VR {MT}

Ma pre orderovao sam bundle jos novembra. :slightly_smiling_face:

Inace eto, u novembru je krenuo pre order, moze i dan danas na Sony Direct da se odradi, ima ih dovoljno. Tako da nece biti tipicnog skalpovanja kao sa PS5. Ocekujem raznorazne bezobrazluke od nasih prodavnica doduse. Ima fifu sa bundluju za headsetom za 130 hiljada.

2 Likes

Bice tako neka cena sigurno. Kad 4070 TI kod nas valjaju uredno za oko 140k dok je preporucena cena 740$

Ide lagano bundle PSVR2+PS5 (možda se smiluju pa izbace iz kutije onih 5-6 igara što trpaju u njega)

Hm, moze se desiti zapravo da nase prodavnice dobiju po relativno ok cenama ovaj horizon bundle.

Ako sam dobro skontao, cena je 600e za evropu samo za headset.

Zvacu ja sutra game centar da proverim…

1 Like

Da, sam headset je 600, bundle 650. Javi bas sta kazu, zivo me interesuje.

1 Like

Inace, HTC je juce najavio svoj novi „pro“ headset. Naravno dosta je raznovrsniji od psvr2, ali ima i losije specifikacije na papiru. A nesto vise od 2x skuplji. :man_shrugging:

Edit da ne bude tripple post :sweat_smile:

2 Likes

Zvao game centar, nemaju pojma naravno. Cekaju informacije od Sony-ja, “bice na nasem sajtu”.

Dobra vest da su utisci iz prve ruke pozitivni na CES-u. Ove fore sa eye trackingom i treptanjem su bas next gen.

PC je bas zastranio u neku kategoriju luksuza. Pored headseta od 1500e treba ti i rig of 2-3k evra minimum. Haosss.

1 Like

Cena mi je ok, specifikacije su odlicne, pogotovu kad se uzme u obzir i inflacija. Znamo da nije bas esencijalno parce hardvera i da bi svi voleli mejnstrim hajp ali od toga nema nista. Cak i da kosta 200-300e ne bi ljudi kupovali jer im VR gaming prosto nije interesantan.

1 Like

Quest je tu car nad carevima. Do nedavno je bio 399, trenutno 499. Standalone, sa solidnim ekskluzivama i generalno najvecom bibliotekom igara i dobrim specifikacijama. Plus se moze koristiti kao PCVR headset i to Wireless(!). Znaci nema bolji deal za VR gaming. I zasluzeno najveci deo trzista.

Krajem godine izlazi Quest 3, sa boljim chipom i pancake socivom, znaci bice laksi i tanji. Ako zadrzi cenu, ili bude opet 399, bice mnogo bolji izbor. Ali kao i kod svih ovih lepih hardvera, pitanje je novi softver. Meta tj. Facebook su pokupovali najbolje developere tako da se tu ne brinem. U svakom slucaju bi mogao bas negativno da utice na prodaju psvr2 ako ne pozure sa nekim ekskluzivama.

3 Likes

Ja nigde da nadjem da probam neku igru u VRu da vidim da li mi stvara motion sickness. Ne bih da pljunem pare i da moram da ga se resavam posle 2 dana.

U Minhenu sam probao na nekih 5 minuta VR dozivljaj sa izgradnjom tornja ali nije to to. Jedini moj dodir sa VRom.

Da to je zeznuto. Tesko je raditi marketing za ovu platformu (ja dajem sve od sebe :joy:), jer se tacno mora probati. Cak i ja ne znam sta bih ti savetovao. Probanje headseta u nekim trznim centrima, saturnima je meni bljaks, niti imas mira normalan utisak da steknes, a o higijeni necu ni da pricam. :face_vomiting: Ko zna ko sve to nije turao na glavu… blah.

Moj prvi vr susret je bio sa Google Cardboard. Teoretski moze tako svako da proba Vr, ali to je dno dna da gore ne moze biti. Ne bih nikome preporucio.

Ja bih pocetnicima preporucio Meta Quest ili Pico 4 eventualno. To moze da se jako lako preproda jer je uvek dobar poklon, ako nekome ne odgovara VR.

Psvr1 ne bih takodje preporucio jer je dinosaorus od tehnologije, nije reprezentativan danasnjem stanju i realnoj ponudi.

4 Likes

Ja sam probao nekoliko puta Vive Pro u Portal Gaming centru u Beogradu. Platimo, povedem ekipu i odigramo nekih 1-2h neku CO-OP pucačinu.

Higijena jeste malo zajebana, ali nam daju neke navlake koje idu na mesto gde leže headset na lice. Pa kontam da nije toliko strašno, pogotovo što i nije baš popularan VR gaming, pa i nema neke ogromne publike.

