PlayStation 5 tema (Vol 2)

Nadam se da neće biti čest slučaj minimalno optimizovano za ps5 pro

“bazna rezolucija će se povećati na 1536×864” Не знам да ли је смешно или тужно.

2 Likes

Руку на срце, добар посао су одрадили.
ЕДИТ: Клип је везан за Horizon Zero Dawn, али га је ДФ неким разлогом обрисао

Ne drami Slobo :slight_smile:

Sve sto pise u tekstu tako i treba da bude. I opet, nije uopste minimalno. PSS omogucava upscaling tako da ne primetis razliku u odnosu na Quality mode, a radi u 60fps-a. Interna rezolucija u kojoj se nesto renderuje ako imas dobar softverski algoritam uopste nije toliko relevantna - metrike su se promenila. Ranije si morao da imas visoku nativnu rezoluciju jer su algoritmi bili slabiji ili uopste i nisu korisceni nego rezolucija za performance bude 1080p, ili dimanicka, a ostalo mora da pegla sam displej/televizor.

Mislim, ponavljamo se vec i vrtimo istu pricu, kao pokvarena ploca. Ajde da sacekamo da vidimo kako ce se pokazati tijekom 2025.

3 Likes

Kako to DF za jednu generaciju konzola kaže da je nativna rezolucija najvažnija stvar na svetu a za sledeću “eh pa to je totalno abitno”. Čudo jedno.

Zbog upscalera koji su sve bolji i bolji, što je totalno razumljivo. Pre nisu postojali tako da je bila ili nativna rezolucija ili dynamic ili checkerboard rezolucija.

DLSS jebe kevu kako izgleda, dosta ljudi koje znam igra igre u 1080p native upscaled 4k sa max detaljima recimo Cyberpunk i ne primetiš da je 1080p na 4k TV-u.

Jbg, tehnologija ide napred.

3 Likes

DLSS postoji na konzolama?

Fsr i sada pssr i ono microsoftovo sto sada ubacuju

It’s heree :grin:

Bas me raduje moc PSSR-a i generalna AI rekonstrukcija slike.

5 Likes

Uuu al je feature do mojega :grinning:

3 Likes

Pa nznm… meni je ovo bas big deal :slight_smile: Treniran AI model moze svasta da uradi sa slikom iz update-a u update.

Uostalom, bice ovo i na sledecem modelu Xbox-a.

2 Likes

kakav bre big deal, da stavljam naocare da bih uocio razliku :laughing:

2 Likes

Brate pricas sa likom kome ovo nije big deal a kaze ima motion opciju na tv-u od 60 herza i on mu napravi da ima input lag 4ms i 240fps. On ima PS5 PRO vec 3 godine :rofl:

5 Likes

Prilicno je big. Ono sto nije bas jasno je u koliko igara ce da radi tj Sony (da bi izbegao pravne probleme) neodredjeno navodi u settingsu “some games”. Drugo nije jasno zasto Sony ovako nesto ne reklamira. Ili rezutat nije nesto ili ima neki drugi problem pa su ljudi generalno skepticni.

PSSR jeste solidno unapredjenje u svakom pogledu. Da li je sve to bas vredno 500e doplate u srbistanu za talibane koji zabranjuju deci noc vestica, 'bemliga. Kao da su na brzinu dodali jos jedan feature da malo poguraju prodaju jer se formirao narativ da je Pro preskup za ono sto nudi, gameri su u blagoj konfuziji sta moze i treba da radi nova tehnologija i koliko to treba da kosta.

ML ce kao sto rece @kiboli98 sve vise da napreduje. Da li ce MS ovo da implementira u nekoj sledecoj konzoli kada se sete da je izbace 2030 godine ne znam, ali Sony ima vec danas i hvala im na tome - mogu komotno da kazu da im MS i nije vise konkurencija nego nVidia. Samo da ne odu i oni u drugu krajnost i ne pocnu da cene ovakav tech 2000e. MS sa druge strane jako puno ulaze u AI, jedino sto gaming divizija od toga nema nikakve koristi, to je vise za biznis i Copilot ce da bude big deal za MS ekosistem kroz sve njihove proizvode (Office, Windows, Sharepoint, Teams, Exchange, Azure, BI i PowerApps…) znaci svuda osim za gaming :confused:

2 Likes

Kako sam razumeo, nisu nameravali da pricaju o ovome jer je vise trebalo da bude kao bonus iznenadjenje za korisnike.

Trebalo bi da funkcionise po principu da developer ‘stisne jedno dugme’, vidi poboljsanja i potom odluci da li zeli da ih implementira bez ikakvih daljih troskova i muka… sto je bas super stvar, jer onda nece imati broken scenarija i cudnog AI oversharpness-a.

Microsoft, sa svojom tehnologijom, bi mogao vec svasta da uradi (ali im malo trebaju igre za to :smiling_face_with_tear:). Salu na stranu, Microsoft bi mogao ovo cak jos bolje da implementira i da multi-platform igre budu neverovatne sa ovim, ali ljudi uglavnom ne razmisljaju na tu stranu.

Kao sto rekoh, sad kad vec Sony ima hardware za ovo, iz update-a u update bi stvari mogle da se softverski poboljsavaju. Bice oni za par dana prvi u konzoskom svetu, rukama igraca, sa ovim.

Cenu ne znam ni kako da prokomentarisem, previsoka je kod nas, ali vecina nas je ovde gejming-entuziasticna :man_shrugging:t2: Kupice ko je u mogucnosti i ko je bas zeli.

2 Likes

Bas tako, sve si dobro rekao. MS ne znam koliko moze i sta uopste zaboga rade - mislim i nemaju neke kompetence interno, samo kupuju tehnologije i kompanije, ne postoji neka jasna korporativna strategija, a kamoli vizija, samo da se investira u nesto da ne propadnu lako zaradjene pare iz serverskog i desktop segmenta. I to ulazu u sve od zemljista do gaminga.

Ja se malo dvoumim da li da uzmem Pro. Skup mi je 500e upgrade ako sve bude radilo u 60 fps na PS5. Ali verovatno cu na kraju ipak da prelomim, sta ja znam. Ima tu jos potencijalnih apgrejda - tv, monitor, razni apple gedzeti… A sve je manje vise nepotrebno.

2 Likes

Kamo sreće da je 4ms, more like 100ms :grin:

4 Likes

Idu na to da default za sve igre bude perfektan 60fps uz pomoc svi rekonstrukcija koje imaju, a do sad je default uvek bio quality. Jedno je sigurno. Sve first-party igre nadalje ce biti 60fps po defaultu na Pro konzoli. :sweat_smile: Bice bas trippy osecaj ako im se namere ostvare, i ovo bude prekretnica za 60fps.

Bas veliki razdor izmedju PS5 i PS5 Pro i generalno konzolske kompeticije (Xbox), koji ce hteti da prati trend.

3 Likes

Ma kakav xbox samo pleyka pro

Ne zaboravi da je Microsoft softverska kompanija, tako da njima Xbox sve manje znači, digli su oni ruke od te trke očigledno. Ne kažem da ubuduće neće biti Xbox konzola, biće naravno, nego im Xbox kao platforma neće (više) biti main focus.

1 Like