Hahahaha, baš volem ovaj forum
Hocemo opciju i za dislike @robotnjik
Razmena nije nikakva muljaza nego legalan mehanizam deljenja koji je omogucio Sony. Loophole sa argentinom je takodje omogucio Microsoft. Necu da padnem u fras ako kosta 80e na americkom store-u.
Ne znam koji problem imas sa poverenjem u community, ali postoji nekoliko nacina da se dodje do igre a da ne platis punu preorder cenu. Cenovna politika je kompleksniji pojam od price-taga, kao sto vrlo dobro znas, a obuhvata i segmentirane pretplate, popuste, deljenje, vpn opcije koji jesu siva zona ali dobro je dok postoje.
Jedan kraj spektra je Nintendo za koji nemas deljenje i maltene nikakve popuste, Sony je na drugom kraju. Microsoft je opet, neka deseta prica.
Nalozi preko razmene nisu ukradeni, sve je legalno i radi super. Rizik uvek postoji, desi se s vremena na vreme, ali je resivo. Kakve veze ima sa forumom? Pa, sve. Ljudi sa foruma su korisnici razmene. Ako je tebi zanimljivo da mlatis praznu slamu o ceni od 80e, super, ljudi kao ja ce biti zadovoljni workaroudom koji je odlican.
Neces da te neko pravi budalom? Pa, nemoj da kupis, svasta. Sto bi rekao Robotnjik na svaku kritiku Microsofta, “niko te ne tera”.
Protiv razmene igara su uglavnom ljudi koji nisu nikada ni probali kako to funkcioniše.
Ok, kupujte igre po pravim cenama ili čekajte popuste, meni je razmena igara i ARG nalog top priča.
Volim da igram igre po izlasku, igre ne skupljam(osim pojedinih), kupim-pređem-prodam, a sve skoro pa za dž.
Mala ispravka za Ninty-moguće je koristiti jedan nalog na dve Switch konzole, ali sekundarna konzola prije pokretanja igre prođe online provjeru (mislim da ne mogu primarni i sekundarni nalog da igraju istu igru u isto vrijeme).
E sad ako pogledamo Animal Crossing, tu samo može jedan profil na igru, ne može sekndarni (ako se dobro sjećam).
Ko kaže da Ninty nije široke ruke
Zanimljivo mi je samo da isti clanovi nemaju nista protiv argentine, ali razmena im ne valja. Postoje razlike doduse, jednom aktiviras vpn i zavrsio si s tim, ali imas i “zarobljen” trosak na nalogu.
Bilo bi dobro da Sony omoguci neke jeftinije cene u regionima i VPN aktivaciju, efektivno bi time pokrili zonu korisnika koji oce posto poto da imaju kupljenu igru na svom nalogu, ali nemaju zapadnjacki standard.
Mislio sam inace da smo cenu od 70$/80e vec elaborirali pre 2 godine, ali izgleda da nismo. Prvi sam je kritikovao za one sa kracim pamcenjem. Ovde je verovatno samo sporan momenat remastera. Ja ne mogu bas da procenim koliko je truda otislo na remaster i da li se to moze porediti sa novom igrom, ali svakako deluje kao hard sell. Nekoliko prvih komentara na IGN-u, verovatno nece imati bas puno prodatih primeraka i to je najbolji nacin da se korporaciji doaka - mada, cene svega idu na gore, to je neminovno. Ponekada razmisljam da su pricetag cene samo nacin da se kupci destimulisu, odnosno stimulisu da investiraju vise u pretplate i da navale na popuste kojih ima bas 3-4 sezonska godisnje i jos dosta pride.
Razmena i sharing su ok. Cena od 80€ za staru igru nije. Kako će ko do te igre doći je nebitno, samo to ne treba da bude ‘opravdanje’ za cenu. Ako vam je ok da cene idu gore samo zato što postoje jeftine alternative je gledanje koristi na kratke staze. Sledeće što mogu da urade jeste da podignu cene PS+ ili hardvera pa da i dalje bude ok. Ako je nešto loše to treba prozvati.
Pa i ja mislim da 4000e za kvadrat u kvartu gde zelim da zivim nije opravdana cena, ali izgleda da jeste, jer su svi stanovi rasprodati. Ko uopste moze to da proceni, osim sto ce trziste da reaguje svojim novcanikom. Ako se bude prodavalo, onda je ok cena. Ako ne bude, nije ok. Ultimativno svodi se na ponudu i potraznju. Bolje ponude konkurencije, hiperprodukcija i backlogovi mogu da osujete Sony-jev plan da se etablira kao premium publisher.
Treba prozvati sto sam i uradio pre 2 godine, ali necu da secem vene - snalazimo se. Nije “katastrofa” i razlog za padanje u fras.
Da li je 60 ili 70 meni je isto, skupo.
Svakakvo smeće se prodaje za 60$ tako da je jako diskutabilno šta je od igara skupo a šta jeftino.
Opet mašiš poentu. Uopšte nije tema razmena niti me boli uvo generalno za taj sajt jer ga ne koristim i nemam neku nameru jer igre kupujem za sebe i kolekciju. Problem je u tom stavu “lol ko da vam iz džepa isteruju” koja zvuči kao izjava dvanaestogodišnjaka, zagorelog fanboja na društvenim mrežama.
Šta je sledeći komentar: “are you poor? Don’t you have phones lol?”
Ovo će da se dešava sve češće i tek ćeš da osetiš, pa šta misliš da će i ta razmena večno da ima ove cene? Da će neko da da 70-80e za remake i tebi da prebaci nalog za 2000 din kad završi?
Imamo Argentinu na xboxu, pazarimo tamo dok još možemo ali ni jednog trena nisam na neke nebuloze u gamingu kao ovo, napisao na foru “zabole me imam Argentinu, ja sam se snašao.” I ta Argentina je poskupela naspram kako je bilo pre godinu dana. Uopšte nije to poenta priče niti je ovde tema razmena, bila ona dobra ili ne.
Kad sam developer mora da izađe i kaže kako nije cash grab, onda znaš da upravo to i jeste. Ekskluzive su digli na 70 dolara, ajde ok. Glupiraju se sa nekim upgrade-ovima i 60fps boost-ovima koje zaključavaju iza 10-15 dolara i prave totalnu konfuziju sa edicijama igara - ajde, očigledno je ok i to. Ali ovo je već malo jadno i bezobrazno. Drago mi je i što dobijaju dovoljan backlash kad moraju da izađu sa ovom izjavom.
I ja iskreno želim da odigram ovo, da oplevim TLoU maraton oba dela zaredom ali nema sile da dam ovaj novac. God of War it is.
Ne funkcioniše razmena na ovom nivou ali nije ni bitno, razumem šta hoćeš da kažeš ali bojim se da tu možemo samo da kukamo ili da se snalazimo dok možemo, tu smo barem šampioni
Pa upravo je obrnuto lol, bogati kupuju na svom nalogu, mene ne zanima sta rade bogati. Mogu da podignu cene dijamantskog prstenja u tifaniju za 50%, bas me briga. Isto gledam i te day 1 cene. Jeste bas cu da platim 80e. Imamo i cene u gamesu za 10.000 dinara, pa jos da platm i lokalnim krimosima uvozni reket. Vrlo malo ima uticaja na cene na razmeni, osim inicijalne share raspodele. Veci je problem sto jos uvek nema dovoljno ljudi PS5.
Druga stvar koju ignorises, ta cenovna politka je pre 2 godine definisana, a u medjuvremenu su sve cene skocile. 70$ ima kupovni paritet ekvivalentan 40$ od pre par godina.
Naravno, barem da kukamo ko ljudi
Inače imao sam iskustva sa razmenom jednom samo i nakon mesec dana mi je stajao katanac na igru. Kad sam pokušao da kontaktitam lika, ni broj više nije bio tačan. Tako da sam se oprostio tada sa nekih 2500 din. A inače izradio me je za nalog i lik koji mi je prodao konzolu bukvalno, i to je lik pandur. Isto mi je pričao za razmenu i objašnjavao mi šta i kako. Da bi mi lik posle par dana maknuo nalog na konzoli sa sedam igara (zbog kojih sam i kupio konzolu baš od njega jer je prodavao konzolu i taj nalog) i prekinuo da se javlja. Ja prvi put u životu posedovao sony konzolu (ps4) i prvi put plaćao sve legalno jer sam imao čipovani x360 pre toga.
Tako da nemam uopšte više poverenja, tih sedam igara sam kupio ispočetka malo po malo na popustima i to je bilo to od mene. Sada na ps5 samo diskove kupujem.
Imao si traumu na osnovu jednog loseg iskustva i resio da predjes na diskove sto zahteva znacajno vise para i cimanja. Nije tvoj problem u 80e nego u losim izborima, to ti kazem kao neko ko je napravio dosta losih izbora u zivotu.
Nije ni razmena bas smooth sailing, meni je lik promenio 3x do sada sifru za Returnal ali mi je bukvalno odmah poslao svaki put kada sam primetio da ne radi. Sve ostalo radilo je ok, manje vise. Pricamo o stotinama naloga jos od PS4 vremena. Doduse, imao sam od toga vise od pola svojih licnih naloga gde sam bio share kreator.
Normalan si decko, komunikativan, druzis se sa bajkerima, a ovamo je problem da stupis u kontakt sa par ok likova preko razmene.
E jbga, ja za PS4 kupio Infamous SS disk na KP čim sam nabavio konzolu i lik mi poslao disk zvezde granda, hahaha…bad luck
hahaahhaahah bar si dobio nesto sto mozes da koristis
Kada je pre godinu dana poskupeo XBL Gold skočio je ceo community na njih i za manje od 48h su promenili odluku, čsk skinuli Gold kaonobavezu za F2P igre. Primer da reakcija ne mora biti uzaludna i da može biti efekta.
Ako se ljudi ne bune, znači da ih ne dotiče ili im ne smeta odluka neke kompanije. Problem je lada to počne da se primenjuje sve više i više. Šta ako se ukine sharing jer Sony hoće da svako ima po kednu kopiju igre za svaki nalog?
Da mi je videti svoju facu kada sam otvorio paket, a tako sam bio nahajpovan da igram
Vracamo se na diskove, 100x receno. Kupovina na nalogu opet nije opcija za zemlje treceg sveta, cak i da su ostale 60$.
Zašto e problem ako neko voli ili preferira disk verzije igara?