Cena Game Passa i sličnih pretplata

Opet će neko kupovati igre na pleyci ili switch pa se vraća dio uloženog

Postoji nesto sto Microsoft koristi, sto jos nisam cuo da Playstation koristi u tolikoj meri, a to je User Behavior Data.
Pokusavaju vec godinama da predvide svaki nas korak, jer su veoma fokusirani na :cloud: subskripcijske modele igranja.

Objektivno gledano, strucnjaci se slazu da je GamePass best bang for the buck, a nekima cak deluje i nestvarno sta se nudi jer Microsoft idalje “gubi” novac.

Tako da svakog meseca Xbox (GamePass dvaput u mesecu) i PS Plus generisu naslove za svoj subskripcijski model, ali na dva razlicita nacina.
Playstation je dovoljno jak da ga ne zanima toliko sta korisnici zele, jer je njihov fokus uglavnom na first-party igre i hardware, dok Xbox zeli da zna sto vise o nama (lose na duze staze).

Zato se neretko desi da PS Plus dobije igre mesec dana posle GamePass-a, jer developeri (pretpostavljam) ponude ono sto su vec drugima ponudili.

Svakako servisi su tu da bi se po potrebi “palili” i “gasili”. Vidim igre koje bih igrao na oba :smiling_face:

1 Like

Uplatiš fino GP i odigraš sada. Kasnije poslije 2, 3 ili 5 godina kupiš igru na debelom popustu i imaš je biblioteci. Eto rješio sam ti to. :slight_smile:

2 Likes

Pa ne, danas imaš:
Core $10
Standard $15
Ultimate $20

Core je novi tier (preimenovani XBL Gold + 25 igara)
Standard je skočio sa 10->15
Ultimate sa 15-20

Ono što je startovalo je Standard, koji je sada 15, bio je 10. Takođe Online Multiplayer nije bio u tom paketu na izlasku sada jeste. Sve u svemu nije duplo poskupeo :person_shrugging:.

1 Like

Bas ovo sto kazes servisi postoje da se pale i gase i ja na njih tako i gledam i meni je trenutno 20$ u redu . Evo pretplata mi traje do 5., necu je produziti a ovaj mesec sam odrigrao jedi survivor, cod bo6 , unravel 2 i jos neke. Cekacu do 20. i uzeti je , odrigram Stalker 2 i Indiana Jones i izmedju jos neke i ponovo je otkazem i tako u zacarani krug…

1 Like

GPU je nas izlasku bio 15$, sad je 20$. Nije duplo, ok. Kako god 20$ nije mala cena i mislim da je ceo narativ kako je dobar value dosta povrsan - MS itekako dobro zaradjuje.

Oko 1 milijarda je trosak za 3rd party. Revenue na 35 miliona subsribera x 15$ (neka je avg izmedju core i ultimate) = pola milijarde mesecno, godisnje oko 6 milijardi USD.

Neka je trosak jos milijarda na 1st party godisnje (ako i toliko), profit izadje na oko 4 milijarde.

Ukupan revenue od gaming servisa je opao za neverovatnih 5 milijardi od prethodne godine (22-23), i ukupno je oko 15 milijardi (pored gamepassa tu je hardver i royalities od prodatog softvera, advertizinga…)

Troskovi su sigurno uzasno visoki, tako da su morali da ih dosta srezu. I to neko mora da “plati”. Naravno nije ni to nista “nevidjeno” kod drugih… Ali eto, toliko kosta tvoj CoD 1st day, i to je takodje cena koju su morali da plate 2000 porodica otpustenih.

In January 2024, mere months after closing its record-breaking Activision Blizzard deal, Microsoft laid off 1,900 Activision Blizzard, ZeniMax, and Xbox employees, citing “areas of overlap” and an “alignment of strategy” and growth.

Pa ti si se prvi radovao kada je Mask otpustio hiljade ljudi, gde su tada bila jadikovanja o porodicama opuštenih.

Ne znam kakav je sad to argument sa otpuštanjem i cenom pretplate koja nije poskupela onoliko koliko si tvrdio.

Cela industrija već dve godine otpušta i zatvara studije. Mnogi od njih, pa i MS su komotno mogli da zadrže sve te ljude ali ih prokleti kapitalizam i potreba za konstantnim rastom tera na ovakve mere. Nije izgovor, samo su svi redom jadni koji ovako nešto urade da bi ostvarili profite.

Samo pogledaj odakle si krenuo sa svojom logikom na početku teme i gde si sada sa ovim postom.

1 Like

Ovo nisam video da si napisao, ne znam da li si editovao ili šta već…

Uglavnom nije da te ne gotivim ili šta god (ipak si mi pozajmio nalog za Wukong free, nisam baš tolika životinja :joy: Zato i nisam hteo neku raspravu i to sam napisao u prvom postu ali su me posle tvoji odgovori odveli u drugu stranu.) i znam ja da deluje da sam zeleni fanboy ali ja bukvalno kritikujem sve što je protiv nekog “zdravog razuma” u gamingu, nezavisno ko je u pitanju. Ps Plus sam uzeo kao primer za poređenje cene koju mi plaćamo ovog trena. Igram Sony skoro svaki dan, ali ne mogu da kažem da sam oduševljen nekim njihovim potezima od početka ove generacije. Što iznesem kao kritiku ne znači nužno da su zeleni bezgrešni. Ja sam se nadovezao na skroz drugu stvar. Ali nebitno sada, da ne razvlačim dalje.

1 Like

Pa ja se nadam da niko ne koristi tipa Max ili Netflix u mesecima kad nema sta da gleda ili mu ne treba (Max cak i vredi zbog profesionalno obradjenih prevoda) :grinning: Citava poenta takvih servisa.

Heck, okej je koristiti i GeForce NOW ako nemate drugih opcija… sve dok ne zaboravite da kenslujete sve te silne servise kad vam nisu potrebni.

Ko ima taj se i rasipa

1 Like
1 Like

Na istom mestu gde i na pocetku. Cenu mora neko da plati (sto je poenta, a ne “jadikovanje”).

Ti si takodje na istom mestu, jasno je da ne mozes tek tako promeniti duboko usadjene emgrame. Pogotovu ne raspravom na Xbox republici, koja trigeruje kod tebe sve moguce odbrambene mehanizme.

Sve sto nije MS je “abitno” i sve sto se ne uklapa u narativ da je gamepass dobra vrednost biras da ignorises. Konkurenciju ne pratis i sustinski te ne interesuje, alternativna placanja takodje.

Percepcija vrednosti jeste subjektivna, ali ono sto je objektivno je da MS itekako dobro zaradjuje na tim pretplatama. Desetine miliona subscribera placaju kontinuirano pretplatu za nesto sto jedva koriste.

Kolega zavidi na tome sto placas 200$ gamepass godisnje - kao da je pao sa marsa. A i nije nesto da se zavidi. CIA intel cut scene samo skipujem, ko ce da gleda ono smaranje. Sve vidjeno u crnim operacijama 1-5. Ti se zalis na amerikance sta rade po svetu, a ne smeta ti ovde da ubijas virtuelne teroriste dronovima, termal/night visionom i bazukama. Junk food gaminga.

Neki lik juce na reditu produzio PS Premium do 2048 Ima neki exploit da se stackuje basic i konvertuje djuture za 200$ sto Sony, kao, “ne zna”. Trose neke hiljade dolara na te stacked konverzije jer misle da je dobar value. Natera coveka da se malo zamisli.

Inace, juce sam uhvatio printscreen jutjuba koji mi je poslao poruku u stilu kidnapera juce.

A moram takodje da vam pokazem kakve poruke dobijam od Glova. “Nasa ljubav zasluzuje drugu sansu”, “Ne dozvoli da sve dobro sto smo izgradili umre”… ovo je od pre neki dan samo, da znate kakve emotivne ucene dozivljavam :sweat_smile:

5 Likes

Ova potreba da nas emotivno uceniš što koristimo neki servis je bezveze. Ako vidim vrednost - pretplatiću se, ako ne - neću. Ja znam šta plaćam i zašto. Sve ostalo je neko kalemljenje i konstruisanje u “trust me bro” fazonu sakrpljenom parčića različitih “pročitao sam negde” mišljenja.

1 Like

Nije mi bas jasno sta pokusavas da kazes, kao da ti srpski sve losije ide :sweat_smile:

Ali taj gif je u svakom slucaju, obostrano primenljiv.

Ok, vidis vrednost. Relativizovacemo i obesmisliti
svaku diskusiju na bilo koju temu.

1 Like

Ja iskreno ne vidim poentu filozofiranja na ovu temu. GP jeste objektivno best value in gaming, ali ko misli da nije tako i da ne vrijedi, neka jednostavno odjavi pretplatu. Case fucking closed :person_shrugging:

5 Likes

Vazi. Tako cemo onda za svaki post koji nadalje napises, nema svrhe filozofirati na bilo koju temu, a objektivno je onako kako ti kazes (ili bilo ko drugi). Forum closed.

2 Likes

Nije što ja kažem nego je stvar mjerljiva. Evo ako imaš volje, uzmi zadnju godinu i stavi sve igre što su došle na GP i zapiši historical low cijenu igre u tom momentu kad je došla na pretplatu. Onda isto učini za PS Plus, Ubisoft+ itd. i vidi ko tu daje best value.

A smisao filozofiranja ne vidim, nisam ni čitao sve postove što ste pisali, tvoha poenta je bila da Microsoft dobro zarađuje što nije ništa novo i out of the box ratmišljanje. To je biznis, naravno da zarađuju, neće sigurno napraviti biznis model po kom su u minusu.

Ajde ti to uradi i napravi detaljnu analizu u excelu. Nema ni smisla, ni svrhe, jer ce ionako odgovor biti “no me interesa” gif. Ovo nije adekvatna publika. A i sta, da bi dokazao nesto nekome, za cije babe zdravlje. I koja je uopste hipoteza koju treba dokazati. Napisao sam malo detaljniju racunicu kako je profitabilan servis, niko nije prokomentarisao - ista mantra se vrti. Osobe kojima se obracas ne razumeju na osnovnom logickom nivou o cemu se razgovara, a i nemaju interes da shvate - ocigledno su jake emocije prema xboxu.

Teza sa kojom je zapoceta cela diskusija je da trosak akvizicije mora da se prelije na krajnje korisnike, sto je otprilike tautologija u biznisu - nema smisla ni debatovati.

Ja ne želim nikome ništa dokazivati. Zato sam i napisao da ne kontam poentu filozofiranja. Ne sporim tvoju računicu, mada iskreno te računice sa toliko pretpostavki i nepoznatih su waste of time. Jedino što je zapravo mjerljivo je ono što mi dobijamo kao krajnji korisnici za te novce.

Moje mišljenje je da bi se povećanje cijene desilo i bez ABK akvizicije. Otišli su i drugi servisi gore sa cijenom a nisu imali akviziciju ABK. Sjećam se da su najavljivali to poskupljenje godinu ranije još dok ABK nije bio završen.

I mani me toga, kao jake emocije prema Xbox-u pa se ne razumije šta se priča. Čim neko misli da je GP best vslu onda je fanboy i ne razumije o čemu se priča.

Ja jutros (opet)

4 Likes