Days Gone

Naravno da se pise o tome, za druge igre se pise jos drasticnije i osudjuje. U principu sve ce to biti popravljeno…

Ali ono ispada kao da ti to porices jer na svaki pomen toga bude u fazonu sta vi znate kad niste igrali :grin:

Probah juce oko 2 sata, nije bio malisha kuci.

Prvi utisci solidno pozitivni. Dolazeci odmah nakon Spajdermena, cija najveca prednost je radost vratolomisanja kroz vazduh, malo mi bilo tesko da se naviknem na komparativno sporo kretanje Dikona, kao i na potrebu da se odjednom posvuda sunjam, pazim, osvrcem.

Ali bas ta napetost mi je prijala, osecaj da moze svasta da me strefi i da moram bas da pazim gde i kako zalazim. Igra ima mnogo vise sistema nego Spajdi, koji se u sustini samo njise i bije. S jedne strane, ovo znaci da je gomila opcija na mom raspolaganju pomalo overwhelming, ali ima i drazi u tome da skupljas materijale, skrpis sta i kako mozes, biras oces glasnim ili tihim oruzjem zombija da sredis, gde si parkirao motor, koliko ima goriva, dal se usudjujes da sprzis gnezdo sad ili ces da sacekas neki bolji dan, jel pala noc, kad ce vise jutro, i tako dalje. U tom smislu me pomalo podseca na fantasticni Dying Light.

Sunjanje je jednako dobro podrzano koliko i pucnjava, sto mi se bas svidja. Volim sto ima oznacavanje protivnika kroz dvogled. Ocistio sam tek svoj prvi NERO kamp, taman da se malo zapitam kako je cela ta apokalipsa nastala, al uzivao sam igrajuci se macke i misa s zombijima. Nisam jos ni naisao na hordu, mogu misliti kakva je tek to scena.

Svidja mi se kako se najzad neko dosetio kako pravilno da iskoristi touchpad na dzojpedu, haha – svajp u razlicitim smerovima otvara razlicite menije, sto je odlicna ideja. Kao uostalom i kombinovani weapon/crafting wheel, koji mozda na prvi pogled deluje malo komplikovano, al zapravo super podrzava igraca u tome da iskoristi i pravi kakvu god opremu hoce s minimumom truda.

Tu treba pomenuti i zanimljiv pristup side-questovima koji se preplicu i zasad barem imam osecaj kao da sve vodi nekakvom smislenom zakljucku, tacno znas sta pokusavas da postignes iako pomazes tamo nekom levom liku u kampu. Ocu da otputujem severno, stoga ocu da sklopim bolji motor, stoga ocu da pomognem pajtasu da ozdravi, sve proizilazi jedno iz drugog. Nadam se da ce tako i ostati.

Najzad, prica i likovi mi se takodje svidjaju, koliko sam video. Tvrdokorni bajkeri sa snaznom lojalnoscu i bez dlake na jeziku, sto da ne. Jedva cekam da se prica dodatno zakomplikuje, al kao intro mi drzi paznju.

Takodje mi se jako svidja sto se celo ime igre zapravo odnosi na broj dana koje sam proziveo otkako mi umrla zena. Ima tu neki osecaj kontinuiteta i prozivljene patnje, sta ja znam. Dikon nije Dzoel, al nije ni daleko. Deluje onako malo tupavo i polu-ludo, al mi se svidja momak.

Sad jos samo kad bih mogao da nastavim da igram, eh.

8 Likes

Evo i ja da dodam par reči. Nastavio sam da igram igru i sada sam na nekih 10h u igri. Ne da nije smorila, već naprotiv, priča se otvorila i sada je još zanimljivije. Pojavila se možda prva zamerka igri, nije da kvari utisak, ali malo je neralno i bezveze - motor brzo troši gorivo. Nije toliko problematično, zaista može da se nadje gorivo na svakom koraku, ali opet mi je malo bezveze.

Deluje mi da mapa nije preterano velika, čak šta više da je dosta kompaktna za današne standarde. Igra po statistici na How long to beat traje oko 30+ sati. I meni deluje da je ovo istina, a ne onih 60 kako se pisalo. Kada sam ovo video, postalo mi je malo žao, jer igra mi je baš legla i ne bi da se završi brzo, već da zaista potraje. Ni približno nemam osećaj zamora ili smorenosti sa igrom, kako su pisali u opisima.

Ima dosta momenata, gde je atmosfera odlična - trenutak kada upadaš na groblje da bi očistio gnezdo, a groblje puno freaker-a, a noć pada. Ili voziš motor, malo si pri kraju sa gorivom i jedini put do sledeće lokacije vodi kroz tunel, a u tunelu znaš šta te čeka, pokušao sam da obidjem tunel i krenem oko brda/planine, kada su me krenuli da jure vukovi, nije mi bilo dobro, vratio sam se u tunel, tamo ipak ima samo freaker-a :smiley:

Nabasao sam i na prvu hordu, bilo je bežanja do motora i bežanja sa motorm :smiley:
Moraću da nabavim neki šarac za horde, sa običnim puškama samo ih zasmejavam.

2 Likes

Approximate amount of time to platinum : 60-80 hours (60h on easy difficulty skipping all cutscenes, 80h on normal difficulty with cutscenes)

juri platinu ako ti je malo 30 sati :smiley:

Će da vidimo, deluje da će igra povući u tu stranu, odnosno da ću juriti platinu. Mada mi i dalje deluje da je tih 80h previše. Na HLTB piše da je za one koji vole sve da kompletiraju (čitaj platina) potrebno 50h, tako da ovih 60h deluje realnije. Tačno ću znati šta mi je raditi za nekih 20h :smiley:

Dosta od tih 60 sati je prazan hod kada se samo vozikas motorom. Usput mozes da skupis i neke delove, ubijes par zombija i vukova, ali vozi se potpuno istim rutama tamo-vamo, ne znam kako vam nije vec to dosadilo. I u pravu je Qzma, bejbisiting motora je interesantan prvih pola sata, kasnije vec pocinje da smara.

Pitaj me opet kad saspem i ja 10-20 sati u igru, al rekao bih da je vozikanje srz tog survival fazona. A to za bejbisitovanje motora, zar ne rekose drugi da vremenom postane mnogo bolje, kad apgrejdujes rezervoar.

Ista stvar i za one koji kukaju na lose pucanje – koliko shvatam, vremenom kad otkljucas poboljsanja ceo osecaj postane bolji.

Da se razumemo, nisam posebno merodavan posle 2 sata. Al svako vece gledam malo kako neki srecnici igraju, i sve mi je uzivanje koliko sistema ima i sta sve imas da radis. Posle dosadnog Spajdija (kojeg sam, uzgred, najzad sinoc skinuo s dnevnog reda, aleluja) je pravo osvezenje.

EDIT – da dodam, jedna stvar koju bezmalo svi hvale je prica, a meni licno je prica bas bitna. Spajdi ce da stuca koliko ga pominjem, al tamo je prica bila bas bezveze – totalno los ritam, gde se nista ne desava 75% igre, a onda odjednom belaj zadnja dva sata. Plus je ‘glavni’ negativac mega dosadan.

Obrni okreni, ja ovde izgleda vise pljujem Spajdermena nego sto igram Days Gone… :smiley:

1 Like

Pala druga platina u mom zivotu, uzivao sam skoro svaki sekund igrajuci ovu igru osim kada zakaze sa teknicke strane u vidu frame dropa ili nekih bagova.

3 Likes

Kotaku je napisao odu motoru:

Ja nesto posustao, izasao Team of The Season u Fifi pa mora da se grinda :frowning:

Nemoj, igra je sve bolja kako odmice.

1 Like

Dobih priliku da igram jos par sati juce. Malo sam usao u ritam, navikavam se na sisteme. Jos stoji ono kad sam napisao da mi sve sto radim ima smisla. Nemam osecaj da samo vrtim besomucno hamster wheel i radim bezvezarije.

Nije mi jos nedostatak goriva bio problem, mada sam jednom spao na manje od pola rezervoara i krenuo nervozno da razgledam krajolik u potrazi za crvenom kanticom. Jos mi nije dosadilo da otvaram svaki gepek na koji naidjem, kao ni da ceprkam po fiokama u potrazi za flasama i zavojima. Ukucao sam eksere u jednu dasku, to mi je sad glavna freaker mlatilica. Volim da przim njihova gnezda, nadam se da tako smanjujem njihov broj u nekoj oblasti.

Takodje sam imao svoj prvi susret sa mini-hordicom koja je bauljala oko jednog nero checkpointa. Mislio sam da sam bio pametan i rasekao sve alarme pre aktivacije generatora, al ne lezi vraze, bio ostao jedan. Sledecih desetak minuta je bilo vrrrlo napeto, dok sam pokusavao da ugasim poslednji razglas okruzen gomilom zombija.

A i prica je krenula da se zahuktava, sinoc sam stao taman kad sam imao svoj prvi susret s nero operativcima. Sve zajedno bas mi je prijala sesija i naravno sad mi se igra jos.

