Poslušao sam konačno šta je Colin imao da kaže o tome što mu je “hakovan” nakog. Izašla epizoda u petak ali pričali su o samo toj temi 2 sata pa mi je trebalo vremena.
Neka pouka koju sam izvukao iz svega je da nikad, ali nikad ne postqvljaš online svoj email koji je povezan sa PSN nalogom. Colin je ludio jer ono email za to služi, da ga daš drugim ljudima, da bude javan ![]()
Neke crtice osnovne:
- pričao je detaljno ali ne baš sve za javnost, neke stvari je rekao da su otkrili i da to sve prosleđuje Soniju ali da ne može javno da govori
- sve što lopovima treba je da znaju tvoj email i možda kad si neku igru kupio što je vrlo lako naći. Ono, može naći tvoje trofeje i vidjeti ovaj lik je igrao Day 1 RE 9 Requiem, znači kupio je. Ili vidi neki tvoj post na socijalnim mrežama i slično.
- 2FA, čak i tvoj password na nalogu su beskorisni kad ti ovako uzmu nalog. Nije nagađanje jer su se mnogi u Colinovom commznity-u aktivirali i replicirali. Lik je jedan npr. uspio da uzme nalog sestri i da joj isključi 2FA
- čak iako uspiješ da vratiš nalog, često ga lopovi namjerno kompromituju. Šalju rasističke poruke drugima ili npr. kupe dosta jeftinih igara na nalog i onda brzo otključavaju trofeje na njega što pinguje tamo njih u Soniju i onda te banuju jer misle da varaš
- Colin kaže da su ljudi koji su mu pomogli svi bili super nice i korisni, ali da većina ljudi neće imati pristup tim ljudima, da je on tu privilegovan
- pored tih ljudi što ih je pohvalio unutar Sonija, prema cijeloj kompaniji je bio baš oštar, da imaju tu veliki problem i da se vidi bol u qrcu s njihove strane
- hoće da iskoristi svoj uticaj da baci više svjetla na problem da se stavi pritisak na Sony da popravi
- drugi veliki cilj koji bi volio da postigne je da se vrate nalozi ljudima koji su izgubili ovako kojih ima dosta
- 2 najveća lovca na trofeje su izgubili ovako nalog, lopovi idu na vrednije naloge jer je cilj da ih kasnije prodaju. Jedan od njih je onaj Hakoom koji je pričao dosta javno šta se njemu desilo i dobilo je dosta medijske pažnje tada.
Čini se da smo mi manji sigurni u smislu jer neće niko targetirati npr. mene koji imam 7 platinuma. Ali ja lično neću ni na Xbox-u i Steamu ili bilo gdje postati ikad purachase history ili mejl što mi je. Što je sigurno sigurno je.