Xbox series X objavljen (Project Scarlett)

Auu koja vec ispricana prica. Ali ajde da imamo navalu novih clanova nego se vrtimo mi isti i svako malo pokrecemo istu pricu :smiley:
Ali dobro inace bi nam bilo dosadno a ovo ipak jeste form za zabavu i razonodu.
Ima dve cinjenice naravno da konzola nikada nece moci da pridje nekom top PC ali top PC nije to ako nemas 1500-2000e i idu svake godine sve skuplji!
Sto se mene tice PC je zakon i to volim.
Ali konzola je najbolja kupovina ikada i zauvek!
Neka kosta 500e nemam nista protiv.
Sto neko rece danas glupavi iphone ili Samsung kostaju po 1000+e
Pa cak su i meni omrazeni kinezi kao huawei se izgasirali pa nema za 500e ni njih.
A onda vam puno za konzolu bilo da je nov Xbox ili PS5 da date 500e… brate…

3 Likes

Ima jos jedna stvar… Prvo cena nije za NAS ovde u ovoj bananiji nego za ljude gde kupovina konzole nije kapitalna investicija u kojoj ucestvuju tetke, stricevi, ujaci, babe…

Najprodavaniji telefon u Srbiji u 2019-oj je Samsung A50(zvanicna prodaja kod operatera) i nzm koliko kosta tamo a na K.P. je 250 jura. Cenim da nije ispod 300 evropskih jedinica…

Tesko da je telefon od 500e potreba, ali je potrebniji u smislu da je uvek uz njih dok je konzola tu samo za povremeno igranje, pa je lakse opravdati trosak. A ima i taj statusni simbol momenat.

Telefon od 100e je potreba, sve ostalo je luksuz. Svi bi lako izdrzali bez telefona od 500e, a ovde se prica o tom cenovnom rangu. 99% stvari koje kupujes osim toalet papira i paste za zube je luksuz ili postoje 5x jeftinije alternative. Zato ljudi i rade i zive, da bi mogli da priuste sebi nesto vise od osnovnih potreba, jer to nije zivot nego prezivljavanje. Jedino je pitanje da li je neki proizvod uspeo da izazove kod kupaca efekat pozeljnog proizvoda i percepciju dobre vrednosti za novac.

1 Like

Kategorizacija je arbitrarna i zavisi od toga na koji način definišeš “koš”.

Ako je to ne-esencijalni trošak, onda može. Ako je koš nešto što pušta video igre, onda isto može, jer i na telefonu možeš da se igraš.

Priča o ceni takođe nema smisla, 500e nema istu vrednost za tebe i mene, za tebe ima manju vrednost jer živiš u Španiji sa 5x većim standardom, ali se možda igraš daleko manje od mene, pa ti taj trošak ne bi bio toliko opravan (dajem primer).

Ali na stranu te individualne relativizacije, ja sam se osvrnuo na globalne trendove i na rast globalne ekonomije kao argument da 500e danas vredi kao 250-300e u vreme kada je izašao Playstation 3 / Xbox 360. I to ne samo u zapadoj Evropi, već i u zemljama nekadašnjeg “trećeg sveta” kao što su Kina i Indija, Brazil, gde je takođe zabeležen porast standarda.

Igre na XO i PS4 izgledaju i vise nego dobro i ama bas nista im ne fali da bi covek uzivao (sto se izgleda tice). Cene konzla su presmesne u odnosu na PC.
Konzole su mnogo “udobnija” opcija i uvek bih je izabrao ispred PCa. Na PCu to izgleda lepse, nema sta, ali kad pogledas u novcanik, to nije nikakvo opravdanje za tu novcanu razliku.
Pre svega igrati igre na monitoru, meni je ocaj (subjektivno). Okej, reci ces da se PC moze prikljuciti na TV, da mozes umesto tastature i misa imati kontroler, ali onda se tu PC vec izjednacava sa “manama” konzola, a to je da je TV zauzet dok se igra konzola (kao i sama cinjenica da je potreban TV). Kontroler je samo dodatan trosak uz skupi PC (preskupi u odnosu na konzolu).
I opet, ako ga i spojis i imas kontroler, ti moras prvo upaliti PC, instalirati igru, pa onda i svaki put preko misa ulaziti u nju, pa se onda hvatati kontrolera. I na kraju, ajde prespoji PC sa TVa na monitor (jer kome je PC spojen za TV non stop?) Osim ako nije spojen i na TV i na monitor, ali ko uopste drzi tako “blizu” monitor i TV?
Previse “neudobno”.
Na konzoli, sa bukvalno dva dugmeta sam u igri.
Nekada sam igrao igre na PCu kao lud, dok nisam kupio konzolu.
O ulozenom novcu ne treba puno pricati. Konzole traju preko 5 godina i pokrecu najnovije igre. Za PC koji je opasna masina, nakon 5 godina moze se reci da je samo solidan PC, koji vec ne moze pokrenuti najnovije igre (tako da eto ga, novo ulaganje).

2 Likes

Imaš pravo da su proizvođači telefona tu u prednosti jer imaju mnogo bolje segmentiranu ponudu. Doduše, i ovde ćeš imati već u startu u ponudi i jeftiniji model, tako da će se zaštitii delimično od overpricinga. Nije baš “ćao” jer je postavljanje više cene u startu standardni model prodaje nekoliko generacija unazad, gde se očekuje da će određen procenat ranih adoptera biti spreman na punu cenu proizvoda, pre nego što se amortizuju troškovi R&D-ja i dostigne jeftinija proizvodnja komponenata koje ulaze u sastav konzole. Tako da je to sve ok, niko ne očekuje da 100 miliona konzola plane preko noći.

