Ali 24. septembar… ![]()
Ne znam ni sam dal sam za ili protiv ekskluziva, al ne moze se poreci da su ekskluzive izgradile renome na koji se sony dan-danas oslanja. Ima smisla zaraditi malo manje na kraci rok ako na duze staze gradis poverenje igraca.
Mada ms je prakticno sve procerdao, nisu ni halo ni gearsi sta su nekad bili, o drugim manjim brendovima ni da ne pricamo. Trebace vremena da se vrati vera.
pa nek neko nađe zamerku…
Dobra je i ovaj Matthew Ball lik mi se sviđa isto ali Xbox fanovi trebaju da se manu ovih dizanja u nebesa. Puno je posla još pred njima.
Red dobrih vesti, red sranja, ukratko Xbox poslednjih 25 godina:
Nadam se samo da neće ugasiti Double Fine, a sva je prilika da bi mogao on da se gasi.
Bukvalno je nikakav doprinos Ashe. Ali malo je i vremena bilo.
- Translucent logo gori nego stari, tako nesto uzasno dugo nismo videli.
- Cena pretplate je smanjena, ali na racun najvrednijeg proizvoda, proporcionalno, nije uopste smanjena nego je de-scopeovana. Neko treba da uradi analizu da li je Gamepass sada zapravo relativno i poskupeo.
- Vracanje ekskluziva, malo 'vako malo nako, odrazava korporativno beznadj MS menadzmenta, iako deluje kao da je (konacno) u dobrom pravcu potez, u stvari je vise brza reakcija na Sony-jev potez od pre mesec dana.
- Prikazane igre nisu od pre 2 meseca nego su duze u pipeline-u
@n00dle da odgovorim i na tvoju dilemu: nije stvar poverenja nego zarade. Kompanije nisu verske organizacije
Ultimativno je oduvek samo bilo pitanje zarade. Ja nisam verovao da na duge staze trejdovanje ekskluziviteta moze da donese Microsoftu prevlast u odnosu na konkurenciju, iako u teoriji prosiruje bazu igraca na druge platforme, radikalna promena konzolnog biznis modela na duge staze znaci da jednostavbo nisu u istoj areni sa Sonyjem i Nintendom, sto je i Microsoft “priznao” i isto rekao (fantazirajuci da su im sada konkurenti Netflix i Amazon, da ne trazim sada direktan quote demijurga te propasti Fila). Ali su se sada predomislili jer strategija nije pokazala dobar rezultat, Xbox brend nije relevantan vise. Hardver prodaja je u teskom kanalu itd. Za malo vise novca kratkorocno na kraju ces da izgubis svoje solidno drugo mesto, a tek o prvom mozes samo da sanjas.
Ma samo da ne zatvori nijedan studio što se može desiti. Ako misle zatvoriti nešto, najbolja opcija kao sa Toys for Bob, pusti ih da postanu nezavisni.
Šteta što nije netko kao Asha preuzeo xbox nakon Mattricka, možda bi danas i bilo nešto od branda.
Phil je koliko god bio simpatičan upropastio xbox. Xbox one koliko god ga se pljuvalo imao pristojan start, dobar launch lineup i prodano blizu 60 milijona primjeraka. Na tome se moglo graditi. Phil je imao NULA eksluzivnih igara na launchu te pod njegovim vodstvom glavne franšize su postale irrelevantne. Nije dobacio ni do 30 milijuna prodanih primjeraka s novim xboxom, uvjerio je sve da im konzola ne treba te ju počeo pretvarati u PC, sve glavne igre portao na konkurentske konzole. Šlag na tortu, čak i gamepass je jeftiniji na PC nego na njihovom vlastitom hardveru. I tip još uvijek ima apologete
.
Asha pokušava ali too little too late i nedovoljno. Neće nitko se prebacivati na xbox za jednu najavljenu ekskluzivu u 2026 i jednu u 2027. Ili jesi ili nisi. Da se povuku u potpunosti s drugih konzola moooožda bi se nešto postiglo, ali i to nije pravi ekskluzivitet kako playstation i nintendo ganjaju. Opet je sve na PC.
