Apple Vision Pro najavljen

:rofl: ma daj, apple ga može nazvati i kvantni računar, ali svakako ne spada ovde, ne mogu ni da zamislim sebe da radim nesto ozbiljno sa ovom teglom od 3k jura na glavi :grin:

Haha ok srecno. Internet je mnogo veci i suroviji od nas. :wink:

Poceo sam da citam na reditu, prvih desetak komentara. :grin:

1 Like

Inace, da, vidim i ja dosta “negativnosti”. Kao VR entuzijasti naravno da mi smeta, ali s druge strane, ljudi znaju sta im deluje primamljivo i ako uredjaj to nije onda se negde pogresno skrenulo u dizajnu proizvoda i/ili njegove cene. Ima i dosta duhovitih, visprenih komentara.

Za sada cini se da imamo 3 tipa uredjaja koji gadjaju razlicitu publiku:

Apple-ov hardverski snazan “productivity” AR device, koji verovatno zasluzuje naziv spacijalnog kompjutera, mada nisam video ostale karakteristike: RAM i storage opcije. Ali za sve koji su zainteresovani da koriste kompjuter za produktivnost, previse je rogobatan, skup i neudoban. Gaming je jedva u nekoj bledoj perspektivi. Entertainment ce da bude spektakl: sve ono sto sam zeleo od Mete za produktivnost ovde postoji. Super ostra Zeiss sociva, seamless integracija sa drugim uredjajima. Sve ce biti user friendly, mada se pitam koliko ce hand tracking i pinch biti precizan. Koristio sam taj eksperimentalni feature na Meti i nije bas sjajno uprkos Minority Report feelingu, kontroleri su daleko precizniji.

PSVR2 i buduci Deckard iskljicivo su za gaming. Ovde je jasan fokus na entertainmentu, ali, promasuju cilj jer tradicionalna gaming publika tesko usvaja VR tehnologiju.

Meta Quest cini mi se, perfekto pogadja u centar i nudi ama bas sve. Productivity sa Virtual Desktopom je next level ako je uparimo sa AR mogucnostima i full color passtrough-om trojke, mislim da moze uz pomoc PC-a da se napravi nesto priblizno onome sto je prikazao Apple, uz dosta nizu cenu i otvoreniji ekosistem. Naizgled ima sve, ali Metavers koncept je propao i na 3rd party developerima je da iskoriste potencijal tehnologije.

Zanimljivo ce biti videti u kojem pravcu ce ovo dalje da se razvija. Ja sam prilicno zainteresovan za sva 3 uredjaja, ali za sada, Meta mi je i dalje VR of choice, njihov headset je i dalje najbolje pozicioniran, pa cak ce i dvojka po nizoj ceni imati i dalje publiku.

Cela ta ekipa, Palmer Luckey, Dzon Karmak, Mark Zukerberg, nekako su uspeli da maaaalo proguraju VR u mejnstrim, i trojka sada nastavlja taj legacy, ali na zalost, verovatno bez velike vizije koja ce da gura stvari napred. Ne znam koliko je Mark zaista “kupio” ovu tehnologiju, od toga zavisi dosta. Ako jeste i ako zaista nastavi… treba sada, na vreme kupiti akcije Mete.

Naravno, ne iskljucujem mogucnost da uleti neko sa strane i rasturi ovu veliku trojku sa nekim jeftinim, mocnim i laganim uredjajem. Mozda Elon Musk? Eeeh, da je on na VR-u, umesto sto se zamlacuje sa raketama i Tviterom. Mislim da bi i Dzobs ovo drugacije, bolje smislio i da bi bio duplo jeftiniji. @ph1beropt ne vredi, moracemo da osnujemo kompaniju.

I jos samo da dodam, da je ovo promena koncepta, i da se moramo distancirati od raznih ekspetimenata i standarda, koji sami po sebi ne predstavljaju taj koncept - koncept malog ekrana npr imao je progresiju od malih konveksnih monohromatskih televizora, pa preko vhs uredjaja kada smo mogli da gledamo filmove koje mi pozelimo i kada pozelimo… pa dvd… pa lcd koji je zamenio katodne cevi… u jednom trenutku imali smo i 3D iz fotelje… da bi danas dosli do ogromnih OLED televizora i striming servisa sa milonima filmova i serija za male pare. VR je jos u infantilnoj fazi, jedva da smo presli iz malog televizora na televiziju u boji sa 2 propagandna kanala. VR buducnosti je Matriks. U stvari, izuzetno je velika sansa da smo mi vec u jednom takvom VR-u i da samo uranjamo u dublje slojeve virtuelne realnosti.

