Resident Evil jesam piratsku verziju, a ovo cu igrati kad bude oko 5eura i kad je malo updateuju 
Ali sam vec dovoljno upucen da mi bude jasno da Days Gone ne moze u istu recenicu sa Resident Evil 2 Remake.
Resident Evil jesam piratsku verziju, a ovo cu igrati kad bude oko 5eura i kad je malo updateuju 
Ali sam vec dovoljno upucen da mi bude jasno da Days Gone ne moze u istu recenicu sa Resident Evil 2 Remake.
Danas svako moze da ocjenjuje sve i da kritikuje, ali dok ne probas ne lupetaj, nije mi se jednom desilo da mi se nesto nije svidjalo pa kad to probam promjeni mi se misljenje.
Sve je to ok ali ja nemam para za bacanja na nesto sto je potencijalno problematicno i lose. Sve ukazuje na to da je ovo bagoviti poluproizvod i bukvalno svi savetuju da se saceka pad cene. Pogotovo me zabrinjava napucavanje koje je preuzeto od Uncharted 4.
Inace kad smo kod Resident Evila pa svakom laiku ce biti jasno posle 5 minuta da se radi o drasticno boljoj i ispoliranijoj igri. A ovde koliko vidim niko nije laik 
Ja jesam,meni se svidja ![]()
@padawan Tesko da je bolja i od The Evil Within 1 i 2 
Sto se mene tice ovakvu igru ne moram ni da probam, ne radi se o ocenama mogla je i sve desetke da dobije, ali tolika genericnost i ocigledna kopija brojnih igara uklopljena u jedan prosecan paket mi je bas ocajna. Nije to specificno za ovu igru, more danasnjih igara je na taj fazon i sve mi je vise muka od toga.
Slazem se ali kao sto si rekao more danasnjih igara se svodi na isto i vrlo mali broj igara ima nesto unikatno, ne gotivim zombije ali dacu igri sansu kad padne cijena.
Koliko negativnosti prema igri ima u postovima, a posebno od strane ljudi koji je nisu ni probali. Treba prvo probati, pa onda suditi, a ne stvarati mišljenje prema onome što je neko napisao u nekom članku ili prema onome što ste čuli na youtube-u.
Nisam stigao preterano da se izigram, ali posle nekih 4-5h igre, mogu priznati da sam prijatno iznenadjen igrom i da je daleko od mračnih opisa i gluposti koje je prate po netu. Mislim da ima mnogo više negativnih komentara, nego što to sama igra zaslužuje.
Sa tehničke strane nisam primetio ni jedan bug, cepkanje fps-a, zastajkivanje ili bilo šta negativno, što je opisivano, verovatno je sve već ispeglano sa 1.05 patch-om.
Sada mogu da se posvetim samoj igri i opisu mog doživljaja iste. Igra najviše podseća na Last of Us, sve mehanike su tu, šunjanje, sakupljanje delova, craft-ovanje, kretanje glavnog lika, čak i sama mehanika pucanja u velikoj meri podseća na Last of Us, samo što je DG open world igra. Tako da zaista ne vidim žašto bi na DG bilo zamerke u ovom delu. Kome se svideo LoU, definitivno će se u DG osećati kao kod kuće. Pošto je igra iz trećeg lica, ima sistem cover-a i on radi besprekorno. Nema posebnog dugmeta da bi se uskočilo u zaklon, već se samo čučne i postajete prilično zaštićeni iza svake prepreke, a u isto vreme ste slobodni da radite šta vam je volja. Meni je ovo daleko bolje rešenje nego da se zalepite za zaklon i ostanete uskrećeni za manevarske sposobnosti.
Druga zamerka igri je bilo ponavljanje identičnih misija. Ako ćemo biti iskreni, ovo je neverovatna nebuloza, jer sve open world igre pate od ovoga. Probelmi nastaju kada se te ponavljajuće stvari svedu na idi i donesi princip, ili idi i poubijaj sve na toj lokaciji. Nisam siguran koliko će to biti i u DG, ali postoji dovoljan broj različitih stvari da se uradi, da mi ne deluje da će ovo biti toliko problematično. Evo za ovo kratko vreme u igri imao sam priliku da:
Ovo već daje raznovrsnost igri, pa čak i ako se ponovi par puta, nije toliko strašno. Meni bi lično više smetalo da probam nešto od ovoga samo jednom i da želim ponovo, a toga ne bude u igri. Opet stvar je ukusa, nekome ponavljanje smeta, nekome ne. Bitno je samo da to ne bude suviše puta ponovljeno (recimo nekoliko puta ponovljeno je optimalno), onda već postane smaranje, tu se slažem, ništa što je u preteranim dozama nije dobro.
Igra ima neki svoj tempo i početna misija je lep i lagan uvod u mehanike igre. Krenuo sam igru na Normal težini (kao što uvek radim u prvom prolazu, pa ako mi se svidi, onda krene teža varijanta) i resursa ima dovoljno, ako se pažljivo igra i ako se pretražuje svaki ćošak. Kada kažem pažljivo igra, mislim na to da nije moguće uleteti u svaki konflikt sa pucanjem ko sumanut i očekivati da će biti dovoljno municije. Ovoga nema, probao sam i ostao posle drugog konflikta bez municije za pušku. Tako da je prioritet stealth pristup i lagano čišćenje protivnika, pa ako pade uzbuna, onda prašenje. Savet, kada vidite policijska kola obavezno ih pregledajte, skoro uvek imaju municiju, kao što kola hitne pomoći imaju zavoje.
Bilo je zamerka i na skill tree, ovo mi nije jasno zašto. Svaki od otključanih skill-ova ima smisla i olakšava život, tako da zamerka nije na mestu. Skill tree najviše podseća na Tomb Raider sistem, jedan je brawler odnosno blika borba, drugi je za udaljeno napucavanje sa oružijem, a treći je survival (resursi i craft-ovanje).
Mapa ima fog of view/war sistem, odnosno, prikazuje samo ono što ste posetili, a ostatak je pod maglom. Iskreno ovo mi se baš svidja. Postoji fast travel, ali je ograničen gorivom koje imate u motoru. Postoji pretpostavka, da za velike udaljenosti ili će se morati dorbano da unapredi motor ili da se staje i dopuni gorivo na nekoj medju distanci. Za sada nisam naleto na situaciju da sam ostao bez goriva ili da ga je bilo teško naći, tako da mi deluje da ovo neće biti problem.
Još jedna zamerka sa neta je bila upućena da se nekada ne čuju freaker-i i da iskoče, a da ih ne primetite. Opet glupost, igram na 5.1 zvučnicima i nije mi se ni jednom desilo da nisam tačno čuo gde se nalazi neki od protivnika, a takodje i da nije pokazan na mini mapi. Ako na ovo dodamo da imate mogućnost da iskoristite dvogled i da označite sve protivnike sa R2, onda je tek olakšan posao. Recimo da je sistem identičan Ubi Soft igrama (Far Cry najviše).
Igra ima lep pristup priči, prati se nekoliko paralelnih priča u toku igre i svaka ima procenat dokle se stiglo sa njom. U početku je ovo delovalo konfuzno, ali kako se napreduje, postaje logično i meni se lično svidja koncept. Možete se posvetiti samo jednoj liniji, a možete postepeno otvarati sve linije. Ostaje naravno pitanje koliko je kvalitetno sve izvedeno do kraja i da li priča/če drže pažnju do kraja. Početak same igre nije na istom nivo-u kao LoU, što je šteta, ali onakav početak je i teško ponoviti, znam kakav je šok izazvao kod mene i koliko sam se saosećao sa Joel-om.
Ko je izdržao do sada čitajući shvata da je moj pogled na igru prilično pozitivan, meni se igra svidela i verujem da će tako ostati do kraja. Dopunjavaću infromacije kako budem napredovao.
Neki highlight dosada predjenog u igri bi bilo čiščenje zaražene zone sa freakerima. U pitanju je bila pilana sa 6 gnezda (nests) i nabasao sam na nju tokom kretanja ka sledećoj misiji. Početak misije je bio u večernjim satima, da bi lagano prešao u noć. E ovde nastupelo ono vau osećanje, prvo kako pada noć freaker-i postaju glasniji (bilo je priče u opisima i da su agresiviniji) tako da osećaj neprijatnosti raste, drugo kako se smračuje postaju teži za videti, a ovo je već prilično opasno jer ako ih ne ubijate jednog po jednog sa stelath pristupom, postaje vrlo problematično. Palice imaju slab damage i brzo se lome, tako da treba palicom 5-6 udaraca da bi ubili freaker-a, ali ako ih ima dvojca, postaje već napeto, jer treba puno udraca, a stamina se troši. Ako ih više krene, mora vatreno oružije, a onda to znači da se i svi ostale okome na vas, jako loša ideja, a u mraku postane još gora. Ako dodamo na to činjenicu da kako se zapali gnezdo kreću da iskaču po par komada iz njega, eto lepote. Znači polako, studiozno i jednog po jednog, uz intenzivno korišćeje stelath oružija.
Sve u svemu, meni je igra jako dobra za sada, videćemo kako će biti kasnije. Opet se dokazala činjenica, da nikada ne treba verovati recenzijama na netu, jako je malo realnih ocenjivača, a opet postoji i doza koliko se nekome svidja odredjeni žanr igara.
