PlayStation 5 i PlayStation 5 DE tema (Vol 1)

Amateri :grinning:

1 Like

Forever :slightly_smiling_face:

1 Like

One of the key details from Sony’s quarterly financial report today – which also confirmed that the PS5 has shipped 21.7 million consoles – is that PS5 and PS4 owners are playing less than they were a year ago. The manufacturer noted that total gameplay time is down a sizeable 15 per cent year-over-year for the three month period ending 30th June, 2022.

1 Like

A i stari smo brate mili :smiley: polako se gubi ta želja da se igra baš sve i svašta.

Putovanja su leti lol, ne toliko u Q1 (mada možemo računati jun). I putuješ koliko? Nedelju dve, ne odvališ mesec dana ili više.

Svakako ljudima se sada vraćaju na sto redovni računi koji su svakog meseca nešto veći, od goriva, struje, preko namirnica. Inflacija galopira, plate to ne prate, uvek su prvo na udaru hobiji (igre), pretplate i sporedni troškovi.

1 Like

Nee,uvek moze da se ustine malo na klopi. Taman smanjis stomak i igras se :grin:

2 Likes

Brat Robi izašo iz Srbije ali Srbija nije iz njega :joy:

1 Like

I kome je šta skočilo a kome šta palo :rofl:

3 Likes

Manje se igraju na konzolama, mobilne verovatno preuzimaju primat. Ali da, prosla i pretprosla godina nisu bas dobra referenca, jer su ljudi vise vremena provodili kuci. Nisu samo putovanja nego generalno socijalni zivot je dosta trpeo.

Krivac je verovatno i nedostatak inovacija u AAA igrama. Uz to, nex gen je vec 2 godine sa nama, a prave next gen igre mogu na prste da se nabroje. Nije cudo da ljudi gube interesovanje, dobra grafika je oduvek bila pokretac, uek si imao utisak da nove igre postavljaju nove granice, iz godine u godinu. Sa mid gen apgrejdom prosle generacije koji je forsirao rezoluciju i framerate taj lineran tehnicki napredak se nekako izgubio, i samo se nastavilo cudno stanje sa next genom. Super, dobili smo brza ucitavanja i framerate, ali gde je dobra grafika? Previse je izgleda skupa za razvoj i tu smo se mozda zaglibili - oko novca.

1 Like

Izbaci gta6 rockstar pa da vidiš kako bi prodaja skočila

Ne znam koliko je do grafike – najbolje prodavana igra ove godine je Elden Ring, a grafika je tu samo ok. Više ih izvlači maštovitost predela.

Gledano šire, koje igre najviše para obrću? Razni fortnajtovi, apeksi i slično. Svi imaju ok grafiku, al nije im glavna stavka.

Voleo bih da vidim koliko se Horizon 2 prodaje – fantastična grafika i voljeni prethodnik, al nekako je brzo potonula, barem što se diskursa tiče. Samo ovde na našem forumu bio generalno ton blagog razočarenja.

Mi zagriženi gejmeri još najviše gledamo kakva je grafika, slutim da običnim ljudima to nije toliko bitno.

A da znam koja je to magična formula da privuče višemilionsku publiku, verovatno ne bih sad ovde piskarao po forumu nego bogat blejao na maldivima. :sunglasses:

1 Like

Pa uvek najbolje prolaze fluidne i zarazne igre koliko sam skontao. I naravno da su originalne koliko je to moguće, mada ako nisu originalne u smislu gameplay-a onda uglavnom budu u stilizovanoj grafici. Ako ima pristojnu stilizovanu grafiku, a utegnuta je da radi glatko i stabilno, pritom je zarazna, može da se igra sa društvom i relativno brzo ubacuje u partije, loby i sl. to je to. Pravi primer je Fall Guys, Rocket League, Fortnite, Apex, minecraft itd. Kada grafika nije realistična, developeri su olakšali sebi život i mogu da se posvete aspektima poput gameplay-a i stabilnosti igre, plus samim tim što igra nema realističnu grafiku im daje bezbroj mogućnosti da puštaju mašti na volju.

