PC Master Race vol. 2

[quote=“Marko96, post:1084, topic:9714, full:true”]
Budzet je koliko mi se dune.[/quote]

Pa koji djavo onda pitas? Uzimaj 1080 + SSD :smiley:

1 Like

Pa što ne reče da imaš unlimited bužet, da ti napravimo konfiguraciju da osigurači iskaču :grinning: Šalu na stranu, iz tvojih ranijih postova sam shvatio da prelaziš na PC gaming zbog jeftinijih igara i ostalih prednosti… 1080 ti zaista nije potrebna osim ako ne planiraš 4K gaming ili imaš superbrz panel na monitoru.
Najmudrija i najpovoljnija varijanta je da kupiš kvalitetne osnovne komponente (ploču, procesor, ram i napajanje) koji će ti izgurati period od 4-5 godina i da grafičku zameniš nakon dve tri godine.

1 Like

Pa ne zelim da preterujem bas. Glupo mi je da uzmem neki overkill za 1080p ako ne moram.
1060/70 je sasvim dovoljno. Poslao sam coveku par procesora i5 6600/6600k, i7 6700, grsficke gtx 60/70, maticnu sto si mi gore preporucio i rekao mu da mj preporuci neku sa z170 cipsetom. Pa cu videti sta cu

Ovo sto ti @Limanac81 predlaze je najbolja opcija. Ne samo da moze bit overkill, vec ce i cijene padati kroz koju godinu… Uzmi za primjer 980 i njezin danasnji ekvivalent 1060. 3x jeftinija kartica, isti performans. U manje od godinu dana…

i5 6600k ili i7?
Performanse su slicne. I to kad je i5 OC na 4.6, ali nekako bih radje uzeo i7 jer kod stock clocka je duzi vek trajanja manje se greje i sl.

I7 naravno, jer planiraš mašinu koja će trajati narednih 5 godina. Ukoliko planiraš 6600K, nema smisla da uzimaš B150 ploču koju sam ti preporučio.
Moj savet, najbolje ti je da se držiš prvobitnog budžeta od 700e a ostale pare uložiš u neke druge stvari.

Znam treba mi z170 cipset. Zato i ne zelim da se bakcem sa k verzijama.

Onda uzmi običan I7 6700 i 1060 sa 6 gb. Izaci ce te oko 800e i bićeš miran

Monitor ti je takodje prilicno bitna stavka i moze dosta da utice na gaming.

Imam dobar monitor (bar je meni dobar)
LG FlatronW2243S

U poslednjih nekoliko godina, na trzistu monitora pojavilo se dosta novih tehnologija koje omogucavaju drasticno bolji prikaz od obicnog 1080p TN panela. Ja imam neki Dell-ov koji ima svakako bolji (mada za gaming, i ne toliko) IPS panel, i vec neko vreme razmisljam o apgrejdu.

• 4K je previse za 1070, 2K je taman. Igre ce mnogo bolje izgledati.
  • Gsync (odnosno Freesync za AMD) bi ti omogucio hardversku sinhronizaciju i neces vise nikada imati “screen tearing”.
  • 144Hz omogucava fantasticno glatke brze pokrete (pa cak i u desktopu pri pomeranju kursora vidi se ogromna razlika).
  • Ultra Wide rezolucije podrzavane su pogotovu u poslednje vreme… Mnogo bolja preglednost i cinematic dozivljaj, a korisno je i za desktop.
  • HDR monitori sa 10-bitnim panelima tek se ocekuju…

Pa eto, ne moras odmah, ali razmisli za neko dogledno vreme, bilo sta da odaberes od ovoga, donece ti mnogo bolji ugodjaj u igranju…

1 Like

Jos je rano sa mojim hardwerom da idem na 2k. Fps volim vise nego leba da jedem :laughing:
Monitor je dosta star, kupljen pre 6-7 godina ali i dalje radi kako treba. Ne bih ga jos menjao. Mozda tamo na prolece da ga zamenim zbog vece dijagonale, ali otom potom.
@padawan Kako se krecu cene monitora?

Secam se pre par god je bio lik koji je do besvesti ispitivao ljude u vezi komponenata, best buy itd…

Ljudi se ubili od objasnjavanja i analiza, a on na kraju rekao ‘‘ma bas me briga, kupio sam nesto deseto, jer to ide preko racuna caletove firme i bole me uvo’’.
Very high troll level.
Nadam se Marko da ti nisi taj. Kako se krecu cene monitora? Pa pogledaj brate na sajtu win win-a, tehnomanije, kupujem prodajem…

1 Like

Dokaz da nisam takav, ali uzecu u obzir i ono sto mi covek preporuci naravno
RX 480 sam ubacio na spisak da vidim koja bi mu cena bila. Ali sam i dalje za team green
Edit: 1000i post :smiley:

Team green ce ti povecati i cenu za G Sync monitor, imaj i to u vidu, jer su Freesync monitori povoljniji. Nemam pojma koliko kostaju, ali nisu jeftini (racunaj par stotina evra, pa navise). Takodje, 144 hz donose vrlo osetljiv apgrejd u vidu glatkih pokreta a ako ti je fps birniji od rezolucije onda razmisljaj u tom pravcu.

Na zalost, nema naznaka da ce se situacija na trzistu displeja malo smiriti, pored mnostva novih tehnologija, tek nam dolaze OLED i HDR u prihvatljiv cenovni opseg…

Nesto bas mjerkam ovu konfiguraciju, cijena je pristupacna, nekih 670e:

Matična ploča: ASUS H110M-K
Procesor: INTEL Core i5-6500 3.20GHz 1151 BOX
RAM memorija: HyperX 8GB Fury DDR4 2400MHz CL15
Grafička kartica: GTX 1060 3GB
Hard disk: TOSHIBA Desktop 500GB 7200rpm 32MB SATA3
PSU: EVGA 500W
Kućište: MS RANGER

Kako vam se cini?

Mada, radje bi pricekao pa stavio i7 da bude future proof…

Super je, nema sta, dobro izbalansirane komponente. Ne znam samo kolikonces koristiti pored konzola…

1 Like

Bas zato se jos razmisljam… Da se rijesim jedne konzole, mogao bi staviti bolji CPU, dodati jos RAM-a i sl… Jos sam prednarucio Skyrim za XO :smiley:

Well, kill me now…

Prodas xo. Nema vajde od konzole…ajde zbog ekskluziva…al sve to i na win10 imas i uzmes 16 GB rama i i7

Nesto slicno i razmisljam… Ionako sve sto me zanima na XO ima i na PC-u.