Uvek!
Salu na stranu, ja ne dozivljavam ovo kao Xbox forum nego kao forum za tech entuzijaste. Nekolicina Xbox fanova ne treba nikome da pokvare zabavu. Ocigledna je razlika izmedju trezvene argumentacije i nekih detinjastih podbadanja.
Pa ja bih pre rekao da se osuje kamenje ko god pomene nešto protiv Sonija iako svaki potez koji su povukli u zadnje vreme je bio anti-consumer friendly, ali hej imamo share i šta to nas dotiče. Sto puta sam rekao da ću uvek da opljujem bilo to MS ili Sony ako rade nešto što je protiv nas potrošača i ispalo je da to Sony radi mnogo češće tako da iz tog razloga se mnogo češće oni uzimaju kao loš primer. Što su činjenice bio neko zaljubljen u njihovo parče plastike pa slepo pokušava da opravda sveki njihov potez, kune se i pljuje drugi tabor bez normalnih argumenata i normalnim tokom razgovora nego čisto kao okoreli fanboj (khm Padawan, khm) da ovo već postaje ekstremno toksično.
Dobijamo poređenja tipa “Jaoooo gle, GP ubacije sve indie sranja od igara. Jaoooo gle, Sony ubacio istu tu igru u njihov servis, eto meni prilike da napokon probam ovaj dragulj”.
Pa komentari level osnovna škola: “Sony je 450e, on je najjeftinija next gen konzola, on je najbolja next gen konzola, on ima najjeftinije igre iako koštaju 70 dolara remaster jer imamo share i nas ne dotiče, šta ne sviđa vam se? Možete da kupite paradajz i krastavce za te pare, a vi skačete za poskupljenje od pišljivih 50e”.
“Gle, cene na Arg skočile preko noći, sad Soni definitivno ima najjeftinije igre ikad”
Ekstremno kontradiktorna razmišljanja od pojednih likova gde se raspravlja o ceni kako je i dalje ps5 najjeftinija konzola od 450e sa verzijom bez diska jer “kome još treba disk, to je zastarela tehnologija” - konzola koju niko nije kupio po toj ceni niti je našao, takođe konzola koja se manje proizvodi i jedva je ima. Takođe to isto kaže lik koji je kupio istu na kp za 700e i to disk verziju. Takođe se dovodilo u pitanje oko cene telefona i opet reče neko kako je 1200e previše, konzole ispred telefona bla, bla, a s druge strane se kupi ipad od 1200e da se čitaju knjige dok se meri pritisak i koraci na smart satovima. Nek troši ko koliko hoće, na šta hoće ovo sam samo uzeo za primer koliko je nešto kontradiktorno od stvari koje ovde čitam.
Isto tako je bilo oko rasprave za produženje hdd prostora na konzolama i kako u xbox samo ubodeš memoriju, na soniju odšrafljuješ i šta god i onda je stav bio na foru “šta, nemate šrafciger?”
I onda se ovde prosipa pamet sa nekim toksičnim argumentima, napadaju se svi članovi koji kupuju svoje igre i ne žele da imaju posla sa razmenom (100000x već prežvakana tema) i sad su oni hoarderi iz nekog kog razloga koji samo skupljaju igre. Ja sam hoarder koji nije vezan za parče plastike, i kao što rekoh opljuvaću svaki loš potez kompanije iz kog god tabora bila ako je protiv nas na kojima zarađuju pare. Ali neki level fanbojizma i toksičnosti među komentarima na ovom forumu nisu više ni smešni za čitanje. Bukvalno pokušavam da ne biram straneni onda izbije ovakva rasprava gde čitam jedne te iste odgovore i jednostavno ne mogu da prećutim i onda samim tim što se ne slažem sa njima to me odma svrtava u “zeleni” tabor ili šta god. Prethodne generacije se ovde kolo igralo na izlasku kada smo svi složno pljuvali MS i njihov fail, sada kad je Sony počeo da povlači loše poteze niko ne sme reč da kaže da ne uvredi giganta. Budimo realni malo xD
Pretplati se na PS+ Extra (Turska) jer 12 mjeseci kosta 400 TRY ( oko 22 €), a Premium 12 mjeseci 460 TRY (oko 26 €)
Jedini je problem gde naci kodove za dopunu u lirama?
Kolko bi kostao jedan tatoo Cernija srednje velicine (kapiram da je preko 50e)? Pitam za prijatelja.
@padawan meni je drago da je tebi razmena ok. Iskreno. Ali ja ne znam nikoga (osim ljudi na ovom forumu) ko se drnda s tim. Niko od ortaka koji imaju PS, niko od klinaca s kojima radim. Razmena je non-factor u gaming svetu. A Ameri, inače, vole uštede, popuste, i da plate manje. Bez obzira na to koliko zaradjuju, svi vole da nadju “deal” za nešto. I hvale se time.
Tebi je Kalofornija svet. Sta mene briga za te faktore. Gledam sta je meni bitno i kako mogu jeftinije da prodjem.
Odakle izvadi Kaliforniju?
Ma sve je to ok. Ali predstavljaš razmenu kao globalno bitan faktor. A ona to nije.
Vaske predstavljam kao meni bitan faktor a bogami vole je i srpski gameri. Ali nista od toga da Sony nije zadrzao share kakav jeste. Ako se malo prisetimo, MS je cak hteo da ogranici pozajmljivanje diskova sto to se neslavno zavrsilo. Nemamo uvid u korporativne finansije ali sharing policy nije bas ni beznacajan. Na netflixu ispao picvajz oko deljenja (dobro to je bas hassle free).
Ne znam, nije mi bas jasno kako se internet riot zbog 50e uklapa sa hejtom prema razmeni. Svaki evro je bitan u inflaciji, ali necemo razmenu jer… [insert reason].
Ja razmenu ne mrzim, niti imam nešto protiv iste. Meni je ceo proces preivše cimanja, i odradjivanja finansijskih kombinacija s ljudima koje ne znam, a bez nekog nadzornog organa da garantuje da će sve biti u redu.
Poenta mog komentara je da stavim stvari u perspektivu. Na jačim tržištima razmena nije faktor, ali poskupljenje jeste (napomenuh ranije, Ameri baš vole popuste).
Ovde klinac, tinejdžer, srednjoškolac, bez problema nadje posao za $10/sat. (ja klince plaćam $20/sat, npr.). S obzirom da je kod mame i tate na stanu i hrani, za jednu full-price igru mu treba dan, dva rada.
U perspektivi nesrecne globalne ekonomije, kritika poskupljenja nema nikakvog smisla.
Sto se tice softvera, ima tu jos faktora (pretplate, popusti, dilovi na alternativnim storeovima)…
Nauci ti te klince (drago mi je sto ih ne izrabljujes), pored macevanja, i da koriste razmenu esencijalna zivotna vestina, kad ti kazem.
Naravno da ih izrabljujem.
$10/sat je za najbanalnije poslove (jedan od klinaca, 15 godina, radi na registar kasi, i prima $11/sat). Meni treba da znaju nešto o mačevanju, i da umeju to da prenesu.
Ah ok.
Nego da se vratim na temu. Objasni im da za jedan dan rada mogu da se igraju na razmeni pola godine. Bojim se samo da nece ostati niko da ti radi od toliko maltene besplatnih igara s obzirom na to da je gaming verovatno jedan od razloga zasto su se uopste u tim godinama zaposlili…
Nebitno. Isuviše cimanja, i isuviše rizično, za razliku u ceni koja je meh (s njihove tačke gledišta). Praksa je da se sačekaju Summer Sale, Winter Sale, Christmass Sale, Black Friday… I onda uzima sve.
Pa njima sigurno nije cimanje, ne mora da se drnda mesecima na kasi. Za par dana zaradi godinu dana igranja. Ali kapiram da se tebi to kao kapitalisti bas i ne isplati.
Nebitno ko se drnda gde. Poenta je da razmena ne predstavlja nešto bitno. Jednostavno nije faktor. Mogu ja da im pričam do prekosutra. Ponavljam, cimanje je, a razlika u ceni nije dovoljna da bi se neko cimao.
Rad, rad i samo rad.
Moze to da bude jos user friendly-e, imao sam odavno ideju da napravim globalnu trejding platformu na klik. Ne znam kako bih to proceduralno resio, tehnicki nije nemoguce.
Ali sada im za domacu, lokalnu razmenu ipak treba domaca kartica za transakcije (paypal nije bas neka omiljena opcija), i jezicka barijera je problem. A mislim da vecina jednostavno nema pojma da je takav community moguc i da funkcionise bez ekstremnog rizika od frauda.
Klinci su tehnicki nadareni, domisljati… kakvo crno cimanje… radice ceo skolski raspust kao mali crnci za konzolu… vi matori ste problem, sve vam tesko.
Ja sam nekada 20km dnevno sipcio do CD kluba i nazad, po cici zimi, zbog igara
Razlog je, u stvari, mnogo tuzniji i prizemniji - novac. 1200e za dve konzole koje dele 99% istih 3rd party igara je na zalost veliki luksuz za dobar deo populacije. Pogotovu kod nas gde su stvari kao 4K tv i next gen konzola misaona imenica.
Voleo bih da svi na forumu imaju po jedan Xbox, Playstation, i Switch, sto da ne kad je bal. Neka to bude moja altruisticka zelja za deda mraza. Od svetskog mira sam digao ruke…