Ne gledas dovoljno siroko, radice se i dalje, eksploatacija radne snage je i dalje tu - samo kroz VR .
Trenutni model rada ukazuje da jedan veliki deo permanent home radnika ostaje da radi od kuce zauvek, jer firme dovoljno stede na facility troskovima, jedan veci deo ce da radi hibridno, a manji deo na terenu ili iz kancelarije (15ak %). Logisticki vec nema vecih izazova da se podrzi rad od kuce i zaposlenima se svidja.
VR je sledeci disruptivni trend, mnogo veci od svega sto smo do sada videli. Ja vec sada solidno vreme provodim u virtuelnoj sobi, tako da mi mozda nece biti otliko vazno da ulazem na primer u renoviranje kuce, da ulazem neke stotine hiljada evra u ekskluzivan stan na najboljoj lokaciji - jednim klikom, mozes da “budes” u bilo kakvom stanu, menja se kompletan ambijent. U stvari, ne moras uopste da budes u stanu, mozes da radis na rajskom ostrvu ili u drugoj galaksiji (malo je smesno sto pokusavamo da reprodukujemo alternativne stanove u VR-u, koji su imali samo svrhu u fizickoj realnosti da nas zastite od spoljnih nepogoda).
Ovo je malo ljudi na forumu videlo, aplikacija se zove Virtual Desktop i moze da bezicno renderuje ekran racunara i kompletno celu virtuelnu sobu koju menjas jednim klikom, sa gomilom realisticnih detalja: kafa na stolu, desktop koji izgleda potpuno drugacije (sa kvantnim jezgrom i virtuelnim komponentama), automobilima koje vidis kroz prozor kako prolaze. Zbog ostrine sociva i gabarita rad u takvom virtuelnom okruzenju nije bas najudobniji, ali je zapanjujuce blizu da to bude - nedostaju samo jos neke sitnice, bolja kontrola inputa preko preciznijeg handtrackinga sto cemo mozda vec dobiti sa questom i apple-ovim setom. Uz to, gomilu poslova ce zameniti AI kao sto su ti radnici na pokretnoj traci.
Razlika izmedju full matriksa i ovoga je samo kvantitativna - mnogo jaci computing power, naprednija tehnologija sociva, mozda neki direktan neurokorteks link koji ce moci da simulira ostala cula. Narednih 50-tak godina, sto je nista, jedna jedina generacija u ogromnom vremenskom razdoblju ljudske civilizacije, a do tada, fizicki prostor ce se “skupljati” i njegov znacajn smanjivati, od entertainmenta do produktivnosti. U stvari, prema computational universe teoriji, mi smo odavno vec u jednom takvom VR-u.