Xbox Series X: Bliži pogled na tehnologiju sledeće generacije

OG Xbox igre su se mogle igrati na X360, ali izabran dio igara. X360 igre su se mogle igrati na XO nakon sto je uveden BC program na XO, ne od starta. Ako mislis da me poklapas sa znanjem ili argumentima, ne vidim svrhu. Ako imas zamjerku, nadji Phill Spencerov handle da twitteru pa vidi koje su ti zamjerke da raspravis sa njim :slight_smile:

To za ekskluzive je glupost. Ne treba se držati te liste kao svetog pisma jer je tu dosta netačnih informacija, ali ovo oko performansi i dobar deo specifikacija se poklapa sa dosadašnjim procurelim infom.

Ako imaš diskove iz prethodne generacije, onda uzmeš XSX.
Ako si full digital uzmeš onda možeš proći i sa XSS ili XSX.
Ne vidim problem?

E sad, ako i bude neki program za zamenu diskova i dobijanje digitalne verzije, to će raditi samo u zemljama sa zvaničnom podrškom (tipa pošalješ disk MS, oni ti zatim tu igru ubace na nalog).

Kao sto rekoh, ako bude postojalo rjesenje, bice dovoljno nazgrapno da ce vecini biti lakse da jednostavno daju pare.
20$ u danasnje vrijeme je manje od onoga sto portosite za dan smanjene potrosnje, tako da…

Zar je moguce da se oko ovoga vodi polemika?

Kako ce ljudi sa diskovima igrati na digital only konzolama stare igre, pa - nikako. Ako hoce diskove, morace da kupe verziju sa disk citacem. Ako se niko nije setio ovoga, molim vas da me uvrstite u nominaciju za ekvivalent nobelove nagrade u svetu biznisa.

Razlika u ceni je toliko beznacajna stavka u odnosu na benefit BC-a, da obesmisljava svaku akrobatiku kako bi se omogucio pristup sadrzaju na konzolama bez fickog citaca.

5 Likes

Evo neko da lepo prepriča o čemu se radi:

Gomila brojki na slajdovima, za prosečnog armchair člana na forumu. Direktno poredjenje sa nvidijom ili sa oldgen specifikacijama naprosto nije adekvatno, PC arhitektura je opterecena dodatnim lejerima a oldgen arhitektura se drastično razlikuje pa nije moguće koristiti istu metriku (teraflopse, i tome slično).

Za ML (machine learning) i variable rate shading ne znamo koliki će uticaj imati na performanse u igrama, ali ovo je ogromna stvar i neophodna je jako tesna veza između softverskih algoritama i samog hardvera. Teoretski, možemo da dobijemo igru koja veoma liči ili izgleda identično kao native 4K igra a izgleda duplo bolje od onoga što bi zapravo bilo moguće sa nativnih 4K. Naravno, harderska ograničenja i dalje postoje, ali ono što je bitno - dobićemo znatno lepše igre nego što bi se dalo nagovestiti na osnovu sirovih brojeva.

Prema autoru, visoka cena bi bila opravdana ugrađenim tehnologijama koje su state of the art. Ovo nije isto kao prošla generacija koja je bila mnogo više PC centrična i opretećena slabim CPU-ovima od samog starta, jes su konzole sada jednostavno viša klasa u odnosu na high end PC.

Kad ce izaci sa cijenama, evo kraj je mjeseca i jos nista nema…

valjda je xbox event 27. avgusta, tako se šuška

1 Like

Pretjerali su i Sony i Microsoft po pitanju skrivanja cijene…

Pretpostavljam da je sprdnja da nije hteo deka prase nego eto baka prase, sve je stvar desilo se i odlucilo se u tom trenutku, zasto nije ni bitno.

Alo španac, ovo je srbistan

5 Likes

Ako i jedni i drugi budu 600usd/euro.
Bice puno za konzolu mozda u ocima ljudi. Ma da ja mislim da vredi ako traje 6-7god.
Ali…
Ako bude 500e kupujem prvi dan, kreditna kartica je spremna :crazy_face: ne diram taj iznos da je ne maksiram do nove godine.

1 Like

Sirotinjo, na kreditnu karticu kupuješ konzolu :rofl: šalim se, nama mučenicima u Srbiji ostaje samo da skupimo keš i uzmemo preko braće Madjara. Inače ako bude 500 eura cena na Zapadu, kod nas preko 700 garant.

Jutros bas vidim na portalu da ce Xbox x poxeti sa prodajom 6 novembra, a ps5 potvrdjena cena 499 evra

A ko je to potvrdio cenu kad se Sony nije oglasio?

Koliko znam niko ništa nije potvrdio… :thinking:

Potvrdio je Mondo portal koji je uvek na izvoru svetskih informacija. Vest pocinje sa “SOKANTNO” i treba samo da kliknete na link.

9 Likes

Na karticu uzimam sve zivo, ne koristim kes nizasta. Na karticu nemam nikakvu kamatu nista, sam biram koliko rata i cao. Ne osetim tako kuovinu. Inace ako kod svercera bude za 20+% manje nego u radnji mozemo da pricamo o kupovini za kes. Ako je cena ista ili slicna onda ne dam iz principa.
Tako da je meni kreditna najisplativija. Uzmem na 12 rata i ni ne osetim da sam kupio…

2 Likes

Pa bice, verovatno. Inace ne bi imalo smisla, ne samo zbog rata, nego i zbog drugih stvari (domaca garancija).

Ako se dobro secam, 2013. godine u decembru, kod nas je bio prvi batch konzola u prodavnicama po dosta povoljnim preorder cenama, ali su se kolicine bukvalno razgrabile i u pomoc je uskocio XBR shop sa konkurentnom cenom.

Sada je zaista veliko pitanje kako ce na jesem / zimu da funkcionisu stvari, zbog korone. Granice, logistika… znas vec, bolje nego mi ostali…

2 Likes

Ma sprdam se brate. Pa to radim i ja. Kreditna je super stvar ko zna da uredno servisira svoje obaveze. Ja je uzeo zbog klima uredjaja a posle nema sta nisam uzeo sve na njoj.

1 Like