Ziveli bi mnogo duze, da medicina nije bila toliko nerazvijena. Danas je zivotni vek samo zbog toga duzi. Smrti u veoma ranom uzrastu su bile ceste i to je uticalo na prosek. Pa onda cest ratovi.
Danas nas sedenje u sustini ubija. Milion problema iskljucivo usled nedostatka kretanja. Takodje je problem i dostupnost. Nekada nije bilo mnogo gojaznih jer hrane nije bilo u izobilju, pogotovu ne ove visoko-kaloricne. Pojedes cips kao da si pojeo celog jednog pecenog vola.
@iKaran zaista ne vidim ni jedan razlog za tako ostru reakciju. Zar ne preporucuju raznovrsnu ishranu, eno i milion tekstova o benefitima mediteranske ishrane.
Full disclamer, moram da priznam da mene generalno tema o ishrani pomalo smara. Napravili smo citavu nauku od toga a neki jadni indusi ili kinezi koji ceo dan rade u polju pirinca vitki kao strune. Glavni problem debelih zapadnjaka je nedostak kretanja, u sprezi sa dostupnim resursima da se tove dok sede i rade svoje dobro placene poslove. Ko uspe da se iscupa iz toga, svaka cast. Naravno, vezbom i kretanjem. Ishrana mi je tu nekako bas sekundarna. Organizam zna kada je gladan i koliko mu je potrebno. Sam kvalitet (vrsta hrane) koju unosimo… nisam siguran da je bas toliko relevantno. I to kazem onako intuitivno i laicki, da ne bude nesporazuma i ogranicavanja pristupa internetu