Piraterija VS. originali

Imas para = Originali
Nemas para = Pirati
po meni jako jednostavno :smiley:

heeh vrlo lako reci, pazi racunica je ok i na mestu

ajd da gledamo sa stanovista imas para, izasla igra kosta odmah 49.95 evra, mesecno izadju 2 takve od prilike, to su 100 evra, nije mala svota novca pa i da imas pare nije mala svota, da sacekas da padnu cene diskova na 29.95 za jedno 3 meseca kostacete te 60…

verbatim - 100-150 din komad mesecno rezes recimo 5 komada, flash te kosta 25 evra jednom u 4 meseca =cca 50 evra na 4 meseca

eto vrlo prosto

Koliko god se slazem sa konstatacijom da je zbog para, ima tu i principa. Ne postoji covjek koji me moze uvjeriti da jedan Mass Effect kosta 60e. Zasto ME? Obozavam igru, mislim da je nesto nevidjeno, ali ne vredi te pare. Onog trenutka kad se odusevim igrom, odmah cu nagraditi developera, ali cijene na launch day su u najmanju ruku bezobrazne. Piraterija je moj filter, tu vidim da li nesto vredi ili ne. Iskreno, 30% igara nije vrijedjelo ni DL diska, kamoli 60e. Naravno, ovde pricam o utisku koji su na mene igre ostavile, ne ulazim u muke razvojnih timova, njihove troskove, kvazi gladne porodice kod kuce i sl.

nece oni da propadnu zbog piraterije, svesni su oni da od prilike 50% ce biti piratizovano a 50% legitimno prodati originali te prema tome baziraju svoju zaradu i slicno

Mislim da nece ni 50%. To sto je piraterija kod nas dominantna ne treba da iznenadi nikoga, ali u svijetu se to dogadja u zanemarljivim postotcima. Posebno sada, kada dijete od roditelja trazi igre, roditelj ne pripada tehnoloskoj generaciji i, naravno, kupuje original. Tu dolazi do znacaja ime igre, zato su COD i Resident Evil nastavci sve gori, a bolje se prodaju. Buducnost je On live servis, mjesecna pretplate i kupovina igara na cloud-u i cao-zdravo, ne bih te vise zadrzavao. Samo mislim da cemo mi sa ovih prostora da propadnemo :slight_smile:
Ne bojim se ja za sebe, i sledeca generacija ce da se pravi po ovom modelu, ali sta ce dodjavola moja djeca da igraju. Bice “Tata, tata, daj original RE18 i Zov Duznosti 25”

Neće da propadnemo sigurno čak i ako se budu prodavale igre samo preko neta na sledećoj generaciji konzola! U tom slučaju verovatno će biti neka šema ko sa Xbox 360 RGH za pirateriju u buduće.
Jer sad se DLC, Car pack i arkadne igre prodaju samo preko neta pa ih opet svi igraju bez problema .

Buducnost je On live servis

posto je sony kupio gaikai za playstation 4 konzolu spekulise se da bi microsoft to mogao isto da uradi sa onlive servisom tako da (na zalost) moguce da si prorocki opisao buducnost. kazem na zalost jer je ovo jos gore od downloadable only igara i izbacivanja retailera iz lanca distribucije jer bi pretvorilo konzole samo u terminale a ne zelim ni da mislim kako bi lag uticao na sve to, jos vise zavisi od interneta, celokupno iskustvo igranja igre a ne samo distribucija i multiplay.

s druge strane sony se kune da ne zeli da izbaci retail kopije i da ce im cak dati boost u sledecoj generaciji, posto su u ovoj generaciji trpeli zbog “buma” dl contenta.

@breb-dok je vijeka i svijeta, bice i piraterije, ili bolje da kazem, dok je slobodne volje, bice i piraterije. Nesto kao RGH je vrlo vjerovatno, ali to je , u principu, PC (xbox ima takvu postavku)

@padawan-sledeca generacija ce podrzavati fizicki medijum (iako je MS u nezgodnoj situaciji-DVD kao standard je propao, a ako hoce BR moraju da placaju Sony-u. Sony ce naravno da gura BR sto je duze moguce). Jeste malo ruzna ideja da cemo da dobijemo samo terminal za igranje, ali po trenutnom modelu (radni vijek konzole 5-6 godina) konzole ce vrlo brzo da postanu stvar istorije. Ovo sada je “sibanje mrtvog konja”. I sto je najgore od svega, ja ne znam ko voli svoje konzole vise od mene, PC mi je tako mrska stvar za igre da je to neopisivo

