Ova gen nije donela 60fps to jeste cela propast.
Naravno da znaci jaca konzola. Ali skoka nema nego za 5fps.
Prošlo je vreme kada su konzole mogle da se"muzu" 7 i kusur godina, 4, 5 plafon i mora neko osveženje…
A sve bi hteli samo da cena ne bude veća od famoznih 500 jura, a to danas potrošiš u prodavnici kada odeš par puta.
U koje ti prodavnice ideš da te ja pitam Inače, ja se sećam da je cod na x360 bio u 60 fps-a. Sećam se da mi je nešto čudno bilo sa slikom, sve klizi, a nije mi jasno šta je
Lepše bilo kad ništa nisam znao.
Možeš da ideš u koju god hoćeš kada imaš četvoročlanu porodicu, da nas je više proglasio bih bankrot
Ubacuje salamu u korpu: “Ode moj next gen ”
Haha tako nekako bukvalno salama skupija
S tim sto ne verujem da ce next gen konzola kostati manje od 700-800e, mozda i odleti na 1k.
Definitivno je bolji pristup da midgen ne izadje jer je current gen iskoriscen 50%.
Ali ako vec jedan od igraca izbaci midgen drugi mora da isprati za max 6 meseci.
Pa mislim da nisi u pravu, evo igre “lepo” rade na konzolama koje su izašle još pre 11 godina. Forza Horizon izgleda neverovatno na One konzoli. Šta je još izašlo tu novi GoW i još gomila igara izgledaju sasvim pristojno na hardweru starim 10+ godina. Ali fora je u tome što nema šta da se igra više pa prebacuju loptu na novije igre PS5 only ili Xbox Series Only a nema šanse da ne bi radile na staroj konzoli sa lošijom grafikom. Eno switch koji ima hardware koji ga premijum telefoni jedu za doručak još stancuje igre. Nije bitan hardware tu već software a u nedostatku istog prebacuju da je PS5 “mator”.
Stvar je u tome da mlađu publiku ne interesuju velike AAA igre, koje koštaju mnogo i prave se dugo. U najboljem slučaju pokriju troškove, mali procenat bude popularan a poveći broj prosto failuje.
Takođe ekonomske prilike takođe pritiskaju mlađe generacije da je gaming nešto bez čega se može.
Kuknjava kako je nekad nešto moglo i kako je sad je poprilično deplasirana jer svako vreme ima svoje razloge “zašto je tada bilo tako” i ne može da se poredi sa sadašnjim trenutkom.
Ova rečenica me u dušu pogodila, jer se plašim da si u pravu.
Ne razumem kako mlađe naraštaje može da ne interesuje spektakl modernih singl-plejer igara, ali između hellbladea i fortnajta oni ipak biraju hiljaditi sat fortnajta. Mada opet, igre su skupe a inflacija divlja. Mi matori zaluđenici smo jedina grupa koja ima para na bacanje za one-and-done iskustvo od osam sati.
Preko svega, ekonomski model je već duže vreme neodrživ, ko što kažeš igre se predugo prave i previše koštaju. Nešto mora da pukne, tj već godinama puca – AA segment na aparatima, studiji se zatvaraju, retko kad vidimo nov ip. Industrija u kojoj je postalo normalno da otpuštanja svake godine sežu u hiljade.
Žao mi je što mračim, al bre nije dobro. Barem ćemo sutra da vidimo idući Doom!
Jedna rec - dopamin. Jeftini kick dobijas kroz live service igre, sa svakim ubistvom, golom, RNG lootom…
Mislim i da igra veliku ulogu to što mlađi danas nisu ni igrali neku veću punokrvnu AAA igru poput GoW i sl i jednostavno ni ne znaju šta to pruža niti kako izgleda. I iz tog razloga ih i ne zanima, radije će da igraju online sa društvom neke sitne, zarazne zezancije gde grafika i heavy priča nije ni bitna toliko, samo dok je dobre zabave. Većina ni “ne zna za bolje” da tako kažem i onda im ni ne treba. Mobilni telefoni i eventualno pc je sve što im treba.
