Imam jedno pitanje za poznavaoce IT-a i pravnih zavrzlama,dakle stvar je sledeca:
Nokia je napravila nagradni konkurs gde su ucesnici trebali da postavljaju fotografije sa sensation white-a,neko je preuzeo moju fotografiju sa facebooka,ucestvovao u konkursu i pobedio. E sad,zanima me da li ja imam nekih prava u svemu tome ili je svaki trud uzaludan?:/]
To je jedan od razloga zasto nemam taj FB! Razabu stvar je jako “delikatna” prvenstveno jer se nemas kome obratiti (osima ako ti stari nije neki sudija, politicar ili neki “guzonja”). Agencije za takvu vrstu zastite mozda i postoje u Srbiji al vjerujem da je slucaj kao i u BiH - postoje samo da bi neko dobijao platu a nista zivo da ne radi
Primjer : Lik je igrao 3 godine Tibia-u i onda mu je neko hack-ovao account na sta je lik otisao u Sud, MUP, Agenciju za zastitu potrosaca i dr. ali nigdje nije pilo vode i svi su ga ismijavali
Tvoj slucaj je drugaciji ali opet ne znam kako da ti pomognem. Jbg raspitaj se malo ali Boga mi…
Zanimljivo. Nisam ekspert ali kako ces ti da dokazes da je to tvoja fotografija na fejsbuku? Jednostavno receno sadrzaj koji delis preko socijalne mreze nije bas autorski zasticen, on zapravo pripada fejsbuku, ali… to ne znaci da moze da koristi i neko trece lice. Pobednik konkursa isto moze da kaze da si ti ukrao njegovu fotografiju i postavio na fejs. Dakle malo je nezgodno to sve, ali mislim da u uslovima koje prihvatas kada kreiras nalog na fejsu pise da se bilo koji sadrzaj ne sme koristiti u komercijalne svrhe a nagradna igra je upravo tako nesto jer se stice nekakva robna ili novcana nagrada, a sve u cilju promovisanja i reklame. Medjutim, ako si ostavio slike i wall da svi vide moguce je bilo pristupiti tim slikama sa strane, a da se ne prihvate uslovi koje postavlja facebook. Mozes probati da pises Nokiji, ali cisto sumnjam da ces nesto da uradis sa zakonske strane u srbiji… Ovde cveta kriminal svake vrste i znas kako ce neko zbog tvog slucaja da se potrese.
što bi se reklo, ako ideš legalnim putem to je već pokretanje parnice PRED SUDOM,e sad za takve stvari ti treba advokat,ne znam kako je u prvom stepenu tj. dali ti treba advokat ali znam za drugi i treći stepen da treba ,ako dođe do trećeg tj.vks-a(vrhovnog kasacionog suda)!!e sad takse nisu male i advokat nije jeftin,pisanje žalbe oko 100 e,a takse računaju od vretnosti spora!! e da,da dodam vreme izgubljeno,živci i naravno novac!!!parnice znaju da traju poprilično,oni kažu kao nije tako ali lično znam da neke traju i preko 10. godina!! jao, pa još adv. što izlazi na ročišta,para njima nikad dosta…
Pa malo sam se informisao,i saznao da svaka fotografija sadrzi neki meta data u kome se nalaze sve informacije o slici,cime je usnimljena i tako dalje,takodje moze i po vremenu da se zakljuci jer sam je ja putem telefona uploadovao na face u istom trenutku kada se i odrzavao sensation white,takodje imam i telefon kojim je uslikano kao i samu fotografiju. E sad posto sam svestan gde zivimo cisto sam poslao poruku Nokii da umirim savest da sam nesto pokusao mada znam da bi nesto vise od toga bila samo “borba sa vetrenjacama” dakle nista… Nagrada je mobilni telefon tako da sud i neko vece cimanje verovatno ne bi imalo nikakvog smisla.
Imas original fotografiju u velikoj rezoluciji, face book radi resize tako da nije kao ona sa aparata, drugo imas na Memorijskoj kartici sve slike pa i tu ili na PC tako da je tvoja strana jer imas jos neku pored te koja je slicna, ugao kadar… sve moze da se utvrdi.
Ako imas originalnu, nedirnutu fotografiju sa fotoaparata ili telefona kojim si slikao trebalo bi da mozes da dokazes da je fotografija tvoja jer svaka fotografija nosi sa sobom i EXIF informacije (model aparata kojim je slikana, datum, vreme itd).
E sad ako nisi sacuvao originale vec imas samo tu sa fejsa onda sumnjam da mozes da dokazes bilo sta.
