Apple Computers (Macintosh, Mac OS itd.)

Koliko god dobar ili loš NEO bio, ovde će se koristiti u promilima.

Ponovo gledaš iz ugla kao da smo u nekoj zemlji dalekog zapada.

Ljudi beše od MacOS-a ovde, pogotovo oni casualci koji koriste laptop samo za svakodnevne stvari. Daš im macbook i ima da se iznerviraju zbog stvari koje ima u sebi.

ovde ljudi nisu odrasli na ios-u toliko koliko misliš, pogotovo taj deo koji gleda kako da najbolje prođe za svoje novce.

2 Likes

Ovo mene zanima :grin:

Tbh ovo nije nužno racionalno, kod nas generalno postoji strah i otpor prema svemu stranom… navike i komfor zone su čudo :slight_smile:
Sva sreća pa se čovek brzo navikne na bolje.

Radovaće me ako ovo barem malo dopre do šire publike.

Bio sam meh za touch-screen MacBook-u sve dok nisam probao iPad Pro sa tastaturom ove godine. Uopšte nije toliko loše kolko sam zamišljao.

1 Like

Promili će dati 90k da bi videli da li je bolje za njih ili ne.

Moraš da skontaš da ti treba advanced knowledge vezano za kako stvari funkcionišu na macu da bi neko instalirao piratizovan softver recimo koji je clidk and install na PC-u. To je prva stvar koja će odbiti ljude.

1 Like

Pa ne bih se baš složio, postoji odredjena doza fear mongering-a jer ljudi misle da je macOS zatvoren kao iOS što je, to stoji, ali ako umete da piratizujete, umećete i da instalirati već prikrekovane aplikacije za Mac.
Apsurd čitavog straha je taj da nekad na Mac-u bude i jednostavnije.

Ima milion stvari koje su drugačije od Wina, i kapiram da si otkrio Boga kada si prvi put kupio neki Apple uređaj i da si hteo da naučiš da bi mogao da se hvališ time što imaš sve Made in California (China & Indonesia).

Evo ortak koji je programer je relativno skoro uzeo M4 Mini i drugi lik i ja smo mu pisali stvari koje su drugačije nego u Winu za koje ti treba dosta vremena da se navikneš. Nismo stali jedno 2h da pišemo o tome. Tako da molim te nemoj da mi pričaš da je lakše.

Za krekovanje svakog iole korisnog alata ti treba minimum 5 koraka ako uopšte hoće tako, ako ne onda moraš da kucaš u terminalu jedno 10 komandi kako bi zaobišao Apple zaštitu. Ortak kome sam rekao prošle godine da uzme Macbook, bukvalno je dolazio da se nalazimo da mu objašnjavam kako se koriste neke stvari i kako da instalira neke aplikacije. Napravio sam mu google docs sa 4 strane teksta, bez zezanja, za sve moguće scenarije ako nešto neće da mu radi.

Tek posle bukvalno pola godine mi je rekao, okej navikao sam se malo. I on nije “prosečan korisnik” već poslovni sa dosta velikim predznanjem. Ali kada nekome daš ekosistem koji totalno drugačije funkcioniše od onoga na šta su navikli 10-20-30 godina, zašto bi ga neko koristio i davao silne novce da eksperimentiše.

Ljudi nemaju vremena niti je želja svima da bace air na sto kako bi ga gledale klinke, ili u ovom slučaju macbook da otvore u Kafeteriji kako bi se hvalio kako je digital nomad koji je u trendu.

Amerika je glavno tržište za Apple, tamo su se ljudi sretali sa MacOS-om svuda, ovde su se sretali tako što vide jabučicu na lidu laptopa nekog u nekom kafiću.

Na kraju krajeva, ljudi traže nešto što će im dati najveću produktivnost za najmanje para bez prevelikog gubljenja vremena oko učenja i gubljenja sati oko toga.

Koliko god bio Apple uspešan u Americi, gde ljudi kupuju zvanični softver i, toliko neće kod nas jer je ovo narod, regija koja je navikla prvenstveno na pirateriju i ostala sranja.

