Katastrofa, sta drugo reci. Asha vec drlja po ciframa i kao totalni non-gamer, bas je briga kakav je kvalitet tih igara. Zabole je bas i za Psychonauts i za Tim Schafera za koga je cula pre 2 meseca da uopste postoji, i za Arcane i Ninja Theory. Nije mi samo jasno zasto bas moraju da zatvaraju ni manje ni vise nego 3-4 studija odjednom, zar nisu mogli nekako postepeno.
Da i nas a posebno zaposlene drkaju na rate?
Bolje ovako, nek pukne odmah, ili ce napraviti sistem i red ili nek motaju kablove
Nece da motaju kablove, previse su veliki da bi propali, ali cela MS gaming divizija je drkanje na rate poslednjih 10-tak godina ako nisi primetio, samo su probali da ublaze efekat kupovinom velikih studija i fransiza. 70 milijardi moras ipak da povratis i te pare ne rastu na grani nego odgovaras bordu akcionara, akcije naravno rastu na duge staze ali problem je H1 2026.
Ova volatilnost je primarno u korelaciji sa sirim AI i cloud biznisom koji generise prihode ali uz abnormalna capex ulaganja u GPU-ove i Azure data centre, odrazilo se na pad akcija, pa je Asha verovatno dobila da zatak da ispita gde moze da smanji troskove.
Inace, nije to nista cudno za nove direktore, koji su tek stupili na funkciju, imaju veliki elan i zelju da poprave stvari a bez attachmenta sa ljudima i starim menadzmentom, lakse je da naprave rezove i zato je i dovedena umesto Fila uostalom da bude beskrupulozna i sece tamo gde misli da treba. Pad prihoda od 7% Gaming divizije je statisticki beznacajan za ceo MS jer generise samo 5 milijardi prihoda od 80 godisnje, ali svejedno je zabrinjavajuce, pogotovu jer je ostao “sitan” ROI dug od 70 milijardi akvizicije MS-a, tek su poceli da vracaju to i nemam pojma na koliko su projektovali ROI, moguce je da se meri i decenijama. Sa takvim dugom oni nisu ni za prodaju dok to ne vrate, te omce nece jos dugo da se oslobode.
Da sumiram, bice MS ok, nece ni svi studiji biti zatvoreni od 4-5, tek razgovaraju, ne mozes odrzati i transparentno poslovanje i NDA i ostalo, leakuju informacije u tolikoj firmi, pogotovu kada su zaposleni rezignirani zacas eksplodira u medijski skandal.
Verujem da ce ipak da “seku” postepeno a nekim studijima kao Ninja Theory koji mozda ima solidnu fransizu u rukama i velike ambicije za Hellblade 3, daju jos jednu priliku. Senua moze da postane prepoznatljiv face Xboxa u narednom periodu, iako nije God of War. Tim Schafer se vec malo previse zajebava umesto da pravi Psychonauts 3, ali on je kreativni genije, ne znas nikada na koju stranu ce da “pukne”, treba g ausmeriti na neke komercijalno perspektivnije poduhvate. Arkane je steta ako zatvore, mnogo dobar studio. Austin su vec zatvorili u 2024, sada Lion radi na Marvelovom Blejdu, nije dobar pokazatelj sto je izostao iz junskog lineup showcase-a.
Nije iskljuceno da ih Asha malo drka da budu profitabilniji i da se malo zapitaju zasto su tu, da prave dobre igre a ne da tavore u korporativnoj idili, da je gaming trziste jako kompetativno i da se MS nece zadovoljiti mediokritetima vec se trazi kvalitet koji moze da parira Sony-jevim AAA studijima i igrama, sto Phil nikakao nije uspeo da ostvari.
Inace
Nije price cut, nego price de-scope, samo su izbacili najvredniji proizvod iz pretplate, nikakve cene realno nisu smanjene, mozda je cak i relativno poskupeo gamepass - treba uraditi analizu. Nije price cut ako umesto 250 grama dobijes 150 grama pljeskavicu kontas?
Na primer 3 milijarde za Bungiev Marathon koji igra 10k ljudi ![]()
Western developeri(MS i Sony) su toliko u zabludi i malo mi je i drago da im se ovo dešava. Malo su se zaneli sa tim milijardama i battle passovima a igre su im izgubile zabavu.
Ooo da.
Double Fine valjda ima klauzulu u ugovoru kao što je i Toys For Bob imao da mogu pregovarati o tome da idu nezavisni. To je najbezbolnija opcija za sve i jedan studio ako uspiju naći takvo rješenje.
Ali me nervira da u ovom trenutku postaju smajli. Šta sad ja treba da pomislim - da vam je dobro i smijete se glupim člancima ila da vam je loše, mnogo gore nego što pišu.
Naugluplje u ovome svemu je Ninja Theory. Zašto ste onda najavili Senuu bukvalno prije par dana na showcase, taj trejler je trebao biti izvađen ako su ih razmatrali za sječu.
Xbox divizija 23 milijarde prihod prošle fiskalne godine. 5 milijardi je samo Game Pass prihod.
Ovo je bezveze ali isto ima nekog smisla istovremeno. I dalje mislim da nisu to trebali uraditi ali bolje da ulože neki trud da ih prodaju ili da nađu investitore za njih da mogu ići nezavisni, nego da ih samo zatvore.
Outer Worlds možda, South of Midnight čisto sumnjam.
