STEAM FRAME, Steam Controller, Steam Machine coming in 2026!

Možda si netko i racionalizira kupovinu na duži rok jer je online besplatan, no mene definitivno ne zanima.

No u svijetu gdje ovako nesto u Americi košta preko 1000 dolara i gdje ni current gen cijene ne mogu držati pod kontrolom nema mjesta nikakvom next gen-u. Neće se prodavati.

HT PC je nisa. Nabacis Windows i imas pristojnu masinu za productivity koja malo zauzima na stolu a za pristojan gaming ti je verovatno dovoljno 1/2k. Ko hoce vise mora da se ispruzi za pravi gamerski PC.

Mnogo pitanja i debate u proteklih 24h. Očekujem i Frame da bude preko 1k, što je opet bad deal po standardima na koje smo do sada navikli.

GamersNexus ima onaj isečak intervjua sa Valve zaposlenima gde su malo predstavili poteškoće source-ovanja memorije, pogotovo kada je u pitanju mala kompanija kao oni, u smislu da proizvode hardver relativno malog volumena, za razliku od konzola. Nemaju ni jedan ugovor sa proizvodjačima memorije, već svaki mesec dobijaju novu cenu, novu ponudu, i nema pregovaranja, nema razgovora, samo “hoćeš nećeš”. Ukoliko kažen NE, ideš na blacklist i nikada više ne razgovaraju sa tobom. Ima Steve video dokumeterac , nešto se zove RAM Cartel, ili slično, moderna mafija.

Elem, Valve je sve negativno pogodilo, sve su se kockice složila, ali u negativnom kontestu. Ovo je trebao biti 599 ili 699 uredjaj pre ramokalipse.

Ja razmišljam malo dalje, i sve ovo podrazumeva 1000+€ next gen konzole, iako slušam push back na ovo razmišljanje.

Fora je, za next gen konzole dobijamo moderne komponente i moderni hardver, gde bar dobijaš zauzvrat jake performanse. Ovde dobijaš laptop hardver iz 2023, 1080p 60 mašinu, u najboljem slučaju.

4 Likes

Nije samo ramokapolipsa nego i storage-pokalipsa i generalno cipova. Ali, mislim da Valve i ne planira da ovo prodaje u ogromnim kolicinama. Mala kompanija koja proizvodi nieche hardver i ostvaruje 90% prihoda na servisima. Oni nisu ni u trci protiv konzola ni protiv gaming PC-jeva, isto tako im se “isplati” da izbace Deckard VR headset (ove godine bese?)

Što se tiče te krize memorije i rama, okej tu je očigledno, sve.m je nenormalno skupo. Ali jel neko nesto radi po tom pitanju? Jel neko pravi nove fabrike, da cena koliko toliko dodje u normalu?

ili smo se svi pomirili da danas nista nije normalno i sve moze da košta neograničeno?!

Kinezi su nešto pokušavali ali ne znam koliko je to njihovo efektno. Uglavnom ne djeluje da će se brzo riješiti. Matthew Ball čini mi se reče da oni očekuju da će ova kriza biti barem još 2 i po godine.

:rofl:

7 Likes

Niko nece da proizvodi za consumer segment nego za data centre i HBM. Nikome nije za cilj da cena “dodje u normalu” nego da zarade novac pa idu za najvecom marginom.

Pritom je potraznja neogranicena, nece se skoro zavrsiti ovo sa AI i data centrima, a nakon toga nas tek ceka bum zbog robotike.

Da, Frame izlazi sad narednih nedelja isto. Mnogo im srećno da prodaju VR uredjaj u sred leta, za vreme istorijskih toplota, po ne atraktivnoj ceni, dok je VR gaming branša u istorijsko lošoj poziciji, i likovi kao ja, koji su jedina ciljna publika piše ovako nešto. :laughing: Da se razumemo na ću verovatno uzeti jer ga čekam već 5 godina, ali ne očekujem da će ga uzeti niko drugi osim ludaci sa reddita. Mislim da pričamo bukvalno o hiljadama, možda desetini hiljada potencijalnih kupaca. I ja imam hard limit koliko bih dao.

Kao što je padawan napisao jednostavno im prvo nije u interesu, nenormalno više zaradjuju na AI HBM memoriji nego na consumer strani. Profit margin je nenormalno veći. AI data centri traže HBM memoriju i ona zauzima mnogo više mesta na silikonskim vejferima nego obična i oni nju jednostavno više proizvode. Pritom pisao sam imaš ram cartel, manje više samo 3 kompanije na celoj planeti zemlji koji proizvode ram memoriju, i prooširenje kapaciteta traje godinama. Fabrike za proizvodnju poluprovodnika nije nešto što nikne kao novi pogon za proizvodnju plazma keksa. Samo pravljenje tih pogona je samo za sebe izuzetno kopleksan poduhvat koji traje godinama. Ulažu svi oni u dalje kapacitete ali nema ništa od toga do kraja dekade.

Najsmešnije je kada i prošite kapacitete, oni će dalje ići ma HBM memoriju.

3 Likes

Toliko mogu i nove konzole da se strpe. Sasvim dobro igre izgledaju i rade i danas :slight_smile:

@ph1beropt hvala na detaljnom pojašnjenju.

Za tu cenu mi je nejasna ciljna publika – nije zverina, konzole imaju jednake ili bolje performanse za manje para, a kao productivity alatka je overkill.

Gde je onda njena nisha, sem sto je slatka kockica i valve ju je napravio?

Tako je, to je to i nema previše dalje. :laughing: plus dodao bih custom matičnu ploču koja ima CeC, da imaš zajedno sa SteamOS pravo konzolno iskustvo. Dakle da na dugme kontrolera pališ , gasiš konzolu, radiš sleep i quick resume. Ta cec funkcija što smo navikli na konzolama za PC se ne samo ne podrazumeva već ni ne možeš lako sam podesiti.

SteamOS je takodje bio benefit u očima mnogih, ali sada ga uskoro otvaraju za sve, pa će moći svako i na svaki uredjaj da ga instalira, tako da su i to izgubili. Meni je najveća muka ma SteamOS što nema nativnu Game Pass podršku.

1 Like

Kao sto znamo po ROG Ally-u :frowning:

Doslovno nesto sto ja zelim napraviti samo sto ce za procesor ici ryzen 5 7500x3d i rx9060xt 16gb. Mada svakako ovo je od Steam-a bilo za ocekivati s tim da sam negde procitao da oni ne zele da gube novac na konzoli(ili barem da ne gube mnogo novca), a da to nadoknade igricama. Ne znam s obzirom da se danas dosta stvari prodaje na ime , pa sta znam moguce da ce ta etiketa Steam proraditi…

Nah, form factor/case kocke is the shit, kolko god da mi Steam konzola nema smisla.

Dakle pola šarma je kocka + SteamOS.
Steam Frame bi isto mogli lepo da uvale sa HL 3 nekako, jer bez njihove inhouse VR igre ništa.

Samo da te Valve ne čuje. Samo Linux! :grin:

1 Like

Ali džabe je forma kad je hardver i performanse meh. Jedan 120 ventilator, solidne temperature postižu sa spuštanjem power drawa itd.
Jeste malo duži video, ali objasni lepo steve iz GN neke detalje, na dosta mesta unutar steamosa da nisu ni preimenovali labele sa steamdeck/handheld itd.
Nije steamos ništa spektakularno sam po sebi, i cachy recimo ima handheld varijantu.
A za taj couch pc na kraju krajeva imamo godinama sff segment pcja, pa verovatno da ima i nekih kockica, nisam se puno interesovao.

Sranje je situacija, jer ono šta je valve izgurao da popularizuje gaming na pingvinu nije niko ni približno za 20+ godina, i verujem da će nastaviti. Ali ne vidim stvarno publiku za ovo.
Nekako mislim da im je bio i plan da jašu taj talas migracije sa microslopa, ali opet treba čovek biti realan.
Znam odlično da sam u maju 24te gen4 nvme od 2tb platio 110 eur, sad im je cena *4 ili *5.
Sa nand memorijom na nvmeovima eto imamo 6 proizvođača, ne samo 3 ko što je slučaj s ramom, al opet ispada da ako nisi data centar, crkni :smiley:
Zanimljivo, takođe da ovo nije prvi put da se ovo radi sa ramom, opet se vraćam na gamersnexus, al baš su uradili dobar doku na tu temu.

Objašnjavaš nešto čoveku koji ima iPhone Air.

1 Like

Slažem se.

Samo ja sam malo form over function do ukusno-odredjene granice :grinning_face:
Vizuelni identitet prozivoda mi je bitan.

(da se razumemo nepotrebna je ovo konzola i nije za mene, samo je simpatična)

ovo

1 Like