Ne znam da li ste kacili ovde
Ok posle odgledanog intervjua, Asha u odnosu na Phila zvuci mnogo elokventnije i smislenije, da ne kazem normalno. I dalje je previse korpo linga, ne deluje bas strastveno u vezi gaminga (nije protivrecila voditeljki kada je ova “prozvala” da nije gamer), ali deluje kao da moze da ispliva iz krize i svidja mi se sto shvata ozbiljno mandat da postanu najbolja gaming kompanija. Takva kompetativnost je potrebna, to je vise stvar volje nego umeca, a strategija i taktka kako ce do toga da stignu je stvar vizije i njene procene - valjda ima nekog pametnog sa pita za savet u kompaniji od nekoliko stotina hiljada ljudi. Neka konsultuje i AI ako treba ![]()
Nije do Phila, do Microsofta je. To je neko moje mišljenje, Philu su nametnuli sulude 30% profitne marže a Asha u intervjuu kaže da se od nje to ne zahtjeva. Desio se neki zaokret u Microsoftu, Nadella koji ne voli ekskluzive sad ritvituje njihove najave ekskluziva.
Isto, Phil je u 2017. imao 7 studija, ko god da je tad bio na čelu Xboxa ne bi imao spremne igre, imao bi isto što i Phil. I onda taman kad su imali steady pipeline i kad su akvizicije trebale uroditi plodom, oni krenuli multiplatform. To je sve Microsoft, Nadella, Amy Hood i ekipa koja ne razumije gaming.
Ali imaju te tako neke sitne vijesti koje me navode da pomislim da su konačno skontali neke stvari. Asha koja kaže da se bne zahtjeva 30% marža od nje, koja kaže da je bila iznenađena ponudom za posao i da hoj je Nadella rekao da je Xbox veoma bitan, Mattheew Ball koji kaže da je prvo što ga je Asha pitala “is it fixable” itd.
Jez je imao neki članak i utiske juče, pošto je pričao na showcase-u sa dosta funkcionera. Isto ostavlja dojam kao da su skontali da će morati malo žrtvovati short term profit da poprave stvari. Ali vidjećemo, vrijeme će pokazati.
Osobno mi je Phil super. Kao siromasnom studentu 3 mjeseca gamepass za euro pa stackanja ultimatea za male pare su mi sjajno došle. Backwards compatibility, smart delivery i quick resume su odlični featuri. Sve ovo mi je vrijedilo više od bilo kakvih ekskluziva.
No, ne razmišljaju svi kao ja. Phil je imao najviše grešaka u menadžiranju IP-ova. Kad je konačno uspio “brute force”-om dobiti pregršt naslova stavio ih je na playstation i zabio zadnji čavao u lijes iz kojeg sad Asha pokušava izaći.
Možda su mu i sapunali dasku iz vodstva Microsofta ali malo mi je čudan takav iznenadan “obrat” - od gašenja xboxa do toga da je važan i opet se vraća na eksluzive. No sve da je to i istina, vjerojatno je xbox i došao u poziciju da se glavešine umiješaju zbog Philovog generalnog neuspjeha.
Ovo sve govorim kao netko koji je posjedovao apsolutno sve xbox konzole osim originala, bez da je ikad kupio playstation. Dakle fanboy po svakoj definiciji. Phil je bio super za mene ali nije bio dobar za konzolu. Asha ima dosta super feature-a na kojima može graditi zahvaljujući Philu ali nije je ostavio u dobroj poziciji. Na kraju igre prodaju konzolu a playstation je cijelu ovu generaciju progurao na staroj slavi zbog lošeg xbox menadžmenta.
Imao je i Phil svojih mana, daleko bilo. Meni se npr. nije svidio njegov defeatist stav i to što je mislio da ekskluzive ne mogu ništa promjeniti. Multiplatform je plemenita ideja ali nije dobra ako je samo Xbox radi.
Opet mi se čini da je Asha u boljoj poziciji sad nego što je Phil bio zbog svega ovog ranije što sam rekao.
Gledao sam prije par dana ali nisam kačio ovdje. Mada ima sad već i svježijih, ovaj je od juče. Svako malo je negdje i ona i Ball i Booty.
Što je neko prokomentarisao u komentarima, užasna su ova pitanja ba kraju o AI od strane tech bros-a. ![]()
Izdrzite. Popijte pice, nije realno da se ovako i ovoliko drami.
Uzivajmo u najboljoj konzoli ![]()
Microsoft has considered spinning off Xbox, the Information reports
U nekom ludačkom univerzumu Apple kupuje Xbox i konačno se probija na gaming tržište.
Da Apple prepakuje M5 i napravi konzolu od toga, odvalio bi sve na tržištu. Najveća fora je što bi im konzola bila najjeftinija a verovatno najjača.
Ma čak i handheld da naprave… Tomb Raider Definitive Edition radi u 120fps na iPhone 17 Pro sa boljim detaljima nego na Switch 2. Jeste skuplje, ali upola od toga bi bilo bolje od Switch 2.
Samo što ih boli dupe za tako nešto.