Završio Trek to Yomi. Dužina igre mi je baš legla s’obzirom da ne traje dugo. Ove “nolife” igre koje traju ko kvartalno radno vreme u nekoj firmi su mi se ogadile. Priča igre je zaista fina i lako se sve zo isprati. Moram priznati da nisam očekivao elemente fantazije u samoj igri, mislio sam da je neki klasičan Kurosawa fazon. Kasnije sam googlao šta znači Yomi pa mi je sve bilo jasno. Nešto novo da se nauči. Atmosfera u igri je za čistu desetku, combat isto dobija visoku ocenu od mene jer ipak nije klasičan button smasher već ima dosta kombinacija. U igri čak ima i neki vid puzzle koji je dosta jednostavan mada se ne žalim. Ne mogu brate mili više da se cimam oko igara ko da studiram . Sa druge strane kamera je znala da bude nezgodna mada ništa strašno, navikne se čovek.
I na kraju, kao veliki poštovalac japanske kulture i samuraja, od mene ocena 10/10.
Bacite pogled na ovu igru.
Gajba presao kaze da je indi igra godine.
@MikiBanter e znao sam da ce tebi da se svidi, ko da su je pravili za tebe meni nazalost nije legla, al ja sam snob pa se ne racunam.
Definitivno ima neceg u tome kad igra ne traje duze od desetak sati, pa je svaki sat napakovan kvalitetom. Lepo je zaroniti u novu igretinu (jos ja zaredjao F4, pa sad gta5), al tamo negde kad si vec na 60-tom satu, blago ti presedne. Nije moguce napakovati toliko ‘sadrzaja’ bez da ima gomila fillera.
gta5 se tu zasad odlicno drzi, sve sto radim je jos zanimljivo, al kad vidim da vec igram satima a da sam jedva na 20% completion, prodje me blaga jeza. Tek su se Majkl i Trevor sreli, pobogu. Vec sad kad vidim upitnik preko pola mape, zapitam se vredi li putesestvija.
@ph1beropt e bas sam cuo za igru pre bukvalno 2 dana, pogledao jedan trejler i odusevio se. Sve sto sam video mi se svidelo, do tacke da namerno necu da gledam recenzije, zelim da pokrenem igru frisak.
Koliko shvatam igra je trenutno pc-only, cekam da dodje na konzole (uz malo srece i na Gamepass moj voljeni).
. . . . . . . . . .
Inace jos par detalja u gta5 koji me low-key impresioniraju –
- kolicina komplesknih cut-scena, gde likovi ne stoje samo i pricaju, nego aktivno rade nesto
- jiggle-physics cak i na obicnim npc prolaznicima
- rastinje koje reaguje na prolazak lika, mnoge moderne igre to jos nemaju iako su mnogo manjeg obima
- povetarac pomera geometriju odece
- normal mape simuliraju rastezanje odece na telu dok lik hoda, vecina danasnjih igara to nema
- likovi sami menjaju odecu kako ide vreme, doprinosi osecaju da su pravi ljudi
- raznovrsnost u svetu je neverovatna, jednostavno neverovatna. Gomila unikatnih lokacija, ne znam da sam video dve zgrade koje se ponavljaju.
- ako je jedna guma na asfaltu a druga na pesku, tacno se auto zanese i siklja pesak s te strane kad nagazis na gas.
- cak i mali detalji kako se automobil zaklati kad zalupis vrata.
Ima toga jos, sigurno sam nesto zaboravio. Obim sveta je meni licno mind-boggling, verovatno samo RDR2 postize nesto slicno. Ne znam kako je Rockstar uspeo ovakav svet da napravi, i to pre deset godina, nekakav ugovor s djavolom potpisali.
A GTA 4 je bio dosta ispred V po mnogo čemu što se tiče interakcije sa open-worldom, sa NPC karakterima, i fizikom. Tek je to bilo čudo za ono vreme. Ovaj video se baš viralno vrteo pre par godina.
Ja sam instalirao baš četvorku na Deck da odigram Balad of Gay Tony. I neverovatno da ga igram u handheld modu u zakucanih 60, a onomad mi je PC bio preslab da pokrene igru kada je izašla. Sećam se da je moje razočarenje bilo neizmerno i dan je bio uništen.
Ali ovakav gejm dizajn ne znam kako bi prošao u današnje vreme. Tipično R*. Dugačka cut scena (top kvaliteta), sedi u auto, odvezi nekog negde, tamo podje nešto po zlu, pobiješ manje selo ljudi, sedneš nazad u auto, dok voziš nazad odslušaš dialog još jedan i kraj misije.
Izašao danas (juče?) Oxenfree II Lost Signal.
Prvi deo mi je ostao u odličnom sećanju. Spucah upravo nekih dva sata, baš kao i prvi deo, fenomenalna misterija.
Ja sam uzeo na Steamu ali dobra vest je da je Netflix publishovao igru tako da je dostupna u običnoj Netflix pretplati ako je imate (mobilna verzija za iOS i Android mislim).
Igram F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch, vrhunska metroidvania za one koji vole. Tek sam malo zagrebao po površini ali mi se sviđa sve za sad.
Ima je u Gamepassu day one, navalite.
@Son_of_a_gun E dobro izgleda! Probace se svakako. Inace, znam da smaram, al ne volim kad stave zivotinjske glave na ljude, oduvek mi to smeta iz nekog razloga.
@ph1beropt Oho, lepa vest. Svideo mi se prvi deo, mada sam sve zaboravio. Secam se nekog trougla, to je sve.
