UFO, paranormalno, trece oko, zona sumraka

I can cook minute rice in 57 seconds

Na sporetu :wink: a kako se pravi sporet… struja… tiganj?
Super emisija bas na Discovery i bas taj fazon. Niko ne zna nista. Svi znamo da postoji ali…

Ja imam svoje pčele, voćnjak, plastenik, znam oÅ”uriti prase, oguliti jagnje, očerupati kokoÅ”, ispeći rakiju, a a za te tvoje telefone i rude me baÅ” zabole… :slight_smile:

Zanimljiva tema - zaista su nam znanja advanced nauke i fizike ravna nuli.

Ipak mislim da imamo dobre sanse na nivou civilizacije, samo sto bi morali da cuvamo naucnike kao oci u glavi. Nije greota ako pojedu marketing strucnjake.

U kameno doba se ne bi vratili sigurno zahvaljujuci kakvom takvom reverznom inzenjeringu. Ne moras da znas kako radi tranzistor ili televizor, ali samim tim sto otprilike znas sta postoji, koncept i namenu uredjaja, moze se konstruisati i unapredjivati nesto slicno.

Bilo bi dobro da imamo i neke podatke u elektronskom obliku ili u vidu knjiga. To akumulirano znanje moze da se apsorbuje od strane inteligetnijih pojedinaca ili potomaka.

Ipak mislim da bi nam primarni zadatak bio da otklonimo neposrednju pretnju, pa posle lagano.

1 Like

Pa da, ali to je to, kameno doba. A tacno ni to sto imas ne bi mogao da pravis vise.
Nemas vise ni metalne makaze da orezes voce,zicu za ramove za kosnice… hemija… nista.
Bukvalno za 2 generacije smo u pecini ponovo.
A sve sto sada znamo ostaje kao legenda.
Na kraju postaje mit o nekim bogovima koji leteli, imali telefone ali ne znamo sta je to…

Pa ovo sto sam gledao gde bas pricaju naucnici danasnjice nije cak ni pitanje nase znanje napredne nauke.
Nego osnovne. Pitanje je ko od nas zna formulu za bilo koji metal? Za barut? Za bilo sta vredno pomena kroz celu civilizaciju.
Stvari koje su za nas sada proste i postoje vec vekovima.

A ko ih od vas zna?? Niko. Kapiras. Znaci aj sto nema telefona. Nema nicega!! Ostala bi samo legenda o bogovima koji su nekada naseljavali zemlju i nestali. Kroz plafon par generacija.

Ovi sto paradiraju ce srediti sve i rekreirati populaciju.

Gde ste vi otisli :rofl:

@Son_of_a_gun ako ne znas da napravis Oreo dzabe ti sve to.

1 Like

Evo upravo emisija na tu temu oko nestanaka civilizacija na Viasat History. :rofl:
Kao da sam znao. Bas tema civilizacije.
SBB192 kanal. Bas je dobra emisija. Nista vanzemaljci itd da naglasim.

1 Like

Prosecan homo sapiens danas je potpuno zavistan od dostignuca i tekovina civilizacije - fizicki i mentalno slabiji, bez ikakvih prakticnih vestina koje bi mu omogucile da prezivi, pocev od paljenja vatre.

S druge strane, imamo veoma visok procenat fakultetski obrazovanog stanovnistva, usko strucnih profesija, jedan obican udzbenik iz medicine bi nas ubrzao hiljade godina jer ljudi u kamenom dobu nisu shvatali neke osnovne koncepte kao sto su, na primer, mikroorganizmi… Bilo koji student medicine bi mogao da ti rekonstruise dobar deo anatomije i opste medicine koja je svetlosnim godinama daleko od kamenog doba. Isti je slucaj i sa fizikom, elektroinzenjerstvom, pa cak ni socijalne vestine i znanja o drustvenom poretku i istoriji, nisu za bacanje.

Statisticki je vrlo verovatno da bi pojedinci koji poseduju takva znanja preziveli i predstavljali stubove razvoja nove civilizacije koja bi prioritizovala razvoj nauke i tehnologije. U roku od par desetina godina od kataklizme, imali bi prakticno iznova izgradjenu civilizaciju od nule. Ni mi sami ne znamo sta sve znamo i cega se secamo, sta bi od tog znanja moglo da se zapise, podeli i iskoristi.

Ne bi ti ljudi dugo opstali u nekom neuredjenom svetu. Gde je populacija smanjena, nema kretanja… nema nicega…
kao u igri gluvih telefona. Kroz 2-3 kolena bledi.
Inace znanje je bas danas rasireno tako da niko ne zna nista kao pojedinac! Svaki pojedinac je danas samo deo masine.
A opet ti kazem dzabe da prezivi ceo MIT kada nema vise ko da izdvoji ni gvodze iz rude.
Ne zna ni gde da kopa!!

Niko od nas vise ne zna ni da zapamti 3 tel broja napamet!

A te ljude koje pominjes naucnike, doktore… bi kroz 500-3000god pamtili kao neke bogove, andjele, koji su magijom lecili ljude, vracali iz mrtvih, izvodili cuda… pa tako hiljadama godina.

U kakvom vi to okruženju živite leptenejebo, dođite malo kod mene na mobu na Jahorinu da kosite i gazite plaŔće…

@marko_gts znam otkovati kosu, znao bih vjerovatno i neke makaze otkovati, gledao sam tri sezone Forged in Fire. :joy:

P.S Ne sekirajte se, imaćemo robote koji će sve ovo da rade za nas. Mi ćemo biti njihove domaće životinje, toliko ćemo biti zavisni od njih. :grin:

Gledao sam i ja :joy:
Ali odakli mi gvodzje :wink:
LR bese imas? Ili koje kosnice? Ma da ti si u Bosni nije za tu mozda LR dobra.

