VR {MT}

NAZIV TEME PROMENJEN 17.03.2023 // PRETHODNO IME “PSVR2 MT”

https://twitter.com/PlayStation/status/1478541932389277700?t=NaY0lAXJpLYFhfmxLJHieA&s=19

https://blog.playstation.com/2022/01/04/playstation-vr2-and-playstation-vr2-sense-controller-the-next-generation-of-vr-gaming-on-ps5/?s=09

Visual Fidelity: For a high-fidelity visual experience, PS VR2 offers 4K HDR, 110-degree field of view, and foveated rendering. With an OLED display, players can expect a display resolution of 2000×2040 per eye and smooth frame rates of 90/120Hz.

Headset-based Controller Tracking: With inside-out tracking, PS VR2 tracks you and your controller through integrated cameras embedded in the VR headset. Your movements and the direction you look at are reflected in-game without the need for an external camera.

New Sensory Features: PS VR2 Sense Technology combines eye tracking, headset feedback, 3D Audio, and the innovative PS VR2 Sense controller to create an incredibly deep feeling of immersion. Headset feedback is a new sensory feature that amplifies the sensations of in-game actions from the player. It’s created by a single built-in motor with vibrations that add an intelligent tactile element, bringing players closer to the gameplay experience. For example, gamers can feel a character’s elevated pulse during tense moments, the rush of objects passing close to the character’s head, or the thrust of a vehicle as the character speeds forward. Additionally, PS5’s Tempest 3D AudioTech makes sounds in the player’s surroundings come alive, adding to this new level of immersion.

Eye Tracking: With eye tracking, PS VR2 detects the motion of your eyes, so a simple look in a specific direction can create an additional input for the game character. This allows players to interact more intuitively in new and lifelike ways, allowing for a heightened emotional response and enhanced expression that provide a new level of realism in gaming.

4 Likes

Jednom recju, fantazija.

Citao sam neku vest da se njihov vendor sprema za masovnu proizvodnju tj maltene vec krecu u proizvodni proces, tako da necemo morati dugo ni da cekamo po svoj prilici.

Jedino se plasim skalpera, mada to ne spada bas u toliko pozeljnu tehniku kao next gen konzole ili graficke karte.

2 Likes

Misliš? Ja se baš plašim da skalperi već vide $$ znak u očima. Verovatno zavisi koliku količinu proizvode i kolika će biti cena.

1 Like

Pa pazi ovako, prvo primarni kupci su oni koji već imaju PS5, drugo cena ispod 400-500us ne verujem, gledam iz moje perspektive da bih kupio VR2 prvo treba da nabavim PS5 po normalnoj ceni, pa tek onda VR2 …
Znaci instant ulaganje 1000us…
Čisto sumnjam da će tu biti prostora za skalpere, možda u prvoj turi, ali VR2 nikako nije prioritet, kad ljudi još ne mogu ni PS5 da nabave :sweat_smile:

I da treće, bog zna sta nam je apple spremio … ?

2 Likes

Mene više zanima šta će biti od igara.

4 Likes

Mene, paradoksalno, igre sve manje interesuju. Vec sam odustao od neke stajaznam VR revolucije u tom smislu, iako sam oprezno optimistican u pogledu 2. generacije VR igara. Ono sto mi je interesantnije je big screen mod, koji sa ovakvom rezolucijom moze komotno da zameni TV i imas prakticno bioskopsko platno za gaming i druge upotrebe kao sto su filmovi. Nije da nesto preterano zurim da zamenim skupoceni OLED, ali benefiti ovakvog nacina igranja ili gledanja filmova su bas veliki, pre svega na polju imerzije, sve se pretvara u bioskop i senzaciju za sva cula. Uz lakocu koriscenja, bice super alternativa za TV i omogucice ljudima jedno totalno drugacije, neponovljivo iskustvo.

Pravi VR development je nekako u zapecku, mozemo da vidimo vec na osnovu toga da nema nikakvih najava ili hajpa u industriji. Velike kompanije su prakticno odustale u samom startu, sve se vrti oko nekih indie projekata i entuzijasta.

1 Like

Iskreno se nadam. Prodat je isuviše mali broj tih headseta, za razliku od konzola ili grafičkih karti, jednostavno ne postoji nikakva potražnja na masovnom tržištu. Mogu oni da stave cenu od 800e, ali nece niko kupiti. Secam se da se Carmack zalio na neke probleme sa logistikom u ranoj fazi korone, ali to je vec nesto drugo.

Nije da znam iz prve ruke, al mislim da ne gledas na pravom mestu – Quest 2 je trenutno najprodavaniji na Amazonu u segmentu wearable tehnologije:

zatim:

image

10 miliona za godinu dana, nije lose. Ok, mozda nisu (jos) tripl-a developeri zdusno usli u VR (cast izuzecima), al deluje mi da je Facebook s Questom 2 ubo zlatnu sredinu cene i lakoce koriscenja.

Ovo vise nije samo niche za nas entuzijaste gde das pare ko za automobil. Niti je djubre varijanta gde turis android u plasticno kuciste. Nego pravi VR za ok cenu, i joe american pocinje da se interesuje.

2 Likes

Mene više plaši da sa obzirom šta se sve pakuje u PSVR2, da cena neće biti 500€. Ako stave veliku cenu, neće se dobro prodavati, ma koliko bio dobar proizvod.

Dokaz je i skalpel cena za PS5 i XSX. Da su jeftinije u startu i da skalpeli stave 500€, prodale bi se. Ovako sa cenom iznad 500€, neće da ide. Deluje mi da je 500€ neka maksimalna cena koju tržište podnosi za ovakav tip zabave u ovom trenutku, sa isključenjem entuzijasta koji troše daleko više para.

EDIT:
Imam osećaj da će biti 2 pakovanja, jedan samo PSVR2, drugi PSVR2 sa kontrolerima. Ako ovaj osnovni bude 500€, to je po meni promašena cena, upravo zbog gore napisanog.

Slazem se, a verovatno hoce biti preskup. Dokle god VR uredjaji toliko kostaju, od veceg prodora na trziste nece biti nista.

Quest 2 je pokazao kako razumna cena i solidne perfomanse pronadju svoju publiku.

Meni samo nije jasno sto nisu odmah krenuli tim putem, prvi oculus rift je trebalo da bude upola jeftiniji. Nije ko da bi gigant poput facebooka to uopste osetio.

Vrlo moguce, i meni preko 500e deluje nekako preterano, ipak je “samo” periferija u pitanju. Svi znamo sta predstavljaju u odnosu na to next gen konzole ili graficke karte koje su prakticno biznis investicija, i to veoma primamljiva.

Tako da…

Verujem, ali opet, u okviru wearable kategorije koja nije bogznakako hot cake poput konzola ili grafickih. Skalperske cene su moguce upravo zbog ogromne potraznje i zelje da se poseduje nova tehnologija, a ovamo ces jedva navatati 2-3 hardcore gamera sa republike koji su u startu zagrejani.

Znas da si uspeo kad skalperi deru haha. Eh, ja jos uvek drzim nadu da ce VR da zazivi… :smiley:

Specificno sto se PSVR2 tice, mada me zivo interesuje, ne verujem da cu u skorije vreme uzimati nov (jos jedan) VR uredjaj. Cena ce verovatno biti paprena, a upravo se pocastih novom Kutijom. Lidija bi me zivog pojela.

Ja uzimam pa nek ide zivot.

1 Like

Priča se da izlazi u Q2 2022, dakle za koji mesec.

2 Likes

Specifikacije su boli glava. Ali moraju igre da najave. Čitao sam danas da Half Life Alyx dolazi na releasu, navodno.

1 Like

Bilo bi super ako PSVR 2 može da radi i na PC.

Alyx bi bio killer app. Al zvuči suviše dobro da bi bilo istinito.

Sve je moguce, prilicno je stara igra i iskoristili su je da poguraju Valve headset.

Nego, Sony R&D bas razbija, procureo je neki nenormalan patent za skeniranje real life objekata.

1 Like

B92: Apple VR naočare će biti snažnije i od nekih računara, jači čipset će biti u mogućnosti da ponudi snagu obrade podataka koja je u rangu M1 čipova na novim Mac računarima .http://www.b92.net/tehnopolis/vesti/apple-vr-naocare-ce-biti-snaznije-i-od-nekih-racunara-2086734

Ispod 3000 neće biti …
I to slabija varijanta

1 Like