Recesija je trenutni trend i svi znamo da se ti ciklusi smenjuju kao na traci. Neko mora da R&D-uje nove tehnologije i preuzme finansijaki rizik nedostatka ranog usvajanja.
Mark nije uspesan zato sto je igrao na sigurno nego zato sto je rizikovao i isti princip moze da se primeni na sve preduzetnike. Iz consumerskog ugla, neko ulaze milione ili milijarde da nam razvije ovako nesto kao sto je PSVR2, a mi smo skepticni da kupimo za 600e.
Znamo da je VR2 stepping stone, pitanje je samo da li zelis da ostanes na dnu stepenica, pricajuci o otpustanjima, ili ces da se penjes na tehnolosko brdo sa nama.
Sto se mene tice ta odluka je odavno donesena, jos kada sam kao klinac samo citao o novim tehnologijama. Sada mogu da ih priustim i radije cu biti suocen sa tvrdom realnoscu nego da stojim po strani, citam i zamisljam kako izgleda kada si “unutra”.
26 milijardi ce nadoknaditi, ne brini. To je prolazna faza i ti ljudi ce imati posla.
It’ll leave you breathless
Or with a nasty scar
Got a long list of ex-lovers
They’ll tell you I’m insane
But I’ve got a blank space, baby
And I’ll write your name
Baš njih čekam odoh na skijanje malo da odmorim od tebe salim se naravno, nisam zlopamtilo, svakako sam se uputio prema stazi ali jebiga ako se ovo moze nazvati skijanjem, temperature su letnje na kopaoniku
Na kraju ispade da se u PSVR2 temi bavimo virtuelnim svetom onako uopšteno, većina postova može da se copy/paste u bilo koji Quest/Valve/Vivo ili neki četvrti forum bez da se obaziremo na konkretan uređaj i sadržaj (igre) za isti. Da li postoji opcija da se napravi neki VR forum/podforum koji će se baviti generalnim temama iz virtelnog sveta a da ovde razmenjujemo savete, iskustva i probleme vezane konkretno za Sony PSVR2?
Još jedno zapažanje/pitanje, vezano za sveobuhvatni kvalitet/imerziju/doživljaj u virtuelnom svetu. Koji vam je referenti VR uređaj za koji kažemo da je dobar pa da ostale uređeje poredimo u odnosu na isti, šta je bolje a šta lošije u odnosu na njega? Ako ste zaljubljenik u VR, nemoguće da ne postoji uređaj koji vam “leži”. Ako vam ni jedan uređaj ne odgovara, možda samo gubite vreme baveći se ili čak prisiljavajući sebe na iskustvo zvano VR gejming.
edit – šalu na stranu, lično imam iskustva s prvim PSVRom i s prvim Oculus Riftom. Rift je daleko bolji uređaj, al og psvr (iako malo kljakav) mi je pružio magična iskustva s virtuelnom realnošću.
Ne žalim para, al ne mogu da opravdam još jedan gr utrošak. Mada ubeđen sam da bi mi psvr2 bio solidan skok unapred u svakom pogledu.
Ko o čemu ja o mutnoj slici, buni me sto @padawan sad bacio težište na distorziju po obodima vizije, to je sad drugačiji problem nego mutna slika.
VR je divna stvar al ko što @robotnjik pomenu iznad, cepkaju tržište i izbacuju sve skuplje uređaje, nije ni čudo da je segment mali. Doći će to na svoje mesto, pre ili kasnije.
Najbolje je da se otvaraju posebne teme za svaku igru koja vas zanima ili za poseban savet/preporuku/problem. Ova tema generalno za PSVR2. Ako se opšta diskusija o VRu proširi, uvek možemo otvoriti posebnu podkategoriju/forum za to.
Plemenita ideja, ali poznavajuci ovaj forum, ja sam srecan sto se bar drzimo generalnog pravca teme, i da niko nije uveo vakcine ili neku random trecu igru u ovu temu.
