurno necu da slusam Cernija koji zavlaci sa onolikim tekstom, jer da su stvari jasnije on ne bi tupio nego bi rekao imamo jaci uredjaj. Kada kazem dovoljno je cuti ms i sony na to mislim, vidim kako promovisu, znam kako je promovisao sony ps4 pro i ps4, ovo sada nije tako, a to je iz razloga sto je slabiji uredjaj samo oni to nece reci.
A anonimusi iz raznih kompanija su mi tek besmislica, jer se oglasio ubisoft ili tako neko? Nije a verovatno i nece. Ljudi koji se bave komponantama bukvalno nisam video nigde da je iko dosao do zakljucka da je ps5 jaci uredjaj.
Priznajem da tako izgleda, ali onda su se pojavili developeri koji su poceli da potvrdjuju Cerny-jevu pricu. Da nisu mozda svi placeni, pa nije Sony Vucic, da placa gomilu botova da lazu na drustvenim mrezama.
Pa verujem da im je u interesu da ta prica kruzi on tako nekih random likova jer oni kao kompanija to ipak je smeju da kazu, ms zato to govori na sva vrata kao i sa one x kada je izasao. Mislim da se ne sve strane tu podmazuje, on placenih recenzija do placanja studijima da razvijaju samo za jedan uredjaj i slicno.
Koji likovi, Dimitrije iz Tehnomanije?
Developeri koji se bave igrama a ne komponenatama su izjavili da je PS5 bolji. U krajnjoj liniji, dovoljno je samo i to da bude laksi za optimizaciju. Da li imas predstavu koliko kosta samo 1 mesec drzanja celog studija na projektu?
Da ne dolivam ulje na vatru, al mozda bi korisna analogija mogla da bude hardverska razlika izmedju ajfona i androida? 
Na ajfonima sve klizi ko iz snova, uprkos daleko manjem broju herca i gigabajta rama… pade mi na pamet, ne znam dal im smisla poredjenje.
Ali zasto bi bio laksi kada je arhitektura ista, nema xbox cpu iz ps3.
Verujem da i jedni i drugi imaju dovoljno para za tkave stvari.
Iskreno sumnjam da je Sony tehnoloski gigant u svetu komponenti i da ba tom nivou mogu da se takmice sa Microsoftom da govorimo o studijima koji razvijaju igre ok, ali o ovome o cemu pricamo mi to ne pije vodu, da su napravili slabiju masinu hardverski koja ce nekom magijom bolje pokretati igre.
Xbox one je hardverski slabiji i koja god su cuda pricali te cloud te ovo te ono na kraju je bila jaca hardverski jaca konzola, jer su i one bile iste arhitekture.
Ok znaci treba da prepricavam sve iz one gomile linkova
Evo interesantan deo, npr, MS je zabiberio developerima corbu ponovo sa 2 vrste RAM-a, ono za varijabilnu frekvenciju je verovatno previse komplikovano.
Saleh reckons it’s easier to bring the PS5 teraflops to bear than those of the Xbox Series X, noting that each part of a console’s core hardware must work together in order to get the best possible performance out of them.
“Many factors must work together and each part feeds another and gives the result of one part to the other. If any of these factors [don’t] work fast enough then it causes in lower performance in another part,” the Crytek engineer said.
“A good example of this situation has happened before. With PS3. PS3 had much higher flops than 360 because of its SPU. But in practice because of its complications and memory bottleneck and other problems it never reached its peak of performance on paper.”
One of the problems of programming for the Xbox Series X, according to Saleh, is having to use RAM with two different bandwidths, something the PS5 doesn’t do.
“A good example about Xbox Series X hardware is its RAM. Microsoft has made the RAM two parts. The same mistake they made with Xbox One. One part of RAM has high bandwidth and the other is low. And definitely coding for this could be a little challenging,” Saleh explained.
I dalje pricas o magiji, ali stvarno nema veze sa tim, jedino je mozda malo nepristupacan tehnicki zargon.
E i ovaj deo, pa nisu developeri retardirana deca, oni su surovi profesionalci i nema tu nikakvih emocija, ako mogu da urade vise za manje rada, tome ce vise da se “raduju”. Sigurno nece da crunchuju do besvesti da bi igre za X radile bolje (ili obrnuto).
Neki moraju da shvate da ako je nesto u teoriji i na papiru jace ne mora da znaci da ce tako i u praksi da bude.

To sve što si ti napisao je apsolutno skupina nebitnih informacije. Posle 7. godina krš igara od AC unity do BF5 … Nisi imao tri svete igre jbt. Vi i dalje pričate kao da nekoga briga da na kraju napravi normalnu igru. Opet će da izabuju krš igre koje će posle da “poprave”… Svaka ostala priča ovo brzo ono ultra brzo nema veze sa današnjim gaming svetom.
Apsolutno te nisam razumeo ni jednu rec. 
Da li si ovo hteo da postujes u nekoj drugoj temi?
Definitivno je nesto pomesao ? Ja htedoh da napisem nesto al reko ajde da iskuliram.
Da, kad malo bolje procitam, mozda se tu krije neka poenta da je snaga konzole nebitna, jer niko ne zeli da pravi dobre igre, samo recikliraju.
Da je varijabilna frekvencija dobra svi bi je koristili. Bolje je imati nešto što je konstantno i sa tim planirati/razvijati nego raditi na načemu što nema konstantan ili obezbeđen takt.
Poenta te varijabilne frekvencije je sto ce konzola trositi manje enerigije, manje ce se grejati i lakse je ohladiti dosta. Kazu i da ce biti veoma tiha. Sad dal je sve ovo potrebno i pametno to cemo tek da vidimo.
Varijabilno znači da ne radi 100% vremena na 10.23 tfps, nego manje pa kada zatreba potera taj max, ali ne stalno i ne uvek (jer bi tada bilo konstantno).
Pa znam, logicno da je tako. Ja sam samo rekao sta ce biti jedna od prednosti toga. A i ne mora uvek sve da radi 100% i sto bi ? u nekoj obicnoj cut sceni u maloj igri koji ce mi djavo sve da roka na max ako moze da se smanji brzina ? Sve ima svoje prednosti i mane i ko zna zasto se soni odlucio na ovakav potez i dal je to stvarno pametno i dobro ili ne.