Sony podiže cene PS5 konzola - Disk 549€ / Digital 449€

Pitat za c64 bio u Kneza Miloša, pa prešao u Majke Jevrosime. Pirat za Amigu u Lole Ribara. (Moja gajba je u Majke Jevrosime, inače). Kakvih crnih 20km, iz kraja se ne bih makao. :smiley:

Pa dobro, presao si pola zemaljske kugle u potrazi za boljim zivotom. Ako nesto zelis, ne postoje zaista prepreke.

Ne postoji stvar koju ne bih uradio da imam Amigu u to vreme. Moj PC CD klub je bio udaljen nekih 20 minuta hoda, ali je jedan deo bio uzbrdo. Isao sam svaki dan ili svaki drugi. Pre toga, diskete. Samo snimiti to kod nekoga pa prebaciti kod sebe, pa konfigurisati siatemske fajlove da uopste moze da se pokrene. O stelovanju glave C64 da ne pricam, deluje kao srednji vek - kako objasniti danasnjoj tablet generaciji kada cak i meni izgleda nadrealno da smo koristili siljate predmete za pomeranje srafa u kasetofonu levo-desno da bi se ucitala igra (i to obicno deo igre u tzv kompilaciji). A seti se ranog multiplejera… pucanje modema kad neko zove na analogni telefon.

Pricaj mi molim te da je slanje 2 poruke i instant-uplata na razmeni cimanje :smiley: a igra od 50gb se skine za 20 min… Ali, razumem naravno - svet je postao drugaciji, ocekivanja su drugacija.

2 Likes

Cimanje je ceo koncept, kako profa reče, proverenih ljudi. Osim nekog poverenja, nemaš nikakvu garanciju. Ovo je u mom slučaju.

Jasno je me i zašto je u Jugoslaviji ovo popularan koncept. Da sam tamo, najverovatnije bih ga i sam praktikovao. Medjutim, iz ove perspektive, ceo proces je cimanje, bez nekih posebnih finansijskih pogodnosti.

Skoro besplatno igranje nije finansijska pogodnost? Mislim da je to odlican razlog i za debeloguze amere.

Ne. Nije skoro besplatno. Treba da platiš nekome, i da očekuješ da će taj neko da ispoštuje dogovor. Kad prodaješ, opet treba da se nadaš da će neko hteti da igra baš tu igru, pa da mu prodaš, opet naravno na poverenje.

Cimanje koje nije vredno truda. (Ponavljam, meni nije vredno truda, i ljudima s kojima se družim)

To sve o cemu pricas su neki nefinansijski faktori (vreme ulozeno u transakciju, nepoverenje i nesigurnost, socijalna anksioznost). Ne treba praviti bauk od sistema koji nije savrsen ali funkcionise vec tri generacije za redom. Mislim da lowest-cost gaming jeste vredan a ako nekome nije znaci da je toliko bogat da ga verovatno boli ona stvar za cene, ili, prosto ne zna i zamislja da je ne znam koliko rizicno. Socijalnu anksioznost ne prihvatam kao argument na forumu koji je socijalna mreza i svi vi ste normalni i komunikativni (verovatno cak i natprosecno opusteni za online komunikaciju).

1 Like

70e za tebe i imaš jednu korekciju gratis :smile:

2 Likes

Korekcija je kada Sony ukine share pa ti trazim da preradis u sliku Isusa? :grin:

I nefinansijski razlozi igraju ulogu. Praktičnost i jednostavnost upotrebe. Jednom rečju, cimanje.

Recimo, uzmem 2k23 kad izadje, i cepam ga do sledeće godine, kolike su šanse da ću ga prodati (uopšte, a kamo li za slični kintu). VC? Čisto jedan primer.

CoD uzmimam kad izadje, i igram dok ne izadje sledeći. Opet, gde je ušteda?

2 Likes

Dobro brate ti si bas specifican i skupljas slicice u Fifi cele godine. :wink:

Medjutim day one gaming AAA igara je jezivo skup ako ces gomilati 70$ igre na nalogu - a cekanje sale-a je isto nefinansijski faktor, ko ce cekati pola godine…

Tih par “sezonskih” igara koje igras cele godine, los je to primer i nema velike ustede jer na kraju sezone ne mozes da prodas za 200 dinara (kome zaboga sada treba Fifa 22…)

Madden i MLB ovih dana. FIFA neće još mesec dana :frowning:

Elem, ja ti navodim razloge koji mene drže podalje od cele priče.

Ne kapiram zašto ti je toliko stalo?

1 Like

Kod nas izašle neki dan. Koji ste vi treći svijet. :grin:

2 Likes

Kupio par igara na razmeni, daleko od toga da su mi ih poklonili, platio sam ih, ne kao regularno u prodavnici jeftinije dosta ali daleko od toga da je bilo dzabe. Inace nijednu nisam ponovo uspeo da prodam kada sam ih prešao, mozda da sam bas bio uporan i cimao se i oglas dizao da bude vidljiv svaki cas, u svakom slucaju sve te naloge imam jos uvek jer definitivno nemam vremena za to a ni zivaca, jer mi je svaki dan neko nudio neke gluposti a niko pare za te igre…

3 Likes

Spustaj cenu i up-uj oglas u dozvoljenom intervalu.

Naravno to se odnosi na aktuelne igre, ako skupljas naloge jer te mrzi i prodajes posle 2 godine, bice neka razlika sad zavisi… i dalje jetfinije nego da kupis na svom nalogu celu igru day 1 po punoj ceni sto je bas… suludo…

To je upravo ono o čemu pričam. Sistem omogućava jeftinije igre, ali traži investiciju vremena i rada koji tu uštedu poništavaju.

Još stvari o kojima treba voditi računa.

1 Like

Samo što vi ne plaćate igru 20-30e nego nalog a tu ima velike razlike. Ja ne znam kako to ljudi ne vide ovde :rofl:.

3 Likes

Kupio baš pre neki dan Fifu 23 ultimate za 3000 guest nalog, inače je 12000 din i igraću je tri dana ranije…
Naravno da za neke igre ni ne pomišljam da ću povratiti novac, ali za većinu skoro 100% uloženog se vrati ako samo pređeš igru i odmah prodaš.
Sve što mi se igra kupujem i igram day one…
Ajde kupite fifu 23 ultimate za SX za te pare trenutno, nema ni na Argentini…

1 Like

Ne razumem ovo lozenje i to sto stalno potenciras nalog pa nalog. Bas bih voleo da vidim kako bi se snalazio da recino Xbox nema tu foru sa Argentinom. Mozda biste prodali konzole.

Kupujem na nalog pa kupujem na nalog. I ja sam kupovao na svoj nalog tokom cele PS4 generacije pa sam ispao magarac jer sam zarobio novac koji nikada necu povratiti a dobar deo igara necu nikad ni odigrati.

4 Likes

EA Play Pro - $100/yr - FIFA, Madden, F1… sve u Legendary verzijama :slight_smile: