Share smo autokorekcija prebaci pa ispadne katastrofa
Pa zato sto prosto nije “jednostavno bolja”, niti je pitanje bilo iskljucivo u kontekstu performansi. Odgovor je idiotski, kao i pitanje i to od jednog tech gurua kakav je Gabe, iako se ogradio da nema stake u tome i da razvija za PC - odakle onda takva izjava, kada, ocigledno, nema ni dovoljno dodira sa samim hardverom i zna o tome iz prezentacija kao i svi mi ostali. Cak i u tom pogledu mnogo toga je jos uvek u domenu nagadjanja, ne mozemo jos uvek da procenimo na koji nacin ce se custom arhitektura PS5 odraziti na performanse u igrama - sa vise strana smo od developera culi da je razvoj za PS5 jednostavniji i da SSD prednost uopste nije tako zanemarljiva kao sto se cini. Da ne pricam o gomili drugih stvari, naprednijem kontroleru, zvuku i VR-u 2.0. I to sve jos uvek bez ikakvog spominjanja igara, sto je tek pandorina kutija u koju ne vredi ulaziti. Licno, ja bih zapravo voleo da MS ima jacu konzolu sto bi obezbedilo kakav takav balans na trzistu - ali sa igrama kao Halo Infinite, tesko da ce to zapravo nekome uopste i biti vazno dok ce sledeci God of War izgledati kao drugi silazak Hrista. Takvo pitanje “sta je bolje” za neuke gledaoce stvarno je moronski, a njegov odgovor jos gori. Mozda neki lokalpatriotizam, ne znam, jer je sigurno u stanju bolje da sagleda arhitekture od svih nas na forumu, jer je covek prosto receno genije i ima 200 IQ… Stvarno ne razumem…
Isto prijatelju ljudi lupaju da će ssd nadjačati 2 tf sirove snage pa šta ili ljudi lupaju kako će mjerenje otkucaja srca preko kontrolera promejenti industriju igra pa šta imaju pravo da lupetaju a ovaj lik je stvorio imperiju i ima pravo da lupa jer i lupetanje njegovo se uzima sa respektom
Pa to jer zivimo u zemlji treceg sveta. Da zivis normalniji zivot msm sa finansijskog aspekta, ne verujem da bi radio share.
Svuda postoji share I svuda ga koriste 
Sta vam je sa tim psvr-om sunce ti… Pa ms ima dobre odnose sa samsungom,facebookom i steamom plus svoj windows os pa ako ikad bude nesto od tog vr-a ms bez problema moze to da dovede na svoje konzole i istog trenutka pojede soni. Hvaliti mi psvr i stavljati ga kao neki plus je kao i hvaliti debilne japanstine koje me zanimaju malo manje od lanjskog snega.
To je subjektivan zakljucak. Meni licno nema smisla da neko ko zaradjuje na mesecnom nivou 1000-5000 eura sibicari za 15-20 eura po naslovu.
Pojede Sony? Kao sto ga i do sada “jede”.
Pa dobro, sta cemo onda sa tim sto je izjavio da ce da izumru svi koji nemaju VR resanja?
U vr smislu… Kontas li ista sto se napise il moras bukvalno sve da shvatas i izvlacis stvari is konteksta ?
Ne primaj to k srcu. Siguran sam da ce MS odabrati perfektno resenje. 
Ne bi to bio ms kad ne bi usrao nesto ali mogucnosti su tu ;ddd
PS5 ima samo brži SSD, a te podatke koje tako brzo šalje opet moraju GPU i CPU da odrade.
Sve ostalo je na strani Xbox Series X, ne znam zašto je to uopšte predmet rasprave?
Nije tako jednostavno, i nije uopste tesko da se prihvati, nego je tesko da se projektuje na realne performanse u igrama kada je toliko toga u next gen developmentu jednostavno drugacije.
I/O throughput je dosta vazan i totalna promena paradigme, strimovanje aseta u realnom vremenu ce biti ekstremno bitno u next gen developmentu.
Takodje, podjednako je bitna arhitektura varijabilne frekvencije, koja anulira prednost u tfps-ima koju ima X na papiru.
Rather than look at the actual temperature of the silicon die, we look at the activities that the GPU and CPU are performing and set the frequencies on that basis - which makes everything deterministic and repeatable," Cerny explains in his presentation. “While we’re at it, we also use AMD’s SmartShift technology and send any unused power from the CPU to the GPU so it can squeeze out a few more pixels.”
It’s a fascinating idea - and entirely at odds with Microsoft’s design decisions for Xbox Series X - and what this likely means is that developers will need to be mindful of potential power consumption spikes that could impact clocks and lower performance. However, for Sony this means that PlayStation 5 can hit GPU frequencies way, way higher than we expected. Those clocks are also significantly higher than anything seen from existing AMD parts in the PC space. It also means that, by extension, more can be extracted performance-wise from the 36 available RDNA 2 compute units.
Not wishing to draw comparisons with any existing hardware past, present or future, Cerny presents an intriguing hypothetical scenario - a 36 CU graphics core running at 1GHz up against a notional 48 CU part running at 750MHz. Both deliver 4.6TF of compute performance, but Cerny says that the gaming experience would not be the same.
"Performance is noticeably different, because ‘teraflops’ is defined as the computational capability of the vector ALU. That’s just one part of the GPU, there are a lot of other units - and those other units all run faster when the GPU frequency is higher. At 33 per cent higher frequency, rasterisation goes 33 per cent faster, processing the command buffer goes that much faster, the L1 and L2 caches have that much higher bandwidth, and so on," Cerny explains in his presentation.
Takodje, o PSVR 2.0 ne znamo skoro nista. MS ce da resi ovaj problem bacanjem kamiona novca na Occulus, recimo, ali R&D, custom resenje za PS5 i prethodno iskustvo mogu da naprave ogromnu razliku. Meni je PSVR 2 neverovatno vazan, jer moze u potpunosti da promeni nacin na koji dozivljavamo gaming, PSVR 1 je samo igracka koja sluzi da nas uvede u taj carobni svet.
U poredjenju sa impresivno naprednom arhitekturom, PSVR 2, inovativnom pristupu kontrolerima i zvuku (ajde, ovo je kao vise gimmick, ali opet je nesto novo), a narocito sposobnoscu first party developera da utilizuju hardver do nerealnih razmera, X je samo obicna, dosadna kutija. I ne, nije “bolji”, sumnjivo je cak i da li ce biti hardverski jaci.
Pa jedino ako slusas sta prica lik iz Sonya onda mozda da bude tu negde, ali u realno svetu nema te magije koju mogu da izvedu da imaju jači hardver na kraju, pogotovu sto jedan ms i directx stoje iza xboxa u tom domenu takvih tehnologija sony stvarno nema sta da trazi sa msom. E sad kako ce izgledati sony ekskluzive i sta ce njihovi studiji izvlaciti je neka skroz druga tema i ostaje da vidimo, ali mislim da lagano mozemo prihvatiti cunjenicu da je x solidno jaci uredjaj, ps5 cak ima i stariju arhitekturu, nabudzeni rdna 1 naspram 2 na boxu.
Verujem da nije lako ispratiti gomilu tehnickih izraza, zato sam boldovao bitan deo. Mozda ce nekome izgledati kao magija, ali u stvari je samo mnogo pametnije projektovana tehnologija. Malo mi je smesno vase laicko ubedjenje, ako vec inzenjeri i developeri tvrde drugacije. Ne mogu da tvrdim da ce performanse PS5 ili Xboxa biti bolje, treba sacekati prva poredjenja.
