VR {MT}

Ne znam, mozda sam ja lud. Ili zivim u nekom svom mehuru velikog VR entuzijaste, ali meni Horizon izgleda predobro. Bas predobro. Tri AAA igre na izlasku nisu ni Series X i PS5 imali. RE Village, Horizon i Gran Turismo. I jos 40 plus igara, i 100 plus u developmentu za ovu godinu. Ljudi moji, aj nemojte da me vucete za rep. :joy: Pa gde ovoga ima… :smiley:

Nego ovo druga problematika, da su mutne stvari. Diskutujem sa drugarom, koji je prvi put u zivotu sa PSVR2 stavio headset na glavu, i sve mu se svidja prezadovoljan je, ali sve osim sredine kaze da je mutno. I bukvalno mu fizicki smeta ne moze da igra. Njegova devojka stavi headset na glavu, sve ostro. Tako da nije do uredjaja. Bar u njegovom slucaju. Ova slika ispod opisuje njegov problem.

Sa vedrije strane, upravo instalirao Gran Turismo. Tako da imam sveti trojac releasa, Village, Horizon i sada GT. Bas cu da zagazim, doduse igram opet 5 igara istovremeno. Juce i danas sam igrao Light Brigade, rogue like shooter. Jako zarazno, jedva sam stigao do prvog bossa, i morao sam da prekinem. A danas ne mogu ni do njega da stignem. Predobra igra u svakom slucaju, i moje preporuke ako nego u buducnost nabasa na ovaj post i bude trazio neke preporuke. :blush:

grafik

5 Likes

Treba detaljnije ispitati to za ostrinu, tako kao na slici izgleda i kod mene, i jos gomila ljudi se zalila. Isti izazov je bio i sa 1st gen. Ovaj fenomen treba objasniti a ne da se pravimo ludi, kao da jednostavno ne postoji. Moralo bi da postoji i nekakvo objektivno merenje, kao u slucaju klasicnih displeja. Mrzi me nesto da kopam po stranim forumima trenutno. Veoma uzak sweetspot je, opet, mana uredjaja/tehnologije, ako je to uopste. Nadao sam se ipak da je taj problem resen na drugoj generaciji, obrabren superlativima u pre-release periodu. Moguce sa je problem banalan i da se svodi na los setup - igracu se malo u narednom periodu sa tim, ali sve deluje bas osetljivo za kalibraciju.

Moram reci i da sam blago razocaran, mada ne iznenadjen, dismissive komentarima tipa - ljut na zivot, promasena ocekivanja, kupcevo kajanje. Mozda je uredjaj zapravo samo los. Ljudi verovatno po automatizmu radije prihvataju pozitivne stavove, bez reference i kririckog razumevanja, ili konkretnih saveta (cast izuzecima). Podjednako sam bio ljut na zivot i kada sam kupio iPad, pa sam odusevljen njime. Korisnici koji jednoatavno ne primecuju, zanemaruju ili precutkuju mane uredjaja ne cine bas uslugu potencijalnim kupcima na internetu, iako ostavljaju opsti utisak super-zadovoljnih i ne-ljutih na zivot.

Ali, nadalje cu vise pisati o samim igrama, toliko o kritici samog hardvera i opsteg dozivljaja koriscenja.

2 Likes

Nisam, na zalost, utisak je indirektan, na osnovu komentara drugih i jutjub snimaka. Bas bih voleo da probam i to.

Kako imaš očigledno loše iskustvo sa PSVR2 hardverom (bilo bi super da se na kraju pokaže da je problem softverske prirode ili čak neispravan uređaj, a to podleže garanciji), naročito problemi sa fokusom, oštrinom i udobnošću samog headset-a, plašim se da tu neće biti ničeg pozitivnog ni u doživljaju igranja u VRu. Čak bi i HL: Alyx (da se kojim čudom i pojavi u PlayStation Store) koji te vuče da igraš verovatno bio samo mučenje.

Jesi li razmišljao da makar probaš VR iskustvo na nekom ozbiljnijem uređaju, recimo neki od HTC modela? Podrazemeva se da imaš dobru PC konfiguraciju, ona koja bi bila ekvivalent PS5 konzoli po CPU/GPU snazi bi verovatno bila slaba karika u takvom VR lancu.

Nisam za PC varijante, ovo mi je sasvim dovoljno, ne verujem da bi mnogo bolje bilo na PC-u.

Iskustvo je, verujem, slicno za sve. Nekome se svidja, a nekome i ne bas toliko.

Ne odustajem bas tako lako, u svakom slucaju :slight_smile: Igrace se svasta, gledati filmovi…

Kad malo razmislim ovaj SW i ne deluje tako lose. :thinking: Samo da provalim kako se okrece sa pucaljkama u ruci. Mislim da cu mozda morati da uzmem i Tetris effect upgrade. :frowning:

Neko mi promenUo sifru za Village. :sob:

1 Like

Star Wars je generalno losa igra. Ili bar mrsava po prici. Ne bih je bas preporucio. Bar je takva bila Quest verzija. Jedino ajde hard core fanovi bi mogli dobiti kick od efekata i pucanja sa haptic feedbackom.

Odigrao sam malo Gran Turismo, malo reci da me je odusevilo. A ja ni ne volim generalno flat igre ovog tipa. Jbga. Ista pricao kao za Village. Kontam kombinacija sa volanom da je killer kombo za fanove. Ja cu se drzati DualSense-a.

2 Likes

Iz vaše priče koja traje par dan sam skontao da je ovo uredjaj koji bi trebalo koristiti ne baš tako često, u sesijama od po najviše 2-3 sata, kako ne bi ostetili oči i slično. A kao drugo, morate proveriti i oči kako bi znali da necete dobiti mutnu sliku. Neko kao ja bi imao problem i sa mucninom pa bih se morao teleportovati stalno :grin:

Ubili ste mi skoro svaku želju za ovim uredjajem :slightly_smiling_face:

1 Like

Na temu padawanovih muka, malo sam čitao o tome i slutim da je u pitanju mešavina potrebe za naočarima i da se malo izvežba u pronalaženju sweetspota kad stavlja psvr na glavu. Nadam se da će za koji dan osvanuti post na forumu gde se čovek raduje kako je najzad pogledao :smile:

Inače evo mali breakdown video, nisam znao da uređaj ima kuler u sebi –

2 Likes

@ph1beropt killer kombo za fanove su propustili u GT-u. Nadrealno da nisu iskoristili nove kontrolere. U tim velikim gaming kompanijama sede leminzi a ne ljudi. I to ne narocito inteligentni leminzi. Znam da zvucim arogantno ali drugog objasnjenja nema za ovaj fenomen, sto bi rekla mis Vranja.

@iNikola nekako mi je krivo da odvracam ljude od VR-a, ali mislim da je dobro pruziti realnu sliku o tome sta VR jeste, a sta nije. Ali nevezano za to, ne bi ga kupio ionako. Slutim da je otpor prema tehnologiji dublji i ozbiljniji od ostrine prikaza za koju niste ni znali pre dva dana.

@n00dle pocinjem da se pitam da li je potreba za (boljim) naocarima kod vas koji ne primecujujete distorziju ili kod nas koji primecujemo. Ovaj post nece dobro da ostari za koji dan… Ali nelogicno mi je da naocare ispravljaju distorziju po periferiji u tolikoj meri. Mada, ko zna kakva oftamoloska pravila vaze za VR i sta infinity fokus zapravo radi. Fast forward par godina unapred i na oftamoloskom pregledu pored klasicnih slova i brojeva imacemo i posebnu VR dioptriju.

1 Like

:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

Ne znam samo sta je smesno (verovatno mislis da si nekakav tech-entuzijasta, pa zato) - govorim konkretno o VR tehnologiji - koga je zanimalo, kupio bi vec do sada.

Ceo koncept stavljanja nekakve skalamerije na glavu, uranjanja u nekakav “drugi svet”, odbija ljude, to je pitanje sociolosko koliko i tehnologije i udobnosti. Neko je ovde na forumu izrazio bojazan kako bi reagovali njegovi rodjaci sa sela da ga vide. Ko hoce da usvoji tech nece ga odvratiti percepcija okoline ili decije bolesti (cak i ako ih kritikuje i skrece paznju na njih) - ko nece, tesko da ce ga ubediti i dobri review-ovi, i uvek ce biti izgovora tipa - nema contenta, skupo…

Masovnije usvajanje tehnologije nije bas realno na ovom stupnju. Verovatno ce obuzeti mainstream onda kada bude toliko jeftino, pristupacno, i kul, da ce svi skociti u taj vrli novi svet i poslednji modni trend kao gomila leminga.

1 Like

Prvo cena, a VR je svake godine sve skuplji umesto jeftiniji. Smanjuje je se ionako malo tržište. Svaka kompanija fura svoj fazon, još više cepka i fragmentira dodatno publiku.