Ma sta god vi napisali smatram da 500e nije nista za neku konzolu koju ces da rabis narednih 5-7-10god.
Tako da ne vidim ovde frku neku.
A sada ko sta vise voli to nije bitno. Cinjenica je da u PC moras da ulozis 5x toliko u tom periodu i sve da imas vec sastavljen PC

2 Likes

U tom ciklusu od 6-7 godina konzola prolazi kroz različite faze proizvodnih troškova što dozvoljava nekoliko umanjenja cena, razne promocije, to je vrlo fleksibilna kategorija, nije kao da će koštati 500e narednih 7 godina.

Druga stvar, proizvođači telefona zarađuju mahom na hardveru, konzolni proizvođači na softveru, velika razlika.

Pa dobro mi gameri PC posmatramo samo kroz igre ali PC je mnogo vise od toga, sa mnogo vecim mogucnostima :slight_smile:

Mozemo mi da pricamo sta hocemo ali upravo taj RDR2 je greh igrati na konzoli, sto zbog kontrola, sto zbog grafike i naravno tu je fps o kojem je suvisno i raspravljati. Konzole su minimalan aj da kazem socijalan vid igranja to valjda niko nece da ospori…

Da nema ekskluzivnih igara bile bi potpuno obesmisljene

Kada bi video God of War na PS4 Pro u 4K na OLED TV-u, teško da bi ostao pri ovoj konstataciji. :slight_smile:

U igrama tipa RDR ako ce neko igrati samo single palyer a koliko vidim online ne igra niko, je razlika izmedju 60 i 30 totalno nebitna. Ne razumem potenciranje na visokom frameratu u igrama gde prelazis pricu. Ili ste ocajni gameri pa su vam to izgovori da bi vam igra bila igriva ili vi svi imate neke super oci pa vam igre seckaju na 30 ne znam sta drugo da kazem.

Ne znam kako nikome filmovi ne seckaju u 24, pritom sam odgledao i par filmova u 60 i bilo mi je prilicno neprijatno iskustvo tako da gledam.

Inace kad smo kod grehova taj RDR koji je greh igrati na konzoli, na pcu radi ocajno i treba ti 2000 evra za masinu na kojoj opet pada framerate.

1 Like

Filmovi su nesto drugo… Ako imas PS4 Pro pokreni TLoU u 30 pa onda u 60fps i bice tu sve jasno, ne kazem da ne moze da se igra ali u 60fps je prava stvar.

Koliko ja znam ta igra radi u 60 i na obicnom ps4, mislim da cak nema moda 30 koliko se secam. U svakom slucaju, da tecnije to izgleda, ali mi je suštinski nebitno u takvim igrama. Pre bih izabrao da igra lepse izgleda nego da ima bolji framerate ako prelazim pricu u ogromnoj vecini igara.

Inace pre biram 30 fps da su zakljucani nego da varira izmedju 40 i 60 kako je cesto na pcu.

Daj razlika je kao du…e i oko u 30-60fps ako igras neku pucacinu i SP modu opet izgleda traljavo u poredjenju sa 60+fps.
Ali nije to ni tema.
Stvar je u ceni konzole.
@jahalang0112
Ma da jesam pomenuo telefone ali nisam lepo ni objasnio.
Mislio sam na to da su cene svega otisle u pm!
Kada se setim kada sam kupio iphone 5 kada je izasao za 450USD i to je bilo to!
A sada… Nisam ni ispratio koliko kosta poslednji model posto mi to nije realno. Iskreno isto mi je da li je 1000 ili 2000e obe cene su mi kretenske.
Prosto sve je skuplje.

Ovde govorimo iskljucivo i gejmingu i poredimo konzolu i PC iskljucivo kao gejming opciju. Druge mogucnosti PCa je suludo i pominjati sada. Da PC nema nista mimo gejminga, zasto bi ga imala skoro svaka kuca? Kad kazem PC, mislim i na laptop, kojih imamo 3 u kuci. PC nam ne treba, jer sve funkcije za koje nam je potreban, obavlja laptop, a za gejming, tu su konzole.

Evo, ja nisam mozda gejmer kao nekoliko vas ovde, ali itekako igram igre. Od konzola (sve tri najaktuelnije), do telefona (ako je to uopste i gejming), pa nekada i PC. Nisam obican lik kojem su igre nebitne i koji ce se oduseviti i nekom igrom na ps2 ili x360.
Dakle, hocu da kazem da imam solidno iskustvo, ali da mi taj fps nikada nije bio razlog da ne uzivam u igri. Cak, naprotiv, te vase prepiske nikada nisam ni razumeo, jer ja taj fps “drop” ni ne primecujem dok igram.

Razumem te mlad si gamer ali vremenom se sva cula izostre i ocekujes sve vise i vise. Jednog dana ces se setiti i reci ces jbt pa Oblak je sve bio u pravu i bice ti jako krivo sto si mi terao kontru :smiley:

Ne primecujes zato sto imas lap top :smiley:
Da imas neku zver sa ekranom 144 da vidis kako bi pimetio razliku.
Ne moras da poseduje dovoljno da malo probas.
Ali to, podrzavam taj stav da te nista ne sprecava da uzivas u konzoli.
Tako i treba to je duh. Treba uzivati u igranju ne palamuditi i traziti dlaku u jajetu.
Sto i sam nekad radim, kao izandjali starac… :smiley:

1 Like

Jeste sto si matoriji bas se cula izostravaju :laughing:.

6 Likes