Apple Vision Pro najavljen

Nikakve sustinske razlike tu nema osim cene i tehnologije.

Kakva vizija ljudi koji su povezani, oba uredjaja su forever alone u nekom klasicnom smislu socijalizacije. To sto je zamisljeno da avatari ljudi sede jedni preko drugih u virtuelnom bioskopu, bolje da ne komentatisem kako to izgleda i na sta lici i zasto nikome osim americkih 11-godisnjaka nije potrebno.

Apple je napravio mnogo realisticnije avatare, isto su pokazali interakciju sa drugim ljudima, ali nije ogranicena na metavers za razliku od Questa i fokus na augmented reality zapravo Vision pro cini vise delom realnog sveta i “socijalnijim” headsetom ako mozemo tako da kazemo. Quest je definitivino vise izolujuci, klasican VR uredjaj, mada videcemo sta ce da urade sa njihovim AR mogucnostima.

Dakle ostaje nam cena kao sustinski diferencijator - jedan je za bogatase, jedan je za usual geekove, ali oba ce ostati podjednako udaljena od mejnstrim publike, na zalost, jer sustinski nista novo ne donose, vec predstavljaju blagu evoluciju uredjaja za koji se najsira publika vec izjasnila kao nezainteresovana.

Evo ga Mark kof Lexa. Pričali su na temu. Slazem se sa njegovim misljenjem. Mislim da će Quest 3 dosta profitirati zbog velike cene Visiona.

https://twitter.com/lunayian/status/1667002431480160257?s=46&t=nrdnHcuQLnrP54cvvGagJg

1 Like

https://twitter.com/markgurman/status/1666991438863671298?s=46&t=0dk2SkP4ZHqzThKNo-pOpQ

:thinking:

1 Like

Au taj dodatni kaiš preko lobanje ne izgleda više toliko elegantno.

Inače baš sad čitam pojedinačne utiske Vergeovih novinara koji su ga probali, svi do jednog hvale neverovatan kvalitet displeja. Kažu, ko svojevremeno retina na ajfonu 4, game changer za gledanje filmova – šta kažeš @padawan ?

2 Likes

Pa ne znam, ipak 3500 je dosta novca samo za gledanje filmova bez perspektive gaminga.

Interesantnije je zapravo sto moze i kompjuter da ti zameni, ne samo tv… nece ti trebati kucni racunar, monitor…

2 Likes

@ph1beropt nisam jos dosao do Mete, Mark je ocigledno izuzetan, inteligentan i elokventan CEO, ali prica sa Lexom kao da je na korporativnom sastanku. Razumem da je ovo za njega korporativni event, da se svaka rec meri i moze da utice na cenu akcija, da nema mnogo manijaka kao Elon Mask koji je najbogatiji na svetu i bas ga briga kakav efekat ce neko misljenje da proizvede kod bednih korisnika i akcionara. Lex je bezuspesno par puta pokusao da dodje do reci, flow je bio losiji nego inace, zato i traje “samo” 2.5h.

Jedini “ljudski” deo intervjuja je pocetak o Dziu Dzicu-u. Uzeo sam da premotavam neke segmente koji me ne zanimaju, sto inace ne radim kada me sagovornik intrigira. Ovaj komentar ispod podcasta sumira klasican korporativni pr-ovski nastup.

“People have fewer close friends/relationships now than 15 years ago, and we at Meta wanna help with that”. That must be the most shameless evasion of responsibility I’ve ever seen in my entire life lol

Bilo bi dobro da dovede Bil Gejtsa, tu bi dobili topliji, ljudskij pristup, “boli me uvo sta drugi misle” sagovornika, koji je istovremeno veliki vizionar, futurista, i savrseno se uklapa u temu podcasta. Ne znam zasto ga nije zvao.

edit: Lex je ozbiljno impresioniran sa headsetom, ocigledno je AR velika stvar za Quest 3, smatra da je jeftin za ono sto pruza. Impresioniram sam i sto ce piano demo omoguciti sviranje klavirom uz pomoc ruku na Questu, hand tracking je poboljsan, dakle ima sve ono sto i apple VR, sigurno uz nesto manju ostrinu. Zao mi je sto nije adresirao samo odlazak Dzona Karmaka, i sto nije znatno veci deo podcasta posvetio metaversu da bi izvukli vise kul detalja od Zukerberga.

1 Like

Ovo nije toliko saljivo, za 20tak godina, imacemo sigurno virtuelni workplace u VR-u.

Tesko, to mozda neki palamudi. Ali dok ne zavrnes rukave i uradis nesto ne moze online
Nije onaj Mask bas tako lud kada je oterao te online lelemude.

Ne gledas dovoljno siroko, radice se i dalje, eksploatacija radne snage je i dalje tu - samo kroz VR .

Trenutni model rada ukazuje da jedan veliki deo permanent home radnika ostaje da radi od kuce zauvek, jer firme dovoljno stede na facility troskovima, jedan veci deo ce da radi hibridno, a manji deo na terenu ili iz kancelarije (15ak %). Logisticki vec nema vecih izazova da se podrzi rad od kuce i zaposlenima se svidja.

