Lakse mi je da kupim original za male pare nego da pljunem 60-tak evra da mi se odradi konzola, pa posle jos da skidam igre sa neta i da se pitam da li ce da mi radi. Ovako lepo igre koje su i na kompu piratiram, a one koje su exkluziva, kupim.
Volim kada te igra na neki nacin natera da kupis original i kada nemas laznu moralnu dilemu. Kao Blizzardove igre. Ti ljudi jos uvek znaju da naprave igru tako da ti ne bude mnogo zao. MMORPG takodje ume da iskamci novac od igraca, ne samo od original igre nego i od pretplate, svakog meseca.
Jos uvek, na zalost, nisam u prilici da kupujem kopije igre koju vec imam iz ciste dobre volje, ali steam rasprodaje, lak nacin da dodjes do visa internet kartice, razmena polovnih ps3 originala unutar nase zemlje koja resava problem neizvesne isporuke i carine… promenili su moj pogled na stvari.
Iako, vise nego rado piratujem i danas…
Piraterija nije stvar samo toga da uštedite novac, već i da dođete do nekih stvari koje vam nisu dostupne. Da razvojnim timovima i izdavačima smeta piraterija odavno bi se prestalo sa celom gejming industrijom ili bi se sama piraterija totalno ugušila.
Što se mene tiče lepo mi je da koristim i pirate i originale. U svom katalogu imam preko 3000 skinutih filmova, muzike, da ni sam ne znam koliko i brdo igara. Ne bih da u celu priču uključim programe i Windows 7. Od originalnih stvari veći deo su igre. Pre sam mislio da je to skup sport, ali sad mislim i da nije toliko. Dajemo pare za svakakve gluposti koje vidimo u prodavnicama, tipa za časopise i razne nepotrebne kućne gluposti. Većina ovde koji kukaju kako su originali skupi ima ili želi da kupi još jedan mobilni telefon ili LCD u “kupatilu”. Realno gledano za šta sve ljudi potroše novac, igre i nisu tako glupa investicija ako hoćete da ih zaista igrate. Svaku originalnu igru na 360 sam igrao dosta i iscedio koliko sam imao želje. Za one koji bi samo da ubace igru u konzolu i da je igraju malo, najbolje rešenje je flešovanje. Trenutno imam kolekciju od nekih 20 originalaca za Xbox 360 (ne računajući pozajmljene igre), a poslednji sam uzeo pre nekih 6 meseci. Verovatno je za to krivo čudo zvano Steam.
Od 120-140 igara koliko imam na njemu, nisam instalirao još 15-20 igara, a i one koje sam instalirao nisam nešto ni igrao. Ne sećam se da sam jednu igru kupio u punoj ceni. Većina igara su bile malo jeftinije ili skuplje nego što bi bile kod pirata. Steam ti daje mogućnost da kupiš nešto što će ti se najverovatnije igrati za godinu dana. Dobro, nisu sve te igre ni kupljene na Steamu. Verovatno 30-40% tih igara su Humble Indie paketi. Ima skoro godinu dana od kad su uveli i Steam trejd preko kog možete mnogo da uštedite.
Pre otprilike godinu dana sam uzeo i PS3. Kod njega dosta koristim sistem razmene. Jedino sam ostavio da mi stoje kod kuće za stalno Little BIg Planet, FIFA 09, KIllzone 3 i Demon’s Souls. Dosta igara koje sam igrao su ili od druga, ili sam ih uzeo preko neke razmene.
U temi neću glasati jer bi trebala da postoji opcija i jedno i drugo. Kad se vratim sa putovanja trebao bih da flešujem stariju konzolu, pa ću početi da igram igre koje sam propustio prošle godine. Piraterija je brza i efikasna, a ujedno služi i za isprobavanje stvari. Ko hoće da neku igru cedi duže vreme, trebao bi da nabavi originalca. Ako želite da igrate dosta originalnih igara pravo rešenje je Steam. Još da nam uvedu PayPal i biću srećan!
Pravo zboris, citao sam negde da studio Rovio koji je napravio Angry Birds uopste ne smeta piraterija…cak sta vise, tako ce vise ljudi cuti za igru i neki ce je kupiti…
Kome smeta piraterija, mislim na proizvidjace, neka ubace zastite…
Koristim Kaspersky od 2004 legalno i taj proizvod ne nemoguce prevariti, skines ti licencu ali ti posle 2 dana istekne…
Moguci su trial reseti ali to je dosadno raditi bar meni…
Ja licno radim po sledecem sablonu, skinem igru sa torrenta, ako je dobra, kupujem original, ako nije, nista…
Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
definitivno sam resio da u sledecu generaciju ulazim totalno legalno. jednostavno ne stizem ni da igram. dve igre sam presao ove godine, od kojih je jedna Dragons Lair XBLA. to dosta govori o tome koliko imam vremena. pa toliko novca mogu da odvojim. u stvari vise mi nije toliko novac u pitanju koliko navika. jednostavno nisam naviknut da placam igre. ako ne moram. kad sam otisao posle odgledanog cinematica pandarie na blizzov sajt, kad sam video da ima presale, za 35e, instant buy. a znam da kad izadje nova generacija konzola, piraterija nece biti dostupna day1, a da cekam, meh, koliko igram, imam dosta novca za kupovinu originala.
a u ovo ne verujem. mislim ne kazem da tebi ne verujem, ali ako skinem pirata, i vidim da je igra dobra, sigurno cu je ugasiti, naruciti preko neta, cekati da mi stigne od 7 - 20 dana, i onda sednem, ubacim igru i kazem, aaaah original dobra igra i krenem da je igram. cmon
Pre ce biti da nastavi da igra pirata, ali i pored toga naruci original. Koji ne mora ni da otvori. Poenta je da se nagradi developer, a ne da je originalni disk u konzoli.
tako vec da, ali da se gasi pirat i narucuje original, u to ne verujem.
Ja sam do sada sakupio 17 originala za xbox a od tih 17 samo sam dva naslova kupio nova forzu 3 23evra i battlefield 3 40e ostale sam plaćao od 10-15 evra što i nije velika investicija kada pogledam koliko je sve drugo skupo npr sada za nekih desetak dana registracija za auto 380 evra pa gorivo 1.30 evra itd ipak treba podržati i ljude koji prave igre
U danasnjim igrama, Singleplayer je nista, gleda se MP
Zato i retko koja piratska igra moze da se igra online…
Rekao bih da to vazi, vecinom, za FPS igre. Ima dosta igara u kojima je SP primaran.
Kako retko koja piratska moze da se igra online?? Pa sve xbox piratske igre se mogu igrati na live-u.
Od pre par meseci i pored toga sto mi je xbox flesovan poceo sam da kupujem originale. Na ps3 iskljucivo originali. Razlog mog prelaska na light side nije visak para, nego manjak vremena za igranje i svo to cimanje oko rezanja, flesovanja, da li ce izaci novi update, kada ce izaci… Igram igre da bih se opustio, odmorio i pobegao od realnosti, i zaista mi ne treba da i tada lupam glavu oko gluposti.
Sad vec u pricu ulazi i cena igara. Kapiram da cena od 50-60 evra za pre-order igre nije pristupacna, pogotovu ne u Srbiji, ali koliko igara nam je zaista must have prvog dana? Svega par naslova godisnje. Nekad, nekom, ni toliko… Vec posle par meseci igre se mogu naci za 20-30 evra , a starije i za 10. Problem nastaje kad ljudi hoce da igraju sve sto izadje.
Medjutim, u poslednje vreme je sve popularniji trend izbacivanja poluzavrsenih i na brzinu sklepanih igara koje tek posle 4-5 path-ova postaju igrive, na silu ubacivanja multiplayer-a tamo gde mu nije mesto i dlc-eva. Ne mogu da se odlucim koji dlc vise mrzim, da li “day 1” ili “puska koja sama ubija” dlc, da ne zaboravim one singleplayer dlc-eve kada jednostavno istrgnu sat vremena kampanje i kasnije to prodaju po 10-15 evra. I uz par dlc-eva cena igre skoci i do 100 evra. A ako ste dovoljno veliki fan igre da uradite preorder velika je verovatnoca da ce te kupiti i svaki dlc. I tako, umesto da piraterija natera developere da pojeftine svoje prizvode kako bi odvatili ljude od toga, oni sad samo jos vise uzimaju.
Koliko god bila primamljiva, piraterija nam samo pravi medvedju uslugu jer dokle god je budemo forsirali, dotle cemo praviti account-e sa engleskim adresama i biti na marginama gaming sveta.
Kada to ovako sastavis, tacno cu i ja poseti kupovati originale
Ja sam za pirateriju, glavni razlog je cijena. Nije ovo SAD gdje možeš otići u gamestop i kupit rabljenu igru za 5 eura. Ovdje je cijena oko 40-60 eura, što je stvarno previše. Za 45 eura kupim 25 komada verbatim diskova, što znači da koliko bih platio jednu originalnu igru, mogu ih spržit 25.
A ni jednu ne predjes.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Cepam na PS3 originale i na 360 pirate.Ne moze bolje.
Isto kao i ja, na PS3 originale, Xbox 360 pirate. :emoticon-0100-smile
Ja sam vise za pirateriju. Novac je u pitanju, je**ga, trenutno sam nezaposlen, dnevno trosim 200-300 dinara. A to je samo na cigare i bus, i to je to. Drugih troskova nemam. Da sam u mogucnosti, kupovao bih originale sigurno, ako nista drugo, samo da podrzim developere, ali ovako nista od toga. Ali nije mi zao, da zivim u nekoj zemlji gde je visok standard, i dobra plata, onda bih se mozda osecao kao kreten sto ne mogu da izdvojim 40e za igru, ali standard nije visok, kao fora minimalna plata 24000, a niko nece da te prijavi i plate su 15000. :lol: