Vive VR i drugi VR uredjaji (Oculus, PSVR)

Evo, upravo sam zavrsio kratki demo Vive VR uredjaja. Po prvi put da zahvalim mtel kompaniji sto je donijela nesto ovakvo kod nas, nisam mislio da cu imati prilike da probam Vive ovako rano.

Demonstracija je pocela sa potopljenim brodom, i kitom. Lijepo VR iskustvo, lijep uvod, dovoljan da se stekne osjecaj imerzije i onoga sta te ceka.

Sledeci demo je bio pucanje u flase. Desnom skidao sve lagano, lijevom malo teze, ali ide. Onda promjena eksterijera, pucanje u malo dalje flase, u pustinji. Kad je bilo jasno da se snalazim sa pistoljima, krenuo je pravi demo.

Pustinja, uzimas pistolj, i lagano vidis da prema tebi dolaze zombiji. Paf! Headshot. Paf! Headshot. Paf! Kaktus. Pucao sam izmedju dve grane kaktusa, ipak je bio nevidljivi zid izmedju njih.

I onda promjena, malo drugacija pozicija, na nizbrdici. Nevjerovatno je da se tjelo krenulo kriviti, u uvjerenju da sam na nervnom terenu i da trebam da kompenzujem. Dolaze neki zombiji sa lijeve strane, trebalo mi je par metaka vise, i desna ruka da bi ih ubio.

I ONDA SE DESILO!

Ponosan na sebe i kako redam headshotove lagano sam se okrenuo ka pocetnoj poziciji, kad su se ispred mene stvorila dva zombija. Sunce ti jebem koliko sam se prepao! To je bio onaj wow osjecaj o kome pricaju u recenzijama-kada jednom “osjetis” da si u VR, tesko da nesto moze da se mjeri sa time. Imao sam taj osjecaj, i ovo je definitivno buducnost.

Sad par rijeci o samom uredjaju: sam headset je poprilicno lagan, iako kablovi predstavljaju problem, malo ce da remete imerziju u full room iskustvu.
Joyevi su bas ugodni i intuitivni, cini se da nisu blesavi kao sto izgledaju u RL.

Displej i sam prikaz ostavlja dosta prostira za napredak. Boje su isprane, kao da im fali zivosti, cak mi pikseli i rezolucija nisu smetali. Mislio sam da je sa onim cardbord rjesenjima glavni problem boja, ispostavilo se da je to stvar i sa Vive VR. Ipak, i pored ovoga, nakon par minuta mozak prihvati ono sto vidi, i ne obracate paznju na boje i piksele, nego na samo iskustvo.

Ovih par demo igara koje sam odigrao su samo grebanje po povrsini VR iskustva, sada je na kreativnim ljudima da naprave od ovoga sledecu veliku stvar. Tehnologija jos ima prostora za napredak, ali osjecaj imerzije je vec poprilicno dobar.

Samo cu reci-I am a believer!

2 Likes

Ah srecniche. Zvuci kao da si upravo proziveo ozbiljnije vr iskustvo od svih nas koji smo imali srece da uopste probamo nesto.

Stvari pocinju ozbiljno da se zahuktavaju. Eno na Gizmodu okacili vec review Rifta. A na RPS-u ima clanak od 5 strana koji detaljno opisuje dobre i lose strane Vivea, koji je lik vec dobio da testira kuci.

My body is ready!

IGN Oculus Rift review - 9/10

After spending many hours in virtual reality, I believe the launch of the Oculus Rift is the start of a new era. The first time you put it on is the closest thing to real magic you’re likely to experience anytime soon. It’s true that VR has a lot of maturing to do, but this amazing headset is a front-row seat to watch gaming history being made. Its current lack of motion controllers means these enticing experiences are mostly “look, don’t touch,” but even though it can’t live up to its full potential quite yet, the ability to so easily immerse ourselves in a game world or other virtual environment is worth every penny.

Ne sumnjam da je Hype masina spremna, ali konacan sud ipak ce dati kupci.

Kad ign kaze dobro jutro ja znam da je sigurno mrkli mrak :smirk:

look, don’t touch < look, touch yourself

Kako se blizi vreme izlaska PSVR-a, mozda je kucnuo cas da se ozivi malo ovaj thread. Citam jutros utiske na gafu i raste mi haaaajp:

I played Drive Club VR on Thursday for about 40 minutes and it was VERY impressive. It felt like a genuine jump in gaming evolution, the feeling of ‘being there’ was incredibly strong.

