VR {MT}

Postoji upgrade, videćeš opciju, negde je na glavnom ekranu kada stavis fokus na Tetris ikonu. Košta 10USD ali je Tetris Effect na PSVR2 prava stvar, baš lepo koristi nove funkcije headset-a. Ja sam doduše veliki fan ove igre pa možda nisam dovoljno objektivan ali, verovali ili ne, da je ovo jedini naslov koji postoji za novi PSVR, kupio bih uređaj (možda sam više freak nego fan?!)

4 Likes

Probao sam nekoliko native PSVR2 igara i ostao krajnje neimpresioniran sto grafikom sto kontrolama i to nije next gen leap kao sto reklamiraju. Star Wars i neku lovacku/survival igru. Obe imaju last gen grafiku. SW ima dobru mehaniku pucanja i reloada, ali ne mozes da se okreces i nosis pistolj u isto vreme, ili bar ja nisam ukapirao foru. Survival igra ima simple grafiku sa nekakvih nadrealnim momentima dzinovskih ptica - no tnx. Psihodelicni toons karakteri takodje su free demo, gde sam se odjednom obreo u nekakvom tunelu iz koga nisam pronasao izlaz… Nista od ovoga mi se stvarno ne igra, samo da bih rekao da sam u nekom low poly VR-u iako ih ne bih pipnuo stapom da su u klasincom 2D modu. Obrni okreni znao sam - pustio sam Quarry na big screen modu, mnogo je bolji od bilo koje VR igre.

Mogu reci sa blagim uzdahom da se PSVR2 za sada cini vise kao PSVR1.5 upgrade i da nista specijalno ne propustate. 2D screen je jedva malo ostriji, VR igre su B produkcije i sve nekako deluje kao oldgen koji, da stvar bude gora, moras dodatno da platis.

Trenutno mi nesto ne radi Gran Turismo, guest je pa dobijam neki internet error, to bih mozda kudikamo i najvise igrao iako ne mogu da im oprostim sto nisu napravili upravljanje volanom sa virtuelnim rukama, verovatno jer su ili zurili za launch ili da ne bi ugrozili volane.

Generalno mozda je najveca zamerka na losa sociva. Dosta ljudi je probalo moj PSVR2 i svi su se zalili na mutnu sliku ciju ostrinu tockic sa leve strane moze da koriguje mozda 20%. U 3D low poly igrama ovo se ne primecuje toliko, ali je ostalo bas neprijatno. Nisam siguran da ima tolike razlike u odnosu na VR1.

Ceo hype da ce nam doneti ne znam sta next gen VR, nije bio realan. I dalje je Alyx za PCVR miljama ispred svega ovoga. Cena koja je visa od PS5 bundle-a takodje ne ide u prilog uspehu ove generacije. Nisam siguran da bi forumasi koristili headset i da daju besplatno - suvise je neprijatno, neudobno, grafika je last gen, u najboljem slucaju. Dosta stvari bode oci, bukvalno i figurativno. Dugme za environment mode, bolje da su stavili sa gornje strane, treba vremena da se nabode. Malo pomeranje zahteva ponovno skeniranje cele sobe (sto traje… i traje…) i setovanje nove play area. Kontrolere garantujem da necete ubosti iz prve koji je levi, desni, sta je gore a sta dole jer su jako tripozni. Na stranu sto se brzo i prazne a nema charger da se kupi u slobodnoj prodaji kod nas.

Eye tracking je najkul feature, ali dzabe kad su rezolucija i ostrina paklena kombinacija cilindra i katarakte. Nisam siguran ni koliko je zdravo koriscenje na duge staze.

5 Likes

Imam osjecaj da bih ovo ja napisao da sam ga uzeo. Hvala na utiscima, definitno nije must buy.

Upravo sam pogledao, radi originalni psvr na ps5, kad mi se bude igrao Moss uzecu ga da me mine zelja.

1 Like

Ma, kakav must buy… Potpuno je jasno da je VR nisa za mali krug entuzijasta. Industrija je to shvatila i uvaljuje nam indie naslove za 40e, bez ikakvih skrupula i ambicija da se AAA shiftuje na VR. Saving grace bi mogao biti samo dovoljno ostar 2D da zameni TV ali za to cemo, izgleda, duze malo da pricekamo.

Meni je bio Moss jako naporan za igranje na originalnom VR-u, zbog setupa sa eksternom kamerom, slika je wobblovala non stop, pomerala se… strasno je lose bilo, iako ima staticnu kameru. Sve vreme sam mislio da je nesto do mene i do reflektujucih povrsina, sta sve nisam pokusao. Da ne pricam da je ceo VR1 setup jeziv, sa trilion kablova, i pogotovu sa PS5 adapterom, jer naravno ne radi out of the box. Ali mogu za male pare da se nadju preko oglasa, ne znam ni koliko su, 150-200e?

