Preporuka za Gaming Monitor

Sve je relativno.

Juce sam probao OLED 55" 4K umesto 27" 1080p, tekst je osetno ostriji ali igre izgledaju losije iz blizine na toj dijagonali. O framerate-u u 4k da ne pricam koliki je dip u odnosu na 1080p. Iskilavio sam se i samo da ga prebacim. Klima se na stolu, morao bih neki dzinovski arm da instaliram.

Kada sam vratio 24", vise mesta na stolu, utisak kao da gledas u kutiju sibica, losije boje nego OLED, bleda slika, nema HDR, drasticno manja ostrina teksta, koju ranije nisam primecivao.

Oko se lako i brzo adaptira, posle 5 minuta prestane da primecuje manju ostrinu, sem ako nemas dva monitora jedan pored drugog (ovo je drugi problem sa dual displejima zasto se preporucuje da budu iste dijagonale i rezolucije, cak isti model).

PPI je 110 na 1440p 27" vs 90 kod 24" 1080p -subjektivno ovo bi bio veliki upgrade za mene. Neko ko prelazi sa 27" 4K naravno bice razocaran.

Cini mi se da je 2K trenutno ipak sweetspot.

Dvoumim se da uzmem neki veci 4k ili ultrawide koji bi izgledao kao svemirski brod, ali oni su mozda “preveliki”, nisu glossy i traze znatno vise hardverskih resursa.

Tldr, za 600e mislim da je ovaj Asus strava kupovina. Nemoj da te radi buyers remorse :slight_smile:

1 Like

Pa i ja mislim da je 1440p idealno, bar za moj scenario. Ne igram fpsove da mi je bitno 120 240 fps a samim tim i ta hercaža. Zavisi naravno od naslova, ali kontam u 4k sa svim na ultra da na svim naslovima ni 60 nije garantovano sa mojom 3090.
A i ono što sam video, naravno uvek kažem subjektivni osećaj, mnogo mi je osetniji skok sa 1080p na 1440p, nego sa 1440 na 4k.
Brate 55", kako možete to za monitor, to mi deluje nadrealno, na 32 pa čini mi se da ću da postanem razrok, a tek 55, pa to kontam treba 3 metra da su udaljen od njega za bilo kakav productivity ili non gaming :smiley:
Kontam da je ovaj asus savršen, čim su ga ovoliko nahvalili i hdtvtest i rtings, mislim da nema greške

2 Likes

Kakva je situacija sa OLED i tekstom? Hteo sam da uzmem OLED monitor neki. preporuka?

Ista kao i sa ne oled tekstom - sto veca rezolucija a manja dijagonala, veca je ostrina (PPI).

nesto sam citao da je neka fora sa clarity losa i da se ne vidi bas lepo? Ja bi uzeo 2K monitor.

edit: vidim sad gore da si ti pominjao eheheh, nisam gore nista citao, ispao sam iz aviona xD

Pa ne verujem da se clarity nesto drasticno razlikuje u odnosu na tehnologiju samog panela (VA, TN, IPS, OLED). Glavni faktor koji utice je rezoucija i dijagonala, tj PPI kolicnik.

Sad naravno postoje neke specificnosti (struktura subpiksela, “text fixevi” kako se renderuje text za OLED itd).

Ovde tinje lepo objasnjeno

Ovaj mislim da je ok za text i productivity

Dell S2722QC

Sustninski, ako prelazis sa 200ppi na 100 ppi (kao @ph1beropt) nista te nece spasiti da ne primetis ogromnu degradaciju kvaliteta citljivosti teksta.

2K OLED je kompromis, imaces jos dosta tu pitanja (burn in)… I da znas imas i razlicitih OLED tehnologija (QD, WOLED…), ekran moze biti mat ili glossy, i jos mnogo toga vezano za refresh rate, format ekrana…

1 Like

Da, zavisi. Nije lose ili katastrofalno, ali je primetna razlika kada predjes na duplo manju rezoluciju i PPI. Generalno, da nemam jedan pored drugog da poredim, verovatno ne bih primetio.

Ja licno bih Oled monitor samo uzimao ako je primarno za gaming.

Ako je text clarity bitan nekome, evo liste od RTINGS-a sa do sada najbolje ocenujenim monitorima:

Meni licno je to na poslednjem mestu.

Veliki brat mog monitora, ASUS ROG Swift OLED PG32UCDP, ima npr. bas bas dobar text clarity (4K).

Takodje je i LG za svoj WOLED dobio 9-ku za text clarity. Dakle ne mora biti do vrste panela ili tehnologije. Mnogo varijabli utice kakav ce biti rezultat, kao sto je padawan napisao. A glavna stavka je verovatno PPI.

1 Like

Pa ja uglsvnom provodim vreme u Blenderu i ali igram i igre na kompu sad. Volim da gledam i filmove/serije na racunaru. Ne radim preterano sa tekstom ako se blender ne racuna.

Koji OLED monitor preporucujete?

Zar nisi ti uzimao neki odyssey i na macu imao problem neki ili tripujem?
Ne znam da li mac igra ulogu, i da se ogradim nisam video iz prve ruke, ali vidim pišu da je kao kod oleda za tekst clarity najbolji rgwb woled panel, e sad fora je što nema puno modela s tim panelom
Npr

S tim što bi trebalo u 25. da bude i 27" modela sa naravno većim ppi

Jesam. Prodao mac, resen problem :joy: ne znam sto je zezalo na macos, windows radi bez problema. Prvo sam testirao kod komsije, kod njega radilo top i resio da se predjem na windows

1 Like

Ne znam šta bi preporučio. Ja sam se manje više opredelio za ovaj asus, mada možda se ipak prešaltam na neki 4k pa da planiram i 5090. Ali kontam da cu ga samo koristiti za gaming, a treenutni ips za ostalo. Neki subjektivni osećaj da oledima padaju cene polako, stalno doduše najavljuju nove modele, ali ko da čeka.

Ipak sam odustao od menjanja. Samsung odyssey g7 4k ips je super monitor, nego nisam znao da su oled toliko “jeftini” tj da je blizu cenovno ovog pa nisam ni razmisljao i njima tad.

Ima neko iskustva sa ovim monitorima? Posto cu preci na 27" , dvoumim se izmedju g7 28" 4k model ili ovaj Rog koji sam slucajno nasao. Na papiru Rog izgleda bolje, al dodatno misljenje nece skoditi.
2.1 hdmi mi je bitan zbog ps5, zato gledam slicne varijante.

Ne nadjoh na rtings review, bez toga iskreno ne bih ni razmatrao. Imaju za “sestrinski” model uqr ali on je bez hdmi 2.1
Ja sam odložio kupovinu, trebalo bi da u 2025 bude 27" 4k oleda. Sad da li će biti i neki woled ostaje da se vidi

2 Likes

Crnilo oleda :heart_eyes:

LG UltraGear 39GS95QE-B 39 Zoll QHD OLED Monitor (0,03 ms 240 Hz)

10 Likes

7 Likes

Kad ce review :slight_smile:

Pravo pitanje je "kad će na oglas":grin:

3 Likes

E ovo je onaj OLED, i mene zanima.

1 Like

Review ili oglas? :smile:

1 Like