PC Master Race vol. 1

Recimo da cu u narednih par mjeseci da uzmam neku jacu, uz dodatak 4GB RAM memorije, mozda i 8GB

Ljudi, treba mi vasa pomoc. Imam ponudu da uzmem sledece:

CPU-AMD A8 X4 5500 FM2

Maticna-Asus F2A55

Sta mislite o tome? Ne treba da mi sve igre rade na maksimumu. Sada imam MSI plocu koja je u procesu crkavanja i cpu i3 540. Pored toga, imam i graficku ATI 5770 i interesuje me da li je bolje da koristim tu eksternu grafiku ili grafiku koja dolazi uz procesor AMD Radeon HD 7560D?

Sto se CPU-a tice, gledam reviewe i ljudi kazu da je stock fan bucan i mali, nekima cak i ne hladi dovoljno (ali ko zna sta oni rade). Ploca je ok, imas mesta za 2 graficke i 64GB RAM-a, tako da, luduj :slight_smile: Nemoj koristiti intergrisanu graficku, sporija je memorija i ima manji bandwidth od tvoje.

Hmm… izgleda da nista nece biti od gornje ponude. Nista, zamolio bih ljude da mi preporuce dobru micro ATX maticnu i procesor, budzet mi je 150 evra. Koja je dobra konfiguracija za to? Napominjem, da me samo interesuju maticna i procesor. To mi je sada najbitnije a ne zelim da se zeznem nesto posto sam poslednji put upgrade-ovao PC krajem 2010-e godine.

Ovo bi trebalo da ti se uklopi u budzet
Mati?na plo?a 'MB AM3+ 760G MSI 760GM-P23 (FX) VGA, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1 - Mati?ne plo?e - Ra?unarske komponente - Ra?unari i komponente - WinWin
Procesor CPU AM3+ AMD FX-6300, 3.50GHz BOX Black Edition 32nm - Procesori - Ra?unarske komponente - Ra?unari i komponente - WinWin

Ako bas zelis mATX plocu za AMD imaj na umu da 760G cipset koji uglavom ide na ove poloce ne podrzava SATA 3 i USB 3.0 osim ako nema VIA ili Marvell cip ali onda je i ploca 15-20e skuplja. Ukoliko pak zelis ove brze konekcije idi na neku intel 1150 mATX varijantu, npr.

Mati?na plo?a MB LGA1150 H81 Gigabyte GA-H81M-S2PV, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/7.1 - Mati?ne plo?e - Ra?unarske komponente - Ra?unari i komponente - WinWin
Procesori Intel CPU LGA1150 Intel® Core? i3-4130, 3.40GHz BOX 22nm - Procesori - Ra?unarske komponente - Ra?unari i komponente - WinWin

Ovaj procesor je tehnoloski vec pregazen i neces dobiti puno u odnosu na taj koji vec imas, tako da je po meni AMD bolji izbor.

@Limanac @ostali - hocu da uzmem gtx560 ti u narednih mjesec dana umjesto sadasnje hd 5670. Imas li kakvih komentara, valja li 560 cemu? Neki mini plan je da uzmem nju u ovih mjesec dana, a nakon toga trazicu neki dobar posao za 7870

GTX560TI je odlicna graficka karta. Licno koristim jednu preko dve godine. Za neki “casual” gaming mislim da neces imati potrebe za prelazak na 7870 jer ces biti zadovoljan kako radi posao, a neces ni dobiti bog zna sta prelaskom na taj Radeon. Gledaj obavezno da bude TI (titanijum) model je obicna GTX 560 je sasvim druga prica.

Ko što reče Limanac nećeš se prevariti sa 560 gtx ti sigurno. I ja je imam već 2 godine, kao i drug u net klubu. Čak mi izvlači prosek ostatku konfiguracije koji već ima 5.5 god :slight_smile:
Koliko košta baš me zanima?

Ja sam je nasao za 90e, problem je samo sto je covjek u Bg, a ja u BiH, pa moram da dogovorim slanje. A ti je verzija, vec sam se cuo sa covjekom.

Imam i5 750, to mi je jedini problem, zato sto ce uskoro da pocne prelazak na osem jezgara, pa cu mjenjati maticnu i procesor za nekih godinu dana

Pa dobro i nije preterano skupa investicija, na neku godinu i duže može da završi posao. Ja sam htedo da uzimam Maximus VI hero, i7-4770k i 8 giga za početak HyperX-a. Ali to ispade preko 600 evra i to 600 za keš bez da se osiguram od naše divne struje sa novim napajanjem i korektorom napona. To sve na gomilu bi prešlo u četvorocifrenu investiciju i onda sam odustao :smiley:

INTEL i7-3770 3.4GHz 8MB LGA1155 - 245 evra. Sa ovim CPU na game debate, watch dogs pokazuje high, dok sa FX 8350 pokazuje med-high. Dok FX 9xxx daje high rezultate, ali ih nema jis na nasem trsistu.

