22.02. obucem se u svecanu odecu, kupio cvece za postara, skuvao kafu, dan slobodan, sedim…. I cekam.
Postoji standalone varijanta VR-a, Meta Quest 1/2, mislim da prva verzija više nije u ponudi.
Razlika u ceni između Quest 2/Rift/Valve Index + gaming PC i PS5 + PSVR2 odgovara razlici u kvalitetu prikaza i celokupnom doživljaju ali treba sačekati još malo pa da se najzad uverimo iz prve ruke. U svakom slućaju jeste skup sport.
Quest 1 ne samo da nije vise u ponudi, nego je najavljen end-of-life za 2024. Ove godine nam stize Quest 3 sa pancake socivima.
Malo unpopular opinion, ali ljudi nisu svesni kako je PSVR2 dobar deal.
Uracunajuci inflaciju, kosta isto kao prvi headset. foveated rendering zajedno za eye trackingom, ce doprineti dozivljaj PCVR-a na high-end PC-u. Sto se tice hardvera, kada izadje za dve nedelje, bice vrhunac tehnologije (za obicne smrtnike, ne racunam Vario headsete, Pimax i ostale…). JEDINO sto se moze reci da je “zastarelo” su Fresnel sociva. Ali meh, u pitanju su propiratery fresnel sociva, i ona imaju svoje prednosti i mane u odnosu na pancake sociva, koja su definitivno buducnost. Ipak je ovaj HMD krenuo razvoj pre par godina, kada su pancake sociva bila samo misaona imenica.
Jeste svakako skup sport, ali to je stanje ovog sporta trenutno.
Ono sto ceka cela industrija (sto se tice gaminga) je Valve-og sledeci headset, Deckard. Nadamo se i novom Half-Life-u zajedno sa headsetom i to ce biti sledeca stepenica i benchmark koja ce industrija da prati.
Do tada, mislim da je pravo vreme za Soni da uskoci.
Inace, stigao danas mail od sonija, da skidaju pare 17 og tako da, sve deluje blize nego ikada.
Ako me udari autobus do tada, zelim da svi uzmete headset u moje ime.
Odradio sam danas pre-order za Light Brigade. U pitanju je rogue like shooter i deluje jako zarazno i zategnuto sto se tice gejmpleja.
Trenutno je preko 100 naslova i izradi za ovu platformu. Ludnica.
Ja sam spreman za release, i on ukljucuje 2 AAA naslova, Call of the Mountain i RE Village (mozda pazarim jos Gran Turizmo). Pored toga, imas jos toliko AA(a) igara da to nije normalno. Ja na izlasku cu jos imati:
Pavlov (da zadovoljim FPS manijaka u sebi)
Light Brigade kao sto sam gore napisao, Song in the Smoke (inace vazi za jednu od najboljih igara prvog psvr-a, dobija totalni remake), i Garden of the Sea (Animal Crossing za VR, malo relax).
Necu sve ovo ni stici, a ima toliko igara da to nije normalno.
U martu izlazi Saints and Sinners Chapter 2, vecina igraca ce reci da je to treca najbolja VR ikada iza, Half Lifa-a i Lone Echo-a. (eventualno cetvrta iza Asgards Wrath)
Malo se raspisah, ali poenta je malo podeliti nepopularno misljenje koliko je ponuda dobra. Jedino sto je nesrecno u celoj situaciji je tajming u smislu ekonomske situacije i inflacije. Ocekujem sledece nedelje od mainstream medija suma sumarum od review-a, odlican hardver, a gDe Je MoJ gOd Of WaR RaGnArOk i SpIdeRMaN. It is what it is. Sustina jeste, content is king, i tek ce vreme pokazati koliko je Sony commited celoj prici.
PSVR 2 je super cak i ovaj trenutni dil je primamljiv ali dzaba kad nema sanse da sljaka na PCu. A ja bih primarno VR za HL Alyx pa onda sve ostalo.
I da i ne. TV je potreban samo za setup, nakon toga moze da se koristi kao TV u cinematic mode-u i da se igraju normalno flatscreen igre. Isti osecaj kao kada bi igrao na bioskopskom platnu. Cinematic mode je 1080p 120hz sa HDR (oled naravno). Mora se u praksi videti kakav je dozivljaj i da li se isplati, posto je ovo prvi vr sa hdr om. Mozda bude vise nego prihvatljivo.
@MitraljezaC bogami o tome je bilo bas puno diskusije, da su otkljucalo za PC, bio bi apsolutno najpopularniji vr uredjaj. Nazalost su sanse za to apsolutno minimalne, kako stvari stoje.
Itekako moze, kratak odgovor. Za duzi odgovor sacekaj da kupimo i prenesemo utiske. PSVR1 je bio neupotrebljiv zbog lose rezolucije, ovo je znacajno bolje, nece moci po ostrini sigurno da parira 4K televizoru ali ako bude i priblizno, to ce biti sasvim dovoljno jer efekat ogromnog ekrana + izolacija sa pulse slusalicama, pedeset puta povecavaju imerzivnost. Toliko je dobro da ces zeleti sve igre ponovo da predjes na VR ekranu.
Takodje, VR igre su ludnica. Klinci ce da budu u matriksu. Ceo dozivljaj realnosti se menja, buducnost u dnevnoj sobi. Kako mozes to da im uskratis? ![]()
Ne kontas, kupis kao fora za decu, neophodno za psihofizicki razvoj… a onda tata malo da se igra ![]()
Bas bas to, da moze da PC najbolji uredjaj za uzeti, ali ovako on koliko vec kosta plus neki VR za PC. Veliki udar na kucni budzet i onda je bolje uzeti samo za PC i prezaliti te neke PSVR igre.
Ne znam koliko imaju godina, ali VR svakako nije preporucljiv za decu ispod 12 godina. Mada , niko se toga ne pridrzava, cim udjes u neki Quest MP lobby, sve baby galsovi dečurlije kao u Fortnite. ![]()
@MitraljezaC dom VRa je jos uvek PCVR i Quest, zato je i to zlatna kombinacija trenutno. Quest bese prodat u vise nego 25 miliona primeraka, pa svi izbacuju tu igre, pa to malo koci scenu. Spomenuo si Alyx, ja ga bas prosle nedelje zavrsio treći put. Pošto imaš solidan laptop vidi da ga zaista odigraš.
Upravo zato i hocu. Radio sam test laptopa sve prolazi bez problema, samo VR
Mozda i padne neki Quest na leto. Samo da odem da probam negde krsteno VR da znam da mi nece praviti problem.
Wired? ![]()
Ovaj Bigscreen šta li, ne PSVR2
Da wired, zato je tako malen. Sve zivo su povadili. Bukvalno displey, sociva i steamvr chip.
Dobra vest za cinema mode, upravo tome sam se nadao jer je vec na PSVR1 upotrebljiv za filmove, ali slaba rezolucija i rogobatan setup dosta ogranicavaju upotrebu.
Za gaming ostaje da se vidi kakav je trade off u odnosu na 4K TV. Potencijalno ce moci da se koristi i za gaming na Xboxu, ako bude mogao da se poveze kao PSVR1 na bilo koji uredjaj sa HDMI izlazom i da glumi displej u cinema mode-u, bez VR igara, razume se.
Its time…