Uncharted 4: A Thief's End

Uncharted Fan film:

Lepo da,ali su postavili toliko visoke standarde da u najmanju ruku ocekujemo isto ili bolje od U4…svaka im cast

Au ljudi, igram tek nepuna dva sata, jos nije prica ni posteno krenula, ali mislim da sam pao na dupe vec oko pet puta. :astonished:

Naughty Dog objasnjava prakticno svakom scenom. Gluma, dijalozi, ritam, narativ, level dizajn, grafika naravno, sve je na vrhunskom nivou. Ko film u kojem ucestvujem, sto je inace recenica za koju bih dobio otkaz da sam je iskoristio u nekoj recenziji za strane sajtove, toliko je bajata.

Ali covece. Nema drugog opisa. Kakvo enormno samopouzdanje i sigurna autorska ruka u bezmalo svakom kadru. Fala bogu te je Doom toliko u suprotnom smeru da se njegovi kvaliteti uopste ne poklapaju s Unchartedom, jer bih inace izgubio svaku volju za igranjem.

Uopste ne znam kako drugi developeri prosto ne odustanu kad vide gde je Naughty Dog postavio shipku. Kako sa Last of Us, tako i sad. Sto kazu, nije vise ni smesno.

. . . . . . . . . .

Inace, nije da hocu da mrachim u ovako egzaltiranom postu, al takodje mislim da je Uncharted 4 verovatno evolucioni cosak. Praviti ovakve igre je sigurno toliko skupo i tesko da se jedva ikome isplati. A penjanje-pucanje iz zaklona-resavanje blagih mozgalica je format koji je, rekao bih, izgubio dosta svoje drazi. Toliko to vec puta radimo. Uncharted igre svi hvale uprkos gejmpleju, a ne zbog gejmpleja, sto je zabrinjavajuca distinkcija.

Ali ajde, tek sam krenuo. Jos me sigurno svasta ceka.

6 Likes

[quote=ā€œn00dle, post:112, topic:10654, full:trueā€]
Au ljudi, igram tek nepuna dva sata, jos nije prica ni posteno krenula, ali mislim da sam pao na dupe vec oko pet puta. :astonished:

Ali ajde, tek sam krenuo. Jos me sigurno svasta ceka.
[/quote]A joj druze, dva sata, ti nisi jos ama bas nista niti video, sta imas jos sve za videti i sta te jos sve ceka za proci…Sta da ti kazem nego UZIVAJ!

1 Like

Ne znam da sam ranije video graficki engine koji je ovoliko sposoban. Tokom godina navikli smo da su endzini obicno optimizovani za jednu do dve stvari, a ostatak malo mrljave da sakriju svoje slabe strane. Uncharted 4 ko da je oduvao sva ogranicenja.

Kao jednostavan primer, da bi The Order imao onakvu grafiku, bilo je jasno da su morali da stave debele crne strafte i naprave male linearne nivoe.

Uncharteda to ne zanima, grafika jednako dobra, a trpaju u nivoe sve sto mogu:

• ogromne outdoor deonice gde puca pogled, sa gomilom biljaka, koje bez problema tranzicioniraju u…
  • indoor detaljnu palatu sa milion izmodelovanih objekata, u klasicnom ND stilu
  • neki od tih potpuno sporednih objekata cak imaju soft fiziku (crevo na usisivachu koji sam slucajno zakachio u prolazu)
  • najgluplja barica na podu reflektuje saigracha i upaljac koji on drzi
  • sve osvetljenje i senchenje je u riltajmu, nista nije ubejkovano koliko vidim; jednako dobro renderuje i mracne i osvetljene kadrove
  • shipke o koje se okachis se blago ugibaju (bre!)
  • iznenadjujuce velik broj karaktera na ekranu, kad im treba crowd oni lepo stave pravi crowd
  • najbolja refrakcija staklenih chasha koje sam dosad video u igrama, takodje najvernije ponasanje technosti u tim chashama.
  • visoka trava i ostale biljke koje reaguju na prolazak igracha, kako na kopnu tako i pod vodom
  • Drejk koji prirodno dotiche zidove ako prodje blizu; specificne mini-animacije namestanja rukava i kragne dok nosimo sako, koje se verovatno nece ponoviti do kraja igre
  • dlachice na licu u close-upu koje nisu samo deo teksture. Ne znam jesu koristili alfa kartice ili neku drugu shejder magiju, ali izgleda odlicno.
  • destrukcija okoline: kad krene pucnjava, drveni zaklon se lomi deo po deo, krnje se stubovi po ivicama.
  • podvodne eksplozije koje lokalno zasijaju i deformisu ustalasanu povrsinu
  • digitalni glumci koji su na momente zaista ekspresivni, narocito Drejk.

I tako dalje. Kad sastavis ovakvu listu, prosto je smesno pominjati da su ostre teksture i odlican audio. Ima li uopste neki feature da smo nekad videli u igrama a da ga nema i ovde?! Otprilike jos jedino realtime masovna destrukcija ko u red factionu…

Engine koji moze sve. A nisam jos ni seo u neko vozilo. Vilica mi se vec odomacila na podu.

8 Likes

Ja i dalje ne kapiram odusevljenje ovom igrom. Igra je dobra i nista vise od toga. AI je los, napucavanje je uzasno, a ima ga tona u igri. Ima lepe predele i to je to, barem sto se mene tice. Isprazan letnji blockbuster. Nema sta da trazi pored igre kao sto je Witcher iako je potpuno zanrovski razlicit.

