Apple Computers (Macintosh, Mac OS itd.)

Pa zavisi, trik je u tome “most” vecina programera koristi daleko jace konfiguracije, pogotovu za bekend javu (eclipse) itd.

Ne kapiraš…

Lik koji nikada nije ni video MacOS treba da krekuje Photoshop i ostala sranja, za šta treba da se disejbluje Gatekeeper (ili kako se već kaže) da kucaš mislim 4-5 odvojene komande u terminalu, da disejbluješ os-based sranja kako ne bi sistem checkovao licence. I sve to moraš nekome da objasniš čije je izvorno uputstvo na ruskom i za jedno 10+ aplikacija tako.

Onda pravila kao, merge i overwrite ne funkcioniše kao na Windowsu, ako ideš overwrite jednog dita, izbriše ceo targeted dir i sve fajlove u njemu recimo, ne mogu da se setim još stvari. A to za nalog je stvaran problem kada Apple nove naloge blokira zbog “security”-a ako neko nikada nije imao apple uređaj, tj iphone i sve to. Bukvalno smo guglovali, ja prvi put video grešku, morao da čeka fazon 4 dana da prođe neki timeout kada bi mogao ponovo da pokuša da poveže nalog sa macom. Bez povezivanja naloga, nemaš Apple garanciju. I preterao sam, nije 4 strana, već 2 ipo sa linkovima i svime ostalim.

Inače, programer i taj lik za uputstvo nisu isti likovi, mislim da je očigledno.

Zamisli situaciju neke klinke koja ima fazon 200 slika u jednom diru i želi da prebaci drugi dir sa slikama istog imena. I uradi overwrite kao na Winu i izbriše joj se svih 200 slika :D. Apple to nigde ne objašnjava kako funkcioniše, već je trial and error.

Jednostavno menjanje ustaljenih navika koje su tu 20+ godina neće na dobro da izađe za većinu koji misle da će sve biti laganije, jer out of the box, sve je komplikovanije.

1 Like

Ne znam brate, ja radim kao backend developer, doduše mlad sam, ali zaista sam navikao da sam istražujem, volim da kopam po dokumentaciji, da gledam kurseve, da čačkam po sistemu

Jasno je meni da postoje različita okruženja, prvi sam ja radio sa zatvorenim legacy tehnologijama koje zahtevaju isključivo Windows, ali iz tvog komentara sam stekao sliku da je liku trebala pomoć za neke basic stvari,a ne za setup Dev okruženja i virtualki.

Što se koleginice tiče, kapiram i to, znam dosta takvih ljudi sa faksa, i sve mi je to nekako tužno, zato je i industrija krenula nizbrdo, mnogo ljudi je bez strasti ušlo u celu tu priču, ono naštrebali sve, savladali algoritme i udri. Zato su krajni proizvodi nikad lošiji, jer mnogo ljudi ni ne razume kako zapravo OS radi, a ne nešto apstraktnije.

Kontam to, ali neko na seniorskoj poziciji da gubi malo više vremena da setupuje sve na drugom totalno drugačijem OS-u sa kojim se nikada nije igrao, jeste baš to, gubljenje vremena i eto, para.

I onda ne radi nešto pa troubleshootuješ pa skontaš glupa pravila OS-a, tj nisu glupa jelte, nego su drugačija, i tako u krug.

1 Like

Bukvalno sve sto si rekao je tacno. Evo ja sam taj low obican korisnik za vas programere ali opet ispred 90% bas obicnih. Imam os preko 10god. Uz to i linux i WIN.

Da mi nema win-a tacno bih se obesio. Ima cimanja na os mnogo i bez potrebe za stvari koje na win odradis za 2sec. Toliko nekih sitnica o kojima i ne razmisljas dok ne zabodes na os i onda ide guglanja a kako ovo ili ono :exploding_head:

1 Like

Tako sam i očekivao :grinning_face:
Stvarno kupujte ovo.

3 Likes

Čim sam ovo napisao urekao sam ga. Krenuo je nešto da se dere i laguje odjednom. :grin: oh well…

8gb ram nije bas future proof i nije bas “blizu M4”, samo za single core, RAM ne mozes da nadogradis kao ni storage, ekran samo 60hz.. itd. Za 600e (500$ sa studentskim pasom = 450e) mozda se isplati ali za bas light taskove zbog memorije.

2 Likes

Da, ali sve ovo si već znao i kad je najavljen :grinning_face:

Jeste na nivou M4 u single core-u koji će glavna publika ovog laptopa isključivo koristiti… i to je neverovatno.

Našli su načine kako da “skrate” cenu, a da ne oštete puno kvalitet.
Mogli su da kažu ‘terajte se evo vam plastičan macbook sa drljavom kamerom i nekim čipom koji je gori od M1 u svakom mogućem smislu’, ali ostavili su aluminium, kameru od 1080p i performanse gde i klinci/studenti mogu da pokrenu igre na tipa 900p u 60fps… jeste za aplauz! :clap:

1 Like

U redu je Stevo. Jel treba da ti se javim ako ti daju neki procenat? ono referal kiboli98 :rofl:

4 Likes

8gb je stvarno malo, ajde single core performanse jesu ok, ali za bilo sta zahtevnije, ne valja. Naprosto za par godina vec ima da izadje novi Mac OS koji je zahtevniji za RAM i ovo ima da trotluje samo tako. Da ima bar 16gb sto je stvarno apsolutni minimum. Pa noviji phone ima 12, a iOS maltene i nema multitasking :smile:

E sad za 450e studentsku cenu i light use sa novim bojama - bargain, za “domacih” 800e… ne bas.

2 Likes

Ne znam bre gde nalazite te cene :sweat_smile:
Na iStyle-u sa studentskim popustom je oko 75.000rsd što je oko 640eur.

1 Like

Samo sto ja tebra nisam student vec 12 godina. Koji da trazim? “Na pola puta do penzije” popust?

1 Like

Valjda poznajete nekog studenta majku mu…
Uostalom, za tebe koji primaš platu računaju da imaš za M3 Ultra :grin:

1 Like

Boga mi i photoshop i final cut pro rade bolje nego na mom kompu sa R5 3600 i 6600 8gb i 16gb rama koji sam prodao.

Upisi fax tebra za 2000e po godini, isplati se da dobijes 100e popusta, a i neces biti caci ceo zivot :blush:

2 Likes

Vise mi se isplati da odem na neki zanat brate..

2 Likes

Klasična Apple magija koja ustvari nije magija…
Sinergija software-a i hardware-a do besvesti i nazad.

1 Like

Али тај ајфон има А19 Про, а не А18 Про, ту ти лежи разлика. Да би овај лаптоп могао да има 12ГБ, морао би да користи тај процесор, односно готово исту матичну плочу коју има Ајфон 17 про, јер је тамо све “unified”. Вероватно ће следећи Нео да користи тај процесор, самим тим ће добити и 12ГБ рама и ето њима апрејда и нове продајне тачке у односу на претходни модел, све се то плански ради, ништа није случајно.

1 Like