Edit – inače koji sam ja anti-talenat za stock market u gta5 – odradim prvu assassination misiju s frenklinom i sav srećan nakupujem suparnički stock i prodam posle za dobar profit.
Tek kasnije shvatim da sam mogao i sa drugima da ostvarim zaradu, ne samo s frenklinom. Na pamet mi nije palo. Ne da mi to mira, moraću opet da odradim misiju.
Igram isto F.I.S.T., pri kraju sam pa letam okolo i kupim što sam propustio. Moram priznati dacje poteška na momente ali postane dosta lakša kad otključaš skillove. Ali jedan boss fajt sam morao da smanjim težinu na easy jer ih je bilo dvojica iunakaze me pa sam izgubio strpljenje.
Koliko dugo traje? Izgleda mi simpatično.
Nije duga , oko desetak sati, 15-20 sati ako ganjaš sve.
Superiška. Daću joj šansu.
probao sam Fist i ne dopada mi se.
Probao i ja Fist i odustao. Nije kliknulo.
Počeo sam Okami da igram koji već neko vreme čuči u mojoj kolekciji. Nisam imao mnogo vremena ali jedno pedesetak minuta se igralo. Jako je dugačak uvod ali je akcenat na priči pa je ok. Ne znam još uvek mnogo o samoj igri jer sam i dalje na početku ali za sada mi se svidja mehanika docrtavanja sa četkicom. Kada npr fali deo mosta, možete da udjete u taj neki draw mode i da docrtate most. Combat je tipičan hack and slash. Iako je igra matora, ima jako lep art style. Izgleda kao da je crtano onim uljanim bojama, što je pretpostavljam i cilj. Videćemo kako će se graditi dalje.
Okami je malo remek delo. Jedino sto nedostaje je opcija da odalamis ono malo govno dosadno. Videces kasnije kad se otkljucaju skillovi. Ma, ulje na platnu.
E to jeste. Onaj kvazi umetnik
Došla i prošla scena mučenja. Mučimo čoveka, mučimo i mene. Znam da je namerno tako, ali traje baš dugo i malo je previše eksplicitno za moj ukus. Nadam se da će s tim edgelord aspektom da popuste ubuduće.
Ako ništa drugo, bližim se nepoznatom, tj stići ću dalje nego ranije. Jedva čekam, čudan je ovaj osećaj kroz maglu da sam sve već ranije doživeo.
Ne mogu da se načudim koliko mi se doživljaj igre promenio u odnosu na pređašnje pokušaje. Gde mi je pre bilo dosadno sad uživam, uopšte mi ne smeta preskriptivan gameplay u misijama jer shvatam da u suštini igram film. I to odličan film.
Koliko je zapravo dobra ideja imati tri glavna lika, s pričama koje se prepliću. Svaki ima snažan identitet, kakav je lik takve su mu misije. Pa kad ti dosadi jedan od njih, pređeš na drugog.
Ispade mi gta5 bolji rpg od Witchera pobogu. Nema skill-tree i opcije za dijalog, al zato se totalno uživim u roleplay.
Završih Oxenfree 2. Odlična igra isto kao i prvi deo iz davne 2016-te. Ovaj put su glavni protogonisti odrasli ljudi umesto tinejdzeri, sto daje malo zreliji ton igri. Kombinacija lokacije američkog pacifik zapada i neke stranger things muzike, supernaturalnog je baš odlična kombinacija. Igra bi lagano mogla da se odigra 2-3 puta, jer dijalog utiče na ishod igre, ali nekako prvi put ikada mi je sve savršeno uspelo, i nemam prevelike motivacije da krenem ponovo. Ali ostaje još neko vreme instalirano, možda me uhvati volja da vidim šta se sve još može pronaći u igri.
Takodje sam konačno počeo Dave the diver. Igra je neočekivano duboka i široka i ne prestaje da me bombarduje novim stvarima koje treba da savladam. Igra ima takoreći dve zone. Prepodne i poslepodne ste na brodu odnosno gnjurate po laguni, uveče se brinete o jednom suši restoranu gde prodajte hranu koji ste ulovili u vodi. Znam iz trejlera da me čeka još zadataka kako igra napreduje. I deo sa brod / gnjuranjem i deo sa suši restoranom bi opušteno mogla biti igra za sebe. Toliko ima stvari i pod vodom i iznad da postaje simpatično smešno. Od raznoraznih likova koji se pojavljuju i traže da im nešto nadjete ili izvadite iz vode, do stotine različitih riba i drugih biljaka i stvorenje koje se mogu loviti harpunom. Raznorazno blago ovog ili onog oblika, drevna podvodna civilizacija, čudovišta itd itd. Ovo je sve samo na početku igre tako da nije spoiler.
Sve živo od opreme može sa se ugrejduje i kraftuje. Isto važi i za suši restoran. Renoviraj, traži nove ljude da rade za tebe, nadji nove recepte, optimiraj jelovnik, zadovolji VIP goste itd itd, jako obimno.
Definitivan dragulj od igre i nadam se da će uskoro izaći na konzole.
Bilo bi cool igrati to na decku/ally-u, switch verzija ce ko zna kad, nekako mi se ne igra na PC-u, ali skinuo sam, mozda probam.
Moonlighter je u tom fazonu - nocu obilazis dungeon i skupljas iteme dok ubijas cudovista, a danju imas prodavnicu, odredjujes cenu za te iteme pa je musterijama skupo ili jeftino, a sve to se belezi u neverovatno detaljnom logu da posle prilagodis cenu.