(uspeh i ceo ovaj post da napisem bez da pljujem spajdermena (a bio sam u iskusenju) bravo za mene)

4 Likes

n00dle Mali tip za nero cekpointe(ali kapiram da si vec provalio) je da pratis ,zice" koje vode do zvucnika koji su razbacani u okviru same mini zone(iste mozes da poskidas i sa zemlje ali koristi prigusivac).Ja sam se vise odlucio za melee-focus build, cini mi se da igras na isti nacin kao i ja(temeljno) i mogu samo da dodam da je prica kasnije jos zanimljivija i dinamicnija(zapravo nisi ni zagrebao) pa ti vidi haha.Ja jos nisam zavrsio jer glavni set misija dosta dugo traje sto je super.

1 Like

Ne ide. Koliko god dao sansu igri jednostavno to nije za mene. Ne znam sta sam kontao kad ni Last Of Us nikad nisam mogao da svarim bezobzira koliko sam se trudio da dam sansu igri zarad price. Tako i ovde. Ne vidim ja ovde nikakve zamerke. Grafika nije da padnes na dupe ali je sasvim pristojna, igra radi dobro, svaki aspekt igre je donekle dobro ispeglan, ali da ja razmisljam dal imam dva ili tri metka ili oce li mi puci bejzbol palica ili nece, meh, nemam zivaca.

Ide nosilac na razmenu na dobos za 2800 din, ako je neko zainteresovan mogu da napravim malu korekciju cene za clanove foruma.

1 Like

Ahaha, fair enough. Al zar nisi znao da ce tako biti? Mislim, nije toliko strasno kad malo zadjes dublje u igru, al u principu moras malo i da pazis.

Inace ja igruckam po 15-tak minuta dnevno, koliko da luka zavrsi domaci u drugoj sobi. I dalje uzivam u gameplayu, a i prica postaje sve zanimljivija.

1 Like

Zahvaljujući drugarima sa foruma koji su dali svoje utiske nakon igranja igre i to one isrcpne, odlučih da i ja kupim Days Gone. The Last of Us mi je prijao kao retko koji naslov, verujem da će tako biti i sa ovim. Posebna zahvalnost i onom bratu koji je pisao sve negativno a igru probao nije. Javiću i ja svoje utiske kada odigram DG, sada verovatno već ispeglan do maksimuma.

1 Like

Auh Days Gone je meni vrhunski legao, odlična igra! Sa uživanjem sam ga igrao, i nikada nisam osjetio da radim nešto na silu samo da bih napredovao dalje. Ako voliš taj svijet i takvu atmosferu, uživaćeš i ti sigurno

2 Likes

Evo malo vise od mesec dana kako sam uzeo Days Gone. Obzirom da imam dosta obaveza van posla, stigoh da je zavrsim taman na vreme. Bas mi je prijala. Dozirao sam je taman toliko da je igram svakog dana i da mi bude zadovoljstvo. Prica je skroz okej. Ovo je mozda i prva igra koju sam zeleo a nisam hteo da gledam ni playthough ni bilo sta. Malo me je smaralo dok sam radio misije za O’Brajana. Verovatno izmedju tih misija i flashback-ova mislio sam da gubim vreme. Ipak nije bilo sve uzalud i dobre misije su tek dosle kada Dikon pronadje Saru. Graficki detalji veoma lepi. Malo se moj vanila bucko mucio na pojedinim mestima i bilo je bas osetnog fps drop-a ali okej. Krafting sistem nalik na The Last of Us je pun pogodak. Sve u svemu igra mi je dobro legla i ne kapiram pojedine ostre kritike. Ostaje mi da posle bozicnih praznika jurim Platinum, koji cu obavezno uzeti :smile:

2 Likes

Stavicu pod spojler za slucaj da neko jos igra a nije dotle stigao, al zanimljivo da ovo kazes, jer ja sam bas tu negde stao s igrom!

Jos mi je na hardu, ceka neki trenutak da joj se vratim jer me zanima kako ce se sve to zavrsiti..

Izvinjavam se se. Drago mi je da si stavio pod spoiler. Meni je sve ovo dobro leglo. Ako ti se svideo prvi deo, verovatno ce i nastavak :slightly_smiling_face:

1 Like

Meni su Days Gone i Metro Exodus dvije svijetle tacke 2019. godine sto se tice igara. Bas su po mom meraku, i nevjerovatno mi je da sam ih dobio u istoj godini.

Ni u jednom trenutku mi nije bilo dosadno dok sam igrao Days Gone, bas mi je vrhunski legao

1 Like