You know what came into my mind? One of my great gaming memories of playing Virtua Racing on an ENERMOUS arcade screen, being IN the game, totally immersed by the screen, by the 3D world. Playing DC VR gave me that feeling again, only stronger. It was wonderful. I was playing with a wheel and with headphones which definitely felt like the way to play. Not sure how it would feel with a controller, I guess you’d lose a bit of the immersion, but still, fucking rad.

Honestly, it was game changing for me. And, Drive Club at 60fps is fucking outstanding. Feels like a different game.

I ended up trying out EVE Valkyrie and was blown away pretty much immediately.

Needless to say I spent the next 20 or so minutes checking out the PSVR for the first time. I do also own Oculus for the PC and I have to say, I saw little to no difference at all in the overall quality of the visuals. I do have a 980 Ti in my PC so perhaps if I had a 1080 I would not be saying this, but from a visual standpoint they were pretty damn similar. I purposely checked out Eve since I had a comparison point. The PSVR’s visuals looked a little, and I mean just a very little, less crisp. But overall the effect achieved was identical.

Na soniju je da spase VR sudbine tehnoloskog kurioziteta, posto su ovi ostali potpuno zakazali. Ne znam koliko su uredjaja napravili za launch, ali vec su svi rasprodani gde god sam pogledao.

Meni je hajp poprilicno splasnuo. Ne vredi ni pokusavati bez novog Playstationa. Ali sve mi vise mirise na to da ce proci kao Move. Interesovanje je nikakvo, imajuci u vidu neverovatan potencijal, i bice potrebno vise od nekoliko spektakularnih ocena VR ekskluziva, da bi uredjaj presao iz kategorije tehnoloskog kurioziteta u esencijalan uredjaj koji jednostavno moramo da posedujemo. Uopste ne pomaze promocija novog Playstationa koji, koliko god podrzavao svojim mocnijim hardverom VR tehnologiju, u stvari kanibalizuje deo fanova koji ce morati da se odluci da li ce da ide na VR ili hadrware upgrade.

1 Like

Imam dobar osecaj. Izuzimajuci cinjenicu da ga nisam licno probao, svi znaci su pozitivni. Najzad ozbiljan pokusaj za mass adoption.

Daje mi nadu i to sto je sav kontingent vec rasprodat. Glad medj nama ‘obicnima’ je velika za nesto novo, a PSVR je dobro pozicioniran da nam to i pruzi.

Sem sto su preskupi i traze prejake masine/previse prostora, mislim da je smrtna greska okulusa i vajva to sto se nisu potrudili da osiguraju dobar software – sve se svodi na igracke i demoe.

Sony, pak, vec ima gomilu intrigantnih launch igara.

1 Like

Ne znam zasto ti uvek imas potrebu da nas ubedjujes da je sve ovo sto izlazi fantasticno i svi moramo da imamo… Kao za 4K tako i za vr… Koliko god sony sada gurao HDR i vr to nije bitno za preko 95% korisnika… Koliko god sony obozavaoci se lupali u grudi, ali 95+% nece da kupi 4K tv zbog nea a ni vr… Ja sam neko ko igra dosta igara i duzi vremenski period… I sada cu po ko zna koji put da ti kazem manu vr-a, igranje MP igara ce biti pakao, vrat ima da te zabili posle 2-3 partije toliko da ces da batalis vr, a da ne pricam o o bf1 i konkvestu ili novom cod-u… Sumnjam i da ces da igras igre poput witcher 3 ili Mass effect 4 koje traju po 100+ sati sa vr-om na glavi… VR samo lepo zvuci, u praksi je daleko od upotrebe…

VR je daleko od onoga sto oni pricaju da jeste. On nema sanse da u narednih 10 godina postane upotrebljiv za “hardcore gaming” a bogami ni za casual gamere. Ono za sta vidim da je VR dobar jeste da zoves druga pokazes mu…odmah ide ono WOW kako je tehnologija napredovala i posle pola sata ugasis (isto kao imeni kinect)

2 Likes

Zanimljiv post na PSVR redditu jednog vr developera koji poredi sve tri platforme:

"I develop for all 3, plus mobile vr, so perhaps I can bring some perspective.

I can say the psvr is excellent, and much better than I expected and for the performance of the ps4 it is better than it has any right to be. Our game Windlands looks pretty awesome on psvr and superficially it is near enough identical. I’d expected it to suffer due to the lower resolution, or maybe some other aspect would be choked by the hardware. Nope. It looks awesome.

I’m very impressed with the hardware and its really going to be a massive thing for vr. I care less about a particular platform and more about the success of the medium as a whole, and the psvr is likely to push awareness to a new level.