BTW, Vidoviti Milan i ja kad dva proroka :smiley:

EEeeee sto nisam rodjen jedno 100 godina posle u vrhunsko ravijenoj zemlji.To ce biti super…Zamisli udjem u kucu kazem - osvetljenje na 30%,Klima na 24 stepena,Pice sastav Vode 80%,ukus Limuna 3% dekstroza 17%,obrok bilans optimum sa ukusom rostilja.sednem u fotelju i kazem AI aktiviraj Online Mrezu, Pokreni Battlefield New World… uhhhh bre ma samo nek dodje taj online svet…Koliko god da je dobro to sto imamo tagovane konzole toliko je i lose…lose iz razloga nema niceg nedostupnog,nema da nesto cekas i zelis automatski odmah to manje i cenis cim ti je dostupno.Toliko se prenatrpamo da igramo sve zivo sto izadje…Ovako ako se placa manje bi igrali ali kvalitetnije.

Kad vec mastamo ja bih se sasvim zadovoljio i sadasnjim vremenom ali u nekoj normalnoj drzavi. Piraterija je i nas najveci prijatelj i nas najveci neprijatelj. Znam da se mozak muci na ovoj temperaturi da shvati taj koncept, ali zbog piraterije imamo samo iluziju da smo deo sveta jerbo arcimo besplatno najvrednije produkte zapadne civilizacije kao stari rimljani na orgijaskoj gozbi, ali s druge strane, zahvaljujuci njoj uvek cemo biti marginalno trziste koje propusta sustinsku revoluciju, koja se ogleda u regionalno filtriranim servisima i socijalnoj integraciji koje ovde skoro da i nema (koliko vasih prijatelja ide na live?).

Oni jako malo zarade od takvih stvari tipa prodavanja svojih albuma (muzicari) i prodavanja originalnih filmova…dobra grupa zaradi jako puno na koncertima…evo npr AC/DC imaju redovne koncerte sa 100k ljudi…znas li kolike su tu pare ?

@ Padawan: koliko vasih prijatelja ide na live? Ide 1, ali igra samo MW3 jedno pola godine, jer nema para da si kupi drugu igru…

Mozda kod tebe, ali svaki dan nas je bar 4-5 na Live-u i igramo Gears 3. I ne zato sto nemam para za nesto drugo, nego zato sto mi se samo to i igra. Takodje nista dobro nije izaslo u skorije vreme i nece izaci do Halo 4 i novog Borderlandsa.

Ni meni se neigra nista posebno…samo GOW3 i BF3…ostalo nista…mada imam fleshovanu konzolu, i nemogu da nateram moje nikako da mi kupi Live karticu, a nedaju mi ni sam da kupim kao banovace mi konzolu necu moci da je upalim ovo ono… ;(( a na PC-u nevolim ama bas nista da igram.

Ja za dve ili jednu igru nebi kupovo konzolu prodobi odmah ovu moju mislim smešno ,milion igara izašlo za 6 godina a da igram svaki dan istu (svakog čuda 3 dana dosta ) ,pirateriju ću da batalim jedino ako mi na račun u banci slučajno legne jedno 22 000 000 evra.

To govorim za MP igre…

Pa kakve sad tu veze ima paljenje konzole? Mislim, igraj offline, sta sad? Ako te banuju, jbg, sta je tu je.
Ali kad tolike nisu, bas ce tebe da zadesi. :smiley: Prati desavanja, sta mozes da pustis, sta ne, kad da update radis, kad ne, i to je to. Mislim, ja imam RGH, tako da mi je svejedno. :smiley:

Ti ocigledno nisi igrao gears 3 u multiplayer-u.

Glasam za pirate iz svima nam poznatog razloga-novca.

Moj glas ide originalima. To sve ide sa vremenom, da me je neko pre 10 godina kao klinca pitao to pitanje sigurno bih glasao za pirate.
Iako je zivot kod nas jako tezak, vecina ljudi koji imaju konole mogu sebi da priuste makar jednu igru u 2-3 meseca. Ni igre vise nisu skupe kao nekada, a polovnjaka ima na sve strane.

Glasam za Orginale tj legalne igre, iako koristim pirate kad bih bio u mogucnosti uzimao bih samo orginale.