Podrzao je ideju, o tome pricam.
Pa šta treba, da ode iz studija? Takođe, niko ne tera nikog da kupi po toj ceni, neka sačekaju malo ili šeruju…
Zato sto su kao i vecina ljudi na planeti amebe bez kicme.
I da ne nabrojim dalje sta sve.
Klasicno preseravanje, radim u US za 20000usd mesecno ali kenjam kako volim neku drugu pricu.
Druze spakujes kofere i lepo ides radis za saku pirinca ili 5e mesecno sijes Nike i to je to.
Sto kazu ameri stavi pare tamo gde su ti usta!
A ne da se…s u prazno.
To me seti na jedno “porodicno” okupljanje. Gde jedna debilka koja zivi u US vec godinam dodje i krece preseravanje, odavde je otisla gologuza i sada sere kako joj je tamo tesko. Kako je ovde do jaja.
Posle par min mi pukne ona stvar i kazem joj
“Aj se ti lepo vratis nazad, evo danas idemo znam lepo lika koji drzi lanac maloprodajnih objekata.
Garantujem ti odmah posao za 55000din.”
Reko evi imas posao, ostani!
Naravno da je kretenka ucutala.
“Niko te ne tera” nije univerzalan odgovor na sve probleme, niti argument sa kojim je moguce polemisati.
Gamesharing je takodje skuplji zbog toga i veoma, veoma je lose sto podsticu trend koji se srecom nije nesto primio kod ostalih.
Cinjenica je da je kapitalizam dosao do svog kraja i da nema gde dalje i da je socijalizam jedini moguca i prava alternativa postojecem monstruoznom poretku i nesto sto jedino na duge staze ima buducnost.
Inace ta rodjaka zasto bi dolazila ovde kada ovde vlada onaj najgori neoliberalni poredak vec barem 20-ak godina i ovde trpela nekog gazdu da joj dere kozu sa ledja za 50 soma dinara i isto joj bilo tesko kada negde preko moze isto da se zlopati kao i ovde ali makar za malo vece pare, ali to sto se negde zlopati za malo vece pare ne znaci ni da je to u redu nit da je srecna zbog toga.
Inace znam ja od mog caleta jedan pokojni prijatelj njegova deca su otisla za Ameriku jos sredinom 90-ih , ono bas su se napatili tamo, radili su po 3 posla i to samo da bi imali da prezive, da plate kiriju, racune i pojedu nesto, brat je tamo ostao jer je nasao neku devojku i mislim ozenio se u medjuvremenu ali sestra se vratila nakon 10-ak godina mozda (mozda i malo manje) i kaze ni za zivu glavu se ne bi vracala tamo vise, ovde je nesto pocela da radi i plus uzima i neku rentu od izdavanja stana sto im je ostao i kaze sasvim joj je dovoljno i ne pada joj na pamet da se vise vraca tamo.
Auu jbt
Navedi mi jedan primjer države u kojoj je socijalizam opstao. Ili ako je opstao, onda da njene stanovnike nije bacio na koljena?
Ako su ti Venecuela i Kuba modeli po kojima želiš da živiš, onda svaka čast.
Edit: samo da neko ne krene sad da mi priča da je u Kini komunizam - trenutno najkapitalističkija organizacija na svijetu je, vjerovali ili ne, Komunistička partija Kine. Veći je kapitalizam tamo prisutan nego u SAD čija omladina paradoksalno sve više teži ka socijalizmu.
Kuba je jedna sjajna zemlja i Kubanci su jedan izuzetan narod , inace Kuba koja je izlozena brutalnom spoljnom pritisku i sankcijama vec preko 50 godina i uprkos tome sto se protiv te hrabre zemlje vodi nemilosrdan ekonomski, propagandni i ekonomski rat i dalje opstaje, cak i napreduje, takodje na Kubi uprkos siromastvu tamo nema gladnih, beskucnika i ljudi koji ne mogu da si priuste 3 obroka na dan ili odlazak kod lekara ili zubara, takodje Kuba ima najbolju i najnapredniju medicinu na svetu, izuzetan obrazovni sistem (koji je pritom besplatan i dostupan svima) i imaju najveci broj lekara po glavni stanovnika na svetu , oodprilike na 100 ljudi dolazi po jedan lekar a njihovi medicinski instituti su opremljeni najsavremenijom opremom i medju najboljima su u svetu (i pritom za tako malo zemlju ima ih bas puno), takodje recimo zivotni vek Kubanaca je medju najduzima na svetu , inace da Kuba nije izlozena sankcijama vec 50-60 godina, da se protiv te zemlje ne vodi konstantan ekonomski , politicki i propagandni rat ta zemlja bi imala bolji standard nego Kuvajt ili Svajcarska.
Sto se tice Venecuele , oni su isto dobro krenuli kada je Ugo Cavez dosao na vlast, nacionalizovao je naftu , oterao americke krvopije i krenuo dobrim putem, ono drasticno je smanjeno siromastvo i ojacana srednja klasa, vraceno je poverenje u drzavu i institucije, izgradjeno je mnogo skola, bolnica, dosta ulozeno u javno skolsko i zdravstvo koji su postali dostupni svima, itd , ali onda kada je Cavez umro poceo je isto strahovit strani pritisak na tu zemlju i otvoreni ekonomski, diplomatski i propagandni rat protiv te zemlje , pokusan je i izrezirani drzavni udar , takodje na sve to pala je i cena nafte , tacnije namerno je oborena cena nafte sto je bio osnovni prihod te zemlje i kombinacija svega toga je dovela do ozbiljne krize u toj zemlji.
Inace pocetkom 21. veka vecina zemalja u Juznoj Americi je procvetala nakon talasa kada su levicari i socijalisti dolazi na vlast , recimo u Brazilu isto, recimo kada je Lula dosao na vlast i Radnicka partija (PT) , Brazil se enormno uzdigao, u ogromnoj meri je smanjeno siromastvo, ojacana srednja klasa, drasticno poboljsan standard stanovnistva i Brazil je cak dosao do status do 5. ekonomske sile sveta ono Brazil pre i posle Lule ne moze ni da se poredi , slicno je recimo u Urugvaju koji je zemlja sa najboljim standardom u Juznoj Americi , isto su levicari i socijalisti na vlasti , predsednik Muhika je car , takodje i Argentina kada je bankrotirala kao zemlja iz krize je izasla kada je Nestor Kirsner dosao na na vlast takodje levicar, isto recimo u Centralnoj Americi , zasto je recimo Nikaragva pojam za Gvatemalu, El Salvador i Honduras, pa zato sto su tamo levicari i suverenisti na vlasti i Ortega cija partija vuce korene od sandinistickog pokreta koji se borio protiv americke okupacija Latinske Amerike i instaliranja desnicarskih , prozapadnih marionetskih rezima i vojnih hunti u zemljama tog regiona tokom 60-ih i 70-ih godina proslog veka.
Takodje imamo slucajeve i u ostalim delovima sveta, recimo Angola je mozda i najstabilnija i najprosperitetnija zemlja u Africi ili makar jedna od i to uprkos cinjenici sto su imali gradjanski rat koji je trajao 40 godina, danas Luanda njihova prestonica izgleda maltene kao Dubai , dosta se ulaze u zdravstvo, obrazovanje, nauku, iskorenjivanje siromastva, modernizaciju zemlje, itd , a zasto pa zato sto je MPLA na vlasti koja je nastala iz istoimenog pokreta koji je osnovao Agostinjo Neto koja se borila 40 godina protiv zapadne okupacije i domace pete kolone i na kraju hvala Bogu odnela pobedu , takodje recimo u Aziji Vijetnam je isto veoma stabilna i razvijena zemlja , jedan od tzv “Azijskih tigrova” , isto su socijalisticka zemlja.
Inace Kina mozda jeste kapitalisticka zemlja ali je tamo glavni kapitalista drzava, sve njihove korporacije su pod kontrolom drzave a ne obrnuto kao sto je slucaj u kapitalistickim zemljama.
Sto se tice SAD pa normalno da tamo svako sa 2 grama mozga tezi ka socijalizmu i nekim promenama i postenijem i ravnopravnijoj raspodeli bogatstva kada tamo preko 50 miliona ljudi zivi ispod granice siromastva, kada cak trecina Amerikanaca nema nikakvo zdravstveno i socijalno osiguranje, kada blizu 80% Amerikanaca nema ni pasos i nikad nisu putovali van zemlje , kada ih pohlepni bankari izbacuju iz njihovih rodjenih kuca kako im se prohte, kada imaju ubedljivo najveci broj zatvorenika po glavi stanovnika u svetu i kada konstantno jedna sve manja grupica ljudi je sve bogatija a sve veci broj Amerikanaca sve siromasniji (a to je opet trend koji ne moze vecito da traje i koji mora jednom da pukne) ,itd, naravno da teze promenima i socijalizmu i to ce i ostvariti pre ili kasnije jer to je prosto neminovnost, cak i ja verujem da ce novi talas socijalnih revolucija ovoga puta krenuti sa Zapada a ne sa Istoka.
Neko na forumu: bilo sta u vezi socijalno-politickih tema.
Fabricio: hold my beer. 
Pa to je klasična zamka “pokaži mi pravi socijalizam koji je uspeo”. Možda bi bolje uspevao kad mu kapitalističke super sile ne bi podmećale nogu na svakom koraku, od Kine, Vijetnama, Irana, Avganistana, preko Libije, gomile afričkih zemalja, Kube i Venecuele. Gde god su mogli, radili su destabilizacije, nasilno smenjivali vlade, pravili pučeve ili uvodili sankcije dok se “ne opamete”.
Kina je specifična, i nije baš tako kako se servira. U Kini i dalje ljudi ne umiru jer nemaju zdravstveno osiguranje kao u USA, nema gladnih. Drugo, Kina igra po pravilima kapitalizma da bi se osnažila i došla do svog cilja, a kapitalu je samo bitno da ostvari što veći profit i pleše taj tango sa njima.
U Kini ima dosta milijardera, ali ni jedan od njih ili grupa da utiče na partiju/vladu Kine, dok u USA svaka milijarderska šuša itekako može lobiranjem da utiče zakonodavstvo. Bitna razlika. Kada USA milijarder ode u Kinu, sagne se i radi kako mu se kaže.
Toliko griješiš da ne znam odakle da počnem. U strašnim zabludama živite i ti i @robotnjik (ne zamjerite što vas ovako imenujem, nije mi namjera da vas isprovociram, samo razmjenjujem argumente)
Evo po tezama ukratko:
-
proslijedio sam tvoje stavove o Kubi prijatelju Kubancu koji inače nije vidio svoje roditelje više od 5-6 godina, jer je morao da napusti Kubu i pređe u Evropu da bi imao kakvu takvu priliku da uspije u životu. Rekao je za skoro sve što si napisao da je bukvalno naučna fantastika
-
budući da je to jedna od tema koje predajem na univerzitetu, samo bih ti skrenuo pažnju da Kubanci do nedavno nisu mogli da otvore na primjer svoj restoran, bilo je zabranjeno. Sada mogu ali je tačno propisano koliko stolova smiju da imaju unutra (nešto jako malo). Dakle socijalizam prije svega znači da je kapital u vlasništvu države, dok kapitalizam znači da je kapital u vlasništvu pojedinca. Ako želiš da živiš u sistemu u kojem nema preduzetništva, onda ne znam šta da ti kažem. U takvim sistemima vlasnička prava nisu jasno definisana (ili ih nema), a ako tu postoji problem onda ne znam o čemu dalje da pričamo.
-
U Venecueli više ne možeš sresti psa ili mačku na ulicama, sve su ih pojeli zbog gladi i hiperinflacije. Nekada je bila među prvima u Južnoj Americi po BDP-u po glavi stanovnika dok nisu uveli socijalizam, sada su najsiromašniji. Čile, koji je bio najsiromašniji, sada je na prvom mjestu po BDP-u po glavi stanovnika od trenutka kada su uveli liberalizam.
-
Ništa što je besplatno i dostupno svima ne može da bude najbolje i nakvalitetnije, naročito ne obrazovni sistem. Na stranu što su Kubanci kao narod dobri (to niko nije osporio), izjaviti da su socijalistički sistemi koji su prisutni kod njih i Venecueli kvalitetni je iskreno van svake pameti.
-
@robotnjik Misliš da je svaki socijalistički sistem propao jer su ga spoticali kapitalistički sistemi? Vau. Zašto je propao SSSR? Kako je nastradao Čaušesku, zar ga nije linčovao njegov ugnjetavani narod? Zar nije Kina u vrijeme maozima pobila 70 miliona Kineza, zbog čega su nakon smrti Mao Cedunga odjednom prešli na kapitalizam bez ikakvog uticaja bilo koga? Vidiš li šta se dešava u Venecueli?
Sa druge strane, pogledajte šta je recimo Estonija napravila od kada je uvela liberalne reforme. Bila je mrtva tačka dok je bila pod socijalizmom, a sada je u top 10 u Evropi po lakoći poslovanja, po ekonomskim slobodama, a prva po tehnološkim inovacijama. Najniži porezi u EU, najlakše otvaranje biznisa, najlakši izlazak iz biznisa. Da ne pominjem neke druge evropske zemlje.
I na kraju, da je socijalizam na snazi, misliš da bi sada imao xbox, playstation i ovoliko kreativnih studija koji proizvode igre?
Ok.cool.
Kao prvo cinjenica je da je Kubanska medicina najbolja i najnaprednija na svetu , da su prava velesila u tom segmentu , da imaju sjajne medicinske institute i lekare i najvise lekara po glavi stanovnika u svetu.
Takodje isto istina je da nema gladi, nema beskucnika, nema organizovanog kriminala i da im je zivotni vek medju najduzima u svetu, to su prosto cinjenice.
Sad takodje je istina da zivot na Kubi nije lak, ali zato ih drze pod sankcijama i u izolaciji vec 60 godina, zato protiv te zemlje i vode konstantan ekonomski, politicki i propagandni rat da bi im zagorcali zivot i da bi tesko ziveli.
Sto se tice Venecuele , jedan drugar od mog caleta je emigrirao u Juznu Ameriku negde posle bombardovanja, prvo je bio u Kostarici pa onda je sredinom 2000-ih otisao u Venecuelu jer je cuo da ot kako je Cavez dosao na vlast stvari su se dosta popravile, dosta je umanjeno siromastvo, porastao standard gradjana, dosta je ulozeno u infrastrukturu, zdravstvo, skolstvo, itd.
Inace to sta je Venecuela bila pre Caveza je neumesno i govoriti, kakav BDP kakvi bakraci, realno bili su jeftin bordel i izvor gotovo besplatnih sirovina i radne snage za americke korporacije (nesto kao mi od 2000-te pa do danas) , znaci naftu su drzali americke korporacija i novac se iznosio van zemlje a neki manji procenat od toga (koji nije bio mali) je isao u dzepove domace oligarhije bliske tim Amerikancima a raja je zivela doslovno na saci pirinca.
Inace to za pse i macke je glupost , istina je da je poslednjih godina tamo ozbiljna kriza (iako se sad za nijansu situacija malo stabilizovala), ono slicno kao kad je ovde bila hiperinflacija 93-ce , takodje isto ono ima nestasica , moras da cekas u redovima za odredjene namirnice, itd ali to da jedu pse i macke je budalastina.
Inace Cile je doziveo najveci procvat upravo tokom vladavine socijalista, mislim porediti Cile iz doba Pinocea i iz doba Aljendea je prosto neumesno.
Inace ne moram ja da idem previse daleko, konkretno imam i jedan licni primer, recimo moje cure Brazilke, recimo ona se seca da kada je bila mala bila je bas oskudica da oni doslovno nisu imali pod u kuci i prakticno jeli su samo kasu od pirinca (kao i vecina ljudi) ali od 2000-ih kada se Lula pojavio i njegova Radnicka partija oni imaju neki prosecan evropski standard, tipa imaju lepo sredjenu kucu, klimu, 2 Smart televizora, 2 relativno nova automobila, evo dolazila je i ovde par puta i placala kartu isto koliko, takodje njena sestra je bila u Irskoj , takodje recimo sa sestrom je turisticki posetila Buenos Aires i Njujork jednom a to je nesto sto je tamo 90-ih kao klinka mogla samo da sanja, a pritom devojka je predaje matematiku u skoli i obican je prosvetni radnik.
Medjutim u poslednje vreme i Brazil opet potresa neka kriza i to gle cuda bas kada je onaj idiot desnicar i proamericki igrac Bolsonaro na vlasti.
Inace SSSR se nije raspao zato sto je socijalizam los vec zato sto su izgubili propagandni rat, takodje glavni razlog je bio i velicina njihove teritorije i to sto 80% budzeta je islo u vojne svrhe i oko 85% naucnika je radilo u vojne svrhe a tek 15% u svim ostalim civililnim sektorima, ali nisu imali izbora jer da nisu ulagali toliko u vojnu industriju i da nisu bili vojno-tehnoloski superiorni vrlo brzo bi bili okupirani i unisteni i Amerikanci su samo dovrsili ono sto je Hitler zapoceo.
Inace i dan danas ta Rusija opstaje kao drzava zahvaljujuci tom arsenalu i vojnoj tehnologiji koju su nasledili iz vremena SSSR-a jer da im nije toga vec bi odavno bili rastureni kao drzava i razbijeni na ko zna koliko nekih kvazi-marionetskih banana drzavica i NATO satelita.
Uostalom cak i Amerikanci govore kako im je bila taktika da zaostravaju sukob sa SSSR-om i da teraju SSSR da sve sto ima ulaze u vojnu industriju sto bi trebalo da izazove krizu u zemlji koja ce destabilizovati zemlju iznutra.
Inace mala koincidencija Causesku je streljan bas u momentu kada Rumunija nije imala ni dinar spoljnog duga.
I jos jednom Kina nije presla na kapitalizam jer sav krupan kapital i korporacije su pod kontrolom drzave, a u kapitalizmu je obrnuto.
Uostalom i kod nas za vreme SFRJ bilo je svega, bilo je robe siroke potrosnje, bilo je i preduzetnistva nakon nekog vremena, postojale su velike firme i kapital ali je sve bilo pod monopolom drzave, recimo postojalo je trziste roba i usluga ali nije postojalo trziste kapitala i radne snage.
Inace pusti ti Estoniju, to je zemlja koja ima 1,2 ili 1,3 miliona stanovnika, lako je njih namiriti , pa realno i ovde da je nas jos 5 ili 6 puta manje i ovde bi standard bio super uprkos ocajnoj politici i svemu ostalome.
Opet kad pogledas koje su zemlje najbolje za zivot tipa Svedska, Norveska, Finska, Svajcarska, Kanada, Australija, Novi Zeland, isto bila je i Libija za vreme Gadafija, itd, a zasto , pa zato jer sve te zemlje imaju izuzetno jaku i razvijenu socijalnu politiku i mozda funkcionisu po trzisnom principu i zvanicno nisu socijalisticke ali su u osnovi to sve jake socijalne drzave izgradjene na nekim osnovama i principima socijalizma.
Subjektivan si kad je Juzna Amerika u pitanju, to vec svi znamo i ne vrijedi raspravljati o tome 
Iskreno ne vidjeh nikad duzi tekst a manje cinjenicnih argumenata.
Sto se tice takvih stavova o socijalizmu, ne znam odakle to dolazi ali sam uvjeren da nikad srece u balkanskim drzavama nece biti dok su takvi stavovi dominantno zastupljeni medju stanovnistvom.
Komentar za Estoniju ti je bio sjajan. Radi se o zemlji koja je bila medju najsiromasnijim dok je bila pod socijalizmom, a sada je medju vodecim zemljama Evrope nakon sto je sprovela liberalne reforme. Zasto onda nije i pod socijalizmom bila kakva je danas, ako je to tako lako sa tako malim stanovnistvom, kako ti kazes?
Da skratimo pricu jer ne vodi nikuda, samo cu od srca da ti pozelim da podjes da zivis neko vrijeme u Venecueli i da dozivis ljepotu nepostojanja licnih sloboda, vlasnickih prava, ekonomskih i politickih sloboda 
Da nikad srece dok narod vecinski zeli socijalnu pravdu , da da , umesto da zeli da sve lepo poklonimo stranim korporacijama pa da nas oni cede.
Da li si ti svestan da je jaka socijalna drzava osnov bilo kakvog prosperiteta, da su pravo na zdravstvenu zastitu, pravo na skolovanje i krov nad glavom civilizacijska tekovina i neka elementarna ljudska prava i duznost je drzave da zastiti stanovnistvo od strane eksploatacije i omoguci im makar to, takodje duznost odgovorne drzave je i da spreci monopol na trzistu, jer ti kao mali preduzetnik i treba da radis ali do odredjene granice i nikako da krenes da stices monopol na trzistu jer i drugi moraju nesto da rade i od necega da zive.
Inace sto se tice Estonije kao i drugih Baltickih zemalja kao Letonija i Litvanija oni su bili veoma lose tretirani u SSSR a razlog tome je sto su tokom rata svi oni bili fasisti i na strani okupatora i borili se protiv Rusa na istocnom frontu , pa u posleratnom periodu su tako i tretirani, kao porazene snage a to je navarno imalo i svoje posledice (i nije slucajno zasto su recimo oni bili mnogo gore tretirani nego Belorusi koji su na neki nacin imali povlasten status u SSSR i ekonomski malo odskakali od ostatka SSSR-a).
Inace daleko je Estonija od vodecih zemalja Evrope, ok verujem da su doziveli izvesni pomak i da im nije lose ali odprilike spadaju u neki evropski prosek, recimo primera radi u Brazilu, opstina u Sao Paulu odakle je moja cura (koja ruku na srce medju vodecima na nacionalnom nivou) ima nesto veci godisnji dohodak po glavi stanovnika nego Estonija na nacionalnom nivou (barem prema podacima od pre neke 2,3 godine).
Fabricio, meni je simpatično što ti se sve vrti oko cure, ali ajde da se uozbiljimo malo.
Vidio sam da pominješ socijalnu pravdu i da si rekao prije da su zemlje Skandinavije socijalističke, što sugeriše da ne razumiješ to o čemu govoriš.
Švedska, Norveška i Danska koje si pomenuo su zemlje koje počivaju na izrazito liberalnom, odnosno slobodnom tržištu. Takav liberalni sistem su nadopunili socijalnom državom, ali ne socijalnom pravdom kao u banana zemljama o kojima govoriš gdje se socijalnim davanjima omogućava stanovnicima cjeloživotno življenje na račun države, već predstavlja investiranje u pojedinca i na taj način zahtijeva od njega da bude produktivni član društva.
Takav sistem koji stvara kvalitetne pojedince samo još dodatno jača slobodno tržište.
Zahvaljujući slobodnom tržištu (koje je u osnovi kapitalizma), prosječan stanovnik tih zemalja ima visoku platu, od koje država može naplaćivati poreze i vršiti preraspodjelu. Kada taj pojedinac ostane bez posla, on neće kao mi Balkanci preklinjati sve ostale i rušiti sistem, primajući socijalu do kraja života, već će zahvaljujući treningu i sistemu juriti novu priliku. Tržište mu to omogućava.
Na Balkanu jedan preduzetnik izdržava minimum deset ljudi kroz socijalna davanja ili penzije. Zato što smo lijeni, i zato što smo naučili da uvijek krivimo druge i da tražimo opravdanja u tome kako je nekad bilo bolje. Zato što čitamo Kurir, Blic, Skandal, a ne knjige. Zato što prolazimo kroz toliko duboku kulturnu krizu da mi se gadi nekad od toga. Priča se o socijalizmu, a da ste živjeli u jednom tako zatvorenom sistemu vidjeli bi koliko bi pričali pozitivno o njemu. Jedini God of War bi ti bio predsjednik države koji bi te prvom prilikom poslao u neki gulag.
Da budemo iskreni, koliko se putovalo u vrijeme Jugoslavije? Mogao si da odeš iz Srbije u Sloveniju i da ti to bude kao da si danas pošao na Maldive, makar je tako bilo za prosječnog stanovnika Srbije ili Crne Gore recimo. Tada ne da ne bi imao curu iz Brazila, nego ne bi ni znao gdje je Brazil.
Pa nece biti bas da je tako, u tim Skandinavskim zemljama drzavne firme su itekako jake, recimo Norveska ima naftu a tu naftu crpi “Equinor” kompanija koja je u drzavnom vlasnistvu i koja godisnje ostvaruje prihod od oko 15 milijardi dolara, znaci drzavna firma, ne crpe im naftu privatnici i americke korporacije jer da je to slucaj bili bi na nivou Bangladesa ili Afganistana ili u najboljem slucaju mozda kao mi ili Albanija.
Ono nad resursima i nad glavnim prihodima zemlje ipak drzava je ta koja ima monopol sto je i realno i normalno, to samo po okupiranim i banana drzavama ima kao sto je recimo ovde da ti sirovine, zemlju ili rudnike prepustis strancima i naravno da Norveska ima jaka socijalna davanja, penzije, visoke plate, itd kada njihov kapital ostaje u zemlji , ne iznose ga stranci napolje kao sto je slucaj u siromasnim zemljama (gde spadamo i mi).
Takodje u Norveskoj je dosta razvijen taj mali i srednji biznis a to bi bilo nemoguce da je trziste previse liberalno jer u tom slucaju bi nastao monopol i prosto progutali bi ih oni veliki i o tome se tamo itekako vodi racuna.
A koliko se putovalo u vreme SFRJ, pa svakako mnogo vise nego danas, u to vreme pasos SFRJ je bio medju najskupljima u svetu na crnom trzistu, primera radi u tom periodu moj cale se sit naputovao, bio je u Libiji 2 godine, bio je i u Panami neko vreme, bio je i u Siriji, Libanu, naravno to po Evropi , Nemackoj Austriji, Italiji i to da ni ne govorim, recimo u Italiju je putovao odprilike jednom u 2,3 meseca , a ja recimo jos nisam imao to zadovoljstvo da posetim Italiju kao ni ogromna vecina ljudi koje znam , a recimo mom caletu i njegovom drustvo je Italija bila kao ono odlazak do grada maltene, a ja ovde znam gomilu likova koji maltene nisu mrdnuli van Beograda.
Verovatno nećemo nigde stići ovom raspravom, posebno u temi koja nije za to.
Da, nisu oni bas previse liberalni. Npr proteziraju svoje konditorske proizvode. Ili ih samo vise vole. Ali nema kao ovde takvog “sarenila”. Dominira njihov domaci brend Freja.
Ne treba, ipak, zaboraviti da uprkos jakoj socijalnoj politici, skandinavci su u stvari klasicni kapitalisti i sa zaradjenim novcem od nafte i sofisticiranih tehnologija eksploatisu zemlje u kojima je jeftina radna snaga, kao sto je bio Telenor kod nas, pre nego sto prodali kompaniju ceskom PPF-u da bi investirali vise u azijski region.
Generalno, jako su stedljivi i investiraju samo na sigurno. Takodje, njihov penziono-naftni investicioni fond je jedan od najvecih, ako ne i najveci na svetu.
Hm ako se dobro secam Sonyjeva izjava o “verovanju u generacije” je bila u potpuno drugom kontekstu kada se govorilo i mid-gen hardverskim apgrejdima na godinu dana, da ce biti kao na PC-u.
Ako su iskljucili mogucnost podrske za PS4, pa nista specijalno da se kompanijska strategija okrene. MS je isto verovao u konzolne ekskluzive pa je posle promovisao play anywhere. Evo i Sony polako pocinje proboj na PC trziste.
Kompanije se menjaju, sasvim normalno, pitanje je samo da li su te odluke u korist ili na stetu njihovih korisnika.