Takodje, osim mene (i od skora tebe), VR ovde niko nema, niti ga interesuje. Ja im nabijam u grlo na silu, i srecan sam sto me do sada nisu tukli ili proterali. Aj padawan gleda filmove u VR i noodle je bio ranije najveci ljubitelj ali se posvadjao sa VR tehnologijom i nece se uskoro vracati. Jos par njih je imalo psvr1 ali nista aktuelno.
Tako da, mozemo da otvorimu temu generalno za VR, ili mozemo komotno da predjemo u DM.
Ja sam iskreno jednom napisao i sastavio VR general temu, bukvalno sam 4 strane teksta uvod napisao, sa sve slikama, objasnjenjima, i na kraju stisnuo cancel. Imao sam osecaj da nema vajde.
Ali generalno sam za. Bila je ranije, pre 5/6 godina jedna VR tema, ali je zamrla.
Ma vidim ja da ih ne interesuje nego sam mislio da napravimo tajni plan (sad više nije tajni), da ih namamimo u neki Quest 2 forum (ili koji god drugi ali ovi su obično najpopularniji), malo tamo zamajavamo i onda se izvučemo polako, na kvarno, a njih ostavimo tamo
Eh da je MS ispratio svoj plan za VR, i da sada imamo dva konkurentna uredjaja sa svojim igrama, bilo bi to ovde veca tema. Ovako smo u situaciji da pokusavamo VR gejming teme ugurati na xbox / konzolaski forum. Sada doduse vise ima smisla nego ranije, ali opet. Cesto razmisljam sta bi bilo kad bi bilo. Ili da je Xbox prosirio svoj deal sa Metom, da Quest bude xbox compatible, pih. To bi bio moj san Xbox + VR.
U mojoj glavi zivi rent free ovih par recenica Spencera od pre vise godina, gde mi je obecao High Fidelity VR, i nije ispunio obecanje.
Upravo to. Sam pojam VR-a ja povezujem s nekim oblikom entuzijazma a, s druge strane, konzole su oduvek bile namenje drugoj ciljnoj grupi (insert cartridge and play). Kada je došlo do lagane selidbe gejminga sa arkadnih automata iz zabavnih parkova i klubova u naše domove, došlo je do podele na entuzijaste (koji su se dovijali da nekako dođu do svojih prvih Spectrum-a i Commodore-a, krenu da pišu svoje prve programe u bejziku i šteluju glavu na kasetofonu da bi učitali igru sa kasete) i one koji su hteli instant iskustvo igranja Pac Man-a i Space Invaders-a ubacivanjem kertridža u Atari konzolu.
U tom kontekstu i vidim nezainteresovanost za VR od strane Microsoft-a i Nintendo-a jer VR sam po sebi podrazumeva dozu entuzijazma. Zato i jeste normalno da na konzulaškom forumu ljudi budu zahtevniji i kritičniji po pitanju hardvera i njegovih mogućnosti u odnosu na neki PC forum koji se bavi istom tematikom.
Kako je Soniju uopšte palo na pamet da ulazi u avanturu konzolaškog virtual reality gejminga u ovoj, relativno ranoj fazi za samu tehnologiju, pitanje je koje znaju samo oni iz samog vrha kompanije ali verujem da se slažemo s konstatacijom da je bio to hrabar potez.
Sony je gurao inovacije od 50-tih godina proslog veka. Prvi su napravili komercijalni tranzistor u Japanu. Promovisali su Walkman, izgubili rat standarda sa Betamaxom, Trinitron je bio uspeh, prvi su promovisali CD, kasnije Blurej, 3.5" flopi. Stiv Dzobs se divio Sony-ju i smatrao da je to najinovativnija kompanija, itd.
Ne mogu bas da kazem da su uneli neku revoluciju u VR, ali oni nece ni za zivu glavu da odustanu od VR-a jer su namirisali ogroman profit i za filmsku i gaming industriju.
Evo, pokusavaju nesto interesantno i sa Afilom, prvim snart automobilom po svemu sudeci.