1 Like

Znaci da u BGu ima gde moze da se proba. Super super moracu malo da istrazim to :grin:

Sto se tice higijene jbg da to je nezgodno ali sad kad pogledam koristio sam taj VR u Minhenu, koji je bydway free i svako ko je na tornju moze da proba, bez da sam pomislio ko ga je sve koristio :sweat_smile: ali uvek moze maramicama da se prebrise, imaju u Lidlu one za tehniku pa mogu taman i za to jer su relativno polu suve ali dovoljno da se prebrise.

1 Like

A dobro, tamo kontam da se bar osnovno brinu o higijeni, cim menjaju navlaku, recimo da je dovoljno. To im je sigurno deo posla. A u trznim centrima, prodavnicama tehnike je najcesce druga prica. :slightly_smiling_face:

@jahalang0112 zavisi kako gledas. Ako gledas iz ugla korisnika psvr1 headseta koji ima ps5, jeste da Quest nije neka opasnost ili konkurencija. Ali ako gledas iz ugla celokupnog trzista, VRa kao platforme a ne periferije, je druga prica.

Prvo, cilj je privuci recimo korisnike kao mnoge ovde u VR platformu, koji do sada nisu imali interesovanje. Osim ekskluziva koje nisu brojcano velike bitna je ulazna karta tj. Cena. Quest, 500€ i igras igre odmah. Psvr2 , 600€ i 500€ ako nemas PS5.

Drugo, posto se ja vrtim po tim redditima, forumima, jedno od dnevnih pitanja od postojecih i novih korisnika je, „ da li da uzmem Quest2 ili da cekam PSVR?“, ili „da Quest 2/3 ili PSVR?“…

Ko ce ga znati, tesko je proceniti. :grin:

3 Likes

@ph1beropt svaka tebi čast, preuzeo si VR štafetu. Meni je vera drastično opala, ne zbog tehnologije nego zbog kompanija koje ko da ne znaju šta rade. Za svaki dobar potez urade dva pogrešna.

Ne znam jesu čitao možda staru PSVR temu, kad sam čitavu odiseju sproveo samo kako bih iskusio VR magiju u nekom kanadskom tržnom centru usred nedođije.

Inače na temu vidljivih piksela, izašao još pre nekoliko godina Varjo vr-1, skupocen uređaj namenjen profesionalnoj upotrebi. Evo približne razlike u rezoluciji u odnosu na vive pro –

Danas su već dogurali do vr-3. Nisam odgledao ceo video, al čovek zvuči prilično oduševljeno –

2 Likes

Jesam! :grin: Pratio sam celu tu sagu. Tada je to bilo cak mnogo mnogo teze nego danas, a ni danas nije jednostavno.

Uglavnom ja zaista vidim potencijal i buducnost u vr-u, ali ne kao generalnoj buducnosti gaminga, vec kao platformi ili pandan konzolama sa svojim jakim ekskluzivama.

2 Likes

I only played 30 minutes of Horizon Call of the Mountain during my time with the PlayStation VR 2, but it was probably my favourite VR experience yet, alongside Half-Life Alyx.
I was impressed by how interactive the world was too. While in a boat, I was able to dip my hand into the river to cause ripples in the water, and push vines to the side to clear a path. The haptic feedback also provides little vibrations whenever your hand ever comes into contact with an in-game object to increase the level of immersion.

4 Likes

2 Likes

Ja nikad nisam imao priliku da probam VR. Video sam u Delta City-u da ima igraonica. Kolege i ja prolazimo pored i svi blenemo i komentarišemo kako bi voleli da probamo ali kad vidimo da su samo mala deca tu sa roditeljima koji čačkaju telefone, ne priliči nama debilima da se guramo sa njima. :joy: A kada bih kupio i kada bi me neko od familije zatekao sa tim čudom na glavi, ja mislim da bi to odzvanjalo kroz generacije iovako sam crna ovca u familiji. :joy: “Evo ga ovaj što stavlja neku kacigu na glavu i igra igrice, juri ženske bre mani to sranje za decu, kad ćeš da se ženiš” Taj rad :joy:

1 Like

Sve je to super, al više me zanima kakav je gameplay, odnosno ima li ga uopšte. Muka mi je više od tih ‘experiencea’, rollercoastera i sličnih petominutnih zezalica.

Ma pusti te priče, život je prekratak za te kompleksaše. Ja sam u toj delti probao VR još dok je bio samo onaj matori prototip, dk-1 ili koji već.

Rezolucija je bila grozna, probao sam svašta, između ostalog i neku vožnju gde nisam uspeo sa parkinga da izađem. Al svejedno je bilo magično.

2 Likes