Pa eto, trudim se da specificno navedem sta mi se svidja. Moj prvi post je bio o ritmu i prici, ovaj drugi post se bavi tehnologijom.

Naravno, o ukusima se ne raspravlja, a Witcher je takodje apsolutno fantastican na svoj nacin.

Naravno, nije mi namera neku raspravu da zapocinjem, ukusi se razlikuju

Da ne bude da samo pevam hvalospeve, jucerasnja sesija u skotskoj je bila krajnje meh. To je taj problem koji sam pomenuo par postova iznad, osnovni gameplay je verovatno najslabija tacka Ucharteda.

Kad se nesto neverovatno desava, neki set-piece ili makar razgovor, igra drzi paznju i odusevljava. Kad samo trckaras kroz okolis i malo se pentras pa malo pucas, nije ni blizu toliko impresivna.

Ovaj thread na gafu lepo artikulise neke moje misli o tome:

Covek dosta lepo argumentuje neke stvari s gameplay perspektive. Iz cele price najvise mi je zao sto nisam u stanju da odigram ROTR, pa da uporedim iskustvo. Sem ogavnih made-for-tv sporednih likova koji bi radje umrli nego da im na usta izadje recenica koja nije klishe, Tomb Raider od pre koju godinu je bio zaista prekrasna igra. Lejerovali su gomilu sistema jedne preko drugih, tako da je sam traversal kroz kompleksne nivoe bio zanimljiv. When in doubt, ubaci Metroidvania komponente u igru. Uvek upali.

2 Likes

Ovaj lik je lepo sumirao sve, svaka cast sto si nasao ovaj thread.

Pucanje je uvijek bilo lose u Uncharted igrama, narocito u prvom dijelu. Nakon toga su ga postepeno poboljsavali dok nije postalo podnosljivo. To zna da bude frustrirajuce, ali kada zavrsite igru bicete toliko odusevljeni da cete zaboraviti na mane.

Eto, ostaje mi jos U4 da odigram ali mislim da cu biti zadovoljan sve dok je prica i akcija na nivou prethodnih djelova.

1 Like

Tomb Raider je danas potpuno drugacija igra. Uz duzno postovanje, nema ni trunku ā€œmagijeā€ Uncharteda. Akcija je fantasticna u Unchartedu 4 i daleko od toga da je slaba. Ima sigurno jednu od najboljih pucackih mehanika koje sam video. Ali je akcije jednostavno premalo. Ne znam ko je u ND-u pomislio da je skakanje po liticama interesantnije. Od samog pocetka ocigledno je da je pomeren fokus ka ā€œavanturiā€ i to se nastavlja kroz igru. Doduse, prelazenje nepristupacnih predela jeste ā€œindijanadzonskijeā€ od besomucnog napucavanja i zasipanja novih talasa neprijatelja bez deset sekundi predaha.

1 Like

:smiley: ma joj buraz u Skotskoj :worried: :joy:, pa ti nisi jos niti poceo igrati(to je negde na trecini igre - tacnije tek uvod igre si zavrsio), tek te pravi gameplay i avantura cekaju, nisi niti poceo igrati. Tacnije igraj igru, predji je i ne ā€œlupetajā€ ,dok ne predjes… :beer:.

EDIT: A uporedjivanje ROTR-A i U4 je cisto mesanje baba i zaba, kao sto kaze padawan

A ovo potpisujem - like

Nasao si poredjenje alal ti qrac.A ima i nas koji ne volimo witcher i igre tog tipa.Ja tu igru recimo bukvalno nisam ni pokrenuo i probao a siguran sam da ce i tako ostati.

1 Like

Ma ja se kladim , tacnije stavljam qrac na panj da lik nije niti presao igru(U4) .

2 Likes

Au jbt nasmejah me u sitne sate, sebi ne mogu doci ludi covece :smiley:

Razumem, radujem se svemu sto me ceka. Al ne bih rekao da sam lupetao bilo sta, stojim iza onog sto sam napisao specificno za nivo u Skotskoj. To su moji utisci dok sam ga igrao, sta ces.

Nadam se da je ponekom zanimljivo ovo sto pisem, zato se i javljam s vremena na vreme da podelim utiske usput. I dobre i lose.

A Dezmozom deluje ko fin covek, ne dirajte ga sto ima oprecno misljenje. Nemoj posle da kukamo kako istih 10 ljudi postuje sve na forumu. :rolling_eyes:

1 Like

[quote=ā€œpredator1211, post:131, topic:10654, full:trueā€]

Razumem, radujem se svemu sto me ceka. Al ne bih rekao da sam lupetao bilo sta, stojim iza onog sto sam napisao specificno za nivo u Skotskoj. To su moji utisci dok sam ga igrao, sta ces.

Nadam se da je ponekom zanimljivo ovo sto pisem, zato se i javljam s vremena na vreme da podelim utiske usput. I dobre i lose.

A Dezmozom deluje ko fin covek, ne dirajte ga sto ima oprecno misljenje. Nemoj posle da kukamo kako istih 10 ljudi postuje sve na forumu. :rolling_eyes:
[/quote]Zato sam i stavio ā€œā€ na lupetaj kazem to jer si tek poceo igrati…ne zbog pisanja dapace.

A dezmozoma niko ne dira.

1 Like

Jel vi ljudi spavate uopste? :smiley:

Ja idem tamo negde posle 2-3h , tako sam se naviko… :slight_smile: