Uh baš mi tužna ova vest – kad sam bio mlad, sanjario sam o tome da pišem za legendarne časopise poput Computer Gaming Worlda. Taj svet odavno ne postoji. Iskreno još ga nisam prežalio, zlatno doba.
U međuvremenu je i drugi talas gaming žurnalizma istrebljen – sajtovi poput 1upa, kotakua, gamespota ili više ne postoje ili su samo bleda senka onoga što su nekad bili.
Evo sad i treći talas, nastao kao reakcija na rasparčavanje drugog talasa, doživljava istu sudbinu – giant bomb na aparatima, polygon prodat lešinarima, ostali pokušavaju da održe glavu iznad vode nekakvim subscription modelima.
Istorija se ponavlja, al nekako uvek na gore. Ne znam da možemo reći da gaming journalism uopšte više postoji. Nekad je čovek mogao od toga da živi, gradi karijeru, izdržava porodicu. Danas to zvuči ko bajka za malu decu.
Ko uopšte više čita o igrama? Samo matore budale poput nas. Klinci odavno samo gledaju strimere i outrage trolove.
Ne kažem da je to loše, lepo je imati toliko besplatnog sadržaja na izvolte, može se naći gomila dragulja. Nego mi je žao što je još jedna profesija odumrla. Ne može svako da bude twitch zvezda.
A kako IGN preživljava sve ne znam, to su neka đavolja posla. ![]()
Sad ce Informer da napravi jednu gejming sekciju ![]()
У основној школи сам религиозно куповао Скринфан, међутим после кад су поскупели на 200дин и променили име у Гејмфан па после у Гамер (???), онда сам престао да их читам. Тужно је стварно што гејмерски журнализам умире.
Google je urušio celu stvar gde se nagrađuje clickbait sadržaji i “normalan” sajt koji ima neki standard neće pasti na taj nivo.
Sa druge strane “stara garda” novinara i urednika se slabo adaptirala za novo doba, očekujući da nove generacije podjednako imaju nostalgične veze sa gejmingom kao i oni. I dok oni tako drve o legendarnom Mario 64, klince zabole.
Ja sam nedavno imao priliku da radim dizajn novog gejming časopisa, ali cela stvar je (izgleda) propala jer su carine i ekonomska neizvesnost u USA donele pometnju kod izdavača.
Ne znam, svaki sajt se skoro svodi na Guides i SEO pomije, poneko napiše editorijal, ali dobar sadržaj se sve manje ceni.
Pitanje forme ali i aktuelnosti. Casopis izlazi jednom mesecno, sve vec znas o tim igrama i ko ce da cita neke deplasirane vesti i opise igara o kojima vec sve “znas”.
Preslo se na neki format podcasta, ili gomila ljudi koji pricaju o igrama, recimo SK podcast je odlican btw, imaju dva ciklusa, jedan je prelistavanje aktuelnog broja drugi su nekakve aktuelne vesti, bude i neki specijal kada se Qzma vrati sa nekog eventa pa malo snima sa go pro kamerom. Vrh content i zajebancija. Ili samo gledas Qzmu kako igra i lupa.
Video opisi u najboljem slucaju > bilo kakva pisana forma i sadrzaji tog tipa, editorijale i “licni ugao” retko ko cita, sto je prava steta… cak su i forumi ovog tipa odumrli, preslo se na discord ili reddit.
Tu je i meta-critic koji sve agregira, odes pogledas neku meta ocenu i par nekih povrsnih impresija / sumarizacija pros and cons, feels like cheating kao kada procitas neki kratak opis skolske lektire, ali nije to to.
Sve manje ljudi cita, generalno, bilo sta…
Ja samo iz nostalgije i postovanja hordujem SK, nikad ne omasim prvi u mesecu, zali boze para na ipad koji sam dao da bih citao Edge, PC Gamer i druge casopise, sve me smara da citam koliko god bili dobri i kvalitetni opisi, jednostavno video forma je mnogo bolja.
Najbolji je neki fazon zurke/zezanja znaci neki podcast gde istovremeno slusas neke fore i zezanje i tako upijas i informacije o igrama, ali mora da budes bas dobra neka ekipa.
A za lep opis igre u fazonu ruskih klasika, retko koga vise zabole za to…
Evo, i ovaj forum na primer… ovde vec sve saznajemo o igri pre nego sto izadje “opis” cesto, zanimljivije nam je da citamo nase medjusobne impresije i zezamo se na tu temu, nego da citamo nekakve kvalitetne opise i mega-kritike.
Kad malo bolje razmislis, cela stvar je apsurdna u odredjenoj meri i u samoj svojoj osnovi. Daj da uskocim odmah u igru, probam malo, povezes se sa nekm drugarima da pricamo o tome (kao mi ovde) nadjem neku ekipu da se zezamo, koga briga sta kenji starkelja pise o tome.
/rant off
Ја нпр пратим DF Weekly код Digital Foundry екипе, они сваке недеље имају рекап подкаст шта се све десило у току те недеље, значи у 4 подкаста покрију тај месец јелте, и то ми је сасвим океј. Испратим ја вести преко нета (IGN, PC Gamer на фб-у, на твитеру ко ми искочи), али волим да чујем и њихова мишљења и тестирања. Реално гледано, такав тип подкаста је у великој предности у односу на једномесечни часопис. К’о што кажеш, док изађе часопис, ти си већ све то сазнао па те ни не занима толико да купиш часопис.
Istina, i meni su podkasti postali najbolji način da ispratim diskusije i utiske o igrama. Kad nađeš dobru ekipu, ko sa drugarima da si seo.
Pitam se samo može li se od toga živeti, posebno na duže staze. Sve oko gaming novinarstva je nekako postalo zanimacija mladih danguba dok ne nađu stabilniji posao, ili im podkast bude side-gig. Mada opet, nije ko da su DF i SK ekipe u cvetu mladosti, tako da možda lupam. ![]()
Na tu temu – ko uopšte kupuje više svet kompjutera?! Jel nesretnici obrću profit ili ih politika održava u životu radi nostalgičara poput padawana. ![]()
Može ako su napravili dobar community. Eno Minnmax, djelio sam ovdje,moj omiljeni podkast, svi su bivši novinari uglavnom Game Informera ali ima ih i iz IGN-a i drugih mjesta. Oni su u potpunosti nezavisni a finansira ih community uglavnom, Patreon, imaju neke tierove više levela gdje imaju neke perkove, banalno je to ali ljudi plaćaju da ih podrže.
S tim da ja ne znam kako oni žive od toga, znam da npr. neki i dalje imaju posao sa strane npr. Kyle Hilliard i dalje pored toga radi u Game Informeru.
Pored Digital Foundry, koji više u pod-ovima govore o tehničkoj strani gejminga, prati li neko ovde Easy Allies?
Meni su oni vrlo interesantni i zanimljivo je kad popamtiš ko je kakav i ko šta voli.
update: quick forum search kaže da više vas prati, najs
Slično je sa svskim podkastom. Nije zanimljivo toliko dok ne skontaš likove. Ovi što sam ja spominjao, Minnmax su inspirisani bili sa Easy Allies, tj. od njih su vidjeli da se može uz Patreon biti nezavisan. I bratski su podkast, znaju gostovati jedni kod drugih. Slično dosta, samo meni su Minnmax zanimljiviji likovi.
Ideeeeemooooo
Ako i Half-Life 3 i Deckard budu ove godine ja ne znam kako će moje srce sve to da podnese. ![]()
To je toliko vec stara prica da je zadnji sto je igrao prosli deo umro…
nisam siguran da ce biti neki efekat sada i publika se promenila.
Ружан мајку му божију ![]()
Spreda podseca malo na xbox OG kontroler.