2 Likes

Eh kamo sreće da ovo uvek važi – seti se samo Titanfalla 2, nema fluidnije i zaraznije igre, a samo je potonula.

Nekad imam utisak da je dosta i do puke sreće. Pogodiš zeitgeist.

Dovoljno je pogledati samo sta je pokretalo game industriju poslednjih 30 i kusur godina. Graficki (i uopste tehnicki) napredak i inovacije. Kako je usporilo to, odnosno softver poceo da kaska, opalo je i interesovanje. Sigurno da ima i izuzetaka, Nintendo i mobilna industrija razbijaju sa nekom svojom strategijom, ali u globalu imali smo linearan graficki napredak iz generacije u generaciju.

Ne mogu se sloziti bas za Elden Ring - grafika je fantasticna, arhitektura sveta i gradjevine bolji su nego bilo sta do sada vidjeno. Pod “mastovitost” svakako spada i ogroman trud ulozen u umetnicki dojam, nisu samo bitni poligoni. Sve je to dosta skupo, trazi puno posvecenosti, visok nivo profesionalizma i menadzmenta koji na zalost izostaje kod mnogih velikih studija. Plate su velike, studiji ogromni, ocekivanja za prodaju proporcionalno visoka, a to je tesko postici u opstoj hiperprodukciji gde treba bas tvoj proizvod da privuce milione igraca. Pa kako, ako izlazi 1000 igara mesecno.

Ideja da je dovoljno napraviti zarazan koncept sa malim poligonalnim budzetom je pogubna za vecinu studija. Tu ima mnogo vise promasaja, nisam siguran uopste koliko se taj min-max model isplati.

Pa ako su uvek nisu krenula iznenada u aprilu. Mogao si putovati još prošle godine. Cene goriva, struje, gasa i životnih namirnica skaču su od marta na ovamo.

1 Like

Pa mislim da osim manjka novih kvalitetnih igara i krize u smislu kreativnosti tome je doprinela i visoka cena i skupoca vec postojecih igara, takodje ono zvanicno poskupljenje igara bese prosle ili pretprosle godine sa 60 na 70 dolara im je marketinski bio katastrofalan potez i mislim da je razljutio i obeshrabrio mnoge, cak mozda to i ne utice toliko na sam budzet gejmera (pogotovo u nekim malo uredjenijim i bogatijim zemljama) koliko psiholoski ima negativan efekat , jednostavno sve manje ljudi kupuje igre i svi uglavnom ili cekaju neke popuste ili se sve vise okrenu GP+, PS+ i slicnim streaming servisima sto je i buducnost gejminga (cak je i Sony shvatio da bez toga su pukli).

Lepo ja kazem da je vreme skupih igara i skupih konzola proslost (i da je onaj koji i dalje bude forsirao taj vec zastareli koncept osudjen na propast) i da je problem video igara sto su preskupe i jos uvek nepristupane vecini ljudi a vi se tu nesto opet brecate na mene. :roll_eyes:

Pa šta se javljaš ako te ne zanima :tipping_hand_woman:t3:

Naravno, ali i Fortnite je plagijator i skinuo BR koncept od PUBG-a, Apex takođe… Ali je svako to uradio na svoj način, CoD isto. Ima tu prostora i dalje ali kad neko uleti odmah sa jakim budžetom i zaleđinom od jakih studia onda to može da uspe, Apex je živ primer. Ali naravno da danas već jedva i da može da se izbaci nešto, a da se ne iskopira nešto drugo u nekom aspektu. Koliko samo klonova ima od Souls igara, koliko njih je pozajmilo Witcher pristup uključujući i poslednje delove AC-a. Ali bolje i da se posmatra tržište i konkurencija i da u svoju igru implementiraju šta valja nego da slepo idu svojom trakom glavom kroz zid i uništavaju franšize. Sada su BR igre zaživele, ko zna za 5 godina šta će isto tako da dođe na red i ko će da se ukenja od para za neku glupost od igre koja je zarazna do bola.

Meni stoji na konzoli a ja igram pixelated platformu i wonder boy-a (monster boy and the cursed kingdom koji je btw od-li-can)

1 Like