Xbox Series S|X tema

Fora je što većina njih ni ne igra ništa, oni što igraju “hardkor” igraju jedino Counter Strike, Fifu, CoD… Oni koji igraju kežual igraju Fortnite, roblox, minecraft… A oni koji ne igraju ništa, oni igraju neke sprdnjice zarazne na telefonu da im odvuče oažnju na kratko i doviđenja. Pričam isto tako sa dosta mlađih likova i kad pomenemo gaming većina odgovara sa “slabo, nemam vremna za to” i onda meni bude glupo :joy: Kao, šta ja to radim pogrešno pa imam malo vremena za gaming… :thinking::joy:

Na instagramu mi iskaču klipovi nekih indie online igara gde likovi igraju zajedno, vrište od smeha, zezaju se, ja gledam onu igru, bukvalno ps2 grafika, ne znam ni šta je ono. Ja 90% onih igara koje vidim tako ne znam šta su, da li su modovi, da li su stvarno igre, ne znam ali likovi plaču od smeha, zajebavaju se, ja za sve ove godine sam možda dva puta u životu imao takvu sesiju da sam se tako sprdao sa nekim :joy: Upadnemo u RDR2 online, drugar me hvata lasom za noge i vucara me, ja slučajno opalim i ubijem mu konja… Lik ispizdeo toliko, kao sprda se ali vidim da je popizdeo i zapenio :joy: Pre se posvađamo nego što se sprdamo :joy:

5 Likes

Hoćeš jeftiniji gaming a ovamo tražiš da AAA igre imaju još veću produkciju :woman_shrugging:t2:.

Ne verujem da su cene od 70$ opravdane cak i za igre kao God of War i Last of Us. Necu jeftin gaming ako to podrazumeva jos Minecraft klonova. Ako igra proda samo milion primeraka to je 70 miliona, a ni jedan budzet ne sme to da predje. Sony je razvukao na neverovatnih 200 miliona Ragnarok a prodali su 15 miliona ne racunajuci digitalna izdanja. Znaci pricamo o tome da su vratili ulozeno najmanje 5-6x i zaradili milijarde, a bahate se sa razvojem. To je cista pohlepa, zaradili bi mnogo novca i na ceni od 20$. Jedina je razlika sto ovako manje igraca ima pristup AAA gamingu.

Naravno da niko nece dati 100$ za neko deluxe izdanje koje predje za 15-20 sati, to je besmislica. Base igre su poskupele na 70$ a vec su cene bile previsoke i pre. CEO-ovi ne razumeju da protiv sebe imaju 50 godina starih igara i celu mobilnu industriju, hiperprodukciju u kojoj moras da pravis neke izbore, ekonomsku recesiju… U stvari bas ih briga sto ce sve 3rd world zemlje biti uskracene i sto ce roditelji moci da priuste jednu igru detetu za bozic i to na snizenju.

MS donekle ovo razume i ne zivi u bubble-u sopstvenog perverznog bogatstva. Nadela je iz Indije i nije cudno sto je kompanija fokusirana na vrednost a ne skupe ekskluzivne proizvode. Ali opet i oni ne mogu da povecavaju marginu zarade na ustedi u razvoju. Ako igra kosta 200 miliona, neka je, zaradice novac. Mora postojati i za takve igre prostor. Ima dovoljno bogatih milenijalaca, nisu samo deca ciljna publika.

I onda se pojavi CEO Rockstara koji je najbogatiji covek na svetu sa tvrdnjom da bi igre morale kostati 100$. Izvini ali koga ti lazes. Izadji iz svog zlatnog rols rojsa malo i pogledaj kako ljudi zive i shvati da prodajes nesto bez cega se itekako moze.

4 Likes

Istina je da od xbox360 su igre oko 60 dolara i tad mi je to bilo nevjerojatno skupo, sto i jest s obzirom na primanja tada. No danas su mi primanja neusporedivo veća a cijena igara se tek nedavno povećala, no i s tim povećanjem igre su puno pristupačnije. A pogotovo sa svim servisima i bundleovima koje si nekad mogao samo sanjati. Gaming nikad nije bio priuštiviji. Budžeti su narasli i igre su sve veći rizik, ali da s ovom povećanom potražnjom je moglo i bez povećanje cijene moglo je, no ne postoji ništa što je manje raslo u cijeni kroz period od skoro 20 godina.

1 Like

Pa da ali ti imas 40+ godina na primer (mozda) pa naravno da imas neuporedivo veca primanja, ali imas i neuporedivo manje vremena + mozda i decu da odgajas. Vecina matoraca oko mene, jedva deci hoce i PS5 da uzme, kakve crne igre jos, snalazi se sam, a kakve opcije imaju klinci danas? Da ih neko izrabljuje za 300e u prodavnici. Pritom i bogatije zemlje, sada su IN mobilne zezalice i neke live servise bezvezarije koje exploituju dopaminsku adikciju i druge mentalne slabosti.