Za mnoge ljude - ovo je bitna stvar - VR je jednostavno suvise imerzivan i neudoban. Hoces malo da se opustis uz gaming, a ne da budes uronjen u simulator za astronaute svaki put, mlataras rukama i nogama, bacas peglu posle, rves sa kontrolama. Da li je kul? Apsolutno jeste, pogotovu kada imas “presence” momenat. Setanje po Star Wars kantini u demou za mene je bio jedan takv momenat. Samo boravak u tome, pricanje sa alienima. Ali gaming je za plakanje i cesto radije biramo ono na sta smo navikli, sto je lakse, udobnije, plug and play.

I dalje sam, naravno, VR believer - ali tehnologija naprosto nije na nivou onoga sto average joe ocekuje. Ne mora to da bude bas matriks, ali makar nesto jednostavno za koriscenje sa ostrim prikazom. Ljudima ostaju zuljevi na glavi od koriscenja posle 15 minuta.

1 Like

Zadnji psvr koji sam kupio izasao me 160KM~80e. Vidim da su im sada digli cjenu, i ima ih svega par na oglasima.

Stavio sam nakon tvog posta oglas da kupujem psvr, pa ako uleti dobra ponuda, taman da se ponovo zajebavam sa njim dva dana i onda ugasim i nikad vise ne upalim.

Sa Moss stvarno nisam imao problema tokom igranja, ali to nista ne znaci za tebe i tvoj setup. Sjecam se i da me je Thumper odusevio, bas je bio sensory overload u pozitivnom smislu.

1 Like

Mislim da postoji mali diskonekt izmedju ocekivanja i realnosti, i onoga sta je dobra VR igra, sta je VR gaming i sta treba da se ocekuje kada se udje na platformu.

Malo konteksta:

Pa, nisi bas. Ako nativ mislis ekskluziv, a ne znam sta bi drugo mislio.

Quest 2 port. Dakle igra pravljena za mobilnu platformu, zato je i toliko prosta graficki. Generalno je to mala kocnica industrije trenutno, jer ako develper zeli da zaradi na igri (a zeli naravno svako), mora da izbaci igru na Quest 2, kao najpopularniju VR platformu. I ako izbaci na PCVR, i PSVR, Quest je najmanji zajednicki sadrzalac. Dakle nije nimalo referentan za mogucnosti platforme.

Verovatno mislis na Song in the Smoke Rekindeled. PSVR 1 igra, upgradeovana na dvojku. Inace jedna od najboljih igara prosle generacije, sa dubokom pricom, i fantasticnim krafting sistemom. Naravno treba je igrati vise od pola sata, i preduslov je imati interesovanja za survival igre. Mada, ako se igra na easy, nije survival, nego vise action advanture.

opet, Quest.

Ovu izjavu necete cuti nigde osim na ovom forumu. :slight_smile:

zato sto si igrao oldgen igre.
Da li Horizon deluje kao oldgen?

Ovo stoji, nesto tu ne pase, mnogo ljudi se pati sa istim.

3 Likes

Ne znam kako vi, ali ja da kupujem “igračku” od 600+ €, prvo bih je probao, pa tek onda vagao o kupovini.
Mislim da je @padawan više ljut na sebe što nije dobio to što je očekivao.

5 Likes

Da si veliki VR believer, to je očigledno. Sa onim što ti očekuješ od VR igračke, treba biti veliki optimista i kupiti uređaj pre nego ga lično ne isprobaš. Sad…šta je, tu je. Savetujem da sledeći put budeš obazriviji s kupovinom “na slepo”.

1 Like

Pa dobro, vremenom će biti PSVR2 igara koje će biti bolje i lepše, tek je uređaj lansiran pobogu.

3 Likes

Čekaj stani, kakva crna mutna slika?! Niko to nije pomenuo u dosadašnjim recenzijama, uključujući i DF, koji su ipak, da kažemo, ozbiljan izvor. Naprotiv, svi hvale oštrinu slike.

Ni prvi PSVR nije imao taj problem, u mom iskustvu, jel ovo nešto novo? Mnogo ozbiljan problem, ako nije do neke gluposti tipa zaprljalo se sočivo.

Što se igara tiče, @padawan jel imaš priliku da probaš RE8? Računam da bi to moglo da te impresionira, a ne raznorazni quest portovi s tri i po poligona.

Horizon mi barem deluje dosta jako grafički, kakvi su ti tu bili utisci?

2 Likes

Koja je fora sa kretanjem u igrama zasto se teleportujes umesto da regularno analogom ides po mapi???

