NBA mudrolije

Iskreno se nadam da do tog trejda ipak na kraju neče doći, jer mislim da takvi trejdovi dosta narušavaju balans timova i same lige i prosto ubijaju volju i želju za gledanjem i praćenjem NBA lige.

Takođe nebi nikako voleo da meni verovatno omiljeni igrač završi u meni najomraženijem klubu u ligi koji mi nimalo nije pri srcu.

Mislim da bi to bilo “samoubistvo” za Dalas, da se odrekne najboljeg beka u ligi, mislim da bi Dalas time definitivno sebi pucao u noge i prestao da bude konkurent za titulu rekao bi na dugi dugi vremenski period.
Mislim Entoni Dejvis jeste odličan visoki igrač, dobar u oba reketa, itd ali mislim da nije igrač koji donosi trofeje i igrač oko koga gradiš igru dok Dončić jeste (mislim prošle sezone ih je skoro sam odvukao do velikog finala , pogledaj samo i u reprezentaciji Slovenije koju razliku pravi…)

Iskreno mislim da bi ovaj trejd poremetio neki balans, pritom mislim da je Luka u Dalasu ono kao riba u vodi, da mu sredina savršeno odgovara, da je postao pravo zaštitno lice franšize, da je Dalas nakon izvanrednog Dirka Novickog dobio novu evropsku super-zvezdu (verovatno i bolju od Novickog ako je to i moguće uopšte) i da je svakako on taj koji treba da nosi tu franšizu u narednim godinama i oko koga ekipa treba da se gradi, tako da iskreno se nadam do ovoga ipak neće doći.

1 Like

Trejd je finaliziran. Davis je u protokolu za večeras i meč protiv Klivlenda

Da nece LAL da bude superioran sad Doncicem i LeBronom? :joy: razbice ih Boston.

A što baš njih, mislim ni jedna ni druga franšiza nisu nešto izvikane niti su ikad bili među kandidatima za titulu (mada ajde Portland je i bio tamo oko 2000-te negde kad su im igrali još Arvidas Sabonis, Dejmon Stodemajer, Skoti Pipen, Rašid Valas, Stiv Smit, Detlef Šrempf, Bonzi Vels i pravo čudo kako su tad uspeli da izgube to finale Zapada protiv LA Lejkersa sa 4-3 i ostanu bez titule, baš šteta, slično kao nikad prežaljeni Sakramento koju godinu kasnije), plus Nju Orleans ono gotivno mesto, kolevka džeza, pritom i legendarni naše gore list Pit Maravić je tamo igrao, Portland isto jedna onako tiha, nenametljiva ekipa, ekipa u izgradnji koja je skockala vrlo gotivnu i interesantnu mladu ekipu koju predvodi Čonsi Bilaps (isto je bio jedan od onako gotivnijih igrača), tu su recimo Kanađanin Šejdon Šarp, Anferni Simons, Deni Avdija, Skun Henderson, DiAndre Ejton, pa Delano Benton još jedan mladi talentovani Kanađanin, pa tu je i dvojac iz australijske reprezentacije centar Duop Rit i Matiz Tajbol jedan od najboljih defanzivaca među bekovima, pa takođe mladi i sve bolji Belgijanac Tumani Kamara, pa mladi Francuz Rajan Ruper koji ima samo 20 godina (i sa Vembijem, Bilalom Kulibalijem, Risašerom, Aleksom Sarom, Tiđani Salunom i Diabateom i još nekim igračima bi trebalo da predstavlja budućnost francuske košarke), a od nešto malo iskusnijih tu je Džeremi Grent koji je beše bio i član američke reprezentacije na OI u Tokiju.
Tako da sve u svemu jedna onako vrlo mlada, talentovana i gotivna nenametljiva ekipa koja bi mogla da bude vrlo prijatno iznenađenje u nekom narednom periodu (kao recimo Oklahoma ili Klivlend).

Inače ono što mi je drago da vidim je da su vodeće ekipe sad ekipa kao Oklahoma, Memfis, Hjuston, Klivlend, što su poslednjih godina titule osvajali ekipe kao što su Toronto, Milvoki, Denver, i drago mi je da vidim da je liga postala kompetativnija, ujednačenija, decentralizovana da kažem i što se fokus pomerio iz tih izvikanih, bogatij i velikih sredina kao što Los Anđeles, Majami, Čikago, San Francisko više ka manjim mestima u unutrašnjosti i ne toliko bogatim franšizama koje sada vode glavnu reč.
Meni se to iskreno mnogo više sviđa i mnogo mi je zanimljivije nego nekad kada smo imali te tzv. dinastije i godinama dominantne ekipe kao što su bili Čikago, LA Lejkersi, San Antonio (doduše za San Antonio sam baš navijao pa mi svakako nije teško palo da ih gledam kako dominiraju i osvajaju titule), Golden Stejt, nekada Boston i šta ti ja znam, mislim da je ovako kad je liga ujednačenija dosta bolje i zanimljivije.
Eto recimo kad smo kod tih velikih centara drago mi je što su Njujork Niksi ponovo relevantni, što su skockali isto jednu gotivnu ekipu (koju predvode Džejlen Braun, Džoš Hart, Mikel Bridžis eto taj trio iz američke reprezentacije sa SP 2023. naravno Karl Entoni Tauns, Ogugua Anunobi, Prešus Ačiuva (mislim kako ne gotiviti nekog ko ima ime Precious :slight_smile: ), itd , mislim da Njujork ima ozbiljnu i konkuretnu po prvi put još od 90-ih i ere Patrika Juinga, Alana Hjustona, Džona Starksa, Leri Džonsona, pokojnog Entoni Mejsona i te družine i da svakako Njujork kao grad od 20-ak miliona ljudi u kojoj je verovatno najpoznatija dvorana na svetu Medison Skver Garden i Njujorčani svakako zaslužuju tim koji bi bio relevantan, konkurentan i koji bi ih dostojno predstavljao.
Inače malo čudo da Njujork Niksi kao vrlo popularna franšiza i ekipa iz najvećeg grada u SAD imaju samo te 2 titule sa početka 70-ih (1970. i 1973.) i da evo već 50 godina nisu uzeli titulu.

1 Like

Kingsi uzeli Zek Levina u razmeni izmedju tri kluba. Pokupili i neke pikove prve runde za buducnost. Interesantna potencijalna prva petorka.

1 Like

Ne zelim da ovaj post zvuci previse cinicno i kriticki, lepo je interesovati se za NBA i sport generalno.

Vec tri decenije samo ih gledam kako menjaju klubove, koprcaju se pod seleri kepom, mozda je nekada i imalo smisla identifikovati klub sa igracem i vice versa ali je danas samo jedan ogroman biznis (i to real estate) i iz perspektive vlasnika klubova i NBA fransize samo je vazno da se pune dvorane i prodaje merchandise.

Presao Doncic iz jednog kluba u drugi, so much drama, evo prosto ne mogu da spavam od toga koliko me je pogodila buducnost Dalas Maveriksa i LA Lekersa kao da sam Mark Cuban i Dzek Nikolson licno. Jokic ce i dalje da im decu pravi sa basketaskim forama iz bloka 45, mogu da prelaze koliko god hoce. I on je jedan od 7 igraca tezih od Luke, mada naravno neuporedivo je jer je centar a ovaj small forward / shooting jguard ali dobro razlika je samo 11 cm, samo gledajte kako ce Doncic u roku od nesec dana da se spusti na idealnu kilazu. Ne razumem zasto neko sa njim o tome nije popricao, taj Mark Kuban koji je neki bog otac u Dalasu i igraci su mu kao deca i sta ja znam neki je vrsni menadjer. Ko zna mozda Luka procveta tamo, LA je neverovatan grad, centar zabavne industrije… Mozda ga inspirise da u narednim godinama bude stvarno broj 1 sto zasluzuje po svojim kvalitetima, njemu je mesto medju velikanima u NBA istoriji.

2 Likes

Ja mislim loš potez Sakramenta i da su se sjebali, mislim pustili DiArona Foksa koji igra u životnoj formi (koji ove sezone beleži u proseku po 25 poena, 5 skokova i 6 asistencija uz 1,5 ukradenu loptu) i za koga mislim da je definitivno bolji i kompletniji igrač od Zeka Lavina i pritom i manje sklon povredama.
Iskreno čudi me da se Sakramento tek tako odrekao DiArona Foksa jednog od najboljih bekova u ligi i igrača koji je takođe od početka karijere tu i koji je postao već zaštitno lice te franšize.

Inače mislim da je definitivno najbolje u ovoj priči prošao San Antonio gde je DiAron Foks i završio na kraju, mislim da su uz Vembenjamu dobili još jednu veliku zvezdu koja će im svakako biti veliko pojačanje u trci za plej of na Zapadu a i u nekim narednim sezonama, pritom tu je i odlični ruki Stefon Kestl, isto mladi i veoma dobri Keldon Džonson (koji je bio član i američke reprezentacije na OI u Tokiju), Devin Vesel isto još jedan odlični mladi igrač, takođe isto veoma dobri Džeremi Sohan, od iskusnijih igrača su tu Kris Pol, Harison Barns (koji ima titulu sa Golden Stejtom a bio je i on član američke reprezentacije na OI u Riju 2016. kao i na SP u Kini 2019.) , takođe kao back up opcije imaju solidne Nigerijca Čarlsa Bejzija i Gruzijca Sandra Mamukelašvilija , inače ono što upada u oči je da su svi baš mladi igrači sem baš iskusnog Kris Pola (koji je ono kao “trener” na terenu) i nešto malo mlađeg Harisona Barnsa.

Mislim potencijalno je to vrlo jak tim predvođen sa dve mlade velike zvezde i preiskusnim Kris Polom , reklo bi se da nakon perioda lutanja od silaska sa scene velike trojke Parker-Đinobili-Dankan i te generacije da San Antonio najavljuje povratak i da opet postaje kontender i vrlo bitan faktor na Zapadu.
Sad ovako pojačani sa DeAronom Foksom mislim da bi već ove sezone mogli da zaprže čorbu nekom od favorita.

2 Likes

Nisu oni lutali uopšte, samo su strpljivo gradili sve ovo što imaju sada, i tek će. Slažem se s tobom oko Foxa, s tim što mislim da su Kingsi uradili isto ono što je i Minesota kada je trejdovala za Gobera, išao u fazonu all in, pokušavajući da ove godine naprave neki drastični pomak u pohodu na titulu.

Istina, nema više to tu draž definitivno od kad ti više ne možeš da identifikuješ igrača sa klubom i obrnuto i od kad više ne možeš da povataš ko gde igra.

Inače ja realno mislim da je Luka već među velikanima s obzirom da je već 5x bio All NBA First Team i 5x Ol Star kao i najbolji strelac lige prošle sezone.
Nego ja mislim da za njega baš nije sredina kao Los Anđeles, da je za njega bolja sredina više kao Dalas, kao recimo Boston, kao San Antonio, Toronto… tako neka malo mirnija i ne toliko izvikana sredina sa jakom sportskom i košarkaškom kulturom gde se ceo grad identifikuje sa tim timom i gde vlada više neka domaćinska i porodična atmosfera.

A što se tiče kilaže, ja mislim da on ni ne može da dođe na neku “idealnu” kilažu jer prosto je takve konstitucije, ima široke kukove, jake noge, šire zglobove, veću glavu i prosto on sad ne može da bude na kilaži i da izgleda kao ne znam DiAron Foks ili Shai Glidžis Aleksander (koji ono imaju po 80-ak kila) jer prosto je drugačije konstitucije , mislim on kad bi spustio kilažu na 95 recimo pa on bi bio kost i koža , uostalom delimično i jeste tako dominantan jer je ogroman za beka i ko bik, on kad krene na ulaz ili polaganje ono dvojica ga drže i ne mogu da ga svuku sa koša ili kad se zagradi niko ne može ni da priđe lopti , on nekad kao bek kad igra leđima ima miss match-eve protiv centara i kad ga porediš sa ostalim bekovima među njima izgleda kao da je ono sedmak ili osmak došao da igra među trećake.
Tipa da on sad pređe u boks ili MMA pa on bi bio jedan od najvećih teškaša, pazi među teškašima bi bio jedan od najvećih a ne među bekovima koji su u proseku negde na 80-85 kila.

1 Like

Pa dobro da, mislim nakon silaska sa scene njihove velike trojke i te generacije mislim da je bilo skroz očekivano da će proći relativno dosta vremena dok opet ne budu bili neki relevantan faktor i makar na približno tom nivou.

Inače Vembi jeste ono ogroman potencijal ali mislim ceo taj hajp oko njega i oko njegovog drafta mislim da je bio malo neumesan, preteran i da je malo prelazio granice nekog ukusa.

Nego ne sećam se da je Minesota dala neke preterano bitno igrače za Gobera, a pritom pazi Rudi Gober nije naivan igrač uopšte, ono 3x Ol Star, 4x najbolji defanzivni igrač, 1x All NBA Second Team, 3x All NBA Third Team, 7X NBA All Defensive First Team, bio i najbolji skakač i bloker lige, plus sa Francuskom 2 olimpijska srebra, 2 svetske bronze i po jedno evropsko srebro i bronza , tako da Gober je baš ozbiljan igrač.

Recimo po meni se Minesota sad sjebala što su pustili Karla Entoni Taunsa u Njujork koji je ove sezone trenutno 4. u trci za MVP-ja sezone i definitivno dosta bolji igrač od Džulijusa Rendla, a pritom isto igrač koji je od početka karijere bio tamo i postao zaštitno lice te franšize, takođe i Endru Viginsa su se isto tako olako odrekli, još jednog njihovog 1. pika sa drafta.

• 2023 first-round pick
• 2025 first-round pick
• 2026 pick swap
• 2027 first-round pick
• 2029 first-round pick

dovoljno brate… odrekao si se budućnosti za naredne 10 godine bukvalno. Zamisli sada da je ovakve poteze vukla Oklahoma, nikada ne bi bili u gde jesu, jer obzirom na sredinu i jačinu franšize (nikakvu) oni super star igrače ne mogu da priviku olako kod sebe.

Rudi Gober je okej igrač ali drastično precenjen.

Mozda su procenili da next gen ne vredi q.

@Fabrizio_Tagliano kontam mada ta prica “velika glava je teska” nisu bas sasvim tacne, ceo kostur zajedno sa glavom tezi oko 10 do max 15 kg :skull_and_crossbones:

Jednostavno lik je debeo i nema sta mnogo da se prica, to sto ti mislis da je “konstitucija” samo je obicno salo. Drugo je pitanje zasto je on to uradio sebi, mozda misli da se dovojno brzo krece i da mu treba vise mase za guranje u reketu, sad su svi posle Jokica skontali da konstitucija nije toliko znacajna za statistiku vec masa, pregled igre i inteligencija. Zavladao neki body positivity u NBA :wink: Ali salu na stranu secas se koliko je Danilovic dobio na masi kad je presao, ili Divac, ne mozes bez mase u NBA pojeli bi te. To je problem koji imaju svi evropski igraci u borbi sa fizicki dominantnim crnim igracima koji su jaci, brzi i skocniji, eksplozivni…

MMA je posebna prica tu tek tezina jako bitnu ulogu ima u parteru mozes da se slikas ako si samo par kg laksi ne pomaze ti nikakva tehnika, tako da je rezim poznat, dehitratacija pred merenje i vracanje kg neposredno pred mec.

Zato što je prosečna Srbenda koja je bila na bolovanju i rokala se burgerima i picom :smiley:

1 Like

Pa prirodna konstitucija itekako igra ulogu, mislim najveći procenat telesne mase je u predelu oko kukova i butina, a on prirodno ima te široke kukove (kao i Jokić) i jake noge, mislim nisu svi prirodno iste konstitucije, i sigurno da Dončić i ne znam Shai Glidžis-Aleksander nisu iste konstitucije, da im telo drugačije funkcioniše tako da kažem i da ne odgovara obojici ista telesna težina (iako su možda slične visine), ovaj bi sa 100 kila maltene bio kostur ili izgledao baš vitko a ovaj sa 100 kila ne bi mogao da se pomeri.
Inače ta priča kako se ne može bez mase u NBA je dosta prenapumpana i netačna, recimo pogledaj Ajversona, Stiv Neša, Tonija Parkera, Redžija Milera i tako neke igrače ono malo jači vetar može da ih oduva a šta su i kakve karijere napravili, takođe i te priče da evropski igrači imaju problema u borbi sa tim crnim igračima je isto netačna, jer kad pogledaš ono 70-80% centara i visokih igrača koji se rvaju i biju u reketu su Evropljani i belci, ne znam Jokić, Vučević, Zubac, Nurkić, Sabonis, Valančijunas, Alperin, Hartenštajn, braća Vagner, Steven Adams, itd, sad možda nemaju tu brzinu i motoriku ali ono svi su ko drvoseče, imaju visinu, čvrstinu, masu, sirovu snagu i što se tiče rvanja i klinča definitivno su evropski igrači dominantniji u tom segmentu, sad možda uglavnom nemaju tu motoriku i brzinu kao što uglavnom imaju ti crni igrači ali to se da kompenzovati kao što se isto da kompenzovati i manjak visine, mase i tako nekih stvari.

Što se tiče MMA , nije ni to baš skroz tačno, recimo sećaš se legendarni Brazilac Rojs Grejsi (u vreme kada još nisu ni postojale težinske kategorije) sa svojih 80-85 kila sve tukao i davio likove po 30,40,50 kila teže od njega, ono sve na tehniku, čak recimo i legendarni Fedor Emailinenko sa svojih 182,183 cm i nekih 100-105 kila uvek je bio jedan od manjih teškaša ali je mlatio i davio likove po 20,30 kila teže od sebe kao od šale, Stipe Miočić je recimo isto uvek bio jedan od lakših teškaša, recimo i Jon Jones ono nikad nije bio ni nešto prevelik, težak, nit imao neku silinu udarca i KO power i ono uglavnom je sve na IQ i tehniku rešavao, mislim milion puta smo videli da manji i lakši borac pobeđuje onog većeg i težeg.

Inače ja mislim da masa ne da nije nužna za NBA, već su se neki igrači tako i sjebali misleći da moraju da nabace masu i da je masa u NBA uvek korisna, primera radi Nemanja Bjelica, mislim da je mnogo bolji igrač bio dok je bio u Evropi i bi bio bolji u NBA bez da je nabacivao ikakvu masu, jer kako je nabacio masu ono izgubio je na pokretljivosti, na fleksibilnosti, na okretnosti, izgubio je tu neku mekoću, možda jeste dobio na snazi (da vata u kragnu i davi Erona Afala) ali je postao tromiji i definitivno je više izgubio nego što je dobio, mislim ono nema pravila, prosto svako je različite konstitucije i svačije telo radi drugačije i ne osećaju se svi isto i ne funkcionišu svi isto na istoj težini i postoje brojni igrači i mislim osobe generalno koje se mnogo bolje osećaju i mnogo bolje funkcionišu kad su šlang i na manjoj kilaži.

Pa pazi first round pick u principu ne znači ništa, jer to može da bude i neki tamo 20 i neki na draftu koji je suvi prosek ili koji čak nikad neće ni zaigrati u NBA (a bilo je takvih koliko hoćeš), mislim da sad imaju zagarantovano pravo na jednog od recimo prva 3 pika ili prvih 5 e to bi već bilo nešto , ali first round pick u principu ne znači ništa konkretno a pogotovo ništa ne garantuje.

Uostalom ako im zafale igrači, ono ne treba im draft, imaju u Evropi (ili recimo u Australiji, pa čak i u Južnoj Americi ) koliko hoćeš odličnih igrača i sigurno i boljih i spremnijih od velike većine tih koje bi eventualno draftovali sa koledža, tu su takođe i transferi i trejdovi.

Mislim čak i ta Oklahoma recimo, ono istina je da ne spada baš u bogatije franšize i da nije sredina koja privlači velike zvezde ali opet i oni nisu draftovali Shai Glidžis-Aleksandera već su ga doveli iz LA Klipersa u Oklahomu nakon njegove ruki sezone tamo, njegov zemljak Luguenc Dort je došao u Oklahomu kao nedraftovan igrač, eto ovog centra Hartenštajna koji igra isto odlično su doveli iz Njujorka letos, Aleksa Karuza su isto doveli iz Čikaga, onda onog mladog Belgijanca Adžeja Mičela je draftovao Njujork pa ga je prosledio Oklahomi, iako su istina uboli par baš dobrih pikova na draftu, pre svega mislim na Četa Holmgrina koga su izabrali kao 2. pika, Džejlena Vilijamsa koga su takođe izabrali sa neke relativno visoke pozicije na draftu i solidnog Erona Viginsa koji zna povremeno da zablista.
Mislim da teško može neka ekipa da planira i gradi budućnost oslanjajući se samo na draft i to tamo na draft za par godina i neke igrače kojih još nema ni na vidiku.

1 Like

XXL :smiley:

Big 23 :grimacing:

2 Likes

2 Likes

E a šta je sa Džimi Batlerom on već kao godinama “ide” iz Majamija, ali nikako da ode, dok Dončić ono ode iz Dalasa dok si reko keks iako su se u Dalasu svi kleli u njega i Mark Kjuban govorio da bi pre ostavio ženu nego se odreko Dončića i pustio ga da ode.

1 Like