Koliko sam ja nesto jako malo citao i to bas malo… te velike IT kompanije su kao SFRJ preduzeca. Na kraju imaju ono gomilu blejaca…
pa onaj ludi Mask kada je kupio Twiter ono nasao covek ima brdo ljudi ne rade bukvalno nista. Na pitanje sta rade oni su rekli da su odelenje za “inkluziju” naravno da je oterao mentole…
Ugojio si se?
Tu nema pomoći .
Da. Velike IT firme su toliko dobro zaradjivale da su imale citave timove developera “na benchu”, ako zatreba, placali ih puno radno vreme. Kada imas 20000% marginu na projektima, onda ti se moze.
Inace nije tako samo u IT firmama, tako je svuda. Imas vredne zaposle koje svi jasu, i gomilu blejaca kojima je jedini cilj u karijeri kako da rade sto manje a da budu placeni za to, na racun ovih prvih. Menadzment se pravi lud, jer i ovi drugi, ponekad, odrade po malo, a ovi prvi su zamenjivi, nakon sto sagore, u fazonu best hookers are fucked the most.
Korona je ovaj problem samo pogorsala zbog rada od kuce, ionako nezainteresovan menadzment je dodatno izgubio kontrolu (koju nikada nije ni posebno zeleo, jer zahteva vreme i trud da balansiras sa resursima na fer nacin).
Elon Musk je manijak, nije mu problem da otpusti 80% Twittera i rebrendira ga u X. Ali vecina kompanija ce radije konzervativan pristup da zauzme.
Mask voli vredne radnike jer je i sam takav, hiperpoduktivan i ponekad spava u fabrici kada su veliki projekti. Jednom je u pola noci nazvao nekog inzenjera, pitao ga sta radi, ovaj jadnicak je bio na poslu, sutradan je unapredjen u direktora.
Možda ima u cijelom Take Two tako nekih koji ništa ne rade ali mislim da se to ne odnosi na game developere. Na RDR 2 su crunchovali žestoko. A bio je dobar članak od Jason Schreierea prije jedno godinu dana gdje je opisano kako se kultura u Rockstaru promijenila i kako između ostalog je sad crunch zabranjen i kako če se možda development zbog toga još više odužiti. Sad je taj članak samo za pretplatnike na Bloomberg-u ali sječam se da je bio dostupan i čitao sam ga.
Baš to. Zato sam i uzeo xbox, da popuni praznine. Konzole ove generacije su iznenađujuće komplementarne, gde ekskluzive zakažu gamepass podrži.
Naravno, pomaže ako te svašta zanima.
E to su bila vremena…
A danas, igrica koji bukvalno izgleda kao ismevanje ljudi zaostalih u razvoju.
Pa i 1994 u oktobru su se istovremeno prikazivali Jurassic Park, Pulp Fiction, Forrest Gump i The Shawshank Redemption, pa ni toga vise nema. Prosla su takva vremena. Sve kosta trista puta vise da se napravi i zahteva armiju ljudi. Drugacija vremena jebiga
Big money je bas ozbiljan problem svuda. Ni fudbaleri nece da se trude vise, kako ih pogledas padaju. Sve je fake, samo se gleda rizik i koliko nesto kosta.
Tarantino je jedan od retkih koje zabole, radi sta hoce. Ali ostali… Znas koliko kosta Spilberg danas? Cela ekipa da se napravi jedan njegov film. I u kojim bioskopima da se vrati ta investicija. On je bukvalno cestitao tomu kruzu jer je “spasao bioskop” sa novim top ganom. Pa nije problem propali bioskop, nego milionski honorari zbog kojih film kosta 100+ miliona da se napravi. Niko vise ne zeli da glumi i da pise scenarije jer im je malo para. Zenske uloge su potplacene. Cistacica potplacena. Bahatost i maltretiranje na sve strane jer kada si milioner onda si bog i mozes da radis sta hoces ocigledno.
Isto je i u svetu igara, developerii kukaju da su potplaceni, a zive kao bogovi, ne poznajem ni jednog koji posle nekoliko godina u srbiji nema dobra kola i stan od 200.000e na kredit… Ko zeli da se trudi, radi, ko je danas gladan para i uspeha? Niko, socijalni slucajevi u Londonskom kvartu svi nose najnoviji iPhone.
Ja cu samo reci jebo ti taj gejming ako cemo dobijati po 2 AAA igre godisnje, a jebo ti i GTA i bilo koji serijal ako cemo novi nastavak dobijati na svakih 10-12 godina.
Mislim u tom slucaju bolje onda da trazimo neku drugu zanimaciju.
Meni je i previse igara - ne mogu da odigram ni 1% onoga sto se produkuje na godisnjem nivou, backlog je sve veci. Nemam problem sa kvantitetom, cak i da zavisim od “samo” jedne platforme kao Playstation, uz danasnje ogromne open world igre, ne moze zaista nikada da ti bude dosadno.
Sa jedne strane hoćete što više od igara a sa druge strane problem je kada treba vreme da se to napravi.
Nema vremena vecina ovde zato sto smo matori i puni obaveza.
Ali ne pociva koncept igrica na nama koji igramo 3-5 igara godisnje.
Sto se tice tog open world trenda. Pa to je samo da zamaskira realno suplje igrice.
Prazne i povrsne price, za plafon 20h igranja koje se vestacki produzavaju… zali boze vremena. I da, sve to rade.
To je kao kada nastavnica srpskog izadje i kaze pismeni, minimum 2 strane teksta.
Pa ti onda lupetas gluposti, gledas da slova budu veca, pravis malo jaci razmak izmedju reci.
Da nekako nabijes te dve stranice. Rezultat, djubre.
To. Ako može što više AAA igara (između ostalog ekskluziva) ali da ih sklepaju za 2-3 godine
Pa ne znam. Prosecan gamer verovatno danas ima 40+, porodicu, granica se produzava. Pogledaj % trofeja, mnogo ih ne zavrsava igre sto znaci da imaju visak para a manjak vremena, zali boze. Industriji ne pada na pamet da pravi krace igre i ubaci quality of life opcije, a hiperprodukcija je nemilosrdna.
Ja imam ozbiljan problem sa zavrsavanjem igara, stvarno. Treba mi neki psiholoski counseling
Industrija pociva na izobilju. Milijardu gamera, stotine milona konzola, puno novca u srednjoj klasi akumulirano za trosenje na entertainment. Ogroman procenat ima vise od jedne konzole.
Ideja da su samo klinci sa puno vremena mejnstrim audijencija, odavno je prevazidjena. Znaju oni Mare da postojimo i mi… isuvise dobro znaju.
Haha ja sam imao bas obrnut problem. I danas me prati u poslu, predugacki mejlovi. Sto se da i primetiti na forumu. Bolje da nas u uce u skoli kako da budemo koncizni, fokusiramo se na sustinu, ne trosimo tudje vreme na prazno blebetanje, izbegavanje ponavljanja i ociglednih teza.
Najviše gamera je na mobinim uređajima i PCu. Konzole su najmanji udeo u gaming kolaču.
Izem ti gejmere na mobilnom uredjaju. To su gajmeri poput moje keve penzionera koja igra one baloncice u bojama
Activision Blizzard 2022 godine najveci revenue ima na mobilnoj platformi.