Watch Dogs System Requirements and Watch Dogs requirements for PC Games
Pa je pitanje da li ce i7 kao 4 core kasnije moci da gura?

INTEL i7-3770 3.4GHz 8MB LGA1155 - 245 evra. Sa ovim CPU na game debate, watch dogs pokazuje high, dok sa FX 8350 pokazuje med-high. Jedino FX 9xxx daje high rezultate, ali ih nema jis na nasem trsistu.

http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=4546&game=Watch%20Dogs
Pa je pitanje da li ce i7 kao 4 core kasnije moci da gura?

Da li ce I7 moci da gura zavisi iskljucivo od developera i nacina na koji igru optimizuju. Watch Dogs je hibridna igra i ne pripada ni ovoj ni narednoj generaciji, plus Ubisoft odradjuje dobru podrsku za PC pa nije bas merodavno. E sad kao sto znamo obe next gen konzole su bazirane na AMD-ovim procesorima. Za jedno dve godine kad se razvojni timovi u potpunosti usresrede na next gen i kada im one postanu primarna platforma za razvoj, pitanje je koliko ce vremena zeleti da uloze u PC portove. Tu bi svi oni koji imaju 8-core AMD trebalo da budu u prednosti u odnosu na 4core/8thread Intela. Ovakve stvari je jako nezahvalno predvidjati ali logicno razmisljanje vodi u tom smeru. Tako da je AMD 8xxx serija u svakom slucaju trenutno bolji i jeftiniji izbor u odnosu na intel I7 1155/1150 resenja ako gledamo na duge staze. Sto se sirovih performansi tice procesori u next genu nece biti ni blizu danasnjim high end modelima iz AMD a Intel i da ne pominjem.

Pozdrav svima hteo sam da pitam za savet planiram da uzmem nov komp za ove nove igre i da li ova konfiguracija odgovara cpu FM2 AMD ATHLON II X4 QUAD CORE,graficka AMD Radeon 7750 1GB ddr5 ram memorija 8 GB ili da uzmem dual grafikom.Hvala unapred

Umesto te graficke uzmi 7790 sa 2GB-a i definitivno nabudzi ram na 8GB.

A de mi recite kakve su 5870 i 6870? Posebno kakve su u usporedbi sa gtx 560 ti, imam jednu ponudu u svom gradu, za istu cjenu

Pa pazi ja uzimam onako celo kuciste pa oceli i ova biti dovoljna sto sam naveo ili da uzmem ovaj drugi sa a8 procesorom i dual graphisk sistemom kao jedna je integrisana a druga je diskretna.

Ili oce da vrsi posao i Radeon HD 8570D kao integrisana

Za igre intergrisana ne. Bolja ti je prva konfiguracija. Ne razumem se puno u AMD ali mislim da ces uskoro morati da menjas zbog nadolazecih igara.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

5870 i 560ti bi trebalo da su tu negde, s tim sto koliko se secam ta generacija radeona ima nesto slabiji teselator, pa dosta trpi na performansama kad je ukljucena teselacija u igrama, sto nije slucaj kod 560 -ke. 6870 bi trebalo da je nesto slabiji od ove dve. Vise bih ti preporucio GeForce jer vecina igara ima bolju optimizaciju za iste. Jos neke prednosti su i physics, ispeglaniji driveri i mogucnost koriscenja CUDA kompatibilnih aplikacija. Neces medjutim pogresiti ni ako uzmes jedan od ta dva radeona jer realna razlika u performansama ne bi trebala da je vise od +/- 10% u zavisnosti od igre.

Koliko sam ja vidio, 6870 je jaca od 5870. 560ti jeste bolja kako mi se cini, ali su mi ove dvije dostupne u mom gradu.

Verovatno si pomesao sa 6950/6970, 6870 nikako ne bi trebao da bude brzi od 5870 jer nisu u istoj klasi. Nemoj da te zbuni numeracija modela, to su trikovi koje proizvodjaci cipova koriste da bi manipulisali u svoju korist :slight_smile: Ali kao sto rekoh razlika ne bi trebalo da bude velika. Nisam medjutim licno koristio ni jedan od ova dva modela da bih mogao bilo sta da kazem iz prve ruke. Sam odluci da li ti se isplati da se cimas za 560-ku, jel ce ti i jedan od ova dva Radeona slicno zavrsavati posao. Probaj da nadjes i 6950 za te pare, ako ubodes kvalitetan primerak mozes otkljucati dva reda SIMD-a i dobiti 6970.