@n00dle ne znam jos. Ja nemam mutnu sliku. Drugar iz Srbije se isto kao padawan pozalio da je samo sredina ostra, sve okolo mutno. Meni sve ostro.

@Djordje1990 imas generalno opcije kako da se kreces u igrama. Kada bi probao, razumeo bi. Teleport je „komfort“ funkcija i mnogo je manje zahtevno za telo, da ne pripadne muka. Kretanje sa analogom moze biti jako zajebano za pocetnike. Moze muka pojedincima pripasti.

2 Likes

Kupio bih u svakom slucaju, naravno. Nema potrebe da probam bilo sta, novac za ovo je rezervisan godinama unapred.

Malo sam “ljut” na hype masineriju koja prodaje pricu o neverovatnom generacijskom skoku, a uredjaj je blago fejsliftovan uz najvece unapredjenje na strani kontrolera.

@Djordje1990 zbog komfora. Pogotovu je okretanje oko sebe problem. Ja ne zelim teleport igre, ali sa druge strane, kontinualno kretanje moze da napravi pakao sa mucninom. Zbog ovakvih gluposti, na kraju se koriscenje svede na gledanje filmova…

@ph1beropt ne verujem da proizvode 2 tipa uredjaja, pre ce biti da je nesto drugo… Mozda meni trebaju naocare. Posebne za VR :slight_smile:

3 Likes

Oba headseta imaju vrlo mutnu i distorzovanu sliku relativno u odnosu na prikaz 2D ekrana.

Pitanje je, na kraju, sta ti zoves ostro a sta mutno. Moguce je uvek kod ovakvih stvari na internernetu, da istu stvar zovemo razlicitim imenom.

Ako stvarno 2 razlicita tipa sociva stavljaju u headset onda je to kriminal.

Na kraju, mozda je neki problem sa ocnim aparatom. Vi koristite naocare? Mozda se neki mali problem sa cilindrom, npr, multiplikuje u VR-u. Ne znam. Idem ovih dana po naocare verovatno, vreme je.

Graficki je generaciju iza, na stranu sve ostale kul VR specific fore. Nije to lose za VR standarde, ali ne moze da se poredi sa Horizon 2, God of War-om…

Gledam iskljucivo u odnosu na last gen PSVR1 - za sada, ne vidim bas neku veliku razliku. Mozda bi bilo ocigledno side-by-side, jer ipak po secanju rekonstruisem. Postoji i mala sansa da nesto nije kako treba setupovano i podeseno u opcijama.

Naravno, ne ocekujem PS5 nivo, jasno je, ali jesam ocekivao vecu ostrinu i bolju grafiku generalno.

Probacu Resident pa javljam i to.

Dok nisam probao, nisam znao da mi trebaju naočare unutar VR-a. Mislio sam, majku mu ekran je na tri centimetra od očiju, ipak su virtuelne daljine fejk. Al ne lezi vraže, što se mojih očiju tiče isti princip funkcioniše ko u pravom životu – ako gledam nešto udaljeno, sve mi mutno dok ne stavim naočare.

Ne kažem da imaš isti problem. Recimo, meni je u početku često bila mutna slika na oculus riftu. Morao bih baš pažljivo da podesim kako mi sedi nosu da ne bi slova bila blago mutna. Vremenom naučiš kako pravilno da postaviš uređaj, postane rutina.

Što se definicije ‘mutnog’ tiče, meni se to razlikuje od niske rezolucije ekrana. Ne znam jel možeš da raspoznaš dal je do tvojih očiju, položaja na glavi ili do samih sočiva.

A možda ti stvarno samo trebaju naočare. :rofl:

2 Likes

Da se nadovežem konkretnim savetima (sem igranja s naočarima što definitivno treba probati) –

• očistio bih sočiva nekom krpicom za naočare, za svaki slučaj

• pažljivo bih namestio uređaj na glavi dok nisam siguran da je tekst oštar. Ponekad dosta malo pomeranje gore-dole pravi drastičnu razliku

• kalibrisao bih još jednom IPD kad sam siguran da mi uređaj sedi kako treba na glavi

Znam da nisam ništa epohalno rekao, al nikad se zna. Možda za nekog budućeg vr-nauta ako nabasa ovde.

2 Likes

Vezano za HL: Alyx ali nevezano za gameplay i samu priču, na kom VR uređaju si igrao i da li si tamo imao problem sa mutnom slikom, oštrinom i drugim elementima vezanim za sam prikaz slike?

1 Like

Čitam sad po netu, pričaju ljudi da je sweet-spot za oštrinu dosta mali na psvr2, samo par mm gore-dole čini veliku razliku.

Tako je meni bilo s riftom dok nisam proveo neko vreme eksperimentišući kako da slika bude oštra. Vremenom ti postane automatski, više ni ne misliš.

1 Like