That doesn’t mean it is ideal, and each platform has its strengths. As for the psvr the lack of screen door is great, but the lower resolution is evident and noticeable in good many circumstances. With the ps4 pro we could see this bumped of course and I’m sure it will solve that problem in the next version. Motion controllers are also an issue, and compared to the touch and the rift they are not as precise with tracking. The moves are still good but they also have no analogue sticks. This limits their utility, and limits our ability to use them for our own game at least. Another thing that can be improved upon for sure.

If we’re going to compare to pc platforms then cost of course is an issue. Both rift with touch and vive are a more expensive option and will continue to be so, but so are the pcs that run them, yet this has not impacted upon their benefits or stopped people purchasing pcs. The psvr will generate more sales, but this does not take away the strengths of those platforms. They both have better motion controls, better visuals, both hmd and gpu capability, although as I said above the psvr looks better than many will expect. On the whole the rift has the sharpest looking visuals while the vive has slightly bigger field of view, so each has their own strengths. The motion controls of both are simply excellent however, with the touch especially being stunning. Room scale, or playspace in general are also superior. The vive room scale is well known of course, but with careful placement of the rift cameras you can also create a roomscale experience. This is something the psvr is limited by its single camera.

I’m not one to state roomscale is automatically superior however, and software is an area the psvr is going to see some real benefits. There’s some really exciting and excellent looking games and experiences coming to psvr exclusively, and its going to be a big drive for the platform.
Yet here the power of the ps4 is also evident. I’ve said how impressed I am with the capabilities a ps4 can bring to vr, but sometimes the limits also become apparent. Textures can look blurry or the scenes try to do more than the hardware can cope with and developers have had to cut back. Ps4 pro will improve matters but for now the limits are there.

Quality of software is of course high and there are titles and experiences that are going to be the highest production quality on any platform. More ‘full’ games perhaps. But due to the stricter quality controls and higher barrier to entry there’s also going to be a lot less experimentation and smaller titles. Many great experiences, many shorter ones, will not make it to psvr. The walled garden will be a place of wonder but also keep out much.

In a way this all reflects the strengths and benefits of console and pc platforms in general. Pc brings higher fidelity, and more innovation, but you pay for it. Console brings a high quality, easy to use experience at a lower cost.

Yet for vr the psvr brings a level of experience at a price point that will be a very good thing for vr. I’m personally very excited to get one and there’s some great titles I’m looking forward to. Resident evil looks pretty scary…"

EDIT: citam puno o PSVR-u ovih dana, par opservacija:

Vise ljudi je vec reklo da iako Vive ima ostriju sliku, screen-door efekat je naglaseniji…? Neobicno. Znaci izgleda da PSVR ima najcistiju sliku, zbog onih sub-pixela sto su pominjali. To se svakako poklapa s mojim iskustvom.

Zatim, primecujem da Rift uglavnom najvise razocarava ljude. Vive je na prvom mestu, al je skup i komplikovan, potom PSVR koji je prijatno iznenadjenje al je ogranicen zbog ps4, a obicno na kraju ide Rift, koji je ni tu ni tamo.

Plasim se da su Move kontroleri ahilova peta PSVR-a jer nemaju analognu pechurkicu! Ne znam kako ce da rese kretanje.

Move 2.0 sa pecurkom - Holidays 2016 :slight_smile:

1 Like

I novi PSVR sa vecom rezolucijom. Kontroleri su veoma bitni, bio sam stvarno impresioniran Vive kontrolerima koji se magicno “pretvaraju” u bilo koje orudje koje nosis i savrseno leze u ruci.

Zar nemaju Move kontroleri analogne kontrole? Sta je ono sa levim kontrolerom na slikama, ima pecurkicu i krstice ako se ne varam?

Kod PS3(PS Move), je to bilo ovako Move kontroler 1.0 :point_down: , je isao u paketu sa kamerom:

A ako si hteo dodatni Navigation Controller :point_down: , njega si morao posebno kupiti, i izgledao je ovako , verujem da ce slicno biti i sa PSVR-om:

To sigurno. Nece na dobro ispasti ta strategija “uvali stari stock sada, a u medjuvremenu dizajniramo prave kontrolere za VR”. Ko da ljudima novac na drvetu u dvoristu raste.

Ne bas. Situacija je prilicno nesretna. Lampicu na vrhu, koja je neophodna za treking, ima ‘desni’ kontroler, koji NEMA pechurkicu. Ovaj levo, koji ima pechurkicu, NEMA lampicu.

U bandlu dobijas dva kontrolera s lampicom, jer, treking obe ruke.

1 Like

Evo resenja ima sve, ono najbitnije treking, pecurku(i to dve), krstic, dugmeta… :joy: (sala naravno)