Ima milion stvari koje su drugačije od Wina, i kapiram da si otkrio Boga kada si prvi put kupio neki Apple uređaj i da si hteo da naučiš da bi mogao da se hvališ time što imaš sve Made in California (China & Indonesia).
Evo ortak koji je programer je relativno skoro uzeo M4 Mini i drugi lik i ja smo mu pisali stvari koje su drugačije nego u Winu za koje ti treba dosta vremena da se navikneš. Nismo stali jedno 2h da pišemo o tome. Tako da molim te nemoj da mi pričaš da je lakše.
Za krekovanje svakog iole korisnog alata ti treba minimum 5 koraka ako uopšte hoće tako, ako ne onda moraš da kucaš u terminalu jedno 10 komandi kako bi zaobišao Apple zaštitu. Ortak kome sam rekao prošle godine da uzme Macbook, bukvalno je dolazio da se nalazimo da mu objašnjavam kako se koriste neke stvari i kako da instalira neke aplikacije. Napravio sam mu google docs sa 4 strane teksta, bez zezanja, za sve moguće scenarije ako nešto neće da mu radi.
Tek posle bukvalno pola godine mi je rekao, okej navikao sam se malo. I on nije “prosečan korisnik” već poslovni sa dosta velikim predznanjem. Ali kada nekome daš ekosistem koji totalno drugačije funkcioniše od onoga na šta su navikli 10-20-30 godina, zašto bi ga neko koristio i davao silne novce da eksperimentiše.
Ljudi nemaju vremena niti je želja svima da bace air na sto kako bi ga gledale klinke, ili u ovom slučaju macbook da otvore u Kafeteriji kako bi se hvalio kako je digital nomad koji je u trendu.
Amerika je glavno tržište za Apple, tamo su se ljudi sretali sa MacOS-om svuda, ovde su se sretali tako što vide jabučicu na lidu laptopa nekog u nekom kafiću.
Na kraju krajeva, ljudi traže nešto što će im dati najveću produktivnost za najmanje para bez prevelikog gubljenja vremena oko učenja i gubljenja sati oko toga.
Koliko god bio Apple uspešan u Americi, gde ljudi kupuju zvanični softver i, toliko neće kod nas jer je ovo narod, regija koja je navikla prvenstveno na pirateriju i ostala sranja.
Pa jebote većini je komplikovano da naprave Apple nalog ovde kod nas, ortaku je sistem.dva dana zezao, nije hteo da mu aktivira nalog na novom, sveže otvorenom macu. Pa to da se desi nekome odmah bi tražili pare nazad lol.