Iznenađujuće mi je kad tetoviram nekog ko ima ps5, oni jedva i da znaju šta je GoW. Moj burazer imao ps4, sada isto ps5 i on eventualno igra samo gta, fudbal, poneka vožnja u smislu nfs, nešto za klince i to je to. On bukvalno ni ne zna šta su ekskluzive
Klinci nemaju pare da kupuju igre, njima su free to play igre blagoslov. Odrastaju na tome a još mogu dosta tih igara da igraju na telefonu. Igra cijelo tvoje društvo, igraš i ti naravno. I onda se među njima stvori ta nekakva kultura da je ludost davati pare za igre i to još neke igre koje se završavaju.
Za njih je pojam idealne igre da bude neverending.
Tako da se slažem se da u nekoj mjeri nemaju jasnu predstavu uopšte šta su single player igre i zašto bi ih trebao kupiti. Isto kao što i ja ne razumijem u potpunosti šta je Fortnite ili Minecraft.
U suštini, i mi koji smo malo stariji bili bi isti kao mlađi naraštaj da smo odrasli u ovom vremenu u kojem su oni. Ali kad smo mi bili klinci nije bilo live service i free to play. Samo smo sreće imali.
Mi smo imali pirateriju, velika razlika. Pitanje je koliko bi nas ovdje danas bilo ovdje da u tim nekim godinama nismo imali pristup svim mogućim igrama. U 360 eri bilo je bar tri puta više forumaša i opet se manje pričalo o igrama koliko o flešovanju konzola, settingsima za rezanje diskova i sl.
Skoro sam preturao nešto po ostavi i nađem eksterni rezač za laptop, LG, i on je morao biti flešovan za rezanje i nije mogao biti bilo koji, tačno se znalo koji rezači mogu da režu diskove. Sjećam se i da sam softverski spuštao brzinu rezanja jer je rezač fabrički imao zaključan minimum rezanja od 16x a takvi diskovi ili ne bi ni radili ili bi radili vrlo kratko.
Svašta je bilo a malo ko se danas toga sjeća.
Jos malo se niko nece ni secati osim nas registrovanih na forumu 2007-2012 godine
Mladje generacije igraju skroz jednostavne igre (za mene dosadne) na mobitelu i sve ce biti gore kako dolaze novije generacije. Sve se svodi na drustvene mreze i slikanje samih sebe, gaming njih ne interesuje - bar vecinu njih.
Imaju i ovi danas pirateriju ko hoće samo skidaju sa neta, ne režu diskove. Ali to opet većinom za single player igre. Za ove live service je poželjno imati original.
Ne možemo ih naterati da mladi vole nešto samo zato što mi mislimo da je dobro. Generacije navikle na Minecraft i Roblox baš zabole visoka produkcija, grafika, perfektne animacije i nivo detalja. Njima treba brza zabava, jasan gejmplej a ne da gledaju pola sata film da bi gejmplej konačno krenuo. Ako im ne držiš pažnju, oni skroluju dalje ili svajpuju sledeći sadržaj. 40h sati za igru je smor koji ih odbija.
Gledam klince ovde, mogu da kupe šta god požele, sada je glavna stvar igrati Minecraft na vrhunskom PCu, konzole su meh. Trgovci se utrkuju da uvale PS5 raznim bundleovima i popustima, stoje na policama. Sasvim drugi pristup konzumiranju igara.
Moj burazer samo roblox cepa a meni sr baca pegla kada vidim na sta ono lici i koliko su debilne animacije
Zabrinjavajuce to sve zvuci. visoke cene ce da budu same sebi najveci neprijatelj. Pricam vec dugo da gaming mora da bude jeftiniji, korporativna pohlepa ce samu sebe da izjede.
Ja baš mislim da je gaming sada najjeftiniji od kad igram igre cca 2007 nekad sam na pijaci plaćao 200 din po igri (u to vreme 200 din vredelo je više nego sad ) od kojih neke rade neke ne rade pa krekuvanje ovo ono, a sada za necelih 50 e uzmem game pass ultimate godinu dana i to samo stisnem download i kasnije play i to je to.E sad to što zbog slobodnog vremena što ostalih stvari meni je ovo idealno da su neke igre day one na game passu, i tamam to stignem da odigram evo sad Diablo 4 i Senua, pa Starfield, pored ubacim nešto što još nisam igrao za vreme dok sam bio na fakuletu i evo uvek imam šta da igram, e sad razumem da su neki članovi ovog foruma više hardcore igrači pa su odgrali dosta toga.