Koji mobilni da kupim?

Sad kada se pojavi jeftiniji iphone onaj što će joštati na zapadu 250 evra e taj možda bude u ponudi domaćih operatera :wink: Po meni trenutno je htc one najbolji smartfon trenutno na tržištu

Послато са GT-B5330 користећи Тапаталк 4 Бета

Citaj sta sam napisao. Ne koristim prepaid! Vec postpaid, ali nemam nikakve pakete, pricam koliko mi se hoce i na kraju meseca stigne racun platim i cao. Malo pogledaj cene, u Start paketu su minuti najjeftiniji, tarifira se po 1sec. uspostavljanje veze je najmanje itd…

Aha, izvini, preleteo sam preko prve recenice. Pa sad, imas “pakete” tj tarifu i to onu sa najnizom pretplatom koji je ubedljivo najskuplji. Tvoj izbor, naravno, ali onda ne mozes da se zalis na cene, ako koristis najskuplje (ne u smislu visine pretplate nego u smislu vrednosti).

Ja se jesam zapitao i dobio sam odgovor, koji ima nekog smisla. Ti ides logikom da su u srbiji najskuplje lubenice (lupam), pa onda mora i mobilni. Cene su negde oko 40% evropskog proseka i to je medju najjeftinijima u regionu (cini mi se da samo Kipar ima jeftinije komunikacije).

Pusti ti P&C ovde pricamo o kupovini mobilnog. Drzava se raspada, to je tacno, ali nije razlog svih problema “alavost” nego postoje druge prepreke, pre svega u pogledu toga kako potencijalni partneri percipiraju nase trziste.

Mobilni jeste skup ako gledamo u odnosu na standard, onda je komplikovana i za naseg korisnika, vrlo nepovoljna racunica, ali u apsolutnom smislu, cene nisu takve kao sto mislis.

Dok su neke druge stvari skuplje i u apsolutnom i u relativnom i u svakom drugom smislu kod nas.

Meni se kokretno najvise isplati to koliko pricam toliko i platim, nekad putim poruku za parking nekad su to pozivi u inostranstvo i poruke, pa roming. Minut je stvarno najnizi kada pogledas koje su cene u tom paketu. Ma da mi to danas sve manje znaci. Vecina ljudi koje imam preko vec koriste Viber pa manje imam ka preko poziva. Ali generalno jeste sve kod nas najskuplje. Od nama dragog Xbox-a koga je pola foruma dovuklo iz HU pa na dalje. Stvarno imam dosta prijatelja bukvalno na svim kontinentima sem J.Amerike i dosta cesto putujem i mogu ti reci da smo stvarno najskuplji generalno. U svakom smislu te reci i kada se uzme direktno poredjenje cena i kada se uzme relativno u odnosu na primanja. Opste je poznato da kod nas usled nedostatka zakona i volje funkcionise tzv. kartelsko ponasanje. Gde se svi ucesnici u nekom poslu precutno dogovaraju o marzama i cenama. Tako da niko nikome ne smeta a svi deru. Savrsen su primer banke i operateri. Razlike su u niansama samo da zamazu oci. 2003 ili 2004god su neke od banaka stranih na nasem trzistu platili u EU nekoliko milijardi penala zbog pokusaja kartelskog ponasanja. Na nasu zalost kod nas je sve dozvoljeno.

Da se vratim na temu, nadam se da ce stvarno kod nas doci zvanicno Apple. Nije da bih ista kupio, bice preskupo. Vec zbog lokacije i appstore-a.

Nismo mi zemlja za Iphone. U nasoj drzavi , srednja plata je oko 210-220 e (ako gresim nek me neko ispravi), i dal` mislite da ce neko 2 meseca da jede parizer i suv hleb da bi kupio Iphone ? Ne pije to vodu, matori.

Matori, to je najtuzije od svega sto hoce. Pa pola ljudi nemaju leba da jedu ali imaju tel od 500+ e zato smo mi dobro trziste. Poredjenja radi to je kao da iphone u americi kosta 8000usd isto je. Dve njihove plate. Pa niko ga kupio ne bi. Ali cudni smo mi, gledam ljude koji imaju fenci tel a kredita samo za cim. Ili internet ni ne koriste posto je skup a tel isto fenci ekran 5" mislim da smo dobro trziste za iphone. Samo pogledaj po kaficima.

Prosecna plata je cini mi se zvanicno 300e (sistem: ja 2000e vas troje po 150e, pa sta se bunite dobar nam je prosek).
Na drugu stranu, navikli smo mi da kukamo kako je tesko, to nam je valjda urodjeno. Mi smo narod koji ne ume da stedi i koji ne ume sa novcem. Opet na drugu stranu umemo da zivimo i znamo zasta zivimo za razliku od zapadnjaka sto je opet prednost ali ima i svoju cenu.
Da se vratim na temu, kad bi neki operater nudio iPhone za 100e uz neki normalan paket na 2 godine, kao sto je svugde to bi bilo ok.
Na svake dve godine novi iPhone, a opet 100e na 24 meseca nije mnogo (to je 500din mesecno u stek).
iPhone ne zastareva kao i svi ostali telefoni, cak i iphone 3GS iz 2009. godine moze da se update-uje na najnoviji IOS i radi odlicno.

ma dajte molim vas za****te vise price o prosecnim platama,to vise ne pije vodu.Plate si mnogo visee od tih 300e ali opet kad se sagleda posao i onih kojih skolu nisu posecivali cesto pa rade da ‘‘prezive’’ a pola Srb ode na letovanje/zimovanje i ostalo…

onim gore nisam dzabe pomenuo skolu,vi mozda mislite da je ovde to manje vise nebitno i citate kako ima ihaha onih koji su pozavrsavali fakultete a nemaju posao,za to je kriva drzava a i donekle i oni sami…Sto se iphone-a tice,to necete videti u prodavnicama uopste,slabo smo mi trziste u tom pogledu i za Samsung S4 su morali u mts-u da uvode i trecu godinu ogovora kako bi se sve to poklopilo zbog paketa i cene samo telefona…