Cuvam original u telefonu ne resizeovanu bas onakvu kakvu sam i fotografisao,cak mislim da mi je u tom trenutku i GPS bio ukljucen tako da je moguce da su u tom EXIF-u sacuvane i GPS koordinate,posto sam nacuo da se i one cuvaju ukoliko ih ima.
Mislim da ti za telefon nije vrijedno da se cimas toliko. Takodje, nemas razloga da se zalis Nokiji, to nije njihova stvar, oni su samo napravili konkurs ko ce da preda najbolju fotografiju…u ovom slucaju tvoju, ali je predao neko drugi. Moj savjet-nadji decka koji je ukrao, posto mora da ti je medju prijateljima na fb, reci mu da znas sta je uradio. I sad cisto da znas da si zbog tog mobilnog naucio vaznu zivotnu lekciju, vidio koliko vrijedi taj prijatelj, i sad imas razlog da postujes u temi 'Sta vam je uljepsalo-uje*alo dan
A i sav sadrzaj fb-a je bez autorskih prava, mislim da moras bas da imas svoj logo na slici da bi mogao da kazes da je autorski zasticena. Opet kazem, oni biraju najbolju sliku, a ne najboljeg fotografa-on se iscimao da ju posalje, a ko je slikao nije njihova briga. Nadam se da grijesim
Pozalio sam se,ocekujem odgovor pa cu videti sta mi je ciniti,izvesticu vas ovde kako je proslo,cisto da znate i da naucite ponesto na tudjim greskama…
Pa zbog toga se i ne potrisem toliko,poterala me je neka sreca poslednjih par meseci sa nagradnim igrama,dobio sam karte za sensation,exit,i netbook… Verovatno je vreme da budem zahvalan na svemu tome. ali opet… Kada djavo neda mira.
nisi ti bato,ništa pogrešio nego što su ljudi oko nas kvarljiva .roba pa hoće da se od svega i svakog ovajde!!! -ne verujem nikom, naučio sam tako,meni nije bilo lako,al to ništa ne menja jer ne mislim na njih ,jer znam ja sam sam protiv svih-(citat grupa CYA)
A brate da li si ti uopste ucestvovao u toj nagradnoj igri? Ako nisi, nego si cuo tek kasnije da je neko uz pomoc tvoje slike pobedio, sto ne pustis coveka da uzme telefon? Tebi sigurno nece dati telefon ako nisi ucestvovao, samo ce njega da diskvalifikuju i daju drugoplasiranom. Tako da ne vidim razlog da se zalis, pusti coveka snasao se i pobedio. A ako si ucestvovao sa istom ili drugom fotografijom, a oni te ispalili, onda tuzi i lika i nokiu za po jedno milion eur.
Sto da ga pusti? Bas ne treba, iz principa. Doduse, tesko ce nokija ovom liku sada da oduzme telefon ako je to sve vec gotovo i nagrade podeljene. Ali mozda ti takodje dobijes telefon Ne samo da dobijas na nagradnim igrama koje igras, nego i na onima koje drugi igraju za tebe… To se zove sreca
Posalji Nokiji tu original fotografiju sa metapodacima, screenshotove upload vremena na fejsu i mislim da si resio problem. Nadam se da velike kompanije svoju reputaciju shvataju ozbiljno, a pretpostavljam da je za nagradnu igru naglaseno da se ne smeju koristiti tudje fotografije koje pronadjes na internetu. Mozda nije protiv zakona, ali svakako jeste protiv njihovih internih propozicija konkursa, i ako su ozbiljna kompanija, ne zele da ih zeza neki tamo klinac. Nije tragedija, ali steti reputaciji. U najmanju ruku ti kao vlasnik fotografije zasluzujes (takodje) nagradu.
A sto ne bi NOKIA zakljucila da su dva drugara odlucila da se malo poigraju na taj nacin, ovaj preda fotografiju, slucajnim izborom dobije i onda se ovaj drugi zali…ima tu mnostvo pravila i kombinacija, gdje mislim da su se strogo oni zastitili…ja to gledam kao zamisli da je neko uslikao sliku Mona Lise i poigrao se sa njom, i onda osvojio??? Sta treba Da Vinci da se okrece u grobu, ili muzej neki da se zali…ne znam, ali mislim da ama bas nista ne mozes dobiti…a radi tebe nadam se da grijesim.
Ma to sam ja nego dupli account (pokusao sam da ga obrisem ali ne ide pa neka neko od administratora ucini to posto znam da nije dozvoljeno,a otvorio sam ga jos davno kada je ispala neka frka bila)…
Elem,pa i to sto kazes,sacekacu pa cu da vidim,izvestavam vas,bas me zanima kako ce sve ispasti,posto u teoriji ima rezona u celoj prici ali me bas interesuje kakva je praksa ovde u Srbiji.