VR je sledeci disruptivni trend, mnogo veci od svega sto smo do sada videli. Ja vec sada solidno vreme provodim u virtuelnoj sobi, tako da mi mozda nece biti otliko vazno da ulazem na primer u renoviranje kuce, da ulazem neke stotine hiljada evra u ekskluzivan stan na najboljoj lokaciji - jednim klikom, mozes da “budes” u bilo kakvom stanu, menja se kompletan ambijent. U stvari, ne moras uopste da budes u stanu, mozes da radis na rajskom ostrvu ili u drugoj galaksiji (malo je smesno sto pokusavamo da reprodukujemo alternativne stanove u VR-u, koji su imali samo svrhu u fizickoj realnosti da nas zastite od spoljnih nepogoda).

Ovo je malo ljudi na forumu videlo, aplikacija se zove Virtual Desktop i moze da bezicno renderuje ekran racunara i kompletno celu virtuelnu sobu koju menjas jednim klikom, sa gomilom realisticnih detalja: kafa na stolu, desktop koji izgleda potpuno drugacije (sa kvantnim jezgrom i virtuelnim komponentama), automobilima koje vidis kroz prozor kako prolaze. Zbog ostrine sociva i gabarita rad u takvom virtuelnom okruzenju nije bas najudobniji, ali je zapanjujuce blizu da to bude - nedostaju samo jos neke sitnice, bolja kontrola inputa preko preciznijeg handtrackinga sto cemo mozda vec dobiti sa questom i apple-ovim setom. Uz to, gomilu poslova ce zameniti AI kao sto su ti radnici na pokretnoj traci.

Razlika izmedju full matriksa i ovoga je samo kvantitativna - mnogo jaci computing power, naprednija tehnologija sociva, mozda neki direktan neurokorteks link koji ce moci da simulira ostala cula. Narednih 50-tak godina, sto je nista, jedna jedina generacija u ogromnom vremenskom razdoblju ljudske civilizacije, a do tada, fizicki prostor ce se “skupljati” i njegov znacajn smanjivati, od entertainmenta do produktivnosti. U stvari, prema computational universe teoriji, mi smo odavno vec u jednom takvom VR-u.

Pala tema u zaborav zbog glupih gaming eventova.

Rasmisljam koliko je Apple u stvari, promasio temu ovde. Sledeci iphone ce biti sa M1 cipom mozda, mobilni korisnici se zale da brzina milnih telefona nije iskoriscena. Zasto ne iskoristiti ovaj ogroman computing power za VR?

Sinergija sa iUredjajima je promasena prilika za Apple. U pocetku sam bio skeptican i preferirao standalone uredjajz ali ne po ovoj ceni. Zapravo, bezicno konektovanje na iphone bi obezbedilo basic productivity pa i maoo vise od toga - za duplo, ili troduplo nizu cenu. Nagadjam malo, ali sigurno bi bila usteda i u gabaritima jer je potrebno manje elektronike, i u ceni.

Sustinski bi uz elegantniju formu uredjaj bio primamljiviji i upotrebljiviji sa istim AR mogucnostima, i vecom autonomijom sto je takodje krucijalno.

Mislim da ce Apple u narednim godinama promeniti viziju. Kako mobilni bude postajao.mocniji, nece ti zapravo ni trebati ni jedan drugi racunar a Mixed R bi mogao da prosiri primenu u personalnom prostoru.

1 Like

Huawei zaštitio ime “Vision Pro” u Kini, Apple je potencijalno u problemu Huawei zaštitio ime “Vision Pro” u Kini, Apple je potencijalno u problemu - Benchmark
via SQUID App https://squidapp.page.link/orrz

Samsung se kladi debelo na budućnost ovakvih uredjaja.

https://twitter.com/sadlyitsbradley/status/1668908936328617984?s=46&t=nrdnHcuQLnrP54cvvGagJg

1 Like

Glupa sam, ne kapiram cemu to sluzi? Nisam ukapirao?

Samsung se priprema da bude glavni igrač u proizvodnji uOled mikro displeja koji će se koristiti u VR uredjajima svih vrsta.

Slično kao što trenutno proizvode displeje za Apple telefone, izmedju ostalog, verovatno se nadaju da će u budućnosti proizvoditi za neke iteracije Vision Pro headseta. Ili za sebe ili naravno za koga god da se odluči da pravi sopstveni uredjaj.

Slično kao što „svi“ kupuju oled za televizore i monitore kod LG-a.

2 Likes

Hvala, nisam provalio zbog one slike.

1 Like

Dobro veče u kuhinju. Priliči da moj prvi post godine bude za Vision Pro. Izlazi 2. februara. :superhero:

3 Likes

Planiras da uzmes? :sweat_smile:

Ne. :grin:
Cekam Deckard. Inace je zasad Vision Pro US only.