Pa ne znam. Kanadske plate su dosta jake a ti projekti traju godinama. Evo neka nam kaze @n00dle ![]()
Jednostavno to je rizik koji je MS preduzeo, a igra na kraju nije ispala nista narocito. Sve se na kraju svodi na gamepass subscribere ali su usrali motku sa previsokom cenom, igraci jednostavno ne dobijaju vrednost i kapiram da je dosta njih u poslednje vreme pocelo da otkazuje pretplatu. Drugacija bi bila pesma da imaju 200 miliona subscribera. Ovako, preskupo za AA igru na oldgen endzinu. A zaposlene boli dupe sto su projekti neefikasni, oni uzmu svojih 100k godisnje da otplate kredite za kuce i skolovanje decurlije. Od bonusa i uspesne prodaje naravno nista, posle kad se studio zatvori, opsta kuknjava na netu.
Nemam uvid u finansije, al mi ko laiku 100 miliona tokom 5 godina ne zvuci ko prevelika cifra za studio sa par stotina ljudi. Kanadske plate mozda jesu ‘male’ u poredjenju s americkim (em dobiju vise, em je americki dolar daleko jaci, em placaju manje takse), al svakako nisu macji kasalj. Kostaju dosta svi ti programeri i artisti, iz meseca u mesec.
Nekako imam utisak da montreal vec odavno nije proizveo neki svetski megahit. Ne znam tacno zasto, mozda zato sto sam ja dosao pa evo vec deceniju zracim negativnu energiju diljem industrije.
Ali generalno mislim da na duze staze microsoft gubi zatvaranjem ovih AA studija. Jeste u neku ruku ‘bacanje para’ da Doublefine napravi igru sa kulom koja hoda, al s druge strane, tako se gradi bogatiji ekosistem. Eno samo sto nisu bankrotirali jer je puno kostalo da se skenira glumica za Senuu, nije nego.
Kad spadne knjiga na Gearse, Forzu i Halo, mrsavo je to. Hocu da kazem, microsoft i par ostalih u industriji su dovoljno bogati da mogu sebi da dozvole greh bacanja novca zarad umetnosti. Nekada su gradili katedrale, danas zatvaraju AA studije samo da iscede koji dolar vise.
Imaju te manje igre smisla više za Game Pass daleko više nego da skšiš neki veći budžet na Gears i onda ga daš Day 1 na Game Pass ispod cijene. Imam utisak kad Asha to shvati da će da gube novac tu a neće dovesti nešto značajno subscrajbere koji će tu ostati nego će uzimati tako po mjesec, da će ona povući Day 1 sa Game Passa za svoje first party. Tako da uživajmo dok još možemo, reset biznisa vrlo lako može da donese i ovakve odluke.
Meni bi to bilo ok, retko sta igram day 1, ali kapiram da sam u manjini. Vecina ljudi bi poludela to da cuje, sad kad su se navikli.
Dal bi vredelo pokusati nesto izmedju, tipa da kao gamepass pretplatnik mozes da igras day 1, al uz neku simbolicnu doplatu? Mozda to ne bi bilo lose, ako mozes da sacekas dobijas igru godinu dana kasnije, a ako te bas drma neizdrz, platis upola cene al dobijes igru odmah.
Asha dostupan sam za biznis konsultacije!
Na kraju će se obrnuti pun krug i vratiće se na početak Xbox One ere, kad su imali samo te tri franšize.
Duh je izasao iz boce, kupili su previse studija i fransiza i ocigledno je potrebna konsolidacija i razdvajanje zita od korporatvnog kukolja. Koliko god mi voleli te igre, to je surov biznis i profitabilnost ne bi trebalo da bude ugrozena.
Razumem pricu oko “bogatog ekosistema”
ali ako nema ko to da menadzuje te silne studije, pisi propalo. A Microsoft prosto nema studije kalibra Santa Monice, ND, Insomniac i Gerile. Mozda momci koji rade Fable i Forzu. Da li je Halo uopste jos ziv? Gearsi su takodje dosta posrnuli, nisam siguran da tu ima nekog materijala za odrziv serijal. To je i pitanje ambicije, sada su na komfornom drugom mestu ali ako hoce da budu najbolji, nije dovoljno.
Tri mega-studija su Bethesda, Activision i Blizzard. Njih u zasebnu klasu svrstavam, svaki je industrijski gigant na svoj nacin. Ali sem Bethesdinih igara - ni jedna nije u gamepassu. CoD je upravo izleteo a Blizzardov Diablo je takodje van pretplate (pricam o day 1, stare nikoga ne zanimaju).
Deluje da ce tu ipak biti svasta interesantno za gamepass:
Medjutim, nesto ne verujem da tu ima 4A igara. Treba nesto preskupo producirano da izadje na crtu Last of Us i God of Waru.
Na kraju, mogu dosta da urade i kroz partnerstva. Da li su im uopste potrebni 1st party studiji? Dovoljno je da ih ubace u pretplatu, kao za Expedition 33.
Jednostavno, treba nesto da pomera granice, a ne gomila solidnih igara. A oni nemaju ni hardver. Treba se strpeti i sacekati next gen konzolu. Ne mozes u trku sa stojadinom protiv Ferarija koji je Playstation 5 Pro koji je 70% jaca konzola.
Ima franšiza koliko hoćeš, samo hoće li ostati ko da ih pravi. ![]()
The Elder Scrolls je lagani odgovor ali ja čekam Fallout…

Jedini spas po meni je ukidanje ultimate, samo premium/essential po trenutnoj cijeni. Dakle bez day one. Ekskluzivno sve za gamepass/konzolu i microsoft store. Ako vec nece ekskluzive onda barem da je gamepass znatno jeftiniji na njihovom hardveru ili nesto da ga diferencira.