Posle pogledanih recenzija i same cinjenice da je US Only za sada… bas deluje kao da su korisnici “testeri”
Vidi se i osecaj taj “Apple Premium Feel” preko recenzija, ali da se ne lazemo, ovo ce tek biti spremno za “mass consumerism” kada bude izaslo za evropsko trziste (a mozda ni tada).
Verujem da ce EU imati guidelines po kojem bi Apple morao da se vodi za ovo ‘cudo’ i da ce postojati dodatni store-ovi i limitacije samog headset-a.
Pricalo se o tome od starta, ne vidim neki big deal i zasto je to sada neka posebna vest. Visoka je cena, prosecan apple korisnik nije navikao na VR kacige. Oko 1% je return rate koliko vidim na netu, sto je u stvari izuzetno malo (20-30% nije retkost), dobar deo ne ume ni da podesi headset.
Na predstojecim Apple Event-ima bi trebalo da najave Evropsku verziju uredjaja, jer je najavljen za “Late 2024.”.
Deluje kao nesto sto je vrlo korisno za Mac korisnike u kucnim uslovima i odlican uredjaj za filmove i serije na ogromnom virtuelnom ekranu (kao na reklami preko celog jezera npr)… i to je to.
U Srbiji ce kostati sigurno kao pocetna konfiguracija Mac-a Pro
Razmisljam dal da uzmem do kraja godine. Nije bas za mene pravljeno jer ja prvobitno volim igre da igra, sto ovde nikako nije primarni use case. Iako moze sa ALVR steam vr igre lagano da se igraju. Ali nije to to. Ako uzmem, uzecu cisto da probam, pa cu prodati.
Vise me interesuje sta ce Samsung i Meta da izbace dogodine. Tj. Metin uredjaj ce verovatno izaci potpuno pod LG brendingom, zvace se LG “nesto”, ali to zvuci nesto vise za mene, pogotovo ako je high end kao AVP a pritom imam pristup svojoj zbirci igara.
Mitoloski Deckard ne smem ni da spomenem. Data mineri pronalaze u svakom Stam update-u reference na neki novi headset, ali nista od toga jos. Cak mozda jos par godina nista.
Da, to su spekulacije insajdera, analiticara i onih koji blisko prate lanac snabdevanja delova za ove uredjaje. Navodno je deal izmedju LG i Meta, da LG radi komplet hardver, a Meta ce se pobrinuti za OS i AI deo price. U sustini bio ovo bio Quest Pro 2, ali postoje jake indikacije da ce imati totalni LG brending, posto je hardver kompletan od LG-a, a malo i pomaze da se distancira ime od Mete.
Pod Metom ce ostati obicna Quest linija sa Quest 4, a pro verzija ide pod drugo ime. Ali kao sto rekoh, spekulacija dosta velika zasad.
Zanimljivo partnerstvo. LG definitivno jeste u naletu sa AI-jem, novom generacijom televizora, ne cudi me da hoce prisustvo u VR techu jer je to ultimativna pretnja za TV industriju.
Pro line nema neku perspektivu za sada. Ulazak Apple-a cini mi se da je ovde napravio vecu stetu nego korist jer su probijene sve psiholoske granice cene, VR je jos dalje od mainstream publike i igraca.
Lightweight bezican uredjaj za 500e i backward kompatibilnom bazom igara ima najvise sanse da uzdrma status quo. LG ima bas jak R&D, Meta krese troskove, a vidim da su im se naivise zacaklile okice na Metin LLM jer inovacije leze zapravo u softveru danas.
Meti treba talenat, od kada je otisao Karmak, tu redukovanje biznisa i drzanje Meta divizije na aparatima ne ide bas na ruku planovima za sirenje. Efekat globalne recesije je dodatno pogorsao overpromise & underdeliver Mete, kao i generalno komplet VR industrije, ali Mark je jako uporan i VR tech entuzijasta, ako neko ima sanse da napravi first next thing i nosi baklju koju su zapalili Lucky i Karmak to je on. Samo da ne proda ceo biznis LG-u, to zapravo ne bi nikako valjalo da ode u ruke klasicne korporacije.
Nadam se da ce se ovaj krajnje depresivan period VR-a zavrsiti uskoro.
Konačno sam imao priliku da isprobam ovo čudo u Apple Store-u u Londonu.
Uređaj je zaista vrhunski, od kvaliteta prikaza do same izrade i udobnosti, sve je na maksimalnom nivou, mada šta i očekivati od Apple-a.
Demo je bio nekih 20-ak minuta, prošao sam kroz osnove korišćenja, odigrao malo neki platformer i na kraju svega, odgledao prvo deo Severance epizode u Cinema modu, da bi mi devojka koja radi, pustila Apple 8K demo snimak, koji zaista pokazuje sve šta bi ovaj uređaj mogao da priušti.
Brate mili, kad je krenuo deo gde gledaš NBA utakmicu iz prvog reda, znači totalno padoh na dupe. Ono je fantastično. Kvalitet prikaza je definitivno next-level, bar za mene, koji sam se igrao samo sa Vive i Vive Pro headsetima. Ma kao da si na tribini. Voleo bih kada bi u budućnosti mogli da gledamo utakmice direktno sa tribine, sa kojeg god mesta da poželimo.
Ostaje nada da Apple neće odustati od ovoga i da će cena početi da pada, pošto sa trenutnom cenom, ja ne vidim ko bi ovo kupio, evo ja prvi, svideo mi se toliko, da bih ga odmah nakon demoa danas uzeo, ali čim vidiš cenu, turn off momentalno.
Ne znam kakav je Oculus za filmove, pošto ja kao strastveni filmofil, u ovim uređajima vidim jedino poentu kao home cinema experience.