1 Like

:grin:

4 Likes

Kako ce fino ova VR ludila da nam sprze glavu i razviju novi tip tumora auuuuuu

Ja sam već vakcinisan, i to dva puta, tako da je za mene svakako kasno. :smiling_face_with_tear:

1 Like

Ja nemam ništa protivu VR/AR, ali sam zato da Apple gori :saluting_face:.

Elem, koliko sam skapirao ovo je “dev kit”, samo je čudno objaviti to tako a onda kao finalni proizvod dogodine. Zadnji proizvod kojeg se sećam da je ovako šašavo najavljen je Xbox One X na E3, godinu i kusur ranije nego što se pojavio u radnjama.

2 Likes

Verovatno zele da budu spremni sa gomilom aplikacija za VR OS kad krene u prodaju full scale.

Vec vidim price cut, a znajuci Apple, imacemo novu verziju ovog uredjaja, verovatno svake godine, ili najvise svake druge godine sto je ludilo. Apple ce da pogura VR, kako god.

Vidim da niko ne komentariše cjenu koja je najavljena kao “starting at…”, što znači da je to base verzija.

Momenat kad otac snima djecu kako se igraju mi ne izlazi iz glave i nadam se da će uskoro da ispari i da ga se više nikada ne sjetim.

Inače, Apple su majstori marketinga, kako naobičnije funkcionalnosti predstavljaju kao nešto revolucionarno-tile koji stoji, i kada se pojavi drugi tile, nema preklapanja nego se prvi tile pomjeri. Ovo je nešto najosnovnije što postoji u UI dizajnu, navesti ovo kao poentu je ludilo.

Apsolutno nisam zainteresovan nakon ove prezentacije, ali vidjećemo kako će ovo izgledati kada dobijemo prve uređaje u divljini.
Takođe, mislim da će ovaj prvi uređaj da suck ass u odnosu na drugu generaciju ovog uređaja, kad vide kako korisnici zaista koriste uređaj (vjerovatno će se sve moći raditi jednom rukom :smiley: )

Cudno mi nesto da nisu objavili storage opcije i RAM. :thinking:

Jako je dobro sto se Apple ukljucio u trku, donece jednu novu perspektivu industriji koja do sada nije postojala. Videcemo za godinu dana (ili vise) kada stigne ovde. Do tada, moze se lako desiti i da neki PC headset uhvati prikljucak po 2-3x nizoj ceni.

Optika me najvise zanima, ako unutar headseta izgleda brljavo, dzabe sve. Ako nekim cudom postignu super-ostar VR, a Apple pravi najbolje displeje bez konkurencije, konacno ce biti resen najveci problem tehnologije.

3 Likes

Uredjaj mi je fascinantan, dosta drugaciji od ostalih, al preskup za bilo koga normalnog. Ko sto ste vec rekli, nije bas jasno kome je namenjen i cemu sluzi. Pretpostavljam da apple ima neki dugogodisnji plan, al ga ja ne vidim.

Sta li bi Stiv Dzobs mislio o ovome pitam se.

Iskreno, meni nije uopšte jasno kako AR/VR mogu prodati pod “productivity”, čini se više kao smetnja nego bonus u radu. Možda za neke specifične poslove ili učenje/studiranje, tu mogu da vidim primenu, ali zamišljam moj dnevni posao sa ovim, brt ne radi me.

4 Likes
2 Likes

par citata, koga mrzi da sve cita –

image

image

image

image

4 Likes

6 Likes

https://twitter.com/Zuby_Tech/status/1666384174155022336?s=20

Apple taksa lol

Mada, treba dodati tu R&D troškove za sve ove godine ulaganja, plus proizvodnja, tako da su cene komponenti jedan deo.

3 Likes

I ne samo to, nego je priča u lancima snabdevanja da je production yield za Vision Pro samo 20%. Što znači da od proizvedenih 10, samo 2 zadovoljavaju sve standarde da odu u ruke krajnjih korisnika. Iskrivljeno staklo, zaobljena matična ploča, kompleksnost sklapanja su samo neki od izazova masovne proizvodnje ovog uredjaja.

Kako se više lanac snabdevanja prilagodi, sve će biti jeftinije.

3 Likes