Evo, upravo sam zavrsio kratki demo Vive VR uredjaja. Po prvi put da zahvalim mtel kompaniji sto je donijela nesto ovakvo kod nas, nisam mislio da cu imati prilike da probam Vive ovako rano.
Demonstracija je pocela sa potopljenim brodom, i kitom. Lijepo VR iskustvo, lijep uvod, dovoljan da se stekne osjecaj imerzije i onoga sta te ceka.
Sledeci demo je bio pucanje u flase. Desnom skidao sve lagano, lijevom malo teze, ali ide. Onda promjena eksterijera, pucanje u malo dalje flase, u pustinji. Kad je bilo jasno da se snalazim sa pistoljima, krenuo je pravi demo.
Pustinja, uzimas pistolj, i lagano vidis da prema tebi dolaze zombiji. Paf! Headshot. Paf! Headshot. Paf! Kaktus. Pucao sam izmedju dve grane kaktusa, ipak je bio nevidljivi zid izmedju njih.
I onda promjena, malo drugacija pozicija, na nizbrdici. Nevjerovatno je da se tjelo krenulo kriviti, u uvjerenju da sam na nervnom terenu i da trebam da kompenzujem. Dolaze neki zombiji sa lijeve strane, trebalo mi je par metaka vise, i desna ruka da bi ih ubio.
I ONDA SE DESILO!
Ponosan na sebe i kako redam headshotove lagano sam se okrenuo ka pocetnoj poziciji, kad su se ispred mene stvorila dva zombija. Sunce ti jebem koliko sam se prepao! To je bio onaj wow osjecaj o kome pricaju u recenzijama-kada jednom “osjetis” da si u VR, tesko da nesto moze da se mjeri sa time. Imao sam taj osjecaj, i ovo je definitivno buducnost.
Sad par rijeci o samom uredjaju: sam headset je poprilicno lagan, iako kablovi predstavljaju problem, malo ce da remete imerziju u full room iskustvu.
Joyevi su bas ugodni i intuitivni, cini se da nisu blesavi kao sto izgledaju u RL.
Displej i sam prikaz ostavlja dosta prostira za napredak. Boje su isprane, kao da im fali zivosti, cak mi pikseli i rezolucija nisu smetali. Mislio sam da je sa onim cardbord rjesenjima glavni problem boja, ispostavilo se da je to stvar i sa Vive VR. Ipak, i pored ovoga, nakon par minuta mozak prihvati ono sto vidi, i ne obracate paznju na boje i piksele, nego na samo iskustvo.
Ovih par demo igara koje sam odigrao su samo grebanje po povrsini VR iskustva, sada je na kreativnim ljudima da naprave od ovoga sledecu veliku stvar. Tehnologija jos ima prostora za napredak, ali osjecaj imerzije je vec poprilicno dobar.
Samo cu reci-I am a believer!

, je isao u paketu sa kamerom:

(sala naravno)