Samo jedan developer je rekao da je ps5 jaci utedjaj i to se ispostavilo uskoro da im je sony dao pare. Ako jedan uredjaj ima jaci procesor, jacu graficku, noviju arhitekturu, veci bandwith, a drugi nesto brzi ssd, ja stvarno ne znam kojom logikom mene moze da ubedi lik koji radi u Sonyu da oni ipak imaju jacu konzolu, to mi je na nivou da slusam sns kako smo u zlatnom dobu i da im verujem. Ne kazem da ce razlike biti ogromne, ali bas nema te sile da ps5 ima jaci hardver pogotovu sto sony kao firma nema tehnologiju koju ima ms u tom domenu, jednostavno nema sanse, a bukvalno svi developeri osim jednog su to i potvrdili. Cak se i sony nije nijednom usudio da kaze napravili smo najajcu konzolu, kao sto je to radio kada je pojavio ps4 pro, i oni su svesni toga a ovakvim clancima pokusavaju da zamazu oci da je nekom logikom 4 ipak vece od 5, a u stvari ne.
Sama snaga ne mora puno da znaci u first party igrama ali multiplatforme ce raditi bolje, i to ce se videti kad akrenu da izlaze prave next gen igre, koje ce bolje i koristiti jaci hardver i noviju arhitekturu.
Ako mislis na tim Sweeney-a, opet, netacno.
https://www.reddit.com/r/PS5/comments/fnp2uk/two_additional_developers_say_theyre_more_excited/
I’ve been paying attention to every developer tweet or comment about how they perceive both the PS5 and/or the Series X.
It feels like developers on the whole, are more excited about the PS5. And so far, it doesn’t even seem close.
That doesn’t necessarily mean the PS5 is the superior machine but it’s noteworthy at the very least.
‘The developers are saying PlayStation 5 is the easiest console they have ever coded on to reach its peak performance. Software-wise, coding for PS5 is extremely simple and has so many abilities that make the [developers] so free. In total, I can say PS5 is a better console.’
As for the Xbox Series X, according to Salehi, while it is possible to reach peak performance, it can only be done under the most ideal circumstances. ‘… If all parts can work efficiently in Xbox Series X alongside its GPU, it can hit that number in practice, which doesn’t seem so possible. Beside all these, there’s a software part too.’ He even added that developing games for the Xbox Series X might be somewhat difficult because of its software and the fact that it uses two different kinds of RAM that differ in bandwidth. Since developers are likely to want to use the higher bandwidth, Salehi believes that could cause issues. ‘Because the total amount of things we want to put in the fast part is so much that it may cause problems. And if we want to support 4K it will be another whole story. So, there will be some things that will hold the GPU off.’
Taj lik iz propalog Cryteka se kasnije ispostavilo da nije ni imao oba dev kita nego je to onako rekao. U svakom slucaju ako se bas kopa sigurno se moze naci da je jos par developera to reklo, sto opet ne znaci da je neki uredjaj jaci, nego se oni vise raduju da rade na njemu.
U svakom slucaju ovu situaciju vidim kao dosta jasnu, dovoljno je cuti ms i sony, a ne neke random likove koji nesto tvrde na osnovu cega tacno, ja znam sta je on radio sa konzolama, lik je mozda fanboj prica jer moze mi to ne znamo.
Ali kada cujemo ms koji na sva vrata govori da imaju najjacu konzolu, to bi isto radio i sony da je takav slucaj, a sony ulazi u neke teske detalje sa onim smaracem Cerijem koji izlaze svoje teorijr kako u nekim varijantama i slucajevim manje teraflopa je bolje itd itd… Lik zavlaci.
Da je jednostavno jaci uredjaj ne bi pisao onoliki zid teksta nego bi izasao i rekao mi imamo jacu konzolu, tacka.
Pricamo o potpuno novom hardveru, promenjenoj paradigmi i developmentu. Poredjenje sa sastavljanjem PC komponenata je naprosto pogresno.
Developeri naravno pisu sta hoce i pisu da je PS5 bolja konzola, sto se itekako moze odraziti na performanse u igrama. Niko nece da se smara sa optimizacijom za X, isto kao sto nisu hteli sa Cell arhitekturom.