3 Likes

To mozes da kazes za sve tehnologije. Isto smo imali Atari, C64, Amigu, PC… vise pristupa i igraca na trzistu, jednom problemu - uciniti personalni racunar dostupnijim, zabavnijim, produktivnijim za krajnjeg korisnika. Pa onda, razlicite konzole, koje su tek u poslednjih par generacija dobile zajednicku arhitekturu. Da ne navodimo sada iz sveta tehnike jos primera, ima koliko hoces.

Cena je, mislim, manje bitan faktor, @iKaran je naveo da je PSVR1 mogao da se nadje za 100-nak evra… Kada kreiras potrebu kod ljudi i zelju za tehnologijom, menja se i percepcija sta je skupo a sta jeftino. Ilustracija su apple uredjaji, skuplji iz godine u godinu, a sve bolje se prodaju.

1 Like

Tako deluje, a zapravo raste trziste eksponencijalno sa tendencijom da se duplira i 2024 u odnosu na 2022. :man_shrugging:

Slusam od 2014-te kako VR umire. :grin: Neki slusaju jos od 80 tih 90 tih istu pricu. :grin:

A za cenu sta reci. Jeste skupo , preskupo iz ugla masovnog prihvatanja. We will get there. :grin:

3 Likes

Trziste pokalo raste i u to nema sumnje. Pa nije ni Zukerberg bas toliko lud sto kreira metavers, niti Playstation headovi koji su prezentovali onaj virtuelni MC klub.

Samo sto ide bas polako a tehnologija ne napreduje dovoljno brzo (mislim pre svega na tehnologiju prikaza i sociva, ili iz aspekta rogobatnosti celog uredjaja…)

2nd gen je vec fin napredak u smislu - manje kablova, nema eksterne kamere, napredne kontrole. Ali je ceo dozivljaj jako slican, teleport igre nize rezolucije, portovi… Uz nekoliko AAA adaptacija, cisto da se kaze da ima.

Opet, sta je skupo. 600e za Ferari, pa i nije bas, zar ne. A u GT-u 7 mozes od pre dva dana da pridjes neverovatno detaljno modelovanom Ferariju u virtuelnoj garazi i divis se njegovim delovima, liniji, unutrasnjosti. Mozda je Ferari sa aliekspresa, ali to je najblize sto vecina moze da priusti umesto pravog superautomobila u garazi ili mogucnosti da se trka. VR omogucava takav dozivljaj koji ce, kako vreme bude prolazilo, biti sve ubedljiviji u zameni realnosti ili mogucnosti da nam pruzi entertainment spektakl. Pitanje je vremena kada ce i sex industrija uhvatiti prikljucak. Vec jeste, na neki nacin.

Inace - breaking news - nisam do sada sa novim headsetom osetio jos uvek VR sickness! Kao rukom otklonjeno. Ne znam da li sam se nekako navikao kroz gledanje filmova, ili je nesto drugo u tehnologiji prikaza na novom headsetu… ali voznja u GT mi ni najmanje tesko nije padala.

Par dana pricate o problemima i onda kao sada ja i ostali slicni meni (koji misle da razumeju tehnologiju bar malo) trazim razlog da ne kupim nešto “toliko skupo” :joy::joy: Ja uopste o ceni nisam pricao. Ali evo da ti pojasnim, vi ste pricali o ovome (psvr2) kao o kokainu. Dakle, lepo je to veoma ali može bit problema :grin:

inace, koliko sam upucen jedino se tebi ne daje lova za tehnologiju i sam sebe ubedjujes da ti ne treba i da je skupo, rekoh možda grešim, ali pročitam neke postove i onda shvatim da ti ovde pricas više o sebi nego o drugima :joy::joy::joy:

Da… dobro, svako ima pravo na svoje (pogresno) misljenje. :slight_smile:

Najvaznije je da ti je zabavno sa samim sobom, heh.

Nije kokain, još je bolje!!!

2 Likes

Lol, upravo se sprema da otpusti dodatnih 11K ljudi, najviše iz metaverse sektora. Samo u prošloj godini su napravili gubitak od 26 milijardi dolara.

VR će jednom doći do masovnog usvajanja, ali pre svega kada bude dovoljno jeftin i privlačnog sadržaja za publiku. Zato mobilni gaming raste, dok konzolni stagnira. Ljudi hoće jednostavnu, jeftinu i brzu zabavu, ne nešto što im to komplikuje. Kada VR sve to premosti, tu smo. A to neće biti zbog metaversa ili PSVRa.

1 Like