Pa jebote većini je komplikovano da naprave Apple nalog ovde kod nas, ortaku je sistem.dva dana zezao, nije hteo da mu aktivira nalog na novom, sveže otvorenom macu. Pa to da se desi nekome odmah bi tražili pare nazad lol.

1 Like

Kakav je to kolega programer, svašta Bože.

Stvarno se navuklo svakakvog kukolja u industriji, lik nije u stanju sam da istraži OS i izgugla kad mu zatreba nešto…

Sve bi to bilo divno da nisam iOS dev :smiling_face_with_tear:

Projektuješ wahade. Imaš gadnu naviku da često to radiš. It’s weird, but i don’t mind that much…

You lost me here.

I ja se pitam. Al dobro izgleda da wahad nije loš kolega.

Znamo tebra. Zato ti ja i ne zameram ovo fanaticno branjenje Apple-a makar izgoreo ceo Bliski Istok :joy: Ali nesto je i u pravu Wahad. Recimo, dok sam imao M1 Air, zeni je bio super jer je lep i elegantan. Za sve ostalo ne daj Boze da treba. I aj ti sad zeni sto se malo bakce kucom, poslom, detetom, natovari joj da treba da uci kako i sta sa MacOS kad se sa Windows-om druzila ceo zivot :rofl:

1 Like

Bekendaš, ima jedno 20 godina staža :grin:

1 Like

Ma meni je čak i simpatično što me gleda kao “neoliberalnog hipstera iz kafeterije”, ali realnost je mnogo dosadnija :grinning_face:

1 Like

M1 za Frontend je i vise nego dovoljan

Onda tvoje mišljejne o tome ko bi trebao da koristi Macbook pada u vodu jer ti isključivo gledaš iz svojg usecasea.

Apple je napravio nešto što Microsoft nije i nikad neće iako stalno pokušavaju - ekosistem u kom ako poznaješ jedan uređaj poznaješ ih sve. To što smo se mi navikli na Windows ne znači da je to samo po sebi dobro.

Windows je pukao u telefoniji, uskoro će pući na konzolama, zadržaće primat jedino na PC mašinama jer su imali početnu prednost na tržištu i zato što su ljudi robovi navike.

Apple da to želi mogao bi ih svući na nivo statističke greške za pet godina, samo da napravi neku mid range mašinu za pristojne novce, da pridobije kancelarije i učionice. Nešto kao Neo možda? :roll_eyes:

3 Likes

Rekoh da se ubacim u priču ali vrlo slabo se mačujete, slabo mi to nekako. Udrite malko jače :smile:

1 Like

Postoje razlozi zašto ni ovo ne bi bilo dobro.
Potrebna im je konkurencija.

Prvi sam koji će da iskritikuje Apple za svoj kapitalistički pristup i pokušaje monopola, ali sam i prvi koji će ukazati na dobar deal… Neo.

Ne znam da li kapiraš, ali biti programer nije isto kao i biti moler recimo. Nije kao da imaš zid koji treba da ofarbaš.

Imaš mnogo programskih jezika, koji zahtevaju posebna okruženja za programiranje.Većina stvari radi bez problena na Winu jer je 90% Windows Based, što znači da bi pokrenuo nešto na Macu moraš da se kočiš sa VM i bibilotekama koje često ne rade tamo ili treba da prolaziš kroz “dodatne obruče” kako bi uopšte napravio environment za programiranje, a neke jednostavno neće da rade.

Tako da taj izraz “ti si programer kako ne znaš to” može samo da kaže čovek koji ništa ne zna o programiranju.

Da ne pričam o tome što imaš nenormalno mnogo osoba koji su programeri i više ništa sem toga ne znaju da rade. Evo moja bivša devojka recimo, kida programiranje, sa 19 je upala u jednu od najboljih firmi u evropi i zadržali je, kada je upitanju setupovanje računara, pojma nema.

Mislim da kolega “air na stolu u kafeteriji” može bolje da ti objasni, ako je ikad programirao nešto van iOS-a jelte.

1 Like

I M1 je odličan za programiranje, kamo li M4

Mislim da je samo bilo smešno što si napisao da si za instaliranje aplikacija i korišćenje terminala za security morao da kucaš 4 strane :sweat_smile: none of us expected that