Gde je nestala crna boja Mala salaā¦monitor je top.Da te dugo sluziā¦
Upravo. Top tier monitor, samo ne u tako jako osvetljenoj prostoriji. Bar Å”to se tiÄe crne boje oleda.
Sve u svemu monitor je odlican.Soba da se zamraci i uzivanje moze da pocneā¦
Sto je beo, iz nekog razloga je odve žut, ali nakon apdejta, boga mi crna je crna. Makar u igrama i windowsu.
Glupi 24 Ultra ubacuje neki filter da malo sjebe boje
A i da, prozor mi je bukvlano na 30cm od monitora sa leve strane iznad mene, tako daā¦ da
Ne umem da podesim monitor za gejming. Kao prvo piÅ”e mi uvek da je HDR off za sve igre koje sam probao (par njih doduÅ”e ali ponovo) Å”to znaÄi da ni auto-hdr ne radi.
Drugo, slika mi je bleda, ne nemam pojma Å”ta, nego kao na LCD-u imam oseÄaj.
Zanimljivo mi je jer je tako na Xboxu, dok na PC-u sve super izgleda, nebitno da li sam u igri ili ne. Isto, modovi monitora se menjaju kada npr ukljuÄim netflix gde je black deep as fuck, bukvalno crnilo i recimo kada ukljuÄim igru, gde je sve isprano i crno je sivoā¦
Kabl mozda
āHave you tried turning it off and on again?ā
IskljuÄi manuelno VRR i Game Mode? Vidi da li onda reaguje HDR na xbox-u.
Pretpostavljam sa ti je HDR Äekiran u Video Options na konzoli.
Meni je danas na konzolama hdr upalio za sve moguce, igra izgleda nenormalno lepo , ali tamno tako da sam ukljucio game mode i reseno sve.
Sto se kaze " udari ga da proradi "
Nope, 2.1 hdmi high speed kabl koji je doŔao uz monitor.
@ph1beropt Upravo videh da to možda pravi problemā¦ Aliā¦ poenta je imati VRR ne kapiramā¦ Jeste, sve je Äekirano i kalibrisano. Fora je Å”to u tom delu Xboxa je sve kako treba, deep black i sve, samo kada preÄe u gamemode sve ispariā¦
Na PC-u mi radi VRR i HDR istovremeno, mada to je Freesync VRR, tako makar piÅ”eā¦
Fora je Å”to i bez Game Modea igra izgleda isprano, ne znam kako da objasnim ali totalno drugaÄije nego u Dashu i eto recimo Netflixui PC-uā¦ Fora je Å”to ne umem da izguglam podeÅ”avanja sa Xboxom, tj niÅ”ta mi ne izbacuje
Btw, nije bilo do 120hz, monitor može 4k120+HDR da iznese lagano, sada gledao.
Problem je Å”to sam se ja Äudio Å”to nema aktivan HDR za igre koje ne podržavaju HDR mislio sam da skoro sve igre sada implementiraju HDR ali jbg.
Druga stvar koja me sada muÄi je Å”to u standardnoj slici black je baÅ” deep black, u HDR-u bude tako deep black samo kada stavim Shadow Detals na -3 recimo i Gamma na -1
Definitivno ti menja opcije na monitoru / gamu kad promenis input, mora da se rucno steluje za svaki input.
I jedan i drugi je preko HDMI-a, PC ti nije na DP-u?
Ovo je normalno. Zavisi od podesavanja brightnessa, game i senki. Drugacija su HDR podesavanja, drugacija su za SDR.
Da bi dobio savrsenu crnu brightness mora da bude dovoljno nizak. Ovaj treshold se jako lako prepozna - jednostavno vidis da smanjivanje brightness-a ne dovodi vise do bolje crne.
Ne ne, menja mi podeÅ”avanja npr kada startujem Star Wars Outlaws, koji izgleda oÄajno na OLED-u i 4K, i recimo Space Marine 2ā¦
Kupih ovaj monitor. Resio sam da downsizujem sa 42āā LG C3 na 27āā ali nisam bio spreman da se odreknem OLED-a.
Imao sam pre ovog 27" 4K 120Hz IPS od LG-a, koji kosta cak i vise od ovog OLEDA i taj monitor je apsolutno savrsen usvakom pogledu, kako po dizajnu tako i po 4K rezoluciji HDMI 2.1 bla bla itd. Gde je patio je IPS glow, i svaka tamnija scena (silent hill ;( ) je ektremno prikazalo mane ovog panela.
Neko je negde pisao da razmislja o ovom monitoru pa rekoh da napisem nesto posle par dana korscenja sa PC, Series X i PS5. Ovo bi bio moj savrseni monitor, da nije 1440p nego 4K. Nisam do sada hteo da uzmem ni jedan jer su vecina sa QD-OLED panelom i nisu glossy. Ovaj je konacno jedan WOLED panel i glossy finish. Manje vise je isti osecaj kao kod LG Oleda pri koriscenju. Ni ovo nisam preterano planirao da uzmem ali bila neka akcija i za 599 nisam mogao da ne kupim i bar probam.
Naravno zasad je sve savrseno na monitoru osim jedne tacke, a to je text clarity. Za gaming je fenomenalan, ali ne bih radio sa tekstom na njemu iskreno, moze da prodje, ali se definitivno vidi debeli zaostatak u odnosu na moj IPS panel.
Za gejming savrsen. PC optmala svakako 1440p, mada sam navikao na 4K ali nema veze. Series X i PS5 rade odlicno.
Sad, babaroga, burn-in. Javim se kada dodje i koliko je trajalo NAVODNO ima 3 godina garancije koja podrazumeva i burn-in, ali nista lepo nisam cuo o Asus suportu. Tako da drzim fige pa videcemo.
Svakako je neverovatno konacno imati pravi oled monitor a da nije ogromni TV sto sam do sada koristio.
Edit: evo za kraj poredjenje high end IPS 4K monitor vs Oled (kamera malo preuvelicava koliko āloseā izgleda na IPS monitoru, ali nije bas toliko daleko):
Taj sam, znaÄi mi info iz prve ruke, hvala ti
Videh i ja da online svi kažu da je najveÄa mana text clarity, ali to valjda ispada da mora tako koliko sam razumeo jbg.
Negde videh da mu je i mana kad se gledaju filmovi tradicionalni u 24fps da sjebe senke.
edit evo ga
Opa, nisam znao da je Vincent radio video o ovom monitoru. Bas cu da bacim pogledā¦
Tjah, nije ni cudo da primecujes degradaciju teksta sa 4K, znao sam da ima neki problem sa monitorom, a i najjeftiniji kod nas je za 80e skuplji od 600e za koliko si ti kupio.
Brate gledam reddit. Imaju u bestbuy fore openbox pa budu joÅ” manje cene, i pored popusta pa ljudi ulove neke perverzije od dilova tipa
https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/s/d0kDDIKI6D
Sad mi je jasno otkud onaj meme sa onim klinnjom crncem Ŕto se mrŔti i congrats, hapy for you meme
Heh, pa da, there is always a catch.
I ovde je generalno oko 699, ali je bio na jednom jedinom mestu 599 zato sam ugrabio, inace, verovatno ne bih.