Stigoh malo da procackam PS Portal i vidim sta i kako, pa sada i da bacim koje pametovanje.
Konzola/dodatak je poprilicno lijepe izrade, ostavlja utisak dobro uklopljene i cvrste konzole, iako nisam siguran da bi sa ovim dimenzijama i tezinom prezivio bilo kakav pad, tako da je potrebno biti ekstra oprezan.
Pakovanje je poprilicno elegantno, naspram ps5 konzole ostavlja puno veci premium osjecaj, ali nekako mislim da je to vise do ps5 pakovanja.
Sto se tice samog igranja, jedna od prvih stvari koje sam procitao je da je potrebno povezati ps5 kablom sa ruterom za bolje rezultate, te je ovo bio prvi korak.
Sama konektivnost je jednostavna, iako mi nije jasno zasto se povezivanje radi preko PS naloga, a ne preko mreze/konzole.
Prilikom prvog povezivanja slika je bila ocajna, kao i artifekti i latencija, medjutim kasnije se situacija malo popravila.
Nakon pocetnog razocarenja sjetio sam se da ps5, iako je povezan kablom, mozda zahtjeva dodatno podesavanje mreze, i tako je i bilo. Konzola je i dalje vukla wifi signal, te nakon sto sam odradio ove postavke, situacija je bas popravila-slika je mnogo bolja, a latencija je neprimjetna na Ghost of Tshushima i TLoU2, dok sam na God of War Ragnarok primjetio da se roll (dva puta X) ne detektuje uvijek, vjerovatno zbog brzog duplog pritiska koji se tumaci kao jedan.
Sto se tice ekrana, mogu reci da je ok, nista vise od toga. Boje mi djeluju isprano (LCD), te se ponekad moze vidjeti da rezolucija nije 1080p prilikom igranja (ali ovo je problem sa mrezom).
Sve u svemu, za 200e je poprilicno ok stvarcica, narocito ako uzmemo u obzir cjenu obicnog Dual Sense kontrolera.
E da, prilikom igranja TLoU2, ruksak se otvara pritiskom na onaj touch na DS kontroleru-ovde Portal to ne registruje, dok registruje svajpove na touchscreenu.
Za kraj, mogu samo reci da, iako sam handheld entuzijasta (vidi sliku ispod), lokalno igranje je ipak king, i steta je sto nisu isli u pravcu naslednika PSP i Vite.
Za kraj, usporedba velicine, i slika trenutne kolekcije handhelda