Jedno pitanje.
Jesi gledao možda ancient aliens debunked?
Ima i sajt, baÅ” su se onako potrudili oko svake teme koje se dohvate aa/aat.
Jeste malo duže, pogledaj ako nađeÅ” vremena, baÅ” me zanima miÅ”ljenje

Zanimljivo da je video star 10 god, a bukvalno je tek od skoro yt algoritam krenuo da ga izbacuje ljudima.
Ja znam da pre par god nije imalo teorije da ga iskopam na yt

Pa AA nema sta da bude ā€œdebunkedā€ jer te teorije koje oni iznose su mnogo ali mnogo starije od tog serijala, pritom oni ljudi se samo bave teorijama i pretpostavkama, niko od njih ne kaže eeeee to je 100% tako i priča zavrÅ”ena već se i oni pozivaju na neke druge razne izvore, tipa istorijske, arheoloÅ”ke, mitoloÅ”ke, razne religijske knjige, drevne spise, naučne, pričaju sa ljudima iz raznih sfera ( koje mozda i ne zanimaju previse vanzemaljci i te teme), posjećuju razne lokalitete, itd i na osnovu svega toga sklapaju neku slagalicu i iznose neke teorije koje imaju neke logike i koje mogu biti tačne ali i ne moraju.

Å to se tiče konkretno tog serijala (koji je već postao mejnstrim) meni su pomalo osećanja pomeÅ”ana, ono generalno ideja je dobra, koncepcija je dobra i zaista je dobro da tako neÅ”to postoji na televiziji i da se slobodnije i otvorenije priča o tim temama nego ranije ali serijal je malo razvodnjen previÅ”e i malo kao da se previÅ”e iskomercijalizovao, pogotovo neke kasnije sezone, ono doduÅ”e joÅ” ima dobrih i zanimljivih epizoda koje drže pažnju i gde se zaista može čuti neÅ”to zanimljivo i konkretno dok ima dosta onih dosadnih epizoda gde vec po ko zna koji put ponavljaju neku vec odavno prezvakanu pricu koju vec svi znamo napamet ili ono tokom emisije ne kažu doslovno niÅ”ta ili barem niÅ”ta sto bi me mozda zaintrigiralo ili se potrudio da zapamtim, mada donekle i logično sto su ga malo razvodnjili jer taj serijal vec zaista predugo traje (mislim nekih 14,15 sezona već) ali uprkos nekim stvarima dobro je da tako neÅ”to postoji i da moze da se pogleda. :wink:

Evo novi video sa Balkan Ufo kanala, vrlo zanimljiv video i intrigantan slučaj iz Finske iz 1970. godine za koji moram da priznam nisam čuo dosad (mada kapiram da je nemali broj takvih bez obzira koliko se ja već godina ako ne i decenija već bavio ovim stvarima i upijao sve u vezi toga kao sundjer). :wink:

E pa da, to ti kažem za samu seriju. Sav taj materijal ko je jednom odsluÅ”ao njihove teorije i pretpostavke zna Å”ta će da se kaže u svakom novom klipu i Å”ta će von daniken i svi ostali da kažu.
Ono Å”to mene nervira je Å”to te navedu na jednu teoriju i onda krenu neka maÅ”tanja, lupetanja, vađena ideja iz dupeta.

Ovaj lik gore se bavi samom serijom, dotakne se svake od njihovih poznatijih tema. Dotakne se i sitchina koji im je idejni tvorac i kako je čovek u svojim teorijama izmiÅ”ljao i dodavao neke svoje stvari u knjige bez da je imao neko formalno obrazovanje i znanje o tim jezicima i kako je sumerske table bukvalno tumačio kako on hoće. Slično rade i danaÅ”nji mu sledbenici kad kažu to i to ima u ramajani i maharbharati, a nigde neke reference gde to stoji, citiran izvorni tekst ili sl.
Odavno sam gledao, pa ne mogu da ti kažem otprilike u kom delu, ali imaŔ bukvalno kao online bazu sumerijskih tabli.

Evo jedan zanimljiv video o reptilima ( a i ne traje dugo). ; )

Ko prvi klikne magarac :laughing:

Pogledaj slobodno, zanimljiv je video (uglavnom vezan za indijsku mitologiju) a i ne traje dugo.:wink:

1 Like

Jedna jako zanimljiva prica (moracu da nabavim tu knjugu) koju naravno treba uzeti sa velikom dozom rezerve, mada realno ukoliko je izmislio celu pricu onda je on jedan od najjacih i najdarovitijih SF pisaca ikad i odma mu treba dati neku nagradu ali iskreno ovako ne deluje mi kao neki ekscentrik, SF geek, opsednut misterijama, vanzemaljcima i tim stvarima da bi sad izmisljao takvu pricu i pisao fikciju (pogotovo isao u neke tako sitne tehnicke detalje), nekako mi covek deluje previse ā€œprostoā€ (ne mislim u onom nekom pezorativnom smislu) i jednostvno da bi se sad bavio takvim stvarima, pritom i doba kad mu se to navodno ( ili stvarno) desilo i kada je napisao tu knjigu po meni ipak ostavlja neku mogucnost da ipak govori istinu.