@ intruder
Ne znam gde ti zivis ali ovde je plata kada je politicari nafiluju za analize plafon 300e A i mnogo je manje od toga. Ne znam gde se ti kreces kada to ne primecujes. I to samo Beograd vadi prosek. Odes negde juzno ljudi kupuju prasak na grame i cigare na komad. Pusti tu pricu kako je dobro. Ako je tebi super. Meni je za nase pojmove relativno ok. Ali imam oci i vidim gde sam. A ne znam koje je to merilo luksuza sto ljudi idu na more. I to su pola na neke rate i paradajz varijante. Ljudi stede za to celu godinu da se malo opuste i odmore od muke. Mnogi za tih smrdljivih 10 dana zive ostalih 355 dana.
A za prodaju skupocenih telefona ce biti dovoljno ljudi. To su oni koji vade prosek inace ne bi bila prosecna ni 300 vec 200e

Republicki prosek je 40 i nesto hiljada.

Prose?na mese?na zarada po zaposlenom u Republici Srbiji

Evo sta kaze zvanicna statistika. Naravno da treba verovati zvanicnoj statistici. Oni nas nikada ne lazu.

Pa da, ko sto rekoh, bez poreza i doprinosa nesto preko 40. E sad znas za onu izreku - imas istinu, laz i statistiku! :slight_smile:

Racunica jeste komplikovana jer sa jedne strane imamo direktore javnih preduzeca, gomilu srednjih menadera koji primaju vise stotina hiljada… a sa druge, sljakere prijavljene na minimalac, koji dobijaju ostatak na ruke, kao i freelansere koji isto tako taje porez. Jedni podizu, a drugi spustaju prosek, a pored toga ogroman broj radi komplet na crno za 200-300e. Takodje, velika je nesrazmera po regionima u odnosu sever-jug.

Realnost je da se jako tesko zivi i da je prosek verovatno blizi oko 300e od onih koji uopste imaju srece da imaju kakav takav posao.

Pa dobro Marko,sa jedne strane pricas kako ljudi nemaju mnogo para a opet imaju razne telefone i skupocenu tehniku od 300-400e,kada imaju za tako nesto sta ima onda da se zale?

Naravno da u svakoj zemlji na svetu ima siromasnih,oni koji krpe kraj sa krajem ali nije tema za to,Nikola je uzeo telefon pa slobodno moze i lock da se udari

“Ne vjerujem u statistiku. Covjek sa glavom u rerni i nogama u frizideru statisticki ima normalnu temperaturu.” - Bukowski

Jeste, imate pravo. Nije tema. Da se vratimo na temu. Krecuci se po gradu rekao bih da ce biti musterija za iphone, cim toliko imaji s3 ili s4 sve je to isa cifra.

Hvalio sam apple do sada aj sada malo i pljuvacina.
Sve sto dolazi uz tel je kvalitet kao da ide uz tel od 20e
Kablic za punjenj mi je riknuo odmah ip5 takodje se isto desilo kada je zena uzela 4s
Slusalice su takodje sramne, pre neki dan kada sam vadio sluske iz telefona onaj dzek se raspao.
Napominjem da sam ja stvarno nezan sa time. Ne cupam kablove onako divljaci. Za 14 god koliko koristim mobilne nije mi crkao ni jedan jedini niti sam ga pokidao. Blagi uzas. I sluske su smesne, Samsung ili jos bolje HTC ima barem 10x bolje.

Jesi kupio nov telefon u blisteru, preko u radnji ili si kupio kod nas?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ma sve sam uzimao u Americi. 4s pocetkom godine a ip5 i ipad sada pre mesec dana u US

pa to je normala,meni su 4x usb-a otisla kada sam vadio kabl iz komp-a,koje su btw prodaju za 200 dinara[usb + adapter] tako da upravu si ali realno vecinu boli ona stvar jer je to manje bitna stvar koju mozes i rucno napraviti…

veci problem ip5 je losa izrada i ono ‘‘guljenje’’ kada otpada aluminium sa strane,to iritira samo tako posebno na crnom modelu[jedan od razloga zasto sam ga prodao] dok nista situacija nije bolja ni na belom,samo beli al. na beli fon pa se nevidi mnogo i samo da je tezi malo,kada uzmete ip4 i 4s u rukama pa onda uzmete ip5 videcete ogromnu razliku u tezini sto mi je takodje glupo…

4S je bio vanzemaljske izrade, ne znam sta im je to trebalo sa peticom. Veliki minus za Apple, jos ovo sa jeftinim plastikanerima, spustaju standarde sve nize.

Neznam dali ste vidjeli novu nokiu koja ce imati kameru od 41 megapixel.BOLESNO.BTW iPhone je uvijek bio jedan od najboljih ako ne i najbolji uredjaj i uvijek ce to i biti,ali morate znati kako je iPhone 5 prvi uredjaj bez Jobs-a tako da morate i na to gledati

4S je meni najbolji iphone ikad 5 je ispod svih standarda. Zena ima 4s a ja 5 mislim da je bolje prosla :emoticon-0100-smile
Nisam od onih koji nesto kuju u zvezde Jobs-a i ne lozim se na te price ali mislim da to ne bi proslo kod njega. Stvarno se guli. Prvi dan kada sam ga kupio izgrebao sam dole oko konektora.