Woah, ovo izgleda odlično, moram reći da sam izuzetno zagrejan.
Verujem da će Steam upeglati OS do maksimuma.
Mene interesovalo dok nisam vidio neke leaked specse prije par sedmica. Bio bi vjerovatno mušterija da je neki next gen. Ovo je koliko sam shvatio, ima neku moderniju tehnollogiju ali je slabije od PS5 i Series X.
Tako da mi nema smisla da uzimam kad će za 2 godine novi PS i Xbox.
Kakvo je ovo sokoćalo, jel konzola?
Pa PC u obliku konzole. Kao Steam Deck što je PC u obliku handhelda. Trebalo bi da ima neki ugođaj kao konzola samo što je tehnički PC.
U suštini linux-powered pc u mini formi po onome što videh. Nešto ne vidim neku poentu ako neko već ima pc.
SteamOS i još nekoliko arch-based distroa (cachy sigurno, moguće i bazzite) već imaju handheld mode, gde već sve izgleda 100% kao dashboard na konzolama.
Kontroler, on the other hand, mi deluje vrh, stavljaju neke budžotine od potenciometara u stickovima, za razliku od svih ostalih što furaju temu, ali, wish govna ![]()
Sad mi je javio drugar da su ovo prevaziđane karakteristike hardvera. Bez obzira Xbox ce moci sa ponosom da kaze da nisu vise poslednji u prodaji hardvera. ![]()
Sama konzola me slabo zanima, al taj kontroler deluje ko pravi next-gen dizajn! Dugmici pozadi (najzad!), drift-resistant pecurkice, snap-on charging, ta dva touchpeda ispod, mnogo dobrih ideja.
Nije mnogo lep, ljubi ga majka, al deluje ko da su ga inzenjeri dizajnirali a ne marketing odeljenje.
Ajde da ne gresim dusu sony se barem potrudio s ps5 dzojpedima, dok je ms samo slegao ramenima i reko ‘eehh, good enough’ vec jedno dve generacije.
Da, potrudili su se da nikome ne traju duze od 1-2dana ![]()
Inace dobro izgleda ovaj dzojstik. Dobar za vece sake.

eventualno me zanima VR headset ali generalno sam izgubio veru u VR i samo ga koristim kao big screen za filmove.
@ph1beropt kako se tebi cini, u poredjenju sa konkurencijom (mislim na vr)
Ah druže ne znam. Mislim da će u praksi biti bolje nego na papiru ali toliko je toga još nepoznato, pogotovo cena. Ako bude niska kao Deck biće wow ako bude visoka kao Index većina će gravitirati ka Q3 . Navodno će biti ispod cene Indexa, dakle ispod 1000, naravno pitanje je koliko.
Monochrome pass through i rezolucija su meni kao entuzijasti baš dve najgore tačke. U drugi ruku ima taj port napred gde se može montirati neke dobra kamera u boji za color pass through. Rezolucija je ista kao u Pico 4 koji sam kupio pre pa 3 godine mislim. Sada kada koristim svaki dan microOled na AVP još jače mi bode oči. Modularnost mi se svidja i cela ta integracija u SteamOS ekosistem, ali opet ni OS nismo videli. Da li ću moći virtalne sobe da pravim ili ne itd. Taj snapdragon gen3 procesor je nekih 30% jači od Q3 ali isto čudan izbor jer je to čip iz flagship telefona od prosle, predprošle godine. Koliko će on zaista biti sposoban da pokrene x86 igre? Pretpostavljam ne previše.
Mnogo otvorenih pitanja još. Generalno je ok i svidja mi se ali daleko od toga da sam oduševljen.
Ne remeti mnogo protok vazduha.. moze biti “steam approved”
Ok odgledao sam njihov announcement video i moram da kazem da sve to jako primamljivo deluje. Ceo ekosistem napravili gde sve radi sa svim i nema nikakvih vestackih ogranicenja.
Ali bukvalno nijednu pogresnu stvar nisu rekli, sto je neverovatno kad uporedimo s konkurencijom koja se nadmece ko ce vise da izneveri potrosace. Sto neko rece, gabe trebas nam, ostani ziv jos jedno 80 godina.
Jos samo da cujemo cene. ![]()
Ako nije dobra cijena kao što se šuška da neće biti, DOA je i headset i gabecube. Kontroler mozda ispadne dobar.
Rekli su da će cijena biti uporediva sa PC istih specsa.
Ali nebitno, mislim da će i ovo i novi Xbox biti niša uređaji za entuzijaste.
Pa da, ako je tako, no point…onda mozes staviti bazzite na nesto sto je nadogradivo barem.
Isto tako, headset nije posebno bolji od quest 3, pa ako ce biti puno skuplji nece se prodavati
Pa mislim svaki XR uređaj je DOA u smislu profita i mass market appeal-a. Ali tržište i dalje postoji iako malo.
Valve tačno ne interesuje što se neće ludački prodavati, i oni to tačno mogu i sebi da dopuste. Niko realan, pa ni Valve to nije očekivao ni planirao da ovo bude neki mainstream, ukoliko je to u VR i moguće. To govori i količinu Frame-a koji su proizveli, oko 400.000 ukupno.
Frame je uređaj za first-adaptor publiku, da testiraju SteamOS / Linux on ARM arhitekturi. Sve u VR svetu je DOA osim Meta uređaja, pa i oni su u debelom minusu i pored prodate količine i da nema hiljade klinaca koji igraju Gorila Tag bilo bi još gore.
Frame je prvi pokušaj da Valve kroči u ARM vode bez prevelikog rizika, jer je i ovako sitan deo publike koji kupuje. Pretpostavljam jer planiranju da nardenih godine izbace Steam Deck na ARM arhitekturi.
Frame je za publiku koja voli da eksperimentiše, modularnost tog headseta je neverovatna. Valve je jedinstven i jako mala kompanija koja pravi ono što oni žele sami da koriste i to ih odvaja od Mete, Apple-a i MS-a.
Steam Machine je malo druga i teža priča.
Za ovo ne bi dao vise od 500 eura. Ni cent preko toga