Ja sam verovatno vise odmakao(melee build) i mogu da dodam da sto se tice raznovrsnosti misija za sada nisam imao problema(nije ac odyssey ili ti varijacija na temu bandit-garnizon kamp x 46 i gde ti u igri nista ne zavisi od skila vec samo grind do besvesti).Mozete da ocekujete i misije sledeceg tipa:
Ahahahaha tako je bre! Inace motor je sve laksi za kontrolu kako se otkljucavaju delovi za njega…idem ja tako drumom lutajuci i trazeci da spasem nekog kad ono na sred razvucena sajla od idijota koji hoce da te skinu sa motora i obezcaste, sreca pa sam isao sporo i primetio je na vreme te izbegao sacekusu…par sati kasnije od jednom me jure dva zombi vuka(jaci su od ovih obicnih) i skinu me sa masine i to u letu, jedva ti se ja tu iskobeljam i kao sav srecan reloudujem sotku, okrenem kameruu a ono iza mene razularena mecka…lep te jebo…isti onaj osecaj kao iz igre fear, otresla me je kao ciga slinu, kao di kaprija u revenantu, kao baba tepih ispred zgrade, kao granicar svercerski dzak…u tom trenutku prolazi neki random drifter na bikeu i skrece joj paznju na sebe te debela mesina odlucuje da pojuri za njim posto se meni vec dovoljno usrala u moj digitalni zivot. Pridizem ti ja onaj bajk iz kojeg kulja crna dimcina, izubijan on, izubijan ja sedam na njega onako posramljen i smrvljen i tutanj u prvi kamp na rehab, krevet and with thoughts i live to fight another day…reload je za chke, real man fight till the end 
Permadeath mod je tako potreban ovoj igri!
Fala na opisu! Zvuci tacno kako sam se nadao i kako mi deluje gledajuci klipove po netu.
Barem citam juce na jurogejmeru kako prodaja ide odlicno, izgleda da potrosaci ne dele istu ozlojedjenost ko recenzenti.
Bas mi se igra. Spajdermena sad vec pokusavam da zavrsim vise reda radi nego sto mi se igra… Al ruku na srce, glavne misije jesu zabavne, sad samo njih igram (kad me puste, prokletnici).
Mislim da nema razloga da se zbog ove igre osporava strucna javnost koja je generalno prema Sony-u jako postena i objektivna, a nije redak slucaju da im pojedine igre malo i naduvaju 
Mislim da su Metacritic ocene poprilicno objektivne i mnogo merodavnije nego kad fanboji napisu opise po forumima…
Ako neko hvali sistem napucavanja iz TLoU u ovoj igri onda je jasno koliko nije objektivan. Ok super je to za survival game ali za igru gde se napucavas sa hordama zombija? Tesko da to moze biti dobro 
Respekt za tebe presao si Marija u levo sto se mene tice…
Jedni komentar bi bio ![]()
@Oblakoder kada se priča o objektivnosti, ti si svetlosne godine daleko od nje kada je Nintendo u pitanju. DG je survival igra i da sistem pucanja je veoma adekvatan, pregledan i totalno odgovara igri.
Iskreno se i bojim da pitam, koji bi to sistem više odgovarao za ovakav tip, osećam da će odgovor biti ponovo za ocenu ![]()
Sa hordama zombija se ne napucavas, ako naletis na hordu mrtav si.
Za sve koji su dali komentar o igri mogu da garantujem 100% da nisu fanbojevi i bezveze je da na taj nacin pokusavas da diskreditujes ljude koji pisu nesto konkretno o igri.
I sreca pa se igre ne prave za strucnu javnost nego za igrace. Jedino mi je zao sto su verovatno bonusi zaposlenih vezani za metacritic score, ali sta je tu je, prodaja ce valjda izvaditi stvar.
Mislio sam u kontekstu da ima daleko vise napucavanja i akcije…Mnogi recezenti se upravo zale na taj deo, a ako je preuzet iz TLoU i Uncharted 4 onda mogu samo da se slozim. Nema Nintendo nista sa Days Gone pa nividim razlog da ga i ovde pominjete. Sta sad ja treba da kazem da ti nisi objektivan jer si svaku Sony ekskluzivu dizao u nebo?
@padawan Kako se sa hordama ne napucava? Zar nije mapa puna hordi koje treba ocistiti?
Ne mozes da ubijes hordu sa obicnim oruzjima. Video sam jedan klip gde je sasuo nekoliko sarzera iz nekog automatskog oruzja, i to je morao da ih satera na uzak prolaz (mostic) ali jos nisam video to oruzje u igri. Horde su za endgame, kada se otkljucavaju njihove lokacije na mapi.
Mozes da ubijes pojedinacne zombije, u manjim grupama je vec zeznuto, a ako naletis na hordu najbolje je da odmah kliknes na reload i da se sledeci put sklonis.
Mehanika pucanja jako zavisi od fokusa, kada ulazis u bullet time, rafalna paljba nije preporucljiva zbog potrosnje municije. U unchartedu ima 1000x vise napucavanja, nije ovo taj tip igre. Najbolje je da koristis samostrel protiv zombija.