Veci deo sveta i dalje radi za 300e mesecno i jos vise dece na grbaci, pa sad vidi gde se i kako tu uklapa AAA gaming. 60$ je anahronizam iz nekog proslog vremena kada nisi imao toliku hiperprodukciju, ekonomija je bila u nezadrzivom uzletu, igre je bilo mnogo teze napraviti i producirati, sta mislis zasto danas imamo ovakvu hiperprodukciju - zato sto je mnogo lakse i brze praviti igre, dobijas na gotovo alate, SDK, procedure za testiranje, imas mnogo vise ekspertiza na trzistu rada, svaka susa danas je u nekoj IT sferi, nemas vise samo 5 genija u drzavi koji znaju C++.

1 Like

Cena nije slučajno 70$. Velike firme rade istraživanja tržišta i izračunali su da se ta cena njima isplati. Da nije tako ostali bi na 60$. Da tržište ne može da plati 70$, nikad ne bi igre koštale toliko već manje.

Mogu da plate bogata trzista. To nije fer a nije ni odrzivo. Zar ne zelis da priblizis gaming i ucinis svima dostupnim, zar treba samo bogata deca da se igraju?

Hvala Microsoftu sto to prepoznaje i daje nam visokobudzetne igre u pretplati. Sad zamisi Sony konferenciju sa 15 prikazanih igara, treba ti 1000e da bi sve odigrao, a gde su ostale igre?!

1 Like

Ali to možeš onda da preneseš i na druge industrije, nije samo gejming postao manje dostupan široj populaciji. I gejming je luksuz kao i auto, ali većina ljudi bez gejminga može da živi ali ne i bez auta, a automobili su od 2020. na ovam obezobrazno poskupeli, a da li su nam plate za toliko porasle proporcionalno, ne bih rekao.

Microsoft zbog svoje pozicije u svetu gejminga ali i enormnog bogatstva može sebi sve ovo da priušti. Ponavljam se više puta da sumnjam da bi bila baš ovakva situacija da je MS dominantan na tržištu konzola.

1 Like

U pravu si. Slicno pravilo bi trebalo primeniti na sve industrije, jer su proizvodi danas globalno dostupni. Ali kod “digitalnih dobara” bilo je nekih pokusaja da se cene prilagode slabije plateznim trzistima. Zar, evo, nemamo bas takav slucaj u Turskoj ili Argentini. Microsoft ima dugu istoriju pregovaranja cena, cak su i sa nasom vladom pregovarali na najvisem nivou, tamo negde pocetkom dvehiljaditih, kada je krenula legalizacija. Uvek imas alternativu, cak i ako su lideri, tada je, secam se, bio aktuelan jos uvek Linux i neke drzavne administracije su odbijale da plate Windows i Office.

Da, i to je skroz super što MS radi i čini gejming dostupnim i u nerazvijenijim tržištima. Čak i što žmuri na oba oka na eksploatacije koje radi ceo svet sa tim tržištima. E sad mogu da zamislim situaciju gde pregovara MS i Vlada RS. Kakvi su naši idioti, tačno bi bili u fazonu kao onaj čiča iz filma Ko to tamo peva. “Ko sirotinja ? Mi sirotinja ? Daj igru po ceni od 100$”

6 Likes

Haha, nas covek je za MS pregovarao sa Djindjicevom administracijom, Dejan Cvetkovic. Odslusaj podcast.

1 Like

Hoću obavezno večeras dok pikam nešto lagano, kad uspavam malu zver :laughing:

2 Likes

Ostavicu ovde jer ne mogu da nadjem X One temu. Ako ima prebacite post tamo.

2 Likes

Dva ogromna tržišta gde je piratizacija jača i od naše :rofl:
Argentinski operateri valjda imaju besplate piratizovane filmove na njihovim sajtovima.

Sto da bar ne ponude nesto mizarno jeftino, da se bar malo učipe u to veliko tržište, a mi smo im mali i nebitni.

1 Like

Jel se zna sta cemo dobiti sa ovim?

Odradio na xbox one x…cekacemo i videti…

2 Likes

Ne mogu zbog pravila foruma da odgovorim :grin::grin: :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

4 Likes

Jos uvek nema konkretne informacije sta ce tacno raditi ovo i koji ce final result biti.

Ovaj lik sto je objavio ovo na YT bas prati JB/Flash deo PS4/PS5 i ima dobre infomacije tako da ono trebalo bi da bude nesto korisno.

Izašao twitter gde kažu da neće moći da se puštaju pirati

ali će moći homebrew iz retail moda.

1 Like

Sta mu to dodje?